חג' כחיל, יפו

לא התעצלתי ובדקתי בתפריט שלהם,

אכן "פיתה מהטאבון, סלסה וחמוצים" מופיעים בו במחיר 10 ש"ח - בסעיף "מיוחדי הבית"! מכל בחינה, איך שלא מסתכלים על זה, זה לא בסדר: 1. ככלל, לגבות כסף על פיתה+חמוצים זה מצחיק, זה חלק מהסטנדרט. 2. 10 ש"ח על פיתה וצלוחית חמוצים? הלו? 3. כפי שכבר נאמר - אם מזמינים חומוס, איך לדעתם אנשים אמורים לאכול אותו? במיוחד בהתחשב במחיר המופקע של החומוס. 4. בארצות מסויימות גובים כסף על "עריכת שלחן", שכוללת בד"כ לחם, מטבל ואולי גם איזה קראף של יין. בארץ זה לא מקובל - אז להביא משהו אוטומאטית ואז לגבות כסף זה שוד, פשוטו כמשמעו. מאיפה זה בא? למה זה קורה? כמו שאמר salo22, זו בדיוק הנקודה שעולה כל הזמן. לאחרונה החלטתי שאני לא מבקר יותר באפלוקה, בקצה השני של יפו, בדיוק מהסיבה הזאת, לתת משהו בלי לשאול ואז לחייב (במקרה, גם צלוחית זערורית של חומוס ב-20 ש"ח). אולי יש כאן איזה פרשן תרבותי שיכול להצביע על הסיבה לדפוס הזה?

salo22

New member
אולי לא הבנת אותי

כי אני לא הבנתי את עניין הפרשן התרבותי ואיזו תופעה אתה מנסה למצוא לה הסבר. אני דיברתי אך ורק על תקשורת מוצלחת יותר בין המסעדה לסועד ובעיקר תיאום ציפיות וקבלת העובדה מצד מסעדה שגם אם החלטת לטרוח ולהכין 30 סוגי בלטים ואתה מצפה שאנשים ישתפו פעולה - זה לא יקרה אלא אם תגדיר כך מראש את קטנספט המסעדה ולא תותיר ברירה (ולדעתי בתור מסעדן, לא בטוח שבמחירים כמו 25 ש"ח ותמורה כזו בגיזרת הסלטים, לא הייתי מהסס הרבה לעשות זאת). אני לחלוטין לא שולל 10 ש"ח עלות עבור פיתות חופשי וחמוצים (תראה לי צלחת החמוצים לפני &quot
), בעיקר כשמסעדות בארץ גובות 18 עבור קמח שעוצב לפוקצ'ה ושתי צלוחיות מזעריות של חומץ בלסמי ושמן זית מפוקפק. אז למה התכוונת ש"בארץ זה לא מקובל" ? לדעתי החיוב שלהם הוא הרבה יותר מבסדר - בעיקר אם לא לקחת את קונספט הסלטים שלהם. שוב, מסכים שאם בדיוק זה 10 ש"ח או לא אפשר התווכח, וב 20 ש"ח אני קרוב לוודאי לא מזמין חומוס במסעדה בה יש אופציות רבות אחרות (כמו מבחר סלטים עשיר מאוד ב 25 ש"ח שמחפה לבטח גם על חיסרון בחומוס, למרות שאולי זה גם נמצא שם? לא נראה לי, האופנה האחרונה בקונספט הסלטים במקומות רבים היא להשאיר בצד, בהחלט די סתמי לדעתי, בעיקר כשמגישים מבחר בכמויות קטנות).

salo22

New member
אגב עניין ההכל כלול

לטעמי אין מסעדה מוצלחת יותר מהבית בעין חוד בנושא זה, היא בדיוק עושה סוג של אירוח רחב ידיים ומאוד נעים להיות שם, בעיקר כי עניין תיאום הציפיות מתבטל לגמרי. אגב גם בחו"ל, מסעדות לבנוניות רבות נוקטות בשיטה דומה, פיקס פרייס ומבחר מנות בסוג של "ארוחת חווייה".. אני חושב שאם כבר תרבות, זה קונספט שמאוד הולם סוג אוכל ומסעדות אלו, וגם בארץ בעיקר ימנע חיכוכים ובעיות כמו שאנחנו רואים. אני מאוד בעד מקומות נוספים כמו הבית בגיזרת מבנה הארוחה, אבל אולי לאחרים המגוון והעדר אופציות טריויאליות יותר הוא בעייתי..

