חופשיטה

NacroMittler

New member
חופשיטה

שלום אנשים דיי הרבה זמן לא פירסמתי הודעה משל עצמי כי הייתי שקוע בכתיבת ההרפתקה שלי (שמתקדמת אחלה), אז החלטתי שהגיע הזמן לשאול משהו. העליתי בקבוצה שלי רעיון לנסות ולשחק בחופשיטה, ולהשיל מעליינו את כבלי השיטה המסורבלים, אך אנו שחקנים טריים שלא יודעים משחק טוב מה הוא. רציתי לשאול לדעתכם, קודם כל, האם כדאי לנו לעבור לחופשיטה? שנית, מי שממליץ על חופשיטה, הייתי שמח אם היה נותן טיפים איך לשמור על המשחק שלא ייתפזר לנו לכלכ הכיוונים. תודה מראש, אמיר.

אמנם לא שיחקתי אף פעם בחופשיטה, אבל

אישית אני לא מתלהב מהרעיון. ניסיתי פעם להריץ קמפיין בשיטת אמבר דייסלס שזה קרוב מאוד מאוד להיות חופשיטה, גם אם יש שם כמה חוקים בסיסיים, וזה לא ממש עבד. לדעתי הבעיה הגדולה בחופשיטה היא הבעיה הבסיסית בכל מערכת שאין בה חוקים ברורים. תאר לעצמך שלא הייתה לנו מערכת משפטית ברורה, ושופט היה יכול להחליט בצורה שרירותית לחלוטין מה הדין בכל מצב ומצב. ברור שבמצב כזה היו נוצרות בעיות, ובעיקר היו הרבה תלונות משום שאדם אחד נענש בעונש חמור על אותה עבירה שאדם אחר נענש עליה בעונש קל. אותו הדבר לגבי משחקי תפקידים, אם אין חוקים ברורים אז צריך לדון בכל מקרה מחדש, ואז נוצר מצב די פרדוקסלי משום ש: 1. אם אתה דן אחרת בכל מצב אז יש עיוות של הדין. לדוגמה, מדוע כשדמות אחת ניסתה להתגנב היו לה חמישים אחוז הצלחה, בעוד שכשדמות אחרת ניסתה להתנגב היו לה רק שלושים אחוז, בעוד שמדובר על שתי דמויות בעלות אותו רקע ואותו נסיון חיים? 2. אם אתה אכן דן את את אותם המקרים באותו אופן אז זה כבר לא חופשיטה, אלא שיטת משחק לכל דבר. זה בדיוק מה שאני לא מבין בחופשיטה, אם אין חוקים והשה"מ קובע כל פעם מחדש מה הם החוקים ומה הם סיכויי ההצלחה אז זה לא הוגן כי יש סתירות בין מצב למצב, ואם הוא יוצר חוקים קבועים לאותם מצבים אז זה כבר לא חופשיטה (וכבר כתבתי שאין לי נסיון בפועל, אשמח לשמוע מה אומרים אלה שאכן משחקים כך) אם מה שמטריד אותך הוא החוקים המסובכים של השיטה שבה אתה משחק (שלא טרחת אגב לציין מה היא), הייתי מעדיף לך יותר לבחור שיטה בעלת מעט חוקים, מה שנקרא בלעז: rules lite. נראה לי שסט"ב היא שיטה קלה למדי, וכן יש את FUDGE או את CASTLE FALKANSTEIN. לא חסרות שיטות "קלילות", כדאי שתחשוב היטב האם אתה מעוניין דווקא בחופשיטה או פשוט בשיטה שאין בה חוקים מסובכים ומורכבים. החוקים של השיטה יכולים פשוטים למדי. בסט"ב למשל יש לדמות מיומנויות שנמדדות באחוזים וזה סיכוי ההצלחה שלה. יש לך מיומנות 60% בלחימה בחרב? אז הסיכוי שלך לפגוע הוא 60%. יש לך מיומנות של 70% בכיוס? אז הסיכוי שלך לכייס בהצלחה הוא 70%, וזו כל התורה כולה. אפשר תמיד לדון בכל מקרה לגופו אבל בסופו של דבר החוקים מאוד ברורים ובסיסיים. יש גם שיטות אחרות שהולכות באותה גישה.

backdoorslam

New member
משחק טוב

עזוב אותך מלנסות לשחק "טוב" ותנסו כקבוצה להנות כמה שאפשר. חוקי המשחק הינם בגדר המלצה בלבד - ולכן אם יש חוק שאתם מרגישים שהוא יוצר מעמסה עליכם תורידו אותו.

