חובתנו המוסרית

iceviper

New member
חובתנו המוסרית

לפני יומיים הייתי באסיפת טרום-בחירות של מרצ בכרמיאל,בה המועמדים הציגו את הדברים שלדעתם יש לשפר בעיר.לרוב הם הציגו נושאים שונים,אבל על דבר אחד כולם נתנו את הדעת: הבעיה שאין מספיק פעילויות תרבות הנגישות לציבור הרחב,כולל קשי היום.יש מתנ"סים,חוגים,היכל תרבות ופסטיבלים פה ושם.על כל אלה צריך משלמת,ובסכומים שלא מאפשרים למשפחות העניות לשלוח את ילדיהם או ללכת בעצמם על מנת להרחיב את השכלתם. שעה לאחר מכן שוחחתי עם חבר שלי שלומד כלכלה בירושלים.לא אלאה אתכם בהתפתחות השיחה,רק אציין שני דברים שאמר: אחד מהם שפיטורים הם לא תמיד דבר רע,והשני שמדינה לא צריכה לדאוג לאזרחיה לחינוך,בריאות וכו'. ובכן,בנוגע לעניין הראשון אין לי הרבה מה להגיד.גם הדיוט בכלכלה כמוני מבין שפיטורים יכולים לגרום למפעל להיות משגשג,רווחי וכו'.זה נחמד מאוד,רק שבעיניי יכולתו של אדם להתקיים בכבוד חשובה יותר.אם יענק'לה שעבד במפעל מיום הקמתו מפוטר בגלל שהנהלת המפעל החליטה שיותר משתלם לה להעביר מפעל לירדן,או לשלם משכורת פי 2 יותר גבוהה למנכ"ל עם תואר שני במקום המנכ"ל הנוכחי שיש לו "רק" תואר ראשון במנהל עסקים,אז משהו בשיטה דפוק מהיסוד. שלא ינסו להפחיד אותי בטיעוניי סרק: הבחירה איננה בין העסקת העובדים כרגיל לבין סגירת המפעל.מי שחושב כך,מוזמן אחר כבוד לשאול את הגברת אריסון אם פיטרה 900 עובדים משום שהבנק היה על סף קריסה. ומה עם מחוייבות המדינה לחינוך,רווחה,בריאות וכו'? הטיעון שלי הוא פשוט:אם המדינה לא רואה עצמה מחוייבת להעניק לי שירותים אלמנטריים מעצם היותה,שלא תצפה להזדהות שלי איתה,עם דגלה או עם כל סמל אחר שלה. אבין אם יגידו לי שאין ברירה ולכן מקצצים.לא אסבול קיצוצים לחלשים בחברה-הנכים,הפנסיונרים,החד-הוריות (שעד עכשיו אינני מעכל את החוצפה הבלתי נסבלת של התקפות דוכסי האוצר עליהן),הסטודנטים. אם המדינה פוגעת בנזקקים,אין שום ערבון שהיא לא תפגע בי.היום השכן שלי נכה,מחר אני. מאז ומתמיד ידעו לספר לנו עד כמה חשוב שכולנו נעמוד מאוחדים ונתרום כמיטב יכולתנו להצלת המדינה מהמצב הכלכלי הקשה אליו נקלעה.הכלים ידועים:נאום פטריוטי משלהב,טקסי הנצחה,הנפת דגלים. אבל שלרגע לא יעז לדרוש אותו בעל עסק מתמוטט שהמדינה תעזור לו באמצעות קיצוץ במיסים.אדוני לא הצליח-אדוני יפנה לבנק שיתן לו הלוואה בריבית קצוצה. מה אתה רוצים ממני? אני בסך הכל המדינה בה אתה חי. אבל לא נורא,חברים.בבניין איתמר ג' ננוחם.

