חוזרת להתייעצות.

מעניין לקרוא, אצלנו אני רוצה מס' 3 והחצי - לא

אני לא יודעת מה יהיה בסוף כי זה עוד לא אקטואלי כרגע.
הקטנה רק בת שנה וקצת...

אבל אני ממש מתבאסת שאנחנו לא באותה דעה,
אני רואה את כל הזוגות ששניהם שרוצים אותם דברים ואני מתבאסת...

מעניין לקרוא שאת אומרת שעדיף לא לעשות שלישי,
אני כל הזמן מדמיינת ששתי הבנות יגדלו ואז אני ארגיש לבד ואם יהיה עוד אחד/ת זה יהיה נורא כיף....

למרות שהעליתן שאלות שאני צריכה לענות עליהן

לעצמי, אני רוצה לשתף אתכן בתשובות.
ותודה רבה לכל מי שכתבה לי.

אני בת 31. כך שיש קצת זמן, לא הרבה, אבל יש.
ואני עונה על מה שהעליתן:
גם לפני לידתה של בתי לא הייתה בי תשוקה לילדים. זה היה משהו שידעתי שיקרה בשלב כלשהו, כי כן רציתי, אבל לא הרגשתי תשוקה לכך. היה לי מאוד מאוד קשה להתחבר לאמהוּת, גם אחרי שהיא נולדה. אני מרגישה בנוח להיקרא "אמא" רק בשנתיים האחרונות. התשוקה שכן בערה בי בטרם לידתה הייתה לעיסוק שכ"כ רציתי לעסוק בו, ושכאמור, לא יצא אל הפועל כי לאחר לידתה הבנתי שכלום כבר לא אותו הדבר. אני לא רוצה לשלוח אותה למסגרות הרגילות וקריטי לי להישאר איתה בבית ולגדל אותה כמו שאני חושבת שנכון לעשות. האם השלמתי עם הויתור על ההתפתחות העצמית שלי? לא. עדיין יש לי התכווצות בבטן כשאני חושבת על מה שרציתי ולא יהיה עוד, אבל אין לי ספק שחשוב לי יותר להיות עם הילדה שלי ולהשקיע בחינוך הביתי.
לפני כמה חודשים חזרתי שוב ללימודים, מתוך מחשבה שהנה, היא כבר בת 3, ואולי יהיה יותר קל. אבל זה לא צלח ועזבתי די מהר. ההרגשה הייתה שאני מנסה לטרוף את כל העולמות אבל היא נפגעת מזה, בעיקר מכיוון שבימים שבהם למדתי (3 פעמים בשבוע) היא נשארה אומנם עם אמי אבל ללא תעסוקה בימים הללו והרגשתי שזה לא הוגן כלפיה.
לגבי החינוך הביתי - יש לנו חברים קבועים ואנחנו מבלות איתם כמה פעמים בשבוע. מהבחינה הזאת הכל בסדר ואני לגמרי שלמה עם ההחלטה על חינוך ביתי.
כיום הפחד שלי מפני ילד נוסף הוא הפחד שבלעבור את מה שהיה - הלילות הנוראיים, הימים הזוועתיים, הבדידות (כנראה בעיקר הבדידות הנפשית, גם אם יש חברה מסביב), הטלטלה המאיימת שאין לה בכלל הגדרה אבל היא קיימת, הדכדוך, הדאגות שכרוכות בגידול של תינוק... הכל מפחיד אותי. גם ההריון שאולי יהיה שוב לא קל. ומי יהיה עם בתי אם וכאשר אצטרך שוב להיות בשמירת הריון? יש גבול לכמה בן זוגי יוכל לתת מעצמו, בהתחשב בכך שהוא המפרנס בבית, ושהוא גם סטודנט.
לגבי המסוגלוּת שלי: אני רוצה להאמין שאם עברתי את התקופה ההיא בשלום, בסופו של דבר, אז אני יכולה לעמוד בזה שוב אם זה יגיע. אני מאמינה שאני חזקה ושאני מסוגלת. עובדה, עשיתי זאת בעבר והתגברתי על כל הקשיים לגמרי לבד (הייתה 0 תמיכה אז).
אני לא חושבת שארגיש איזו תשוקה עצומה לילד נוסף. אבל אני כן מרגישה שעבור הגרעין המשפחתי שלנו - זה כן הדבר הנכון. זה לא שבתי תהיה אומללה אם לא יהיה לה אח או אחות. אבל כשאני מדמיינת "איך זה יהיה אם..." - נראה לי שהיא תרוויח מזה המון, ואולי יש בזה יותר יתרונות מחסרונות. אולי, ומבלי להישמע איזו קדושה מעונה
אולי כן כדאי לשאת את הקושי שיגיע בשביל התוצאה העתידית.
זה מעלה בי שאלה נוספת, אולי קצת פילוסופית אבל מרגישה לי לגמרי מציאותית: האם זה לגיטימי "להקריב" את עצמי (פיזית, נפשית...) בשביל טובת המשפחה? זה לא שהמשפחה לא תהיה מאושרת אם נשאר אבא, אמא וילדה מהממת אחת, אבל אולי יש פוטנציאל התפתחות ואושר גדול יותר אם יהיו עוד?

