מציאות
במציאות יש כאן הרבה בני אדם.
בני אדם שאתה קורא להם "יהודים" ובני אדם שאתה קורא להם "ערבים".
בפועל אלה וגם אלה בני אדם.
כל מיני סיבות פוליטיות/דתיות/לאומיות גורמות לבני האדם האלה להאמין שהם שונים במהותם אחד מהשני, שיש "אנחנו" ו-"הם", שיש "רעים" ו-"טובים".
במציאות יש רק הרבה בני אדם, שכולם לפעמים "טובים" ולפעמים "רעים", לפעמים "צודקים" ולפעמים "טועים".
הצורך הזה להגדיר "אנחנו" ו"הם", הוא מה שמייצר את כל הסכסוך הזה.
אם הייתי מתייחס לערבי מהצד השני של הגבול כמו אל אח שלי, לא הייתי צריך "גדר הפרדה", ולא היה סכסוך על שטחים, בדיוק כמו שאין לי בעיה לגור עם אח שלי באותו הבית.
ברגע שאנחנו מייצרים הפרדה מלאכותית בין בני אדם, כל הדבר הזה שאתה מתאר נוצר ומתפתח, ואז כבר צריך "להדוף התקפות" מצד אחד ו"הסתה" מצד שני.
אז נכון, באנו מתרבויות שונות, עם רקע שונה, אבל גם אני ואתה באנו מרקע שונה, ואין לנו בעיה להיות שכנים.
הבעיה היא שנבחרה תכונה אחת, נקרא לה "לאום", והוחלט כי על פיה יש להפריד בין בני אדם.
למה דווקא לאום? למה לא צבע שיער? או רמת השכלה? או מוצא אתני?
הבעיה היא לא בשוני בינינו, אלא בסיווג הזה, בהפרדה הזו, ב"אנחנו" ו-"הם" הזה.
ברור שכל האוטופיה הנחמדה הזו צריכה איכשהו להיקשר למציאות היומיומית, אבל בשביל שזה יקרה צריך להסתכל באופן צלול ולהבין מה הדרך לשם.
ראשית כל, הדרך היא בחינוך בשני הצדדים, כמו שיש הסתה בצד שלהם, גם בצד שלנו יש.
זה שמגיל הגן מחנכים אותך שכולם שונאים אותך וקמים עליך להשמידך, מייצר בך בדלנות המתבטאת ב"אנחנו" ו-"הם" האלה.
כשמדברים על עמים ולא על אנשים, זה מייצר את זה.
והכי חשוב, כשמדברים יותר על העבר ופחות על ההווה, זה מייצר את זה.
כשכל מה ששני הצדדים עוסקים בו זה "מי היה כאן קודם" ולמי מגיע מה, האם בכלל ניתן לפתור את זה?
אם בשני הצדדים יקומו אנשים המוכנים לשים את העבר מאחור ולבחון כיצד הופכים את המקום הזה למקום של בני אדם, ולא של "יהודים" ו-"ערבים", יש סיכוי להתקדם.
ואיך זה קשור לפורום? קשור מאוד!
זה מתחיל באדם הפרטי, בהבנה כי ה"זהות" שלך היא אוסף התניות ואמונות שהוטבעו בך, והמציאות העכשווית שלך, אותה חוויה או "פלא", איננה קשורה להיותך "יהודי" או "אשכנזי" או "דתי" או "חילוני".
היא קשורה להיותך בן אדם, וגם לערבי מעבר לגדר ההפרדה יש את ה"זהות" הזו שהוא מאמין בה בדיוק כמוך, ושתי הזהויות המדומיינות האלה נלחמות זו בזו, כל ההתניות שלך נלחמות בהתניות שלו.
והכל בגלל אותה הזדהות עצומה עם ה"לאום" הזה, כאילו שיש בכלל דבר כזה בחוויה העכשווית שלך.
אז מה עושים? מגדלים ילדים באופן אחר. לא בתור יהודים או ערבים או לא יודע מה, אלא מגדלים אותם בתור בני אדם.
כשהילדים האלה יגדלו, ויגדלו את ילדיהם באופן דומה, ואת נכדיהם, אז זה ייפתר.
תוך מספר דורות ניתן להגיע לכך, אבל מרוב הזדהות לאומית, אף אחד אפילו לא חושב בכיוון הזה.
ובמקום זה אתה נותן קישורים לכל מיני התנהגויות מזעזעות של בני אדם, ומישהו אחר נותן קישורים להתנהגויות אחרות.
בלי לרגע לעצור ולחשוב מאיפה כל זה נובע.
בוקר טוב ושבוע טוב,
נציב המים