נסה את הכללים הללו

בלינק הבא יש הורדה של ככלים מקוצרים ל"קריאתו של קת'ולהו" - מאוד פשוטים ומאוד נוחים לשימוש - הם מבוססים על BRP בדיוק כמו סטורמברינגר (בהבדלים קלים) ואני עצמי משתמש בהם ונהנה מאוד. אם אתה צריך הסבר איך להתאים אותם בדיוק למשחק הפנטזייה שלך (נתונים לעוד כלי נשק, קצת יותר כללים לסיוף, מפלצות וכו') פשוט תשאל כאן, ואשתדל לענות לך.

Nihau

New member
הלאה מרנני השיטות כולם!

חופשיטה זו יופי של דרך משחק. בשביל מה אתה בעצם צריך את החוקים בשיטה? 1. בשביל לקבוע רמות התקדמות באספקטים השונים של הדמות -תכונות, מיומנויות, יכולות, כשרונות, ידע ועוד דברים שמשתנים עם הזמן והחוויות. 2. בשביל לקבוע נקודת התייחסות להשוואה בין האספקטים השונים הללו- גם בין דמויות וגם כלפי העולם- כמה קשה להרים שולחן עץ, מי מנצח בהורדות ידיים... את שני האלמנטים הללו אפשר בקלות ללא חוקים וסולם ערכים מתמטי. כל שאר הדברים הם יותר הגבלות פר עולם ולכן לא נחוצים לך כמעוגנים מראש. רמת התקדמות היא רציפה וחלקה על פני זמן ולא בקפיצות אבל אפשר לסמן אותה לפי נקודות ציון בדרך- עד היום לא יכולת להרים את השולחן הזה אבל לאחר חודשיים של עבודת פרך על הספינה אתה מניף אותו בקלות שמפתיעה אותך ומרשימה את הבנות הצופות בשרירך המשתרגים. ידע נקבע לפי הידע האמיתי שיש לך כשחקן של הדמות אבל המנחה יכול להוסיף לך פרטים קטנים של ידע כמעין "הדמות שלך נזכרת ב..." נקודת התייחסות להשוואה- זו כבר העבודה הקשה של המנחה- אבל זה ככה גם בשיטות השונות. בו נחלק את זה לשניים: 1. השוואת יכולת מול אתגר חיצוני לקבוצה- זהה לקביעת מספר מטרה ע"י מנחה רק שכאן המנחה גם צריך להעריך את היכולת של הדמויות ולקבוע מראש מי מהם יכול להתגבר על האתגר ולשנות את ההערכה הזו בהתאם לתיאור של המאמץ שהדמויות משקיעות. התיאור הסיפורי גובר על הנתון המספרי שלא קיים בשיטה הזו. הבעיה הראשית של המנחה היא לשמור על רציפות והגינות. אבל ככה זה תמיד בכל מקרה רק שבשיטה מתמטית קשה יותר להתבלבל. 2. השוואת יכולת בין דמויות שחקנים- כאן יש שני מצבים- האחד בו ברור לכולם שיחסי הכוחות אינם שווים - האיש הענק בגובה 2 מטר יכול להניף בקלות את הציפלון הקטן בגובה מטר וחצי. מצב שני בו לא ברור מי טוב יותר במשהו- כאן זה המקור לבעיות הכי ארורות ולכן ההמלצה שלי היא לתת למזל לשחק כאן תפקיד. אם לדעת המנחה שתי הדמויות מסוגלות לעשות משהו בצורה שווה עדיף לתת לשניהם קוביות זהות והמגלגל גבוה יותר הצליח- בגלל מזל. המשחק בחופשיטה מתנהל על בסיס סיפור העלילה. כל ההגבלות על העלילה זהות גם במשחק רגיל- כי הן תלויות עולם הנקבע ע"י המנחה. הסתייגות- זה לא לגמרי נכון בעולמות בנויים מראש לתוך שיטה כמו למשל אקזלטד. אבל משחק בחופשיטה בכל מקרה מקדם בניית עולם חדש ע"י המנחה. לא צריכה להיות בעיה.

