חג קציר פורח

פלרית

New member
רן חג שמח וכל הכבוד על צמחיה במדבר! נהדר ומעניין.

מצרפת שיר לחג -

M AO R

New member
יפה מאד ושאלה -

האם מותר לי להשתמש בצילום עם הדבורה הנושאת צוף או דונג ברגליה ?

רק בתנאי שתגדירי נכון מה שיש לדבורה ברגליה זו אבקה, היא

אוספת ברגליה הקידמיות ומעבירה לאחוריות. וכמובן לתת קרדית לרן פאוקר הצלם. למה נדרש הצילום - סקרנות רגילה

M AO R

New member
תודה.

לגבי האבקה - איך היא מגובשת כמו כדור אם לא ע"י צוף או חומר דביק אחר ? הרי אבקה ללא אמצעי הדבקה הייתה מתפזרת ועפה. לגבי הקרדית - וודאי. אלא שהבעייה היא שמתחשק לי להכניס את הצילום כתמונת פרופיל בסמארטפון שלי. מדי פעם שואלים אותי למה אני בוחר צמחים או חיות ולא תמונה שלי וכשישאלו אותי לגבי הדבורה בוודאי שאספר שקיבלתי את הרשות מרן פאוקר. אז תשיב לי אם זה בסדר מבחינתך.

חגו סלע

New member
שאלה מאד מעניינת, אף פעם לא חשבתי עליה. הפתרונות שעולים

על דעתי הם:א. כוחות ואן דר ואלס - כוחות מגע בין מִשטחים, שהם אחראים בין השאר ליכולת חרקים וכן שממיות ללכת על התקרה (בניגוד לכוח הכובד)! בהקשר זה כדאי לזכור כי פני השטח של גרגרי אבקה (לפחות חלק גדול מהם) מאד לא חלקים כך שיש שטח מגע עצום, מה שמגדיל, יש להניח, את כוחות ון דר ואלס, כוחות המגע. בהקשר זה כדאי לזכור כי הידבקות של גרגרי אבקה לגוף החרק והשערות המכסות את גופו (שערות החרק כשלעצמן מגדילות מאד את השטח) היא הבסיס ליחסי הסימביוזה בין חרקים מאביקים לצמחים - אתה תזכה ממני למזון אני אזכה ממך להעברת גרגרי אבקה לצלקת העלי. ב. בבדיקה עכשיו בוויקיפדיה מצאתי בין השאר כי The pollen grain surface is covered with waxes and proteins ואני מניח שלשעוות וחלבונים אלו יש תכונות מסוימות של דבק, לפחות בחלק מהצמחים (לא אצל מואבקי הרוח, יש להניח, כמו חשופי הזרע, מצד אחד, ודגניים מן הקצה השני). שאלה מעניינת!

M AO R

New member
כן. ואל תשכח ש ...

במעופם של חרקים יש תנועתיות ומהירות רבה שלדעתי לא מאפשרת כוחות בין משטחים אלא באמצעות תווך דביק, מה עוד שחרקים עוברים מפרח לפרח ובדרכם אוספים יותר מאשר שלל של פרח אחד כך שיש לטווח הדביק תפקיד קריטי בשימור האבקה, אבל כל זאת אני כותב שלא מידע בוטני או זיאולוגי אלא אינטואיציה.

אינטואיציה שגויה.

אכן - קוראים לזה אבקנים. אבל - הם לא אבק-טחון ממשהו, אלא גרגר מורכב ומפותח אבולוציונית כדי לעשות בדיוק זאת - להידבק. אין שום תוספת חומר באיסוף האבקה.

M AO R

New member
יתכן שהייתי נחפז ...

והבנתי שכאילו את טוענת שאין על רגלי הדבורה אבקה אלא גרגירים ... אבל לא הרפיתי בחקר העניין ... והרי ההסבר ( וגם לטובת יתר המתעניינים, ומתברר שרן די צדק .. ) : https://youtu.be/iLUS17Be-1k?t=377

M AO R

New member

מ ש ה 53

Well-known member
כמה הערות: 1. אבקת הפרחים אינה חומר ממש יבש ולכן הוא נדבק
היטב.
2. רגלי הדבורה אכן שעירות ונועדו לשפר את אחיזת גרגירי האבקה.
3. הדבורה נוחתת על הפרח כן כדי למצוץ את הצוף והן כדי לאסוף את האבקה.
נדיר שדבורה תעשה זאת במעוף וגם אם כן, לא מדובר בדבורת הדבש.
מיליוני שנים של פריחה וחרקים היטיבו מאד את הקשר בין החרק מצאביק לבין הפרח,
שזקוק להאבקה, ותמורתה הוא גם למד לשלם מחיר.
4. הפרחים שנהנים מהרוח אינם זקוקים לחרקים, והם גם לא "מתאמצים" למשוך אליהם
את החרקים.
מחיר 'העצמאות' הוא גבוה, שכן אותם צמחים שנעזרים ברוח, חייבים לייצר כמות אדירה
של אבקה. לאלון ולאורן יש פריחה זכרית שהיא נפרדת ורבה הרבה יותר מהפריחה הנקבית.
בתמר אנו מוצאים עצים זכרים ועצים נקבות, וכך גם באלתיים.
וזו רק "נגיעה" בנושא האבקת הרוח.

M AO R

New member
התמונה של רן פאוקר מראה מציאות אחרת

ורואים בבירור שהיא נושאת גוש מגובש ( ואולי שניים ) ברגליה האחוריות. אני לא יודע מה היא נושאת, אולי מיכלי דלק ... אולי כדורי טניס ... על כל פנים לא ניכר שעל גופה יש גרגירי אבקה חופשיים וגם אם מה שהיא נושא הוא אכן אבקה - משהו אמור היה לגבש אותה לכדי כדור. כל זה מעניין ביותר. בויקיפדיה יש צילום של דבורה שכל גופה מכוסה באבקה. זו לא הדבורה של רן. גרגירי אבקה ממש ולא שום דבר אחר. https://he.wikipedia.org/wiki/האבקה

חברים יש דרכים רבות להאבקה ע"י הדבורה. כאן במקרה המצולם

ראיתי את הדבורים אוספות האבקה ברגליהן הקידמיות ומעבירות לרגליים האחוריות. כאן צילמתי דבורה שעוברת לפרח חדש להמשך האיסוף

למעלה