מרינהג

New member
ממליצה לך לקרוא לפני

"אחים ללא יריבות" מאת אדל פייבר ואיליין מייזליש,
את עלולה לגלות שכלל לא מדובר בטובת הילדה...

זה ממש לא המסר שם

המסר הוא שאחים משפיעים על אחים ולא תמיד ההשפעה היא חיובית, ואם אני לא טועה טענת המחברים היא כשכקורה מצב כזה, מי שאשם הוא ההורים שניתבו את האחים לשם
אין שם מסר שעדיף בגלל זה להיות ילד יחיד. ממש לא. הספר בכלל לא דן בזה.

מרינהג

New member
כמובן

הספר מיועד להורים של 2 ויותר ילדים. לא סביר שהמליצו בו במפורש לגדל רק ילד אחד. אני באופן אישי יכולה להשוות חיים של בני לפני ואחרי שנולד אחיו ...ההפרש בינם 4 שנים, בהפרש פחות מזה כשילד עוד בשלב אגוסנטרי זה כמובן עוד יותר משמעותי, בהפרש יותר מ4 שנים אני מניחה שזה פחות מורגש... לי זה לא יקרה לא עובד בהתפתחות פסיכולוגית.

אני לא רואה את זה ככה בכלל

אולי אני מחפשת את היתרון, כי לילדים שלי יש כבר אחים, אבל אני רואה את זה אחרת, ואני כמעט בטוחה שנקודת המבט הזו לגמרי מוצגת בספר המדובר.

בעייני, היחסים עם האחים הם כמו מעבדה לחיים האמיתיים. הם כמו מתאמנים על הכישורים החברתיים שלהם מידי יום, וחווים (גם) את התחרות והיריבות במקום מוגן ואוהב (בהנחה שמדובר בהורים מודעים, בריאים וכו'), עם תיווך הורי והכלה של התסכולים והקשיים. אם לחוות קשיים מסוג זה, זו אחלה הכנה לחיים, כמו בטבע. ולנו, ההורים יש תפקיד מאוד חשוב ברקע, בין היתר גם לאפשר את האינטראקציות השונות בינהם ולא ליצור הפרדות.
נכון שיש קשיים, ויש תחרות, גם, ואולי בעיקר, על תשומת ליבם של ההורים, אבל זה לא דבר רע, או לא-לטובתם. אני מרגישה שהילדים שלי מאוד נשכרים מהיחסים בינהם ורואים אחד בשני מקור לבטחון, לצד היריבות שגם קיימת בינהם. דווקא קיומה של הדואליות הזאת הוא דבר נהדר בעייני ושיעור מאוד חשוב לחיים.

