חברים הצעה לתרגום

drall

New member
חברים הצעה לתרגום

שלום לכולם, מקווה שאתם זוכרים אותי, אבל לא נורא אם לא. אני מעוניין לשאול את דעתכם על תרגום של מילה מאנגלית לעברית: Lich - צופל "Tso-Fel" ברבים צפלים , כמו קפלים

DDN

New member
למה צופל?

הייתי מעוניין לדעת איך הגעת אליו. מה שכן, זה דווקא מצא חן בעיניי. המילה צופל, יש בה משהו. .. . רע. מה שכן, ברבים למה צפלים (שנשמע כמו ספלים, וזה יהרוס את אפקט ההפחדה מצופל יחיד) למה לא צוֹפַלִים?

drall

New member
אינטואיטיבית

משהו מיסתורי ומרושע צופן ואופל , כאשר צופן גם בתור שם עצם וגם בתור פועל כלומר מסתיר. יכול להיות שאתה צודק לגבי ההטיה לרבים אבל אני אציג את הטיעון שלי צופל הוא לא דבר שבדרך כלל בא בכמויות. התיחסות למספר צפלים , תגרור כמעט בהכרח , קיום שלהם כמשהו נורמאלי. נניח בעיר תוהונטאש , בירת קאלאנדוריה , העיריה נשלטת על ידי צפלים. אז אם כך, ממילא אין צורך לתאר אותם באופן כל כך מבהיל.

DDN

New member
יכול להיות,

אבל כשאני אומר בקול רם צפלים, אני מתאפק כדי שזה יצא צדיק ולא סמך. אם זה יוצא ספלים, זה נשמע מגוחך. (למרות שאין דבר יותר מפחיד מספל אל מת, שאתה שותה ממנו, ולמעשה מגלה שהוא זה ששותה אותך, אבל זו מפלצת אחרת לגמרי) ועכשיו, נשאל מנקודה כזו: למרות שכותבים LICH, זה נשמע כמו LEECH, כלומר, עלוקה. האין לזה מקום בתרגום? אני רק אציין שצופל ביחיד מצא חן בעיני, לא בהכרח עבור הליץ', אבל מצא חן בעיני.

drall

New member
אילו היה קשר בינהם

כלומר בין הצופל לעלוקה , הייתי אומר ניחא אבל מעבר לזהות בהגיה , לא זכור לי קשר עינייני שכזה. הוא אפילו לא מוצץ דם , הצופל הזה.

Sabre Runner

New member
והרשו לי לצטט.

"It's unpleasently like being drunk." "What's so unpleasent about being drunk?" "You ask a glass of water." [after the jump to hyper-space] "Ah... I'll never abuse a gin-and-tonic again."​

ננסק

New member
למה לתרגם? למה לא חדש?

צופל לא נשמע כמו ליץ' ולא מתאים לו לדעתי (הסיום ב-EL שונה מדי מהסיום ב-EECH, שנותן הרבה כוח לליץ') אבל זה נשמע כמו סוג חדש ומגניב למדי של אל-מת. נראה לי שעדיף להמציא בשבילו משהו חדש.

drall

New member
סיפרו לי בדיחה

"מה עולה ויורד ומטיל לחשים מרמה גבוהה?" מעליץ'!
המקור של צופל הוא אצל כוהנים של האל האחראי על החיים שאחרי המוות. הכוהנים האלו היו מקבלים תכונות של אלמתים לפי הרמה שלהם . כשהם הגיעו לרמה 13 הם הפכו לאלמתים מושלמים שהשתמשו בלחשים שהיו להם לפי הרמה שלהם בתור כוהנים. אלו היו הצפלים הראשונים . הם כמובן לא היו ד"שים , אבל הד"שים הכירו אותם. הייתה עוד רמה בהיררכיה מעל הצפלים שהייתה שייכת לכוהנים ברמה 17 נניח , שהם כבר היו חסרי גוף ולמעשה היו יצורי אנרגיה טהורה. כוהן שכזה קיבל את התואר "אד". עברו שנים והגעתי למצב שכשבניתי את ההרפתקאה , הגיבור פגש Lich והיה צריך לשוחח איתו. אז עמדתי בפני הדילמה האם לכתוב "ליץ'" או לחפש פיתרון אחר. בסערת הקרב החלטתי שליץ' מקומו לא יכירנו בשפה העיברית. זאת מילה שיש לה צליל נוכרי מאוד , וכשמשחקים בעיברית היא נישמעת , לי בכל אופן , כמילה תותבת. אז ניזכרתי בצופל ונראה לי הגיוני לא להשאיר אותו נחלתם של הכוהנים המתים של נאקטיפאן . לכן כל מטיל לחשים או פאסיון שמגיע להיות אלמת בזכות כשפיו או בזכות הרמה שלו מקבל את התואר הזה. כל הסיפור

ננסק

New member
יש קסם רב במילים עם צליל נוכרי מאוד

במקרים כמו כאן, בהם מעורבים פחד, זוועה, וקסם מסתורי - זה יתרון.

drall

New member
מה אני אגיד לך?

