חידון התנ"ך מתחיל

demos

New member
../images/Emo58.gif

עזריה בדברי הימים 3 כוהנים ואחד מצאצאי יהודה

ppesel

New member
גיטרה במקרא מניין?

זה כמובן סוג עתיק של גיטרה

demos

New member
../images/Emo35.gif

אתה מתכון לשבכא או לגיטרה "אמיתית"

shushu10

New member
יש!

קיתרוס הנזכר בדניאל הוא הגיטארה של ימינו. כנראה.

demos

New member
../images/Emo58.gif

שֵם לא היה הבכור, אלא יפת, שנאמר "אחי יפת הגדול" (רש"י, בראשית י, כא).

ppesel

New member
שם חם ויפת

לפי הפשט - שם הבכור. אחי יפת הגדול = האח הגדול של יפת. רש"י שהבאת אומר: "איני יודע (=מפסוק זה) אם שם הגדול אם יפת" ועל פי המדרש הוא טוען שיפת בכור. לדעת הרמב"ן שם הגדול כפי שכתוב בתחילת פרשת נח.

מה שבטוח

זה ששם הוא לא הגדול. כתוב שנח ילד את השלושה כשהיה בן 500. 100 שנה אח"כ היה המבול (בשנת שש מאות שנה לחיי נח). על שם נכתב: "שם בן מאה שנה ויולד את ארפכשד שנתיים אחר המבול". מכאן ששם נולד לנח כשהיה נח בן 502, ומכאן שהוא לא הגדול. על חם נאמר בפירוש שהוא הקטן: "ויקץ נח מיינו וידע את אשר עשה לו בנו הקטן (=חם)". מכאן שיפת הגדול, אחריו שם ואחריו חם. מש"ל.

ppesel

New member
זו טענה לא מבוססת

וכבר דחה אותה רמב"ן א. איך נח ילד את שלושתם בהיותו בן 500? ברור כי הם נולדו בפרקים שונים והמספר 500 הוא עגול. ב. בנו הקטן - נראה יותר כי הכוונה לכנען בן חם, ונקרא בנו למרות שהוא נכדו. והראיה, נח מקלל גם את כנען - ואם זה לא הוא, מדוע מקללו נח? מכאן שהפסוק "שם חם ויפת" הוא הפשט ואין צורך לשנותו ולדורשו אחרת.

הדבר אכן נתוך במחלוקת פרשנים

אבל אני לא מקבל את זה שהמספר 500 הוא מספר עגול. ברור שנח לא ילד את שלשת בניו באותה שנה (זו גם אחת הטענות שלי בתשובה...) והשנה 500 מכוונת, כנראה, לשנה בה התחיל נח להוליד = השנה בה נולד בכורו. מכיון ששם לא נולד אז, וחם הוא הקטן (יתכן לומר שמדובר שם בכנען, ואני מכיר את הטענה, אבל זה לא נראה לי ממש פשט) נשאר יפת. אבל לא משנה... ואם התשובה הנכונה היתה שהסדר בפסוק שהבאת הוא הנכון - השאלה לא היתה נשאלת...

בנוסף

זה ששם מופיע ראשון בפסוק יכול להיות בגלל חשיבותו על אחיו ולא בגלל בכורתו. ברשימת היוחסין, למשל, שם נהוג בד"כ להתחיל מן הגדול, מופיע יפת קודם - כך שאי אפשר להכריע מתוך הפשט... אם מדובר בחידון תנ"ך, עפ"י הכללים שנקבעו לעיל - השאלה בעייתית מיסודה...

ppesel

New member
כמעט

אולי השאלה לא כל כך מתאימה לחידון אבל בעניין היוחסין, לא תמיד מתחילים מהגדול. אדרבא לעתים קרובות הסדר אינו קובע. יש כלל ברשימות יחס שהפחות חשוב נאמר ראשון כדי "להיפטר" ממנו, והחשוב ביותר - אחרון.

מסכים.

אבל במקרה הזה יש בעיה משום שחוקרים שונים טוענים שה'חשוב' ברשימת היוחסין הזו הוא דווקא כנען ולא שם. שם יהיה ה'חשוב' ברשימת עשרת הדורות שבין נח לאברהם, שתבוא אחרי זה. אבל זה שוב ענין למחלוקת וככלל אתה צודק.

למעלה