חיטה ומוצריה

חיטה ומוצריה

חבר'ה מה אתם חושבים?
חיטה - באמת כל כך מזיקה ונוראית
כפי שעשו ממנה?
או שבמידה המתאימה, כן יכולה להיחשב חלק מ"תזונה צמחונית וטבעונית בריאה"?

squalus

New member
מזיקה ונוראית?

מי אמר?
החיטה זו אחת ממרכיבי המזון החשובים יותר לאנושות ואחת מאבני הבנין החשובות להתפתחות הציויליזציה של בני האדם לאורך ההסטוריה, למה מזיקה ונוראית?

רותי 2905

New member
למה צריך חיטה???

חיטה היא דגן חשוב מאוד וטעים מאוד, אבל מבין הדגנים היא הכי פחות...
היא גורמת ללחות בגוף, היא יחסית קשה לעיכול
יש אנשים שגלוטן החיטה (שמוסף למגוון רחב של מאכלים) גורם להם להפרעות עיכול שונות
אם כבר לצרוך דגנים (ומומלץ מאוד לצרוך דגנים כחלק מתזונה צמחונית / טבעונית מאוזנת - ישנם דגנים הרבה יותר "טובים":
כוסמין - קל לעיכול
שיפון - משביע מאוד, אינדקס גליקמי נמוך
שיבולת שועל - מחממת מאוד, משביעה מאוד
ואם כבר לצרוך חיטה - עדיף חיטה מונבטת / טרום נבוטה, לדוג' לחם עינן שעשוי מחיטה טרום נבוטה שכן חיטה מונבטת / טרום נבוטה יותר קלה לעיכול

קשה לי להיות פיירית ולפרגן לחיטה, אבל מעל הכל - חיטה היא הכי טעימה מבין הדגנים
(גם אם אני לא אוהבת שום לחם ומאפים פרט לרוגלך...)

ע מזרחי

New member
כוסמין זה קמח חיטה, כנראה שהכוונה לכוסמת

גם בשיפון יש גולטן וכנ"ל בשיבולת שועל

לעומת זאת בדוחן אין גלוטן, בכוסמת אין וכמובן שבקינואה ואמרנט אין גלוטן

רותי 2905

New member
התכוונתי לקמח כוסמין

נטורופת המליץ לי להחליף את החיטה בכוסמין או בשיפון
הכוסמין בשבילי הרבה יותר קל לעיכול מחיטה
לא ראיתי לחם מדוחן וכוסמת
לעומת זאת ראיתי לחם ללא גלוטן מקמח טפיוקה, קמח תירס וקמח אורז

ע מזרחי

New member
קמח כוסמין מכיל גלוטן

כוסמין (Spelt) זה זן של חיטה. יש בו פחות גלוטן מאשר בחיטה רגילה אבל עדיין הוא מסוכן לחולי צליאק או לרגישים לגלוטן (וגם לאלו שעושים דיאטה נטולת גלוטן)

גם בשיפון יש פחות גלוטן. הבעייה היא שמעט אי אפשר להשיג לחם שיפון העשוי רק מקמח שיפון (כי הוא מתפורר) ולכן ברוב לחמי השיפון יש גם קמח רגיל.

smady by

New member
כוסמין מעולה, פשוט יותר קשה להשיגו

בחוץ.
לחם כוסמין זה אחד הטעימים.
אני כבר חצי שנה חיה ללא חיטה, ומבחינת הטעם ממש לא חסר לי.
הדבר היחיד שקשה הוא שאי אפשר לאכול שום דבר בחוץ, ובתור סטודנטית זה מאודדד לא כיפי להכין כל יום אוכל...

רותי 2905

New member
יש לחמניות כוסמין מעולות

נראה לי של מאפית אלומות, שאני משוגעת עליהן
אני גם נמנעת ממוצרי חיטה, אבל החיטה לא חסרה לי בכלל בחייים חוץ ממתי שבא לי בורקס או רוגאלע פתאום
אני לא אוכלת כ"כ מבושל חוץ מבערב אם יש לי כח להכין לעצמי, וגם התרגלתי לכך שא"א להסתמך על הקפיטריה / מסעדה מזדמנת והפיתרון מבחינתי זה להכין פעם ב... כמות גדולה ולהקפיא בקופסאות ח"פ הניתנות לשימוש במקרוגל

littlegem

New member
מה הקשר בין חיטה לצמחונות?

אני דווקא הייתי שואלת על סויה, שצמחונים אוכלים יותר.

שאלתי על חיטה כי היא שנויה במחלוקת

תיכף אסביר במקום אחר.
היא מזון צמחוני וטבעוני
אך שנויה במחלוקת מבחינת עד כמה היא "בריאה"

ע מזרחי

New member
החיטה כשלעצמה לא מזיקה

חוץ מאשר אצל אלו שרגישים לגלוטן.

