חברים ישנים,

gafni

New member
רטונתי מלהתווכח עם מעיין הידע

השופע ,רק רציתי ללגום. אבל גינגי הבודהיזם מבוסס על בחינה אישית של האמת - לא ? הבודהה קרא לאנושות לבחון את דבריו וטען שרק חוויה-הליכה בדרך תוביל לשחרור. כלומר בחינה סוביקטיבית בניגוד לקבלה של קוד חיצוני -אובייקטיבי. למיטב הבנתי המצוקמקת הקוד שאתה מזכיר מנוסח כך שלכל אדם הפרשנות שלו -"אל תעשה רע" - לכל אדם יכולה להיות פרשנות שלו לגביי רע. (כמובן שאני מתייחס לרזולוציה עדינה -ברור שלרצוח ילדים זה רע) ועצם הסוביקטיביות הנ"ל מרוקנת מתוכן את הקוד האתי המעמדי. לא ?

arcidea

New member
אההה..נראה לי שלא + טאו

לגבי הקוד האתי- וההליכה בדרך- ומה שכתבתי ב"מסעודה לשלטון" על דתיים,ומה שיצחק כתב בשירשור האמור... גפני- נראה לי שהשאלה שלך מבטאת איזה תקווה או רצון שהקוד האתי (במקרה הזה- דתי) יהווה חוק, מערכת סגורה מושלמת אובייקטיבית שתסנן את הטוב מהרע, ותוכל לקבוע מה מוסרי ומה לא. זאב כבר ניסח לעילא למה זה לא אפשרי ובעיקר לא רצוי. אני ציינתי איך מערכות מוגדרות מאוד מובילות להדרדרות היכולת האישית, סובייקטיבית ללכת בדרך הלב ולחשוף את המוסר הטבעי (לפי דעתי אונברסלי) שטמוע בנו. הבודהיזם אולי נמצא במקום טוב באמצע (יחסית ליהדות, נצרות, איסלם אני לא מכירה בכלל אבל משערת שדומה)- מצד אחד יש לו קאנון התנהגותי מוגדר, מצד שני הוא מחייב את ההולכים בו לפרש אותו בצורה עצמאית, כי הוא לא מוגדר מדי. אני מעדיפה לראות בזה guide lines, חוקי עזר- ולא חוקים בסלע. חמלה, ענווה ומידה נאותה הם חוקי עזר התנהגותיים לחיים. אני חושבת שברמה הגבוהה של "הקריאה" שלהם הם נעשים ערכים אנושיים בפני עצמם, אבל עד שאפשר להחיל אותם במלואם על עצמנו תחילה- הם כללים שמסייעים לנו להתנהג "כיאות" עם הסביבה. הידע שלי בבודהיזם מאוד מצומצם, לפני כמה שנים קראתי את the way of zen, בטח מוכר לרובכם, שם יש סקירה קצרה של בודהיזם, טאויזם והתפתחות הזן. משם-באופן טבעי נמנעתי מהבודהיזם ונמשכתי לטאואיזם. כללי ההתנהגות הבודהיסטים "הריחו" לי כמונעים מפחד ואשמה (כמו היהדות), עיקר הרושם הזה נוצר מהתפיסה הבודהיסטית של קרמה.כאילו כל הסיבה להתנהג יפה זה כדי לא לאכול חרא בסיבוב הבא. אני שמחה על האי צינג שעיצב את התפיסה שלי של קרמה כמשהו כמעט מכני ובכל מקרה לא נטוע בתפיסת המוסר האנושי, אולי אפשר לקרוא לזה "המוסר של הטבע". או הצדק שלו. היום מעניין אותי לחזור ולקרוא יותר לעומק בכתבים בודהיסטים כי מאז השתחררתי מהרבה אשמה שלי
אז אולי אני אוכל למצוא בזה דברים אחרים וחשובים. בשבילי, טאויזם נמצא בקצה הרחוק של הסקלה האתית- היהדות-נצרות מוגדרת , הבודהיזם די מוגדר, הטאו מופשט לגמרי. בגלל זה כלכך קל לגלוש דרכו לנהיליזם, וזה מה שקונפיציוניזם מנסה לאזן. השילוב הסיני (כרעיון, לאו דווקא כפרקטיקה יישומית)- של קונפיציוניזם (איך כותבים את זה לעזאזל?)כאתיקה חברתית וטאויזם- כמסלול לגילוי\שחרור האתיקה האישית נראה לי בריא. אין פה בחירה בין השניים- יש שילוב חכם של למצוא את הלב הטבעי ואחר כך ולשלב אותו בגוף החברתי. לא בהכרח בסדר הזה. מפה העניין שלי בפרושים\קהילות\קהילות של פרושים. זה נראה לי תהליך דו כיווני. אחרי שאתה מבין שאתה הר ונהר ורוח, ומבין שהמוסר האמיתי היחיד הוא לזרום כמו נהר, לעמוד יציב כמו הר, לחדור כמו הרוח, אפשר לפתוח את העיניים ולראות- שבאנו בתוך גוף של בני אדם. חמלה, ענווה, מידה נאותה- זה ניסוח אחד- של "זרימה\יציבה\חדירה\וכו" של בני אדם. ומנקודה זו ראוי לכונן קוד אתי. *אני עושה מאמץ להשתחרר מדיסקליימרים. bear with me pls*

