חדשה ואובדת עצות

חדשה ואובדת עצות

בני בן 12, החל היום בהוראת רופא בתפריט נטול גלוטן, וללא מוצרי חלב. מה עושים, מאיפה מתחילים? איך יודעים מה מותר ומה אסור? איך מרכיבים תפריט?

ברוכה הבאה ../images/Emo140.gif

האם בנך אובחן עם צליאק? אילו בדיקות נעשו לו? במאמרי הפורום יש מבחר לא קטן של מתכונים, וכך גם בדפים האחרונים (מתכונים שטרם הועלו למאמרים). אפשר לבקש מהרופא ייעוץ אצל דיאטנית שתסביר איך להתחיל, אבל לגבי האוכל עצמו מירב העזרה תגיע מבעלי ניסיון. ישנם קמחים ללא גלוטן בחנויות הטבע השונות, וכמעט בכל סופר אפשר למצוא קמח נטול גלוטן מסובסד של חברת מרמולייט. גם פסטה ללא גלוטן יש בחנויות טבע, המחיר יותר יקר מפסטה רגילה בד"כ אבל הטעם והמרקם לדעתי לפחות זהים לחלוטין. יש אורז, תירס, תפוחי אדמה - אפשר להתחיל איתם. עם הזמן, מתכונים, עזרה והרבה ניסוי וטעייה, תצליחי לאפות גם מאפים ללא גלוטן וללא חלב. בהצלחה, ואת מוזמנת לשאול כל שאלה שתעלה

../images/Emo24.gif תודה על ה../images/Emo39.gif

בני לא אובחן עם צליאק, אבל בגלל מכלול של בעיות עיכול, ליחה רבה, וחוסרים שונים, הרופא המליץ על דיאטה כזו לחודש ימים במהלכו יעבור הילד בירור יסודי מאוד הכולל בדיקות דם מקיפות ולא שגרתיות, בדיקות צואה וצילומים. היינו אצל לוטפי בקונדיטורית דובדבן, הילד טעם משלל המאפים ולא הראה התלהבות... מקווה שנמצא את דרכנו בתזונה שתערב לחיכו. האם מותר רוטב סויה? מוצרי סויה? אילו קמחים מותרים?

האם נעשו בדיקות לצליאק וזה נשלל?...

קחו בחשבון שאם תעברו לתזונה נטולת גלוטן ואחריה תעשו בדיקות, הן לא יהיו שוות הרבה. רוטב סויה - של אוסם הוא נטול גלוטן, רוב הסוגים האחרים מכילים קמח או עמילן חיטה. רוב מוצרי הסויה מותרים, צריך לבדוק על האריזה מה הם מכילים. קמחים - סויה, טפיוקה, חומוס, תירס, תפוחי אדמה, אורז...

נילוס11

New member
לאוסם יש מבחר גדול של מוצרים

שכתוב עליהם נטול גלוטן. יש לאוסם קרקרים וגם בייגלה. ואולי הכי טוב לבקש תור דחוף לדיאטאנית מומחית שתתן לכם קצת כוון ורשימה של מה מותר .

תזונה נטולת גלוטן הוכחה חד משמעית

כתזונה המסייעת לילדים עם הפרעות קשב ריכוז, והתנהגות ואף באוטיסטים וכן בילדים בעלי אלרגיות שונות, קשיי עיכול, חולשות וכד. הבדיקות ביום ג, האם אתם מציעים להתחיל עם הדיאטה רק אחרי הבדיקות?

הוכחה חד משמעית?

יש לך אולי אפשרות להביא קישורים למחקרים שהוכיחו את זה חד משמעית? בתור מי שסובלת מהפרעת קשב וריכוז אני יכולה להעיד שהתזונה הנ"ג לא שינתה כלום במצב שלי מהבחינה הזו, ולגבי התנהגות של ילדים בדגש על Pdd שמעתי על התיאוריה הזו ובינתיים לא ראיתי יותר מדי תימוכין לגביה.

noosh 19

New member
כנ"ל../images/Emo70.gif

גם אני סובלת מהפרעות קשב וריכוז, ולפחות ביינתים אני גם לא רואה משהו אחר.