נדמה לי שכן הבנתי, אולי לא התנסחתי ברור.

התייחסתי ל"מיטב החיכוכים במסעדות אלה נמצאים בדיוק בנקודות הקיצון האלה - אי אפשר להכתיב לסועד את רוח הארוחה שלו" ולעניין דחיפת מנות מבלי לשאול. אני רואה את זה כתופעה - ואני מחפש לה הסבר. ייתכן ובאמת יש כאן איזה חוסר תקשורת תרבותית, ציפיות לא מתואמות וכיו"ב. כשחוסאם עבאס בא לדבר בפורם הזה (כעת ולפני זמן מה), באמת יש לי תחושה שמדברים שפות שונות. עצם המחיר של 30 שקל עבור הפיתה והחומוס שבאים כתוספת למנות עיקריות הוא עניין אחר, ספציפי למסעדה הזאת, וכאן לא צריך פרשנות תרבותית - זה מוגזם.

salo22

New member
עכשיו הבנתי טוב

30 מסכים שמוגזם, 20 לדעתי סביר מאוד. בדיוק כתבתי על הבית בעין חוד ונושא ההכל כלול, אני חושב שזה פשוט תפור, אולי כקונספט חלקי בתוך התפריט, גם על מסעדות כמו באבור, כחיל ועוד. מצד אחד הניסיון "להרגיל" אותנו לסוג כזה של ארוחה, ומצד שני המחירים "מעורפלים" לפעמים והבלאגן חוגג. אז הגיע הזמן אולי לעשות יותר סדר בנושא במסעדות אלה. כמו שציינתי - אשמח לעין חוד רבות נוספות, השאלה כמובן הרבה יותר מורכבת וזה לא פשוט לשים הכל על השולחן, דורש תכנון ומחשבה. אני מתאר לעצמי שאם עין חוד טפו טפו מחזיקים מעמד יפה, הנושא בהחלט אפשרי לביצוע. לי אישית הרבה מעבר ללא איכפת להיכנס למסעדות שבהן יגישו לי מזות אכותיות "ללא בחירה" במחיר קבוע, לדעתי יש דורשים רבים מאוד לענין. שוב בדגש טריות, הכנה עצמית ואכותיות, לא אווזי.

טוב, אז הא לך הסבר תרבותי דמיקולו

היה היה פעם, כל המסעדות המזרחיות/ערביות היו אותו הדבר. לכולם היה ברור התסריט: מזטים כיד המלך, פיתות חופשי, שתייה ומנה עיקרית. פיקס פרייס, מודל הבית בעין חוד, רחוב קדם ביפו ובת גלים החיפאית. מאז חל שינוי תרבותי אצל חלק מהסועדים - והם רוצים לבחור בעצמם, מה ירצו ויאכלו ומה לא ירצו ולא יאכלו. המסעדות, ברמת המנהל והתפריט, נערכו למודל המודולארי הלא-מסורתי. המלצרים הוותיקים, לעומת זאת, עדיין תופסים את הארוחה לפי הקונצפט המסורתי ולא טורחים לציין שכל מודולה מתומחרת בנפרד. תומכת בהסבר הזה העובדה שהמלצר שלנו בחג'-כחיל, בחור צעיר (ערן? גלעד? לא זוכר), היה מדוייק לגמרי בכל הסברים של מה כלול או לא כלול במה ואף טרח לערוך אופטימיזציה של ההזמנה, כך שהארוחה תהיה גם בגודל הרצוי לנו וגם במחיר מינימאלי. בקיצור, עוד 20-30 שנה, עם לכת דור המדבר של המלצרים, כולם יבינו את כולם.