Zeev Foux

New member
ארצידיאה (ככה מבטאים?)...

רק הערונת - מנקודת מבטי הנחותה: נכתב לעיל " השילוב הסיני (כרעיון, לאו דווקא כפרקטיקה יישומית)- של קונפיציוניזם (איך כותבים את זה לעזאזל?)כאתיקה חברתית וטאואיזם- כמסלול לגילוי\שחרור האתיקה האישית נראה לי בריא." צריך לזכור כי השילוב הוא שילוב הקיים במסורת חברתית, ולאו דווקא שילוב אישי, אצל כל אדם ואדם. לרוב אנשים, (וגם זרמים וקבוצות) בתוך החברה הסינית כן הוגדרו כקונפוציוניסטים/טאואיסטים או בודהיסטים, ולא כשילוב זה או אחר. הסיבה הראשונית היא שקשה מאד לשלב מסורות מנוגדות בחיי היום יום.... זאב

arcidea

New member
תודה על ההבהרה

שמי- ארכידיאה. אמרו שלום לחברי המסגרת החברתית שלי, אנחנו קהילה של פרושים ייחודים- MEET THE FEEBLES (סוג נדיר של שילוב טאואיסטי-קונפיציוניסטי, זה עלה לנו בדמים ובשפיות- אבל יצאה קהילה ואפילו עשו עלינו סרט תעודי)

תשובה לGAFNI ברצינות

הבודהיזם, קשה לו להיות דת, למרות שעשו לו גם את זה. קשה לבודהיזם גם להיות פילוסופיה, למרות שנגרג´ונה ואסנגה שמו אותו גם שם. הבודהיזם הוא PRACTICE. ולכן אולי צדקת בתאור ההבנה האישית המעשית. בגלל שהבודהיזם הוא PRACTICE. אז או בודהה או אלו שבאו אחריו קיבעו את הצד המעשי והפילוסופיה במסגרת של חוקים של התנהגות. הם כבר הבינו שאם אתה חושב חרה, מדבר חרה ואפילו, רחמנא ליצלן, מתנהג חרה, אין סיכוי שיצא ממך משהו יותר טוב מזה. ולכן לא מספיק "להבין" בבודהיזם. ובעניין אחר, סובייקטיביות אינה מרוקנת את הקוד האתי מתוכן, היא פשוט מרחיקה אותו מאובייקטיביות. אלא שברגע שיש גבול מסוים אדם יכול להגיד: "התנהגתי כך, התנהגתי אחרת" אבל הוא מתייחס לגבול. אם הוא עובר אותו מרצון אז הוא יודע את זה בעצמו. אם הוא יוצא מבלי דעת מהגבול אז אולי אפשר לומר לו את זה. אבל גבול צריך, כך לפחות אני חושב. אני גם חושב שלא תהיה בעיה מיוחדת, לא יבוא אינסטלטור ויגיד: "אני עושה אומנות לחימה" ואם כן, שידגים.