אני חשבתי שיש חשד לצליאק

אבל אני מבינה שהחשד הוא בהפרעות התנהגות אחרות. על כל פנים, אני חוזרת ומדגישה - אחרי שעוברים לתזונה נטולת גלוטן, אי אפשר לאבחן צליאק כמו שצריך. זה חשוב שתדעי את זה, כי חלק מהסימפטומים של צליאק יכולים להיות גם השפעות על קשב וריכוז. (אם יש צליאק ואין אבחנה של ממש, נוטים להקפיד פחות על כל פירור, ואילו בצליאק חייבים להימנע לחלוטין). לגבי הבדיקות ביום ג' - אם הן אינן כוללות בדיקה לצליאק אז אין טעם לחכות עד לאחריהן. אבל אם הן כוללות בדיקות דם, אני לא רואה סיבה לא לבדוק צליאק על הדרך אז כדאי שתוודאי שיש בדיקה לצליאק בין הבדיקות האחרות. (גם אם לא יתגלה, אף פעם לא מזיק לשלול)

לא רק

יש גם בדיקות דם שיכולות לאבחן. (למרות שנהוג שאבחון "סופי ומוחלט" הוא בעזרת גסטרוסקופיה, אבל אני למשל החלטתי להסתפק בבדיקות דם). אני לא זוכרת את השם המדויק של הבדיקות שצריכות להופיע, אולי מישהו יבוא וייזכר. בכל אופן תוכלי לשאול את הרופא שלך כבר ביום ראשון.

noosh 19

New member
כן התכוונתי שגם בדיקות דם

אבל זה בעיקרון הבדיקה הסופית, נראה לי משהו כזה: EMA

נטלי22

New member
בכל קופ"ח/מעבדה משתמשים במינוח

מעט שונה. במכבי נדמה לי שהיה רשום לנו gluten Ab שזה "נוגדנים לגלוטן". בכללית היה רשום לאמא שלי (שגם עשתה את הבדיקה) Gliadin battery כי גליאדין הוא החלק של חלבון החיטה שאליו יש רגישות. פשוט תשאלי את הרופא המפנה או במעבדה, אם ברשימת הבדיקות יד גם בדיקה לגילוי נוגדנים לגלוטן, ואם לא - תבקשי מהרופא שיוסיף לך. זו בסה"כ בדיקת דם פשוטה (ואם גם ככה עושים בדיקות דם זו רק עוד מבחנה קטנה), אבל חשוב לעשות אותה בנוכחות של גלוטן בתפריט. לדעתי חשוב שתמשיכו בתזונה עם גלוטן עד שיתקבלו התוצאות, ואם תצאנה תוצאות חיוביות לנוגדני גלוטן בבדיקת הדם - חשוב להמשיך עם התזונה עם הגלוטן עד לאחר הביופסיה, שרק היא תקבע בודאות אם קיים צליאק או לא. אם תשנו את התזונה לפני סיום הבדיקות - לא תוכלו לדעת אם אכן קיים צליאק (שאז חשוב לשמור על תזונה נטולת גלוטן לכל החיים), או אם הבעייה היא שונה. רק בריאות...

נטלי22

New member
את מדברת על התוצאות של הבדיקה,

שגם הן מופיעות בצורה שונה ממעבדה למעבדה ומקופה לקופה. לפי מיטב הבנתי השואלת המקורית שאלה איך מופיע שם הבדיקה על ההפנייה לבדיקה, וזה מה שעניתי.

טורטייה

New member
לענת

לא ברור מהודעתך, אך אם מטרת הבדיקות היא לאבחן צליאק - צריך דווקא לאכול מזון עם גלוטן (הבדיקה בעצם מאתרת נוגדנים לגלוטן, וכאשר התזונה הוא נטולת גלוטן, לא ניתן לאבחן צליאק). רוטב סויה מותר בתנאי שאין בסויה חיטה. רטבי הסויה של אוסם מותרים. רטבים אחרים - בידקי את רשימת הרכיבים, ואם אין חיטה זה בסדר. קמחים מותרים: מרמולייט (נמצא באזור מוצרי הבריאות בסופר), סויה, תירס, אורז, טפיוקה, קורנפלור. בהצלחה

למעלה