חדש על המדף

Chocoholic

New member
חדש על המדף ../images/Emo91.gif

Fleetwood Mac Peter Green's Fleetwood Mac ! המחצית השנייה של שנות השישים הייתה קרקע פוריה לבלוז, שחילחל בהדרגה אל העולם בשנות החמישים וכעבור כמה שנים פרץ החוצה בעזרתם האדיבה של מספר לא קטן של להקות בריטיות. אחת הלהקות שביססה את עצמה בין המובילים בתחום מיד לאחר צאת אלבומה הראשון, זכורה וידועה יותר דווקא בגלל אלבומיה המלוטשים, הצליל הנקי והנטייה הברורה לפופ קליט-שמאלצי-רגשי משהו, שהיו כניגוד מוחלט לשנות פעילותה הראשונות. שורשי הלהקה נזרעו וצמחו בהרכב בריטי ידוע אחר בשנות השישים - John Mayall & His Bluesbreakers; כן, אריק (קלפטון) היה שם, ג'ק ברוס, מיק טיילור מהסטונז ועוד כמה חבר'ה טובים. אחד מהם היה Peter Greenbaum, בן למשפחה יהודית ממזרח לונדון, שלקח גיטרה כשהיה קטן ומאז ועד אמצע שנות השבעים לא הפסיק לנגן בלוז. כשהיה בן 19 ניסה פיטר (שכבר הספיק להוריד את ה "באום" משם המשפחה שלו) לשכנע את Mayall שיקבל אותו להרכב, במקום קלפטון (!), שיצא לחופשה בלתי מוגבלת ביוון... Mayall הסכים לקבלו לאחר שהתרשם מכישוריו אך לאחר מספר הופעות אריק החליט לחזור ופיטר נאלץ לנטוש את ההרכב למרבה אכזבתו. לאחר כמה חודשים אריק עזב את ההרכב לתמיד כדי להקים את Cream ופיטר נקרא לחזור ללהקה! Green עמד יפה במשימה הקשה של החלפת קלפטון והקליט אלבום אחד וכמה סינגלים במסגרת ה Bluesbreakers. John McVie היה הבאסיסט ובין החברים הראשונים בהרכב של Mayall; למעשה הוא נשאר שם למשך הזמן הרב ביותר,יותר מכל אחד אחר, עד לסוף 1967. לעומתו, Mick Fleetwood היה עוד אחד מאנשי ה"מילואים" שהביא mayall כדי לכסות פער שנוצר עם עזיבת המתופף הקודם, Aynsley Dunbar. פליטווד תופף במסגרת ה Bluesbreakers חודשים ספורים (יש ויכוח לגבי תאריך הצטרפותו), הקליט איתם סינגל אחד ונזרק ע"י mayall במאי 67'. ההרכב הזה, ללא mayall , הקליט כמה שירים באולפן ללא כל מטרה לפרסם אותם, וכך גובש ההרכב, שנושא את שמם של המתופף והבאסיסט. השלישייה הנ"ל, Green, Fleetwood, McVie החליטו לעזוב את ה Bluesbreakers ולהקים שלישיית בלוז-רוק , בהשראת Cream ו Jimi Hendrix Experience. פיטר גרין עזב ביוני. ב 13 באוגוסט 67' הלהקה הופיעה לראשונה בפסטיבל הג'אז והבלוז בווינדזור, אך ההרכב כלל את Bob Brunning על הבאס במקום McVie, שעדיין התלבט האם לעזוב את עבודתו הקבועה אצל mayall ורק בסוף השנה הצטרף אליהם באופן מלא. הלהקה הוחתמה (בקלות יחסית) על חוזה עם חברה חדשה בשם Blue Horizon והשלישיה התרחבה לרביעיה עם הצטרפותו של גיטריסט נוסף בשם Jeremy Spencer, שעזב את להקתו The Levi Set לאחר מסע שיכנוע של גרין. הרביעיה (עדיין ללא McVie) הקליטה את הסינגל הראשון בנובמבר 67' I Believe My Time Ain't Long / Rambling Pony . השיר הראשון הוא קאבר לאחד מגדולי הבלוז Elmore James ,שהשפעתו על הלהקה בתקופה זו הייתה גדולה. הסינגל לא הצליח והיה כישלון מסחרי. ההרכב שנקרא כעת Fleetwod Mac לאחר שהושמטה הקידומת "Peter Green's" נכנס לאולפן בתחילת 68' כדי להקליט אלבום. Brunning שידע כי מקומו בלהקה זמני,עזב והצטרף ל Savoy Brown (עוד להקת בלוז-רוק בריטית מעולה) אך לאחר זמן קצר עזב עקב מחלוקת על חלוקת הכסף בין חברי הלהקה, והתחיל קריירה בחינוך, כמורה בבית ספר. מלבד הסינגל הראשון, הוא הקליט איתם עוד שיר ששובץ באלבום הראשון. הוא עדיין בקשר עם הלהקה וגם כתב שתי ביוגרפיות עליהם. McVie, Green, Fleetwood ו Spencer הקליטו את האלבום שיצא ב 24.2 וענה היטב לציפיות הקהל שהלך וגדל עם ההופעות של הלהקה. האלבום הוא בעל סטנדרטים גבוהים יחסית לאלבומים של להקות אחרות, הודות לכשרונות הכלולים בו. הוא נפתח עם My Heart Beat Like A Hammer החזק והבועט שיגרום גם למתים להניע את הרגליים; Spencer מציג לראווה את יכולתו המרשימה על ה slide guitar, שחוזרת גם בלהיט Shake Your Moneymaker (קאבר ל Elmore James שבוצע ע"י הרבה להקות בלוז אחרות) וגם ב My Baby's Good To Me. הצד הרגוע וה"דכאוני" של הבלוז שמציג האלבום נמצא ב Merry Go Round, Hellhound On My Trail - קאבר ומחווה לרוברט ג'ונסון, ו Cold Black Night שגם מכיל עוד גיטרת סלייד של ספנסר. Looking For Somebody , Long Grey Mare ו No Place To Go (קאבר ל Howlin' Wolf) הם בלוז בעלי הרבה קצב ונשמה אך עם מקצב יותר איטי בסיגנון "boogie" , המציגים את גרין גם כנגן מפוחית טוב למדי. I Loved Another Woman נשמע כמו איזו הקלטה אבודה של Santana בתחילת דרכם - התיפוף הוא במקצב לטיני ונגינת הגיטרה של גרין מזכירה את זו של קארלוס סאנטנה; ואכן סאנטנה שאבו לא מעט השראה מלהקה זו ואף כיסו את Black Magic Woman כשנתיים אחר כך, שבמקור נכתב ע"י גרין. ב The World Keep on Turning גרין וספנסר מראים גם את יכולתם ללא חשמל, על כלים אקוסטיים. דווקא השיר האחרון,Got To Move (עוד קאבר של Elmore James) הוא לטעמי השיר החלש היחיד באלבום אך אין זה אומר שהוא רע. ספנסר שר ב Got To Move ו Shake Your Moneymaker ובשאר גרין לוקח פיקוד ולמעשה, כמעט החל מיומה הראשון של הלהקה (ועד לנטישתו במאי 1970) היה זה גרין שהוביל וכיוון את הלהקה והתקדמותה. האלבום הגיע למקום רביעי כחודש לאחר שיצא בבריטניה. לעומת זאת, על האמריקאים שהיו הרבה פחות בעניין הבלוז האלבום לא השפיע והגיע בשיאו למקום 198.