shanytopper2

New member
תוספת קטנה

אני לרוב משלב בין שלושה גורמים כדי לקבוע מי, אם בכלל מצליח ב"השוואות יכולת" 1 - הגיון דמותי: כלומר, הבחור הקרבי שמסתובב עם חרבות יהיה חזק יותר מהחנון שמבין בכלכלה...אין מה לעשות 2 - תיאור: כלומר, ככל שחקן מתאר באופן מעניין, הגיוני, ומפורט את מה שהדמות מנסה לעשות, אני נוטה לתת לו יותר סיכוי להצליח (כלומר: "אני תוקף אותו" - לרוב יכשל, בעוד של" אני מניף את החרב שלי במעגלים מסביב לראש מסתער על האויב, וברגע האחרון מסתובב עם כל הגוף שלי לכיוון ההפוך על מנת לבלבל אותו ובעצם לתקוף אותו מזווית שהוא לא ציפה לה" יש סיכויים הרבה יותר טובים) 3 - דרמה: כלומר, אני מסתכל על הצד העלילתי של הסיטואציה ומשתדל להחליט מה יהיה נכון יותר מבחינה סיפורית (קרב סוף קמפיים הדמויות ינצחו, פעם ראשונה שהם פוגשים את האויב הראשי שלהם, הוא ינצח, וכן הלאה)

למה אני לא משחק בחופשיטה

במשחק עם שיטה, יש אלמנט מסויים של הימור ומשחק (GAME) - כמי שמעדיף להנחות ולא לשחק, אני רוצה לפעמים גם התרחשויות חיצוניות להחלטה שלי (כאלו המתקבלות ממערכת חוקים) שיפתיעו ויתקילו גם אותי.

בתוך כל שה"מ מסתתר שחקן...

אבל בעיקרון אני מסכים. משחק עם שיטה רגילה וקוביות מהווה הפתעה גם לשה"מ, ואילו חופשיטה נראית לי כמו עלילה כתובה מראש שבה השחקנים פשוט "ממלאים את התפקיד שלהם". אני מניח שזה לא חייב להיות כך, אבל כנראה שזה מה שקורה בפועל.

Nihau

New member
זה לא כך - לא יותר מבשיטות רגילות

חופשיטה לא כתובה מראש יותר מאשר שיטות אחרות. לעיתים היא הרבה יותר אקראית כי היא נסמכת הרבה יותר על החלטות דמויות השחקנים בקביעת המטרות- כי היא חופשית יותר בכיוונים הפתוחים להם. מחשבתית. אם אתה לא רוצה הפתעות כשה"מ אתה תסדר את העולם כך שלא תופתע בלי קשר לשיטה בה אתה מנחה. בשיטה אם קבעת לאוייב מספר מטרה גבוה זה יתן את אותה התוצאה הסיפורית כמו בחופשיטה שבה אתה פשוט מתאר את התוצאה הסופית. כמנחה בשיטה אם אתה רוצה שאף דמות שחקן לא תוכל להשיג את האוייב בריצה אתה תתן לו לשתות כל בוקר שיקוי מכפיל זריזות בעודו נועל בסתר את נעלי פדקס המכונפות לאחר שבורך ע"י אל הארנבים הזריזים. כל הפרטים הללו לא ידועים לוא צריכים להיות ידועים לשחקנים או לדמויותיהם. (אלא אם מישהו הציץ בדפי הדמות של השה"מ ואז חל עליו הדיבר ה11). כמנחה בחופשיטה יהיו לך את כל הסיבות הללו ללמה הדמות אוייב רצה מהר יותר מכל דמות שחקן -כי סיפורית זו הדרך הנכונה לעשות זאת -אבל לא תצטרך לגבות את זה בחישובים מתמטיים רבים כל כך.

רק אם השחקנים סומכים על השה"מ

במידה גבוהה מאוד, אחרת זה יכול להוביל למצבים ששחקנים ממורמרים יטענו שהשה"מ מחליט על הצלחה לפי גורמים שלא רלוונטיים(בכדי לתעל את העלילה לכיוון שהוא רוצה, נניח).אחד היתרונות העיקריים של שיטת משחק קבועה הוא ששחקנים יכולים לראות ש"כולם שווים".

shanytopper2

New member
חחח

אבל אם השחקנים לא סומכים על השה"מ אז למה הם משחקים איתו בכול מקרה? ומה זאת אומרת "השה"מ מחליט על הצלחה לפי גורמים שלר רלוונטיים (בכדי לתעל את העלילה לכיוון שהוא רוצה, נניח)"??? איזה גורמים יש יותר רלוונטיים מאשר לתעל את העלילה לכיוון מסוים? לא ברור לי במיוחד