yeshgvul

New member
כן. אגב, מה המצב הכלכלי בכרמיאל

במקור זו אמורה להיות עיר די מבוססת, לא? אני מבין שיש שכונה בדואית ענייה (טוב, לא ממש חלק מהעיר...) והרבה עולים. האם המצב הכלכלי הידרדר כמו בערד, עיירת הפיתוח השניה שהוקמה באותה תקופה ?

iceviper

New member
סביר פלוס

הטענה העיקרית שמועלית היא שמנסים לבסס את כרמיאל כעיר בינונית ללא אבטלה אבל עם שכר מינימום לרוב העובדים בעיר.בנוגע לשכונה הבדואית-אני לא יודע איפה זה עומד,היתה לצערי התנגדות רבה לכל העניין.

Azazel

New member
הייתי באיזור אתמול.

זאת הולכת ליהיות שכונה של אמא חיפה.

אשרת

New member
ידידי.

משום שלגבי הטענה השניה שלך אני מסכימה, אז אני אתייחס רק לראשונה. עם כל הזעם שיש לי על רדפית הצבע של בעלי מפעלים ותאגידים.. עדין לא לי ולא לך יש זכות להגיד שמשהו דפוק מהיסוד. זכותו של בעל עסק להרוויח וכמה שיותר - זה אחד המטרות שהחברה "הנאורה" שלנו שמה לעצמה- ואם הוא רוצה לפטר חלק מהעובדים , זאת זכותו. ואם שרי אריסון ראתה חובה לפטר 900 עובדים , אז עם כל הצער והכאב זאת זכותה- זה עסק כלכלי, וזכותה לשאוף להרוויח כמה שיותר.

אשרת השאלה מורכבת יותר

באופן עקרוני, זכותו של בעל עסק להרוויח כמה שיותר, אם זאת עבל עסק צריך לזכור משהו מאד חשוב, הוא לא פועל בחלל הריק, גם עסק כלכלי הוא חלק מהחברה, הכביש שמוביל לעסק הוקם ע"י המדינה, הוא מקבל שירותים מהמדינה, וכולי וכולי. בנוסף צריך לזכור כמה נתונים נוספים שמסתכלים על נושא בנק הפועלים למשל, אחד מהם נמצא במאמר הזה ואז מבינים על חשבון מי מפטרים 900 עובדים. נקודה נוספת שקשורה גם היא בהקשר הזה, זה חוסר הפיקוח על הבנקים, בעקרון הבנק לא אמור לאשר ללקוח להיות בחריגה שאיננה מאושרת, הבנקים מאשרים חריגה כזאת מכיוון ששם נמצא הרווח הגדול שלהם, יחד עם העמלות שעולות עכשיו (בניגוד לכל הגיון כלכלי, המשק במיתון המחירים יורדים), בקישור הזה תמצאי כתבה על נושא הפיקוח, מעניין לא פחות מהמאמר הקודם. השורה התחתונה שלי, מותר לעסק פרטי להרויח, חשוב לזכור שכל עסק באשר הוא, שייך אמנם לבעלים פרטים, אבל הוא לא נמצא בחלל, אלא הוא חלק המחברה, וככזה יש לו גם מחויבות לחברה ולא רק למאזן הטוב ביותר.

אשרת

New member
אני לא ממש מסכימה איתך.

למרות שאף אחד לא נמצא בחלל ריק אלא בתוך חברה כלשהי.. זה עדין לא אומר שהוא לא צריך לתת עדיפות לרצונות שלו ולשאיפות שלו.