salo22

New member
בהחלט נקודות חשובות

ולא ארחיב עליהם עכשיו, אבל קונספט הסלטים והכל כלול בעיקרית לדעתי אין לאה רק קשר לתרבות המסעדות הערביות, דווקא זה מגיע בעיקר מאווזי ודומיו, קונספט מסעדות שאוטומטית כבר "זרקנו" לצד המזרחיות למרות שבלהגיש צמד שיפודים, סלט ירקות טחינה וחריף לא הייתי קורה לזה בדיוק מטבח ערבי וממש לא הייתי מכנה כל מסעדה מזרחית כערבית רצינית. אני מדבר על קונספט ארוחה שונה משל "אירוח בבית", בעין חוד בכלל לקחו את זה לכיוונים רחבים לגמרי, ומבסעדות רבות שבהן אכלתי בחו"ל, מדובר גם כן במספר שלבים בארוחה ובקונספט אוכל ערבי מעניין הרבה יותר מזה שאתה מתכוון אליו כ"כולן היו אותו דבר", זה לא זה (ולא כל מסעדה חייבת להגיש סלט תרד בר כדי להיחשב ערבית אותנטית, האירוח והמגוון הרחב הם הקונספט, לא איזה סלט מיוחד).

אין ספק שהמטבח הערבי הוא פי אלף יותר מעניין

מהמקומות כמו השיפודיות או הדגיות הערביות/המזרחיות הרגילות, כמו שגם מוסיקה ערבית היא דבר מורכב לאין שיעור ממה שבארץ הולך בתור פופ "מזרחי" או "ים תיכוני". אבל אין ספק שדגם החומוסצ'יפסלטשיפוד היה הדגם הנפוץ. חוסאם עבאס - בצדק - יוצא כנגד התפיסה הסטריאוטיפית הזו, אבל גם המסעדה הערבית האיכותית מהזן החדש צריכה לעשות צעד לקראת הסועד ולתאם אתו ציפיות. וגם להדריך את המלצרים, נראה שגם הם לא הפנימו את השינוי בקונצפט... אלה היו 60 שניות על יחסי הגומלין שבין מסעדות ערביות וסועדיהן בתקופות מעבר ושינוי תרבותי. בצדק לימור לבנת לא ממנה יו"ר למועצת רשות העתיקות. יש מספיק חפירות גם ככה

salo22

New member
אתה שוב טועה, לדעתי

רוב רובן של ה"שיפודיות\דגיות" בארץ הוא בבעלות יהודית לחלוטין ובהעסקה במקרים רבים של עובדים ערביים. נכון שיש גם בבעלות ערבית, אבל מכאן ועד להקיש מזה על המטבח הערבי, כמו ששנינו מסכימים המרחק הוא ענק.

passioneta

New member
בביקור האחרון (והמוצלח) שלנו באל באבור

המלצר שאל אותי אם אני יודעת שיש מחיר שונה לסלטים למי שלא מזמין עיקרית. שמחתי להרגיע אותו שאנחנו מכירים את התמחור הזה. דרך אגב, זה כלל חומוס, והילדים לא חויבו.

passioneta

New member
הוא אכן היה נחמד וגם הראה לאחיינית שלי מה זה

באבור (פרימוס, כמו יהודה המכבי). כל זה באא"פ, לא ביקנעם.

Noeett

New member
לחלוטין הלו.....

לא אכנס לדיון פילוסופי אם עברנו את הגבול או לא. לא קשור לעניין בכלל לדעתי. כולו הלכתי לאכול צהריים. לא הכרחתי אף אחד לתת לי דבר בחינם או שיעשו לי טובה. אני רוצה להזמין אוכל ולדעת בדיוק מה אני מקבלת וכמה עולה. וכן אני רוצה להתעצל! ולא בא לי לעשות מחקר השוואתי על פני התפריט כולו. וכמו שכותבים בארוחות בוקר קפה גדול או מה שלא יהיה בתוספת X שקלים, תרשמו לי ברור גם כאן. אז אני אדע שחומוס בא בלי כלום ושפיתה עולה 10 שקלים ואז אני אחליט אם מתאים לי או לא. והאמת? לא מתאים לי בכלל. לא רוצה שיעשו לי טובות ויחלקו לי מתנות אבל גם אל תעשקו אותי

salo22

New member
אוקיי, הלו הלו

אם הכל מצויין במפורש בתפריט, אין מקום לבוא בטענות - פשוט אפשר לא להגיע יותר, כמו שאתם החלטתם.

