חידה מתמטית

חידה מתמטית

קודם כל ברוכים הבאים למצטרפים החדשים....
.... אתם כבר תכירו אותי במשך הזמן (כמובן אם תהיו פעילים פה....
) הסתפקתי אם להעלות את השאלה שלי (בגלל שהיא מורכבת וקשה לדבר עליה בשתי שורות), אבל בסוף החלטתי לעלות, ויהיה מה שיהיה... יש לי שאלה פילוסופית: אם הייתם נולדים במאה ה-14 בספרד בזמן האינקוזיצייה, אותו זמן שמוכח על פי דפי ההיסטוריה שמלכות ספרד דרשה התנצרות של היהודים בכדי להמשיך לחיות בארצה או לקחת את הכל איתך ולהתגרש מהארץ (משהו שלא היה קל בכלל בתקופה ההיא). האם יש לכם דעה מה הייתם עושים? תחשבו, זה לא שאלה מה****, יש פה באמת שאלה פילוסופית. (נ.ב. יש פה גם צד למחשבה, שגם אם אתה חילוני - יש פה עם מנגד שרואה בך גזע נחות בגלל ש*נולדת יהודי* ורק אם תתנצר "תשתווה" להם, לא רק שגם הם האמינו באלוהים אך בצורות אחרות (אבל אני לא חושב שזה רק מטעמי דת, היה גם הרבה אגו וקנאה בדבר)). האשכול לפניכם (הכנתי כבר את המגנים שלי - אם יתקפו אותי
)

כמעט פספסת אותי בגלל הכותרת...

בטוח לא הייתי נשאר. לפני הרבה שנים בתקופת היותי אנוס הציע לי חבר איזה עסק בקסבה של טול כרם.לו הייתה כיפה סרוגה ולי שחורה.הוא היה דתי אבל כשהגענו לסמוך לקסבה הוא אמר לי שכדאי להוריד את הכיפה כדי שלא יהזהו אותנו כיהודים.אני סירבתי בתוקף למרות שהכיפה בכלל לא הייתה חשובה לי אבל העקרון היה חשוב לי.אני מאמין שכך הייתי נוהג ביחוד שלהיות נוצרי באותה תקופה גרוע בעיני מלהיות יהודי דתי.

מתי יבא לידי ואקיימנה...

שמעת על מלחמה על חירות וחופש? אנשים מתים למען עקרונות.אם היום יכריחו אותי לקבל דת על עצמי בכוח יש סיכוי גבוה (יש ילדים היום אז לכן אני מסייג לסיכוי גבוה) שאלחם עד מותי.ואני לא רוצה לקשט קבר כל שהוא.אני לא מעריך מוות ולא קבורה .אבל אני מעריך חיים מתוך עקרונות. אגב כל הדיבורים הם ברמת העקרון ודי בעייתים כי אני שופט את מה הייתי עושה לפני 500 שנה בכלים שיש לי היום אבל העקרון מובן אני מקוה.

ערך החיים הוא הערך העליון

והבסיסי ביותר. כל שאר הערכים, יכולים להיות יפים, חשובים ונחמדים אבל אינם דוחים את ערך החיים. הערך היחיד שיכול לדחות [במקרים מסוימים] את ערך החיים שלך הוא ערך החיים של זולתך. [משהו כמו 'מאי חזית דדמא דידך סמיק מדחברך']. ואם כבר דיברת על מוות למען עקרונות, אני באמת מסתכל על כל ההפגנות האלה בעולם הערבי וחושב שזה דבילי ומטומטם לאבד חיים, ילדים ומשפחה בשביל ערכים. יהיו הערכים חשובים ככל שיהיו ערך החיים שלך ושל משפחתך חשובים מכל. אז לא תהיינה מהפכות, ואסד/מובארק/קדאפי ימשיכו לשלוט, העיקר שאני וילדיי יישארו בחיים. זו הגישה שלי.

