חידה מפורסמת

Fingertip

New member
למה לא נראה הגיוני?

שים לב לפתרון האלגנטי ביותר שמוצע בסוף: אם במקום שנדבר על נזיר שעולה ביום א' ויורד ביום ב' נדבר על שני נזירים, אחד עולה ואחד יורד, שהולכים באותו השביל, אזי גם אם הם הולכים במהירויות שונות, בטוח הם יפגשו בנקודה מסויימת. הנקודה המסויימת הזו היא הנקודה שבה הנזיר יהיה באותה השעה בשני הימים... אהד.

ניסוח החידה לוקה בחסר

שכן אם ניקח מקרה קיצון בו הנזיר יודע כי הדרך לוקחת שעה בלבד, מתחיל את העלייה בשעה 7:00, נמצא לקראת רש ההר 11 שעות ומגיע ב19:00, ולמחרת עושה את אותו הדבר עצמו- רק הפוך- כך שאין מצב כי תהיה "נקודה על השביל שבה הנזיר היה בדיוק באותה השעה בשני הימים העוקבים". השאלה היתה אמורה להיות אם כך- האם תיתכן נקודה על השביל שבה הנזיר יהיה בדיוק באותה השעה בשני הימים העוקבים. אגב, החידה (כולל הפתרונות המתמטיים שלה) היא פשוט התפלספות על האימרה העתיקה "גם שעון עומד מראה שעה מדוייקת פעמיים ביום" (הנזיר בתפקיד הזמן החולף, הנקודה על השביל בתפקיד המחוגים העומדים)

pagis

New member
השאלה נוסחה נכון??

אני לא משוכנע. אני חושב שהכוונה של צועד היתה שהשאלה נוסחה כהאם קיימת נקודה על השביל וניסוח כזה לא כולל את נקודות ההגעה והיציאה. כלומר יכל להיות שכיוון אחד הנזיר יצא ב 18:00 ויגיע שעה לאחר מכן ובכיוון השני הוא יצא ב 7 ויגיע ב 8. במקרה זה לא תיהיה נקודה על השביל בה הוא יהיה באותה נקודת זמן אלא אם כן המנזר נחשב חלק מהשביל וזו הבעיה בניסוח. הבעיה אם בעיה כזו היא שהיא עלולה להוביל אנשים שקוראים את החידה לשבור את הראש די הרבה זמן ולחינם

Fingertip

New member
כפי שאמרתי, אין כאן התחכמויות

ואתה מנסה להתחכם
. בכל מקרה, ניסוח השאלה פותר את ההחכמות הזו, שכן בשעה 7:00 הוא כבר צריך לעזוב את המנזר/הר, ולכן הוא נמצא על נקודה כלשהי בשביל (בתחילתו, בסופו או איפהשהו באמצע) בשעה 7:00 ו-19:00 בשני הימים. אהד.

pagis

New member
אני בהחלט לא מנסה להתחכם

ברור לי שהניסוח שלך נכון, רק ציינתי שהוא עלול לבלבל טיפה כי הרבה פעמים בחידות כן מחפשים את ההתחכמות או את הדיוק הלשוני וניסוח עלול להפיל אנשים שנתפסים בטעות למשהו אחד. בכל מקרה, חידה נחמדה, תודה

למעלה