bruno01

New member
הבעיה היא לא בתמחור של 10 השקלים, אלא בהנחתה

של הפיתות על השולחן מבלי להודיע או לשאול. גם אם זה כתוב בתפריט, אני לא רואה בזה תירוץ. אפילו להיפך לדעתי. מי ישמע על הנחתת מנה מתומחרת מהתפריט על השולחן של לקוח מבלי שהזמין אותה ומבלי להגיד מילה? אולי גם עם המנות העיקריות יגישו לי צ'יפס ללא להגיד מילה ואז יחייבו אותי עליו? הרי זה כתוב בתפריט! עוד דוגמא שאני מצליח לחשוב עליה הוא (היא?) התפריט של מסעדת יונה. המנות העיקריות שם מגיעות ללא תוספות והתוספות הן במחיר נוסף. אם מלצר יגיש לך את המנה העיקרית בתוספת תפוחי אדמה, לא יגיד מילה ובחשבון יחייב אותך ב-18 ש"ח או כמה שזה עולה שם, כי "זה כתוב בתפריט", גם פה לא היית מתעצבן? אם מגיע אליי משהו לשולחן מבלי שנאמרה מילה, כנראה הוא מגיע לי בחינם, או שהזמנתי אותו, או שהגיע בטעות (כמובן בגבול ההיגיון ולחם הוא לגמרי בגבולות ההגיון). שיטת מצליח הזאת מעצבנת מאוד, כי מעטים הלקוחות שיגידו למלצר שייקח את הפיתות בחזרה, גם אם הצליחו לשים לב שזה בחיוב בתפריט, לפני שהספיקו כבר לנשנש מהן. רוב האנשים לא רוצים להצטייר כקמצנים, וזה ניצול מכוער של העובדה הזאת.

salo22

New member
כתבתי לאורך התגובות

למיטב זיכרוני העייף בשעה זו, שזה לא חיובי ולא לעניין, שכשמגלים מבקשים הבהרה למה זה ככה, מדסקסים, מסבירים, אם רוצים גם בסופו של דבר אולי מבליגים, משלמים אם לא מוותרים ובאים לפה לספר. וזה מה שבדיוק קרה, אם הובנתי לא נכון אז שאפו להם על שנהגו ככה. התייחסתי לכמה נקודות שקשורות למסעדות ערביות רציניות מול מסעדות "מזרחיות" שמקורן פתלתל הרבה יותר ממה שרובינו חושבים, וכן הפריע לי שאלחנן מציע לא לשלם 10 ש"ח אם המסעדה לא מוכנה לוותר. לחשוב שעל אותם 10 ש"ח תעשה המסעדה שיטת מצליח ותתעשר, נו באמת. קרה מה שקרה, דוסקס הנושא, המסעדה התעקשה להשאיר חיוב של 10 ש"ח נוספים (ולא מדובר בדמי עריכת שולחן), אז יאללה, סועד חכם סוגר סיפור ומשלם. סועד טיפש שחושב שהוא לא פראייר ו"יראה להם מה זה", לא יגיע רחוק.

החתולית

New member
עשו זאת גם בהרברט סמואל ובפרונטו

וחייבו יותר מ- 10 ש"ח. כמובן שהעובדה שמסעדות אחרות נהגו או נוהגות כך, לא הופך את העניין לתקין. אבל זו לא המצאה של חאג' כחיל. בכל מקרה, אני מקווה שהם קוראים כאן ויבינו שכדאי לשנות את ההתנהלות.

החתולית

New member
רק דבר אחד לא תקין כאן

העובדה שלא שאלו אם להגיש פיתות וחמוצים. אני לא מוצאת הבדל בין חיוב של 12-18 ש"ח על מנת לחם במסעדה, לבין חיוב של 10 ש"ח על פיתות וחמוצים.

ליאןן

New member
צודקת

מזכיר לי את זה שבפרונטו מגישים לחם בלי לשאול וגובים עליו 12 ש"ח. אני התווכחתי איתם בזמנו וזיכו אותי על העניין כי לא נאמר לי שזה בתשלום (וגם לא ביקשתי...פשוט הוגש). ולעניין, זכותם לגבות כסף על חמוצים ופיתות אבל אם המסעדה מגישה משהו מבלי שהלקוח ביקש אין המסעדה צריכה לגבות על כך כסף. גם אם זה רשום בתפריט...פה הם חטאו.

למעלה