חיבור - אפריל 13

חיבור - אפריל 13

המטלה:
https://www.nite.org.il/files/psych/psychometric_april_2013.pdf

בעת האחרונה מתרחבת במדינה תופעה שמסגרתה הורים מסרבים לחסן את ילדיהם. לסירובם סיבות שונות, כמו למשל חשש שמא אותם החיסונים יסבו יותר נזק מאשר תועלת, או מניעים אידיאולוגים - כגון אורח חיים טבעי ללא התערבות רפואית מלאכותית. בעקבות סירובים אלה, קורא איגוד הרופאים הארצי לחקיקה שלפיה ילדים שלא יחוסנו לא יוכלו להירשם לגני ילדים או לבתי ספר, והוריהם יועמדו לדין בגין הזנחת ילדיהם ופגיעה בחברה. נשאלת אפוא השאלה, האם על המדינה לכפות על הורים לחסן את ילדיהם? לעניות דעתי, התשובה לשאלה זו חיובית.

מחד, טוענים המתנגדים לחקיקה זו שלמדינה אין את הזכות לפגוע בחופש הבחירה של כל אותם ההורים. אני מכבד טענה זו אך לא מסכים עמה כלל. עלינו, כאזרחיה של מדינה דמוקרטית, לזכור שאנו נתונים בפני מצב מתמיד של 'שכלול ואיזון', שכן דמוקרטיה היא בין השאר תוצאה של פשרה. פשרה זו צריכה לבוא לידי ביטוי על ידי פגיעה, מזערית ככל האפשר, בחופש הבחירה של כל אותם ההורים, על מנת שלא לפגוע בבריאותם של שאר הילדים, כלומר למנוע פגיעה בזכותם לחיים ולביטחון. מימוש פשרה זו יהיה כאמור חיסון כל ילדי המדינה.

בנוסף, יש להתחשב בכך שהסיכון שבכל אותם החיסונים מזערי, כפי שקבע איגוד הרופאים הארצי. חיסונים שניתנים מבעוד מועד עשויים אף להתריע על התפרצותן של מגפות שונות ולעיתים למנוע אותן. כך לדוגמה, סביר להניח שאילו היו ניתנים חיסונים עבור מחלת הפוליו מבעוד מועד, כשמוקדיו של הנגיף היו בדרום הארץ בלבד, לא היה מצליח הנגיף לחלוש על פני כל הארץ ולהגיע לצפון.

זאת ועוד, עלינו לזכור שמדובר על אחריות קולקטיבית אותה אנו אמורים לשאת, שכן אין כל סיבה ריאלית שהפרט יסכן את הכלל. כך, אי חיסונם של מספר קטן של ילדים, מעטים ככל שיהיו, עלול לסכן את שאר ילדי המדינה במגוון דרכים, מצב שכאמור ניתן היה למנוע קודם לכן.

לסיכום, אני סבור שהמדינה צריכה לכפות על הורים לחסן את ילדיהם לאור כל הסיבות שלעיל. כמדינה מתוקנת, עלינו לשאת באחריות קולקטיבית ולעיתים אפילו במחיר של ויתורים מעט כואבים, ויפה שעה אחת קודם.

niruzu

New member
תשובה

פסקת הפתיחה לא טובה. אתה חוזר כאן על המטלה עצמה בכמעט אותן מילים ואותו רעיון- נסה להיות יצירתי יותר, ולהכניס לפסקה זאת טיעון בעד וטיעון נגד.

"אני מכבד טענה זאת"- לא רלוונטי.
הפסקה הזאת שמביאה את הצד הנגדי לא מביאה את הצד הנגדי באמת. נתת את הטיעון שלהם, אך לא נימקת אותו כלל. רק התייחסת לטענתך שלך, ולא כתבת את השיקול של המתנגדים בפירוט מספק.

"דמוקרטיה היא תוצאה של פשרה בין השאר"? נקודה מאוד מעניינת, אך לא מובנת כלל. נשמע כמו מחשבה מבריקה ורעיון חדש- אך עליך לפרט ולא סתם לזרוק את הפצצה הזאת.

"חיסונים שניתנים מבעוד מועד עשויים להתריע על התפרצות מגפות"- ההגיון הבריא שלי אומר שזה לא נכון. כעת, גם אם זה נכון- איך זה נכון? לא פירטת.

"עלול לסכן את ילדי המדינה במגוון דרכים"- אילו דרכים?

"ויפה שעה אחת קודם"- לא רלוונטי, לא במקום, נראה כאילו הכנסת בכח שפה גבוהה

פסקת סיכום מאוד דלה- זאת ההזדמנות להמם את הקורא- נסה להיות יצירתי יותר ולהביא פיתרון אחר לסוגיה, שיאזן בין שני הצדדים או לפחות יתמוך בטענה שלך.

למעלה