מה הם חיים?האם חיי עבדות הם חיים בעיניך?

בעיני לא.אם עכשיו יקום ממשל נאצי למשל במדינתי בהחלט אלך להלחם בו כדי לשחרר את המדינה מעולו וזאת במחיר של לההרג ואף יותר חמור מזה במחיר של להרוג.זכןתך לחשוב אחרת אני אלחם עד מוות למען הזכות שלך להתבטא...

אני אשמח

שתעשה בשבילי את העבודה ותמגר את הנאצים... לגבי חיי עבדות, השיקול הוא שלך האם בא לך לחיות חיי עבדות ללא סיכונים או שאתה מעדיף לקחת סיכון כדי לזכות בחיי חירות. אין כאן ענין עקרוני אלא שאלה עניינית בדיוק כמו האם בא לך קפה הפוך על בסיס מים או חלב...

הדיבר היחיד: אל תפגע בזולתך

אדרבא, בקישור שהבאת אמרתי להיפך, שנושא הקשר עם המשפחה אצל יוצאים בשאלה צריך להיות נידון תועלתי ולא עקרוני. את מתכוונת כנראה לעובדה ששם כביכול כפרתי בכל המושג 'עיקרון' ופה השתמשתי בו. תשובתי, אני מאמין [רגשית] רק בעיקרון המוסר, כלומר בצו: אל תפגע בזולתך. צו זה נובע בהכרח מהכרה בערך של החיים והקיום על פני המוות וההעדר. אם תשימי לב, בהתחלה עניתי לו בלי לדבר על עקרונות אלא בשאלה - 'בא לך למות?' רק אחרי שהתחיל ללחוץ בעניין העקרונות הוספתי לו שאם כבר ערך אז ערך החיים הוא הערך הראשון והבסיסי ביותר.

אגב,כל הדיבור הריק כאן בכלל לא מתחיל

הוא שאל על גירוש קרי,אי נוחות גדולה,ואתה עונה במוות.

נראה לי התשובה ברורה מדי

או שפשוט זו שאלה שאי אפשר לשאול באמת. כי פעם הדברים היו שונים, גם אלו שאז נכנעו עשו את זה מסיבות אחרות שאנחנו עושים את זה היום. הזמנים כל כך שונים, הידע שיש היום לא משתווה למה שהיה אז. אבל בכללי, -- אם הייתי מצליחה, עם הכלים שהיו אז להגיע למסקנות שהגעתי אליהם היום - שהם אך ורק בגלל שהתקופה הזאת כ"כ שונה ומלאה במידע זמין, כנראה הייתי נשארת, אבל שוב - גם הסביבה אז הייתה שונה, וזה משפיע, ומשפחה וכו'. בקיצור, - תהיה בריא

חשבתי על זה כמה פעמים

נראה לי שהחיים חשובים יותר מכל דבר, ולו רק בגלל העובדה, שהם מאפשרים לבחור. ובינתיים הם כאן. החיים. שלטון כזה או אחר זה משהו שמשתנה לפעמים, ואולי מחר זה יפול ואוכל לחיות כלבבי. כשהייתי שומעת סיפורים כמו חנה ושבעת בניה, מעולם לא התחברתי. אם אצטרך לשקר בשביל להשאר בחיים, סביר שאעשה את זה. רק אמונה דתית יכולה לגרום לאדם למסור את עצמו ואת בניו למיתה במודע.

תגובה

ממש לא "רק אמונה דתית יכולה לגרום לאדם למסור את עצמו ואת בניו למיתה במודע." בעצם אסייג זאת - לגבי עצמו - בטוח. כל דבר שאם X יעשה אותו הוא יהפוך את חייו לחסרי משמעות לגביו, תוכלי למצוא אנשים שיהיו מוכנים למסור את חייהם עליו. לגבי עניין הבנים אני מוכן אולי לקבל זאת .

למעלה