מרינהג

New member
ספר הזה הוא רק דוגמא

יש גם מחקרים סטטיסטים של השפעה על פרמטרים נמדדים (IQ לדוגמא) בקורלציה עם ההפרשים בין הילדים, מספר סידורי של הילד בתוך המשפחה, גם לדוגמא.
יש גם את הנושא של חשיבות מטפל אישי עד גיל 3..., גם לדוגמא.

כמובן שחשוב לראות את החצי המלא של הכוס (חצי הכוס המלאה :)) בתור הורים לכמה ילדים, אבל במקרה של השואלת כשהיא מתארת את התפקיד של קורבן מכמה אספקטים...לא רואה סיבה לבחור בזה.
לא לכולם חייבים להיות ילדים, או מספר ילדים שמשהו מצפה מהם...ו

>>היחסים עם האחים הם כמו מעבדה לחיים האמיתיים.
פחות מתחברת ל״מעבדות לחיים״ : אחים, גן, בית הספר ציבורי בישראל...

לקחת את זה קצת רחוק מדי

בעייני כל ההתנסויות בילדות הן מעבדה לחיים האמיתיים, כמעט כל משחק וכל אינטראקציה נושאים בחובם לימוד, לא צריך כל דבר להוציא מההקשר. יש גם הבדל גדול מאוד בין הורה שמטפל בשני (או יותר) הילדים שלו ובין מטפלות וגננות במה שקשור למטפל אישי, וזה הרבה יותר מלהסתכל על החצי המלא של הכוס.

את מתייחסת לדברים של פותחת השרשור, ואכן לא לכולם חייבים שיהיו מספר ילדים, ואין להקל ראש בהחלטה שכזו, אבל הפרשנות שלך להשפעה שלילית על הילד היא בעייני מאוד שטוחה. יחסים בין אחים הם דבר הרבה יותר מורכב מזה, כמו גם ההורות לאחים.

אני יכולה לשתף אותך בחוויה האישית שלי שהאמהות לילדים שלי כאחים היא דבר כל כך מרחיב לב וממלא. האינטראקציה בינהם כל כך מרגשת אותי, העולם העצמאי שלהם אחד עם השני, הקשר בינהם שהולך ומתפתח, והחשיבות שיש לכל אחד מהם עבור אחיו. ממש הופתעתי מעוצמת הרגשות שאני חווה יום יום כשאני צופה בהם מתנהלים כאחים. זו הורות מאוד מאתגרת, מלמדת ועבורי באופן אישי גם מאוד מתגמלת. אני לא יודעת בן כמה הילד/ה הצעיר/ה שלך, אז אני לא יודעת אם יש בין שני ילדייך יחסים של חברות ומשחק משותף, ואני מאחלת לך לחוות כזה אושר והנאה כאמא.

בת 31? יש לך עוד המון זמן. הכי מחמירים יאמרו

שיש לך עוד שש שנים (מגיל 37 הפוריות מתחילה לרדת בצורה משמעותית).

חכי. יתכן ועוד שנתיים- שלוש תהיה במקום אחר לגמרי.

בלת"ק

טוב, קראתי חלק מהתגובות....

הדבר הכי חשוב בעיניי, אפילו בלי קשר להריון הנוסף שאת מתלבטת לגביו, זה עבורך לטפל ב"עניינים" שיש לך עם ההריון האחרון של בתך, עם ההתייחסות שלך לכך שבאיזשהו מובן בגללה ויתרת על חלום גדול שהיה לך, ועל החששות שיש לך מהריון, לידה והורות חדשה. וזה מובן לגמרי. אני בערך באותו מצב עכשיו, ומהרהרת במצבים שונים שהיו לי בעבר והשפיעו/משפיעים על החלטות דומות היום.
סתם לדוגמא, שונה ודומה, הבת שלי נולדה בלידת בית מהממת, אבל אני מרגישה שיכול היה להיות יותר טוב, שלא מיציתי את החוויה, ואחד הדברים שחשוב לי לעשות לפני לידה נוספת, זה לפתור עם עצמי את העניין הזה. למה בעצם אני מרגישה ככה, שיכול להיות יותר טוב? ומה אפשר לעשות כדי שבאמת יהיה יותר טוב, אם אחרי שאטפל בזה באמת עדיין ארגיש שצריך להיות יותר טוב? (וגם פחד ספציפי לגבי משהו שקרה בלידה שמפחיד אותי ללדת שוב בלי לפתור את הפחד הזה).