תגובה מאד מהירה

3 דקות, האם הספקת לקרוא את המאמרים שצירפתי? אני מקווה שלא, מכיוון שאחרי שקוראים אותם מבינים שהבנקים מזלזלים בחוק, המדינה לא אוכפת את החוק, ומי שנדפק זה העובדים והלקוחות. מצד אחד הבנק פיטר 900 עובדים, ומצד שני היועצת המשפטית של הבנק פרשה ב2002, ופיצויי הפרישה שלה עלו על פיצויי הפרישה של מנכ"ל הבנק לשעבר עמירם סיון, זאת למרות אחריות שלה ללעיסקת מימון שהסבה לבנק הפסדים בעשרות מיליוני דולרים. אגב, זאת תגובתה של שרי אריסון לפיטורים. אשמח לקבל את תגובתך למאמרים, כי למרות הסניום להציג את העסק כעסק פרטי, שלא חייב כלום לאף אחד, חשוב לזכור, משפחת אריסון קנתה את בנק הפועלים גם בזכות עובדיו, עובדים שתרמו ותורמים לו להיות הבנק הרווחי בישראל, ובלי העובדים והלקוחות, לבנק אין הרבה ערך.

אשרת

New member
במילים בודדות - לגבי "תגובה של שרי"

כולנו חכמים אחרי המעשה... ולכן לא מי יודע מה חכם לשפוט , לפחות לדעתי. אבל האם אתה חושב שועד ההעובדים של הבנק היה מאפשר את ההפחה הזאת? אני בספק. תעבת הבצע של מנהלים בכירים בבנקים - זה לא דבר חדש.

שתי תשובות

1. הועד אישר את הפיטורים, ולכן סביר להניח שהיה מעדיף להגיע לפשרה שלא תביא לפיטורים. 2. תאוות הבצע של המנהלים הבכירים בבנקים נעשית על חשבון כספו של הציבור, בדיוק בגלל זה חשוב שתמצאי את הזמן, ותקראי את המאמרים בהודעה הראשונה, הם ממחישים בדיוק איך כספו של הציבור הרחב (מה שנקרא משקי הבית) מועבר לבנקים ולבעלי ההון.

אשרת

New member
קראתי.

אני אוכל לשתף אותך, שבנק לאומי גובה ממני בשלוש חודשים 80 ש"ח בין היתר על דברים שאני בכלל לא משתמשת בהם ואני בכלל מוגדרת אצלהם כחשבון סטודנט שאמור להיות לי הנחה של 50% על העמלות והדברים הללו.... אני יודעת שבעזרת ה- 80 ש"ח הללו הם יכולים לממן את משכורות העתק..

מבין לנפשך

כולנו באותה הסירה בהקשר הזה. זאת אגב אחת מהנקודות של ההפרטה, היא לוקחת נכס ששיך לכלל הציבור ומעניקה אותו לאדם פרטי, לרוב במחיר נמוך מדי. אבל תראי מה עוד עושים עם הכסף שלנו, כביש חוצה ישראל, שהוא כביש אגרה שהיה אמור להיבנות מתקציב של יזם פרטי, מקבל עכשיו תוספת לכביש שתיבנה על חשבון המדינה, אבל למרות שאני ואת משלמים עבורו, נצטרך לשלם אגרה עבור הנסיעה

אשרת

New member
שמע, כביש חוצה ישראל - לא ברור לי

בשביל מה הוא בכלל קיים? והאם הוא בכלל שווה את המחיר היקר שלו, שכולל גם פגיעה באיכות הסביבה... אני לא נוסעת על הכביש הזה, וגם אין לי כוונה. אבל זה טמטום- כבר אין למדינה מה לעשות עם הכסף שלנו?! חוצפה.

מה זאת אומרת?

הוא קיים בכדי שעוד משקיעים זרים יוכלו להרויח כסף על חשבון הציבור הישראלי. במחיר שהוא הוקם אפשר היה להקים מערכת רכבות שתחבר באמת בין הפריפריה למרכז, אבל רוצים שרק בעלי רכב יוכלו להגיע למרכז בקלות, אחרת מה ימנע מאותם עניים ומסכנים להגיע למרכז לעבוד? זהו המלכוד העצום שיש בעיירות הפיתוח, מצד אחד ערך הבתים נמוך, אין עבודה, ושיש עבודה היא תמיד תהיה בדכר נמוך יחסית, ובשנייה שיש משפחה, אין אפשרות לניעות, והעני נישאר עני ומסכן, וממשיך להצביע לליכוד. לגבי מה שהמדינה עושה עם הכסף שלנו, עדיף שלא נדבר על זה, כי היא בעיקר מבזבזת אותו בצורה מושחתת וחסרת הגיון עבורנו (עבורם זה מאד הגיוני, צריך לדאוג למקורבים). המהפכה מתחילה בצעירים, אולי אנחנו נדע יום אחד לעשות עם המשפט הזה משהו.