melancholy man

New member
איי הבלוז הבלוז...

פיטר גריין הוא מין סוג של סיד בארט, מוסיקאי ענק (נגן וירטואוז, אולי ברמה של קלפטון בק ופייג') שככל הנראה הצליח להרוס את מוחו בעזרת "טיולי" LSD רבים מידיי, בתחילת שנות השיבעים, הוא עבר מין שלב דתי מוזר, כשהוא מופיע עם צלב וגלימות לבנות ארוכות, כשהציע לחברי הלהקה לוותר על כל הכנסותיהם לטובת צדקה זה הספיק למייק פלייטווד (שהקרירה שלו באמצע שנות השביעים הראה בדיוק מה דעתו על הקשר בין מוסיקה לכסף
) וגריין והחברה נפרדו בידידות. מאז שעזב את הלהקה הוא מקליט ומופיע לעיתים נדירות, כאשר החברה ביקשו ממנו להצטרף למסע הופעות (כאשר הגיטריסט Jeremy Spencer עזב את הלהקה באמצע מסע ההופעות), הוא התעקש שינגנו רק ג'אמים ארוכים וטרחניים של להיטו הגדול Black Magic Woman, הוא עוד הופיע כנגן אורח במספר אלבומים (בהם אלבום הסולו של מייק פלייטווד), עד שאיבד את שפיותו והחל לקבל טיפול פסיכאטרי. בשנים האחרונות הוא מנגן בעיקר בלוז קלאסי, הוא הוציא שני אלבומים שמוקדשים לקאברים לרוברט ג'ונסון (השוואה לאלבום הקאברים של קלפטון מאוד מעניינת), ונראה שלאט לאט הוא חוזר לגירסה רגועה יותר של עצמו.

ממש לא מזמן

הוא הפסיק להופיע, בפתאומיות, ונעלם. אפוטרופסיו שלחו הודעה לחברי להקת-הליווי שלו (Splinter Group), שעבודתם מופסקת לאלתר.

לא כרגע. אני אחפש.