בקיצור, מה שאני מנסה לומר, זה שלהרגשתי מאוד יכול להיות שאחרי שתפתרי עם עצמך את כל הנושאים האלו (שממש אין להקל בהם ראש! שמירת הריון ארוכה, הריון קשה, דכאון לאחר לידה, אלו דברים מאוד מ-א-ו-ד משמעותיים בעיניי, גם ביחס להחלטה על ילד נוסף וגם ביחס לילדה שיש לך כבר), הראייה שלך לגבי הריון נוסף תהיה מזוית חדשה לגמרי....

אני מסכימה איתך שאולי אני צריכה לעבד מה שהיה,

אולי אפילו עם אשת מקצוע. מצד שני, כבר כ"כ נמאס לי לדוש בזה. דשתי בזה עם עצמי במשך כשנתיים, חשבתי על זה ללא הפסקה, כתבתי לעצמי, ניסיתי להבין מה היה שם שהיה כ"כ קשה בשבילי, שהכניס אותי למצב שאפשר לומר שהיה התחתית עבורי, בייחוד תקופת הדכאון לאחר שנולדה הילדה שלי. אני מרגישה שהגעתי לרוויה בנוגע לשיחה שלי עם עצמי על זה.
אז מה עושים? ממשיכים לעבד?
או שאולי דווקא מהמקום של "אני כבר יודעת איך זה ולא תהיינה לי הפתעות בהריון הבא" אני צריכה להרפות וזהו?

אולי יהיו לך הפתעות לטובה

זה מה שקרה לי. כל כך הכנתי את עצמי לסיוט, שבסוף הייתי ממש מופתעת מהמון דברים: שאני לא בדכאון, שהתינוקות ישנה סביר בלילה.
היו קשיים אחרים, אבל קיבלתי אותם אחרת והתמודדתי איתם טוב יותר מאשר עם הקשיים שאיתם התמודדתי כאשר הגדול נולד

השבוע ביקרתי חברה עם ילדה ראשונה, בת שבועיים. היא נראתה כל כך אבודה ומבולבלת ומסכנה, זה היה כמו לראות אותי מהצד אחרי הלידה הראשונה. והבנתי כמה אני כבר לא שם..

קראתי את הודעתך והרבה מהתגובות

אני רק אכתוב לך שממש מומלץ ללכת לאשת מקצוע - גם אם דיברת עם עצמך שנתיים ויותר...
אני גם מהמדברות עם עצמי - כ"כ הרבה. ממש מהחופרות...
ומצאתי את עצמי יושבת אצל פסיכולוגית ומוצאת תובנות אחרות שלא חשבתי עליהן, מקבלת החלטות חדשות ומרעננות, מכירה את עצמי יותר ופותרת לעצמי קונפליקטים...
ממליצה בחום...
(אבל חשוב לקבל המלצות על אשת המקצוע וגם לתת לעצמך אפשרות לנסות אותה בהתחלה)

וכל זה כמובן בלי קשר להחלטה אם כן או לא ילד שני עכשיו או מאוחר יותר.

שיהיה בהצלחה והרבה כוחות...

אני גדלתי עם אחות צעירה ממני בשנתיים

וזה לא נתן לי כלום. ממש כלום. גם היום זה לא נותן כלום.

