לא מסכימה איתך עידן
כלומר, באופן רגיל בעולם, בין אדם לחברו, כבוד לא בא מתוך "רצון" אלא מתוך הפנמה של ערכים ומתוך נורמות שמתהוות באותו הקשר. הרצון או חוסר הרצון לפעול על פיהם מגיע אחר כך. הרבה אחר כך. אין מקום יותר ראוי להתחיל ללמוד ולהפנים ערכים מבית ספר. ילדים לא יודעים ולא אמורים לדעת מהם גינוני "כיבוד" הנובעים מתוך ערכים מראש, ויש מקום שבית הספר ילמד אותם לא רק הוריהם. אני טוענת שיש בעייה גדולה עם הערכים בכלל, לא רק עם כבוד לזולת; בכל מקום ציבורי, לא רק בבית הספר. הקימה היא מחווה "מכבדת" ואם הילד לא באמת מכבד, לפחות הוא ידע שזה המקום לכבד גם אם הוא לא מרגיש כך, או לא "בא לו". לפחות שידע שיש מקום לכבד גם אם הוא לא מכבד. הסתירות הללו בין מד ערכים פרטי שמגיע מהבית לבין מד ערכים ציבורי לא מתחילים ונגמרים במחוות כבוד זו או אחרת. מה עם ילדים שחווים אלימות פיזית ומילולית בבית אבל בבית הספר מקבלים מסר אחר? ומה עם אותם ילדים שהוריהם לא מכבדים אף אחד בסביבתם ועונים לסלולארי בקולנוע? חסר דוגמאות בשטח? אחת הבעיות שהכי צורמות לי הוא חוסר כבוד לזולת כאן בארץ. ההתנהגות הזו של "אני ואפסי" היא רעה חולה שמתחילה מכל אלו שמעשנים במקומות ציבוריים מאפרים ומועכים בדלי סיגריות על הרצפה, עוברת דרך כל אלו שחושבים שהם ממהרים יותר ממני לעבודה ומסכנים אותי ואת עצמם בעקיפות נהיגה רשלנית, ומסתיימת (כנראה) בחוסר ידע לגבי המקום הראוי למחוות כבוד פשוטות ביום יום. אני לא טוענת שקימה לכבוד המורה ימגר את כל זה - אבל צריך להתחיל איפה שהוא. ו-כן גם אני קמתי, ולמורה קראנו "מורתי" או "המורה"... ולא מתנו מזה.