אשרת

New member
אנחנו לא נעשה עם המשפט הזה כלום...

השלטון ימשיך להיות מושחת. והעולם ימשיך להיות כמו שהוא...

Azazel

New member
לא רק רכבות.

הכבישים הם עדיין הרבה יותר גמישים, וכל אחד שרוצה יכול לקנות אוטו. אוטו רע, מגעיל, אבל אוטו. חוץ מזה, הובלת סחורות במשאית היא יותר נוחה לעסקים קטנים.

כל אחד יכול?

לא ממש. אני בעלים של חיפושית בת 31 וחצי, והעלות שלה עבורי (אני נוהג מעט מאד) היא כמה אלפי שקלים בשנה. 1000 ש"ח לשני טסטים כולל התשלום על הכנה לטסט, אישור מוסך על רכב מיושן והחלפה של וישרים. 550 ביטוח חובה (רכב אספנות) 1100 ש"ח ביטוח צד ג' 1500-2000 ש"ח דלק ושמנים. 500-1000 תיקונים ובלאי. סה"כ 4650-5650 בשנה. 600 ש"ח בחודש, ואני נוסע פחות מ15 ק"מ ביום, אם מישהו מהפריפריה צריך להגיע למרכז כל יום, זה יעלה לו הרבה יותר, ופה מדובר ברכב אספנות, שחלפיו לא יקרים, והוא אינו נוטה להתקלקל. כמובן שצריך לזכור שהחוק אומר שבעלות על רכב מבטלת את הזכות לקבלת קצבת הכנסה, מה שבטח לא מוסיף לעניין. לגבי עסקים קטנים, בדיוק בגלל זה יש בעלי משאיות שמשכירים את שירותיהם, מרבית העסקים הקטנים לא מוסגלים לעמוד בהוצאות של החזקת משאית, ולכן עדיף להם להזמין משאית במיוחד מאשר להחזיק משאית.

Azazel

New member
וכמה אתה חושב שיעלה להגיע

ברכבת מקריית שמונה לת"א?

פחות מ600 בחודש

וקריית שמונה-ת"א זה לא ממש סביר, אבל בוא נסתפק ב500-600 ש"ח נסיעות בחופשי חודשי בקו ק"ש-חיפה, ועדיין המחיר יהיה נמוך יותר בקו מדימונה - ת"א/אשדוד/ראשל"צ. כמובן שבעקבות רכבת כזאת גם יותר אנשים יעברו לגור מחוץ לגוש-דן, מה שיחזק גם את הפריפריה. זאת אחת הדרכים לצמצם קצת את תופעת הSUBERBIA ולקדם מרכזים עירוניים מחוץ למטרופולין דן.

Azazel

New member
מה רע בsuburbia?

אני תומך מאוד בתכנית המתאר לשנת 2050, כמדומני, שמראה בברור על 3 מרכזים מטרופוליניים בישראל: ת"א-י-ם, חיפה, ובאר-שבע. ונכון שאתה חוסך כסף עם תחבורה ציבורית, אבל לא הרבה. אני יודע. כחצי מההוצאות שלי זה הוצאות של ביטוח ורישום. מה שאני כן מתנגד עליו, זה תופעת ההתפשטות האורבאנית, אני תומך גדול מאוד של בניה לגובה, אבל אין לי שום רצון בהרבה ערים קטנות עצמאיות.

למעלה