הבעייה היא צורת הטחינה שלה. קמח לבן הוא בעל ערך תזונתי נמוך בהרבה מאשר קמח מלא או קמח שעורה, כוסמין, שיפון וכו'

רוב הלחמים בשוק היום עשויים מקמח לבן או בעיקר מקמח לבן.
מי שנמנע מקמח לבן יכול לאכול תזונה מאוזנת צמחונית/טבעונית בריאה. (תלוי מה הוא אוכל חוץ מלחם)

מעט חיטה לא מזיקה

אבל יש לקמח חיטה שם של מדביק.
כלומר דבק.
כלומר..אם אוכלים קמח חיטה בכמות גדולה, יוצרים עיסה דביקה קשה לעיקול.

marx04

New member
חיטה היא דגן מצויין - מה פתאום מזיקה ?

שלום לך,

מדוע לכתוב על חיטה שהיא "מזיקה ונוראית" ? מה לא בריא בחיטה ?
חיטה היא דגן נפוץ מאד, מרכיב בסיסי בתזונתם של מאות מליוני אנשים במיוחד באזור המזרח התיכון והים התיכון.
למיטב ידיעתי, אין סיבה להימנע מחיטה (למעט מי שהוא חולה צליאק).

שאלה אחרת, שנכונה לגבי כל מזון, היא מהו ההיקף הנכון של צריכת חיטה ואלו מוצרים מחיטה רצוי ולא רצוי לאכול.

אצלנו בבית אנו צורכים קמחים מחיטה, כוסמין ולעיתים רחוקות שיפון, אך משתדלים מאד שאלה יהיו קמחים מלאים.
כמו כן אנו אוכלים אורז מלא, ומדי פעם תירס.
בד"כ צריכת הדגנים היא כחלק מארוחה מלאה ושלמה יותר, הכוללת חלבונים, שומנים ופחמימות, וכמעט תמיד גם ירקות.

בברכה,

אורי.

מסבירה מדוע העלתי את השאלה

חיטה כידוע היא "אם כל הדגנים"
נחשבת לדגן הותיק ביותר והנצרך ביותר.

יש הטוענים שלמעשה,
מחלת הצליאק היא ריאקציה של אלרגיה של הגוף האנושי לחיטה
והיא רק הולכת ומתגברת
כי למעשה האדם לא מעכל טוב חיטה.
בטח ובטח לא בצורתה המעובדת לקמח לבן.
יש הטוענים שקמח לבן הוא ממכר, גורם לנפיחויות, ליחה בגוף, גזים, מעי רגיז ועוד.
היא אחד האוייבים הגדולים במכון אברהמסון למשל שטוען שהיא ביחד עם סוכר לבן הם הקטסטרופה של כל ההתמכרויות באוכל.

במעבר מאוכל בשר לצמחונות או לטבעונות
יש אנשים שמגבירים את צריכת החיטה
כמשהו זמין, שגם מאוד משביע.

אני אישית תמיד אמרתי שאם רוצים לעשות אותי מאושרת
שינעלו אותי בתוך קונדיטוריה לסופ"ש
ויזרקו את המפתח.
עם זאת, אני מודעת לכך שהחיטה גורמת לי לתחושות לא טובות. מסממת אותי. גורמת לנפיחויות, הרבה ליחה ותחושה כללית כבדה.

נראה לי מעניין להציג זאת כשאלה,
איפה כל אחד פה על הסקאלה.
האם חושב שחיטה מזיקה, או דווקא כפי שנרשם פה מעלה, מאוד חשובה ותרמה רבות לאבולוציה.

marx04

New member
מספר הערות

שלום לך,

אני מבקש להעיר מספר הערות בעקבות דבריך ובעקבות השרשור:

1. כאשר מדובר במזון נפוץ מאד, ובמיוחד שנצרך על ידי האוכלוסיה האנושית במשך אלפי שנים (וזה נכון לגבי חיטה, אבל גם לגבי חלב, ירקות, פירות, בשר וכיו"ב) - אני סבור שהנחת היסוד צריכה להיות שאין כל סיבה בריאותית להימנע מצריכת המזון הזה, וכי מי שטוען אחרת צריך להוכיח את הטענה שלו בצורה מבוססת.

2. לי לא ידוע על מחקרים המוכיחים שצריכת חיטה היא מזיקה או אפילו לא בריאה.
מי שרוצה לטעון אחרת (ואינני מתכוון אליך או למישהו ספציפי זה או אחר) - צריך לדעתי להביא הוכחות מבוססות לכך.