וגם אני גדלתי עם אחות צעירה בשנתיים

וזה נתן לי המון
המון המון.
ועד היום זה נותן לי המון

למעשה כמעט כל זכרונות הילדות שלי כוללים גם אותה. וכך זה גם אצלה ולפעמים אנחנו משוות זכרונות, והכי מצחיק שלפעמים זה מפתיע אחת מאיתנו שאני זוכרת משהו (שהיא גם נמצאת שם) והיא לא זוכרת את זה או להיפך.

ועכשו יש לי שני ילדים בהפרש של שנתיים. אני מאוד נהנת לראות את האינטרקציה בינהם, הם חברים טובים וממש מחכים אחד לשני. כמובן שיש ריבים אבל אני משתדלת לא להתערב (אלא אם כן זה מגיע לאלימות פיזית) ואני מנסה ללמד אותם לפתור את הבעיות שלהם בינם לבין עצמם לבד. את התקופה הזו הם לא יזכרו כי הם קטנים מידי, ואני לא יודעת אם הם ימשיכו להיות חברים. אם הם לא יהיו חברים אולי הם יחשבו שזה לא נתן להם כלום. מקווה בשבילם שזה לא יקרה. (ואני לוקחת בחשבון שיהיו תקופות שהם לא ידברו בינהם. גם לי ולאחותי היו תקופות כאלו).

מרינהג

New member
חיבווקיתוש שיתפה בכנות בחווה אישית שלה

והתשובתך נראת לי ממש לא במקום.
וגם לא כנה, כשאני קוראת בין השורות...

regvuv1

New member
וגם נפרטיטי שיתפה בכנות בחוויה אישית שלה

אבל כבר הבנו שדברים שאנשים כותבים פה בפורום נקראים אצלך כנכונים או כנים או מהותיים אך ורק אם הם תואמים את השקפת העולם שלך.
״רק על עצמי לדבר ידעתי״ נכון לגבי כל אחד מאתנו וכולנו פה בפורום משתדלים לענות או לשתף מתוך ניסיון החיים שלנו, כל אחד ממה שהוא צבר. אחרי שאנחנו משתפים אנחנו גם מנסים לדון בדברים, להעלות נושאים שנויים במחלוקת ולקבל דעות שונות משלנו, לנסות לגשר על הפערים ולראות את נקודת ההשקפה של האחרים.
אבל זה לא מה שאת עושה, באף דיון שהשתתפת בו עד עכשיו. את כותבת את הדעה שלך, בנחרצות שמרמזת שהיא ניתנה לך לפחות במעמד הר סיני, ואז דורסת כל דעה ששונה ממנה בדרך מאוד לא נעימה ובוודאי לא מנומסת.
הלוואי שמידי פעם תהיי מסוגלת לקרוא דברים של אחרים, דעות שונות משלך, בלי לשפוט אותן מראש כשגויות ובלי להכריז עליהן כשקרים או מניפולציות קבל עם ועדה.

מרינהג

New member
נשמע שניפגעת מדבריי/דעתיי בדיון אחר וזו דרכך

לדבר על זה.
אם נפגעת, אני מתנצלת, לא היה בכוונתי.

regvuv1

New member
תודה רבה על הנכונות להתנצל

אבל אני דווקא מעולם לא נפגעתי ממך, ברוב הדיונים שבהם השתתפת הייתי פסיבית ורק קראתי, אבל הנימה שנשמעת מההערות שלך כמעט בכל דיון היא מאוד דומה - נחרצת, חד משמעית, כל יודעת ובעיקר מאוד מאוד אגרסיבית כלפי כל דעה שונה משלך.
את נקראת מאוד תוקפנית ולי זה גרם הרבה פעמים פשוט להפסיק לקרוא - וחבל, כי נראה שיש נושאים (כמו מנשאים) שלמדת אותם מאוד לעומק ואת יכולה לתרום הרבה מהידע שלך.

כל מה שאני אומרת זה שכדאי להיות פתוחה לקבל דעות של אחרים, ולא להניח אוטומטית שבגלל שוני בדעות מישהו הוא צבוע או מניפולטיבי. סך הכל כולנו כאן בלי כוונת רווח כספי.

למעלה