חייב עזרה

חייב עזרה

אני אשמח אם מישהו יוכל להזכיר לי מהם מדדי פיזור ומהם מדדים מרכזיים ומה הדרך לחשב אותם. זה כמובן בסטטיסטיקה. אודה מאוד למי שיטרח לענות לי.

בבקשה ../images/Emo107.gif

מדדי מרכז הם מדדים שמנסים לייצג בצורה טובה (או לפעמים אף להחליף) קבוצה של ערכים במספר אחד. למשל : הממוצע החשבוני, הממוצע ההנדסי, החציון, השכיח ועוד. מדדי פיזור הם מדדים שמנסים לבטא את מידת הפיזור והתנודתיות בין קבוצת ערכים מסויימת (עד כמה הם "קרובים" לערך המרכזי, או עד כמה יש מרחק גדול יחסית בינהם אליו). למשל : סטיית התקן, השונות, התחום הבין-רבעוני ועוד. אם תרצה פירוט נוסף על המדדים עצמם – תגיד לי.

אשמח אם תוכל...

ראשית אני מאוד מודה לך על התשובה. מופיע לפני תרגיל המציג רשימת מספרים כאשר אני צריך לחשב מדדים מרכזיים ומדדי פיזור...אשמח אם תוכל להגיד לי איזה מדדים בדיוק אני אמור לחשב ואיך אני עושה זאת. תודה שוב

בבקשה ../images/Emo107.gif

אולי תצרף את התרגיל, יהיה יותר פשוט... באופן כללי - ממוצע חשבוני הוא סכום כל המספרים שברשימה חלקי מספרם. שכיח - הוא זה שמופיע הכי הרבה פעמים (אם יש כזה). חציון - הוא המספר שעומד באמצע הרשימה (וזאת אחרי שסידרת את כולם בסדר עולה או יורד). שונות - מוצאים את המרחק (כלומר ההפרש) שבין כל מספר ברשימה לבין הממוצע החשבוני, מעלים בריבוע את כל המרחקים האלה, מסכמים את כל הריבועים, ומחלקים במספר הערכים. סטיית תקן - שורש של השונות. אני צריך לזוז עכשו, אז אם יהיו לך עוד שאלות אני אענה מאוחר יותר או שמישהו אחר כבר יענה לך.

הנה השאלה למי שיכול...

להלן משקלם של 10 עכברי מעבדה בגרמים: 29,30,29,32,45,32,30,29,28,27 א. חשב מדדים מרכזיים. ב. חשב מדדי פיזור.

מדדי המרכז ../images/Emo107.gif

ממוצע חשבוני : סכום כל עשרת המספרים הוא 311 . נחלק ל 10 ונקבל שהממוצע הוא 31.1 . שכיח : 29 הסבר : זה המספר שמופיע הכי הרבה פעמים, הוא מופיע 3 פעמים. להשוואה, המספר 30 והמספר 32 מופיעים רק פעמיים. חציון : אם נסדר את כל המספרים מהקטן לגדול (או ההפך) נקבל : 27,28,29,29,29,30,30,32,32,45 אנו מחפשים את זה שעומד באמצע. אבל מכיוון שיש כאן מספר זוגי של איברים, אין איבר אמצעי. במקרה כזה לוקחים את שני האמצעיים, כלומר את 29 ואת 30 , ועושים ממוצע חשבוני בינהם, ולכן החציון הוא 29.5 .

ועוד משהו ../images/Emo107.gif

אם אתה גם רוצה להבין, ולא רק לרשום כמו תוכי, שים לב שהמספר 45 שברשימה הוא "חריג", וקצת גדול מכל השאר. שים לב שבממוצע הוא מאד השפיע (הממוצע גדול יחסית לרוב המספרים), אבל על השכיח והחציון הוא לא השפיע. זה באמת אחד החסרונות של הממוצע החשבוני : הוא מושפע מערכים קיצוניים, ואילו החציון והשכיח לא.

מדדי פיזור ../images/Emo107.gif

מחשבים את השונות בדרך שהראיתי לך בהודעה הקודמת. למשל במספר הראשון 27 : ההפרש בינו לממוצע זה 4.1 , וכשמעלים בריבוע מקבלים 16.81 . אותו דבר עושים לכל המספרים ומחברים את התוצאות. מחלקים ב 10 ומקבלים את השונות. סטיית תקן היא פשוט שורש ריבועי של השונות, ובתור בדיקה היא תצא 4.867 .

תראה ../images/Emo107.gif

יש עשרות מדדי מרכז ופיזור, אני לא יודע מה בדיוק מבקשים מכם... כדאי שתברר עם המורה שלך. אבל החמישה שהראיתי לך הם הכי חשובים וידועים, אז נראה לי שזה מספיק.

למעלה