3. אני חושב שלגבי כל מזון, חשוב תמיד לנהוג לפי מספר כללים:
(א) אם אחרי צריכת מזון כלשהו אתה מרגיש לא טוב (ואין מדובר במקרה חד-פעמי) - רצוי להפסיק את צריכת המזון הזה עד לבדיקת העניין עם רופא או דיאטן. כל אחד מאיתנו מסתדר טוב יותר עם מזוהות מסויימים, ופחות טוב עם מזונות אחרים.
(ב) הכל במידה - אני חושב שרצוי מאד להשתדל לצרוך את המזונות השונים במידה, באופן מתון ומבוקר. אני מעריך שכמעט בכל פעם שנאכל מזון מסויים בצורה מוגזמת - נגרום לעצמנו להרגיש לא טוב, ואפילו נגרום נזק.
(ג) אני מעריך שכמעט כל אדם יכול להתרגל לשינויים בהרגלי צריכת מזון בהתאם לצרכים שלו (הפחתת סוכר, הפחתת שומן, הגדלת חלבונים, הגדלת ירקות, הפחתת פירות וכיו"ב), במיוחד אם הדבר נעשה באופן הדרגתי. אם השינויים הללו משפיעים לטובה על אותו אדם, הוא מקבל גמול או "פרס" בעצם התחושה הטובה, והדבר יתן לו מוטיבציה להמשיך.

4. נדמה לי שהיום אין מחלוקת בנושא של ערך גליקמי ומדד גליקמי של פחמימות.
צריכת מזונות בעלי ערך גליקמי נמוך יוצרת תחושת שובע ארוכה יותר, ומקטינה תנודתיות חדה בשיעורי הסוכר בדם.
לכן, תזונה בריאה יותר (בהכללה) היא כזו בה לא נגרמת תנודתיות קיצונית מדי בערכי הסוכר בדם.
מסיבה זו אני משתדל לצרוך מזונות בעלי ערך גליקמי נמוך, וגם משלב מזונות שהשילוב שלהם מקטין את הערך הגליקמי (למשל אוכל פירות שהם מתוקים יחד עם אגוזים ושקדים).

5. עוד נדמה לי שאין מחלוקת על היתרונות שבצריכת דגנים בצורתם המלאה.
כך למשל, קמח מלא מכיל את גרעין החיטה השלם, כולל הנבט והקליפה, אשר מכילים ויטמינים, סיבים תזונתיים ומינרלים.
קמח לבן לעומת זאת, אינו מכיל את כל אלה.
לסיבים התזונתיים שבקמח המלא יש יתרונות בכך שהם מסייעים בעיכול ומפחיתים את הערך הגליקמי.
לכן אני משתדל לצרוך דגנים מלאים.

בברכה,

אורי.

רוצה להוסיף עוד כמה נקודות לדיון

דווקא משום שאפשר להביא מחקרים בעד ואפשר להביא מחקרים נגד
ומאחר ולא נפצח פה ב- meta-analysis
העדפתי לפתוח דיון מההיבט התפישתי-התנהגותי
ולא מההיבט המחקרי.
הרי חלקנו פה, ממילא אנשים שיוצאים והולכים נגד הזרם, ונגד המחקרים.
חשבתי שזה יהיה מעניין לראות את הדעות בעד ונגד החיטה.
זה אחד הדגנים שהכי מושכים אש, אי אפשר להתכחש לכך.
כוונתי בצורתו המעובדת לקמח, וכל מה שעושים מקמח. לא חיטה כדגן מבושל למשל, או מונבט.
[אדגיש כי אני צרכנית של עשב חיטה... אבל זאת לפני שחלבון הגלוטן התפתח]

למשל, קינואה, כולם יגידו שקינואה בריאה וידה ידה ידה. חושבני שאין אחד שיגיד שקינואה לא בריאה, או ממכרת, או יוכל להציג.
לגבי חיטה מעובדת לקמח לבן, אפשר לעשות זאת.
מכון אברהמסון ישמחו לספק מחקרים כאלו, גם דוגלי דרך ה- raw food.
מאחר וחלק מהאנשים פה ציינו שהם אוכלים צמחוני / טבעוני מטעמי בריאות
עניין אותי כמה מהם חושבים שחיטה מעובדת לקמח בריאה, וכמה לא, והאם צורכים/ממעטים לצרוך וכן הלאה.

עם סעיפים 3, 4 אני מסכימה.
חלק מהבעיה עם חיטה, שאכן על פי סעיף 3, יש יותר ויותר אנשים שמרגישים רע עם צריכת חיטה מעובדת.
לגבי סעיף 5, יש אנשי מקצוע שחולקים על הרשום שם. לטענתם אין שום בעיה עם דגנים לא מלאים,
ואם כבר, אז צריך לשלב בין השניים.
אלו בדיוק הדברים שרציתי שיעלו לדיון...

squalus

New member
לא לאבולוציה, כי אם לציויליזציה

האדם אמנם השפיע רבות על האבולוציה של החיטה, אבל לא כל כך להיפך, למרות שהמרכיב הגנטי של צליאק למשל, מראה שכן היתה השפעה של החיטה על האבולוציה של האדם.
אבל אני דיברתי על התרומה של החיטה לתרבות האנושית. השימוש בחיטה החל בתקופה הניאוליטית (כ-10000 שנה לפנה"ס)
החיטה היא אחד הגידולים החשובים יותר במעבר של בני אדם מחברת ציידים-לקטים לחברה מבוססת חקלאות ולמעבר ממגורים בכפרים קטנים למגורים בערים.

למעלה