חזרתי...

נֵץ

New member
חזרתי...

בתקווה שאני גם אשאר. בינתיים, יש לי שאלה: למה נייר מצהיב?

יניב ריז

New member
הגורם העקיף הוא קרינת UV

אני לא יודע מה התהליך הכימי שהקרינה "מבצעת" על הנייר, אך ברמת העיקרון היא זו שאחראית להצהבה.

almog4

New member
אבל גם מרתפים חשוכים

אני לא יודע אם זאת קרינה, אבל גם במרתפים חשוכים שבהם נמצאים ספרים - הם יצהיבו במהלך השנים.
על-יד בית ההורים שלי יש בית מדרש (אני חוזר בשאלה) שיש שם סֶפֶר (חומָש עם פירושים) מאמצע המאה הקודמת, משנת 1850 בערך, שמור מאוד. הספר הזה, שבגלל גילו הוא כמובן יקר, לא יוצא אף פעם מהחדר, וגם שמור בארון זכוכית. אבל בכל זאת צהוב. האם בכל זאת זה בגלל קרינה? דני

תגובה כלשהי עם אוויר

(לא באמת יש לנו מושג למה זה קורא, אם כבר מעלים תהיות אז גם אני רוצה) אני יודע שאם חלק מסויים לא חשוף לאוויר, הוא לא מצהיב כמו חלק חשוב, הדוגמה לכך היא ספרים ישנים, לעומת עלונים מהבחירת לרשות הממשלה, שאת שניהם יש לי בבית וספרים השינם הם בני 80 ויותר, והם פחות צהובים מההעלונים, אז כנראה שזו תגובה עם האוויר

נֵץ

New member
תודה לעונים

יש למישהו תשובה בדוקה? או אולי איפה אפשר למצוא כזאת? תודה מראש,

TheFinalCut

New member
הצהבת נייר

לפי האתר הזה: http://www.utlib.ee/ee/Publikatsioonid/1997/rar/rar7_res.html הצהבת נייר היא תהליך פוטוכימי, המצריך אור וחשיפה לאויר. במילים אחרות, חימצון של סיבי התאית מהם בנוי הנייר, כך שקבוצות הכהל (או הידרוקסיל -OH) של הרב-סוכר הופכות לקרבניל (אלדהיד -COH) כשלב ביניים או לקרבוקסיל (COOH) כשלב קצה. אור מספק את האנרגיה הדרושה לפגוע במבנה הכימי של תאית, והחמצן שבאויר משמש לשינוי הכימי. אפשר לזרז את התגובה הזו אם מספקים יותר אנרגיה (כפי שהוזכר כאן, UV או חום לדוגמא) או מחמצנים חזקים כמו מי חמצן.

אני חושבת....

שהתהליך קורא(מעניין למה
). אך מעניין אותי לדעת האם יש השפעה כאשר הנייר חסוף לאור ההצהבה נגרמת בצורה מהירה יותר, וכאשר הוא בחושך אולי זה מאט את התהליך

למעלה