gafni

New member
מהר לפני שהשירשור יחלוף

אני לא ממש בטוח כמה מהגדרות קבע הודהה או נציגיו הבכירים וכמה מהן הוצבו על ידי בני אדם פחותים וקצת יותר חסרי מעוף. סיפור : קדוש בודהיסטי -סידהי אחד נדד בעולם כשכל רכושו גלימה קערת האורז שלו וכלי עשוי זהב בו החזיק את אפרו של מורהו. מכיון שהיה קדוש מאוד ומפורסם בכל אשר הלך ליוו אותו מעריצים רבים. יום אחד הגיע לנהר הגנגס שהיה אך במעט קדוש יותר ממנו עצמו ,ועמד לרחוץ במימי הנהר. אלא שמפחד שודדים כרה בור באדמה ,הניח שם את הכלי המוזהב ,כיסה את הבור והניח עליו אבן גדולה. משסיים לרחוץ בנהר והתלבש הלך לאסוף את המורה והנה להפתעתו ראה אלפי אבנים מונחות על אלפי בורות. ביאושו צעק אל אלפי מעריציו - מדוע הנחתם את האבנים - כי אתה עשית זאת. אבל מדוע ? - כי מה שאתה עושה זה בטח טוב , אתה קדוש לא. ככה שסייגים שטובים למורה שלי לא בטוח מתאימים לי. או בטאי צי -אני מנסה לא להעתיק את התנועות של המדריך כי הדגשים שלו שונים משלי. ותמיד צריך לשאול מי קבע מה ולמה.

תודה על ההסברים.

ושאלה: את "זן באמנות הקשת" כדאי לקרוא בעברית או באנגלית? כמה תירגומים יש ואיזה הכי טוב? [לגמרי במקרה ביום חמישי התארח בבית-ספרי אחד המלחינים החשובים בימינו (לחובבי מוסיקה: Alexander Goehr) ואמר שהוא נתן את הספר הזה לכל התלמידים לקומפוזיציה שהיו לו..]

הערה על "זן באמנות הקשת"

בעצם כמה הערות... 1. הריגל הגיע ליפן כדי לחפש מיסטיקה, ואני לא מכיר מישהו שמבין משהו בזן שיסכים שיש איזשהו קשר בין זן למיסטיקה. 2. המורה של הריגל, קנזו אבה, היה אמנם מורה גדול, אבל לא לזן - הוא פיתח דת משלו, ואותה לימד עם הקשת. 3. הריגל לא דיבר יפנית. הוא למד מהסתכלות ובעזרת חבר לאוניברסיטה, שהיה גם-הוא תלמיד של אבה, שתרגם. אותו תלמיד סיפר, בראיונות איתו, מה המורה לימד; וזה לא דומה למה שהריגל כתב בספר. או שהתרגום היה גרוע, או שהריגל לא הבין, או שהוא פשוט סילף. כל הנ"ל לא הופך את "זן באמנות הקשת" לספר גרוע - רק צריך לקחת אותו עם קצת פלפל ומלח... וכדאי מאוד, לכל אמן לחימה, להתנסות בקשת!

אופס, שכחתי...

כשהריגל חיפש מיסטיקה, הוא חיפש מיסטיקה בהקשר הגרמני שלה. במונחים צה"ליים, אפשר לומר שהוא "אנס את המפה על השטח", ותירגם את מה שלמד כך שיתאים למושגים התרבותיים שהכיר. מצד שני, יש אפשרות שהוא כתב את הספר כך שיהיה "מובן, לגרמנים, בני ארצו. בכל מקרה, לא כדאי להתייחס לספר כאל מדריך לזן.

../images/Emo13.gif

מתאים לפרופיל הממליץ.. (יהודי-גרמני שחי בבריטניה) מסכימים "לתבל" אחרי שאקרא? [בזכות אימוניי תחת מאסטרו מושיקו גרוז´נוב (זה שמו המחתרתי באירופה) אני יכולה כיום להזרים את ה"אוכל" עם הצ´י למשך מאות שנים!!! בתמונתו המיתולוגית של מושיקו הוא "מזרים" בתוכו 100 שנים של אוכל!! מתאים ללוחמת רחוב!]

כל הכבוד על הספר שכתבת, כפרה.

אני אבל לא הבנתי למה עליסה המסכנה הזו צריכה לאכול כל מיני פטריות. איזו דוגמה זו לנוער? תתביש!

אהלן וברוך הבא...

יודעי דבר טוענים שעשית קצת סלט...
אבל עם הרעיון בכלליות אני יכול להסכים. מה אתה לומד ?

orii

New member
טאי צ´י ויוגה

נתחיל מזה שאני ממש לא מכיר יוגה. חשבתי על השאלה והתשובה שלי היא שזה תלוי מה את לומדת בכל אומנות? אני רואה שתי אפשרויות עקרוניות: 1. את לומדת שתי גירסאות שונות לאותו דבר 2. את לומדת שני דברים שונים אם התשובה 2 - המשיכי בשתיהן, אם התשובה 1 תבחרי (למעשה הזמן יעשה את שלו ואת אפילו בצורה לא מודעת תבחרי). כמובן זה לא טריוויאלי לדעת מה את לומדת...

למעלה