חידת ריבוע

עריסטו

Active member
חידת ריבוע

"מספר כפול" הוא מספר טבעי בעל מספר זוגי של ספרות, שחציו הראשון זהה לחציו השני. למשל: 786786 11111111 8732887328 הערה - המספר 076076 אינו מספר כפול - מספר אינו יכול להתחיל בספרה 0. מיצאו את המספר הטבעי הקטן ביותר, שריבועו הוא מספר כפול. ניתן להעזר באתר הבא, בו ניתן למצוא פירוק של מספרים לגורמים ראשוניים: http://www.alpertron.com.ar/ECM.HTM

the Sman

New member
חידה מאד יפה

מצאתי מספר שריבועו מספר כפול: 18181818182, אבל אני לא יודע איך להסביר כרגע למה הוא הכי קטן (אולי בגגל שאני עייף).

clocker

New member
ניסיון

אני מקווה שאני לא כותב שטויות, אבל אני חושב שלא קיים כזה: והנה ההסבר\הוכחה: נסמן t(k)=10^k+1 המספר הריבועי הכפול שלנו הוא מהצורה t(k)*m עבור m ריבועי בן k ספרות. מספר הוא ריבועי אם ורק אם הוא מכפלה של ריבועיים - ולכן בהכרח t(k)1 הוא ריבועי. נניח שt(k)=a^2, לכן מתקיימים שני דברים בפרט נסמן a=ApAp-1...A1A0 (Ap מייצג את הספרה הp של a) חייב להתקיים Ap=4,A0=1 הספרה האחרונה חייבת להיות 1,כי בתוצאה יש 1. המספר החד ספרתי היחיד שנותן 1 בספרת העשרות כאשר מעלים אותו בריבוע הוא 4, לכן Ap=4/ לפי הנימוק הקודם, אם a=b^2, אזי b=BsBs-1...B1B0 Bs=7,B0=1 רק 7 בריבוע נותן ספרת עשרות 4 נמשיך עוד איטרציה: c=b^2 c=CmCm-1....C1C0 אולם כעת, לא קיים מספר חד ספרתי שריבועו נותן 7 בספרת העשרות, לכן לא קיים c כנ"ל. נובע, שלא קיים b וa כמצוין, ובהכרח t(k)1 אינו ריבועי לכל k. ועל כן לא קיים מספר ריבועי כפול.

clocker

New member
טוב, כתבתי שטויות

עשיתי צעד לוגי לא נכון, מספר הוא ריבועי אם ורק אם הוא מכפלה של מספרים ריבועיים, אבל זה לא אומר שאם מספר ריבועי הוא מכפלה של שני מספרים - כל אחד מהם הוא ריבועי. זה סימן טוב שהייתי צריך ללכת לישון קודם

mor48

New member
נסיון

כלל לא בטוח נראה לי שאין פתרון בכדי שיהיה פתרון המספר צריך להראות כך:
1) t=z*(10^p+1) 2) וגם שמספר הספרות של זד יהיה שווה ל פי. 3) כמו כן חייבים לדרוש ש 10^p+1=z*n^2 כך ש טי יהיה ריבוע של מספר. בכדי שתנאי 2 יתקיים לגבי מספר הספרות אן חייב להיות 3 כי אם אן גדול מ 3 אזי אן בריבוע הוא לפחות מספר דו ספרתי כך שמספר הספרות של זד יהיה קטן מ פי דבר זה יגרור שיתווספו אפסים באמצע המספר טי. אם גם המספר 076076 היה מספר כפול אז הפתרון היה t=m^2 m = (11)*(23)*(8779)*(4093)​

mor48

New member
אתה צודק

לא לקחתי בחשבון שניתן לכפול ב 100 בסוף המספר כך שמספר האפסים באמצע ישתווה למספר האפסים בסוף. אם כך קח את המספר שרשמתי וכפול אותו ב 10. m = 11*23*8779*4093*10

עריסטו

Active member
הדרכה

נסה להוכיח שמספר שש-ספרתי מהצורה ABCABC, כאשר A,B,C הן ספרות, אינו יכול להיות ריבוע של מספר שלם.

למעלה