חוקי האינסוף והאפס

GUY639

New member
חוקי האינסוף והאפס

שלום, אני סטודנט ויש לי מבחן בחדו"א בקרוב. יש לי מס' שאלות שאשמח אם תוכלו לענות עליהם: כמה זה מינוס אינסוף חלקי אפס? כמה זה אינסוף לחלק לאפס? כמה זה אינסוף כפול אפס וכמה זה מינוס אינסוף כפול אפס? תודה מראש

אם אתה סטודנט לחדו"א,

(לחדו"א שאני מכיר, בכל אופן), אתה אמור לדעת שהביטויים האלה חסרי משמעות, אלא כגבולות של פונקציות, ואז הערך תלוי בפונקציות עצמן.

GUY639

New member
סליחה, לא הבהרתי את עצמי טוב באמת

התכוונתי למשל למינוס אינסוף לחלק לאפס פלוס, אינסוף לחלק לאפס פלוס ובקיצור כאשר האפס הוא אפס פלוס, לא מוחלט. וזה במסגרת לופיטל באמת.

בגבולות

כשמדובר בגבולות, גבול מהצורה של "0*∞" הוא לא מוגדר היטב, ולכן לא ניתן להסיק שום דבר על הגבול או על קיומו. דרך לחשב היא לדוגמא אם יש לך את הפונקציה xlnx ואתה רוצה לבדוק את הגבול שלה ב-0 מימין, אז פשוט מביאים את הגבול לצורה אחרת ככה שיקיים את תנאי כלל לופיטל , או בקיצור ככה:
lim x*lnx = lim (ln x)/(1/x) x->0+​
ככה שניתן יהיה לגזור מונה ומכנה ולמצוא את הגבול. לגבי גבולות מהצורה של "0/∞", מה שהראש אומר זה לעשות, והכל בכתיבה מרושלת , שהרי אין משמעות לחלוקה באפס, ואין משמעות לאינסוף כמספר:
∞/0 = ∞*(1/0) = ∞*∞ = ∞​
אבל זה לא נכון תמיד כשמדובר בגבולות. צריך לבדוק אם קיים גבול ועוד כמה תנאים. אז איך אתה בודק? אם יש לך פונקציות f ו-g שמקיימות
lim f(x) = ∞ lim g(x) = 0​
ואתה צריך לחשב את הגבול
lim f(x)/g(x)​
אז זה אכן גבול מהצורה של "0/∞", וערך הגבול יהיה אינסוף אם קיימים הגבולות הנ"ל ואם קיימת סביבה של נקודת הגבול אותה אתה בודק שבה מתקיים g(x)>0 . ואז אתה יכול לרשום:
lim f(x)/g(x) = lim [f(x)*(1/g(x))]​
ומכאן זה כבר פשוט, מכלל האריתמטיקה של גבולות אינסופיים, אתה יודע ש "אינסוף כפול אינסוף" זה גבול של אינסוף. לגבי המינוס לפני, אתה פשוט יכול להוציא אותו מחוץ לגבול.

למעלה