את הסיפור שמעתי בפורום זר, ממקור "יודע דבר". זה היה לפני כמה חודשים.

אוקיי, המצב לא נורא כל כך, אך מסובך

מסתבר שהאפוטרופוס הכללי האנגלי - המנהל את ענייניו של גרין - הורה על פירוק הלהקה, כיוון שהם חוששים מ"השפעה בלתי הוגנת" של אחד מחברי הלהקה עליו. היינו, הם חוששים שגרין מנוצל ע"י חבר(י) הלהקה. לדברי האפוטרופסים, גרין עצמו ביקש את סיועם בכך, לאחר שהיה מוטרד. האפוטרופסים אכן שלחו מכתב פיטורין ללהקה. גרין, במקביל, נעלם, אך התגלה לאחר כמה שבועות בנורבגיה, שם שהה בידיעת והסכמת אפוטרופסיו. אחיו של גרין תומך בהחלטת האפוטרופסים. מצד שני, חבריו ללהקה טוענים שהאפוטרופסים הם שמנסים לנצל את גרין, ע"מ להרוויח כסף על חשבונו, וכי הפרדתו מחבריו ללהקה תביא למשבר נפשי נוסף. בינתיים, ככל הנראה גרין אמור לנגן בפסטיבל גדול כלשהו (שכחתי איזה) בסן פרנסיסקו, בחודש ספטמבר.

אתה יכול להסביר את כוונת במשפט הבא:

"שהקרירה שלו באמצע שנות השביעים הראה בדיוק מה דעתו על הקשר בין מוסיקה לכסף". ???

melancholy man

New member
אני מתכוון...

לזה ולכל מה שבא אחריו. פלייטווד מק הייתה, תחת הנהגתו של פיטר גריין אחת מלהקות הבלוז רוק הטובות בהיסטוריה של הרוק הבריטי, היה להם יושר אומנותי ויכולות נגינה יוצאות מהכלל, בעוד מרבית הלהקות של שנות השישים והשיבעים החזיקו מעמד עד סוף שנות השיבעים לפני שהתחילו לנסות להיות מכונות כסף שבויות בידיי חברות התקליטים, פלייטווד מק (בהנהגת מיק פלייטווד) התחילו את זה לפני כולם והוציא אלבום סופר מצליח וסופר משעמם. אם אתם או מישהו מההורים שלכם היה בחיים בין 77 ל 85 בטח יש לכם עותק ממנו בבית.

אז אני לא מבין מה הבעיה

אם הדיסק טוב, מה הבעיה? או שכשאתה כותב "מוצלח" אתה לאו-דווקא מתכוון לטוב? במלים אחרות - התמסחרו, ועשו את זה לפני כולם?

melancholy man

New member
אלא אם כן שוב טעיתי

כתבתי מצליח לא מוצלח, חוץ מהצלחה מסחרית קשה לחשוב על דרך להגדיר את האלבום הזה (בטח לא כל מה שבא אחריו) כמוצלח. אלבום אמצע הדרך משעמם ומרדים. וכן התמסחרו ועשו זאת לפני כולם (אם "התמסחרו" זה ביטוי בעייתי)

ברכותייי, שוב טעית...

האלבום RUMORS שאליו אתה מתייחס, ובמידה לא פחותה גם אלבום ההתחדשות של הלהקה לפניו - "פליטווד מק" (המכיל את RHIANNON), מהווה את אחת הדוגמאות הבולטות בהיסטוריה של המוזיקה הפופולארית ליכולת להקה להשתנות ב-180 מעלות (או 360, אם קוראים לך אלון מזרחי) ועדיין לשמר את הכבוד העצמי. למעשה מדובר באלבומים שהם אבני היסוד של הז'אנר המכונה בפי כל - "פופ רוק", הרבה לפני שזה היה נלעג ונשלט בפני המוטנטים מדונה ומייקל או ג'קסון או בריטני ספירס וכריסטינה אגילרה. כל הטריק היה מצוי בהוספתם של הצמד (בזמנו גם זוג בחיים האמיתיים) לינדזי בקינגהאם וסטיבי ניקס. אלה הביאו יכולת כתיבה משופרת של טקסטים ולחנים פשטניים למראה, אך קליטים באופן שאין לתארו כפחות ממהפנט. כך הצטרפו לעולם מיטב להיטי שנות ה-70, נוסח (משני האלבומים): Rhiannon , שהוא אולי סמל של התקופה Landslide Say You Love Me Don't Stop (ששימש שנים מאוחר יותר בקמפיין הבחירות של קלינטון) The Chain Go Your Own Way ורבים אחרים וטובים. למעשה, בתחומם - כלומר תחום הרוק הרך או הפופ-רוק, או אם תרצה מה שנקרא "מוזיקת אמצע הדרך" הם היו מובילי הדרך והטובים ביותר. וכן, "שמועות" הפך לאחד מהתקליטים הנמכרים בהיסטוריה בזכות היכולת הפשוטה להתמכר אליו בקלות. אכן, האמריקנזיציה שעברה הלהקה (מבחינת הפרסונל המכהן בה) הותירה בה את רישומה העז. לא רק שחברי הלהקה עברו לקליפורניה, שם שכנו דרך קבע מעתה כדי להתחרות מול יריביהם המושבעים למכירות היסטריות (הלא הם "הנשרים"), הם גם פנו עתה באופן מודע לקהל רחב יותר ועשו ניסיו אמיתי לכבוש את פסגת מצעדי המכירות. ומה רע בכך?! נכון, האלבום "שמועות" אינו דורש מהמאזין את רמת הריכוז שדורש ממנו פראנק זאפה, הוא אינו וירטואוזי ומלא המצאתיות כמו האחים אולמן, הוא אינו עמוק ומשמעותי כמו בוב דילן, הוא אינו מכה בראש בנוסח ניל יאנג ואין בו את התובנות הפולטיות של קרוסבי סטילס ונאש. אבל כל זה אינו משנה. הוא בהחלט מהווה אופציה מצוינת להעברת שעה קלה של אחה"צ רגוע, בלתי מתיש - עם מוזיקה שמהווה משב רוח מרענן למוח ואינה מכריעה אותו תחת השרב הכבד. זהו בידור טוב לאנשים בוגרים, במובן הכי נקי ופשוט של המילה. במונחים האלה יש לשפוט אותו, וככזה- הוא אלבום מושלם.