נראה לי שהכוונה שהם כמובן סומכים

עליו שלא ירמה בכוונה ויתנהג בצורה לא הוגנת, אחרת מי ירצה שחקן כזה. הבעיה שבחופשיטה השה"מ צריך להיות נקי מכל פניות ולא להיות משוחד אפילו באופן לא-מודע, וזאת משום שבחופשיטה בניגוד לשיטות אחרות עיקר ההכרעה היא על פי החלטת השה"מ ולא על פי הקוביות והחוקים היבשים. לגבי גורמים רלוונטיים כגון תיעול העלילה זה שוב קשור לאופי של חופשיטה. למשל אם הגיבורים נלחמים בדמות מסויימת ולשה"מ חשוב שאותה דמות תשרוד ולא תמות אז הוא יכול להכריע שהגיבורים לא מצליחים להביס אותה והיא נמלטת - למרות שאם היו משחקים לפי חוקים יבשים הם היו מצליחים לעשות זאת. זאת הנקודה שאני לא כל כך אוהב בחופשיטה, למרות שאני יודע שהמעריצים של השיטה אוהבים אותה דווקא בגלל כך. מה שאני אוהב במ"ת הוא שבניגוד לסרטים אמריקאים למשל העלילה היא בלתי צפויה לחלוטין. אפילו השה"מ לא יכול לדעת להיכן הסיפור יגיע בגלל הגורמים הרנדומליים והחוקים הקבועים מראש. למשל השה"מ יכול לתכנן תסריט שבו הגיבורים נדרשים להציל נסיכה שנחטפה על ידי שודדים כשהוא מצפה שהם יביסו אותם בקלות. אבל במהלך המשחק הגיבורים מפסידים בגלל גלגולי קוביה לא מוצלחים. עכשיו הנסיכה מתה, הגיבורים נרדפים למוות על ידי הוריה של הנסיכה וכל העלילה מסתבכת. בחופשיטה דברים כאלה מן הסתם לא קורים כי השה"מ ייתן לכך לקרות. שוב, אני יודע שיש כאלה שדווקא אוהבים את הסגנון הזה, לדעתם זה יותר מ"ת "טהור" מאשר הסתמכות על קוביות וחוקים יבשים. אבל אני לא נמשך לכך.

הבעיה היא כאשר השה"מ מתעל את העלילה

יותר מדי(מה שנקרא באנגלית railroading).אז השחקנים מרגישים שזכות הבחירה נשללה מהם ושהדמויות לא ממש שלהם אלא רק גיבורות בסיפור שהשה"מ המציא וכותב, כשהשחקנים שם רק כדי להקשיב ולעשות "כן" בראש. לא יודע לגביך, אבל במשחק כזה אני לא הייתי רוצה לשחק.

מאוד קשור

חופשיטה עלולה לגרום להרגשה כזו בצורה יותר חזקה, במיוחד אם לא סומכים על השה"מ עד הסוף. במקום שיש קוביות רוב האנשים ירגישו יותר בטוח כי לכאורה החוקים הם "מעל לשה"מ".

Nihau

New member
אם זה יכול לקרות זה יקרה בכל מקרה

גם בשיטה וגם בלי שיטה. אם המנחה נוטה להעדיף שחקן כלשהו על אחרים הוא יקבע אתגרים קלים יותר, יפיל בדרכו חפצים טובים יותר ויתן לפתרונות שלו משקל גדול יותר, בלי קשר לשיטה בכלל.

shanytopper2

New member
אבל שוב פעם

אם אתה לא סומך על הGM שלך ואוהב את המשחק איתו, למה שתשחק איתו? הרי GM יכול "לרמות" באותה הקלות בדיוק גם עם שיטה וקוביות

זה קטע כזה של הרגשה

מסוג "הצדק צריך להיראות, ולא רק להיעשות".כמו שאומרים באנגלית YMMV, אבל זה משהו שחשוב לחשוב עליו לפני המשחק.אני יודע שישנם חברים טובים שלי שמאוד נהניתי לשחק תחתם בשיטות שונות ואם משחקים בחופשיטה אני לא מוכן להתקרב למשחק שהם מריצים, כי זה מוציא מהם את הנטיה לrailroading בכל כוחה.

JuffoWup

New member
כמות הפעמים שאני הזזתי קוביות

או התעלמתי באופן מופגן מהחוקים בכדי לקדם את העלילה היא עצומה. אין מה לעשות, אם השחקנים לא מרגישים שרימו אותם סימן שהם שם בכדי שהדמות תתחזק ולא כדי שתתפתח, לדעתי במקרה כזה זה לא מקרה של שה"מ גרוע.

למעלה