melancholy man

New member
don't stop

כן הם היו מובלי אמצע הדרך, למעשה, כל הגל העכור של אמצע הדרך שהפך לפופ הבאנלי של שנות השמונים והתשעים, והיה כמו שאמר פעם יקי, פרסומת לבמבה במסווה של מוסיקה, צעד בדיוק על הדרך שהתוו מייק פלייטווד וחבריו החדשים והישנים. הוא לא דורש ריכוז כמו פראנק זאפה?, טלאנובלה ונצואלית מצוייה דורשת יותר ריכוז, לא וירטואוזי כמו האולמנים?, בקלטת ילדים רגילה של הדצים תמצא ביצועיים מוסיקאלים מרטיטים הרבה יותר, עמוק כמו דילן?, יותר כמו איל גולן, ותובנות פוליטיות?, נו באמת. רוצה דרך טובה להעביר אחר צהרים?, נסה לישון, אני בטוח שזו תיהיה חוויה מוסיקאלית מעניינת הרבה יותר. עם כל זה אתה כמובן צודק זה אלבום מושלם כ"בידור למבוגרים", מוסיקה זה כבר משהו אחר.

לא נאה ולא יאה...

לתשובות מתחכמות המתעקצצות ומתקרצצות על כל קוצו של י' הייתי מצפה ממישהו הרבה פחות בוגר ממך (נגיד אני...). בנאדם, תקשיב לי טוב ותפסיק להתווכח, לפני שאני ממש יתעצבן (ולא יעשה עם זה כלום): אלבום מצוין, פופ רוק מצוין וחלאס. מצידי תשנן את זה כל ערב לפני השינה מול המראה מאתיים פעם או משהו... לא מתאים לך להיות קשה עורף, תשאיר לי את הטמטום שתקוע עם הראש בקיר ואינו מסכים לקבל דברים מובנים מאליהם ככאלה.

melancholy man

New member
אוי הולדן הולדן

הייתי שמח לריב איתך על זה, אבל האמת?, לא מצליח (אולי זה קשור לקרידנס והאולמנים שאני שומע כל הזמן בשבועות האחרונים). כן זה אלבום פופ רוק מהוקצע ועשוי הייטב וכן, הוא אחד האלבומים הבודדים שפשוט מביא לי קריזה. מה לעשות??? ולחשוב שלפני שכתבתי את התגובה הדבילית שלי, עוד יצאתי לעשן והספקתי למחוק את התגובה שלי ולכתוב אותה מחדש (כנראה שהוא באמת מביא לי קריזה)

yoavsc

New member
אני עם חולדו הפעם

Rumours פשוט אלבום מושלם וכיפי להאזנה (חוץ מכמה שירים של כריסטין מקווי).

באמת שלא יצא לי לראות אותך ככה

נראה כאילו הוא ממש נכנס לך לורידים. אני יותר נוטה לכיוון שלך כאן, בעיקר בעניין הדרך שהוא התווה אחריו (הולדן, שאלת מה רע בזה? זה מה שרע בזה), אבל אפילו העישון יגרום לך פחות בעיות בריאותיות מרמת הקושי בה אתה מתייחס לדיסק המסכן... צ'יל

למעלה