אתה צודק. צלילים מוזרים יכולים להפחיד. אבל ליץ' לא רק זרה , היא גם קצרה מדי בשביל זה.

הצעות חלופיות לתרגום של הליץ'

הליץ' הוא יצור מת ומכושף. הוא זקוק לשם שישמור על הדימוי הזה. לתרגם ישירות "ליץ'" כ"פגר", לא מצלצל טוב, למרות שזה אפשרי. תרגומים אפשריים נוספים: גוויתן - מהמילה גוויה, שיש בו גם את הצליל "תן" המרמז אולי לאנוביס, אל החונטים המצרי. המילה "גוויתן" מוכרת לי מהתרגום העברי של חמישיית פרידיין, שם היא מתייחסת דווקא לעוף דורס כלשהו. אשמן - מילה עברית ישנה ובקושי מדוברת המתייחסת לאפלת הקבר - לכן הצעתי אותה גם כתרגום לאנדרדארק (איך תרגמתם אותו, אגב?) או כאפשרות לתרגום של כל דבר שמתייחס למוות ואפלה ואין לו מקבילה עברית יפה כרגע. "אשמן" הוא גם שמו של אחד מעטלפי החרקים, מה שיוצר הקבלה מסויימת ל"ערפד" (שנקרא על שם האל-מת ולא להיפך, אגב) ולקינוח - זה מצלצל קצת כמו "אשמאי" - זקן מגעיל וחרמן, קצת כמו הליץ'. חדול - הליץ' חדל מלחיות, וכאן אני מנצל את הפסוק מישעיה לח:יא, "לא אביט אדם עוד עם יושבי חדל", כאשר ב"חדל" הכוונה היא לשאול. בקריאתו של קת'ולהו, אגב, הפסוק הזה "פורש" כמתייחס אל אנשים העובדים את קת'ולהו (חדל/חדול-הוא) ולכן אין לראותם כחלק מהמין האנושי. אגב - אם יש עוד תרגומים שמתבשלים בדרך, אשמח לראותם כאן ולהעיר הערות - יש לי נסיון מה בתרגום מאנגלית, וכמו כן אני גם קורא קצת גרמנית - שפה עשירה במונחי פנטזייה שנתנה לנו את הטרוגלודיט, הקובולד והדופלגנגר. בניגוד לאנשים מסויימים אני לא חושב שהצעות התרגום שלי הן הטובות ביותר, אבל דומני שאני יכול לנמק אותן בקצת יותר מאשר גחמה אישית.

drall

New member
עדיין ללא התיחסות לכוחות הקסם

שהם עיקר עניין הליץ' לי יש עוד הצעה , במסורת הארי פוטר - ז"למג!

0Pandemonium0

New member
יפה, יפה. אלה תרגומים נהדרים.

אני נוטה לכיוון האשמן. זו מילה יפה ומתאימה מאוד, מבחינת כל הנימוקים שהבאת.

drall

New member
רק הערה

אשמן , או משו דומה כבר קיים אצל רוברט ג'ורדן בכישור הזמן וזה לא משהו כזה , לכן אני דווקא חושב ששימוש במילה הזו בשביל ליץ' יכול לבלבל.

BluePrint

New member
הערה נוספת

בספריו של רוברט ג'ורדן המילה "אשמן" היא שם, לא תאור ולא מונח, וג'ורדן בטח לא בחר בה בגלל משמעותה בשפה העברית. לכן, אני לא רואה סיבה לא להשתמש בה לתרגום (במיוחד כשהוא מתאים) מונח משפה אחרת.

לא קראתי את ג'ורדן

ובאופן כללי אני משתדל להמנע מקריאת פנטזיית נוסחא (או כפי שאני מגדיר אותה - ספרים של אנשים שלא יודעים לכתוב עבור אנשים שלא יודעים לקרוא). את הרעיון ל"אשמן" קיבלתי אחרי שקראתי שיש עטלף שזה שמו, שעף נורא גבוה. העטלף מגביה-העוף השני שהוזכר באותו מקור זכה לשם "אשף", מה שגרם לי לתהות האם "אשמן" גם הוא סוג של עושה-קסמים (שמאן אולי?) אבל כשבדקתי במילון, ראיתי שמדובר במילה המתייחסת לאפלת הקבר. כשחשבתי על תרגום לליץ', זו הייתה אחת האסוציאציות שלי.

ננסק

New member
אני דווקא לא מתלהב

אולי זה בגלל הקונוטציות של כישור הזמן... אבל אשמן נשמעת לי קצת מיושנת, ולא במובן של "עתיק וסקסי", סטייל אמגוש. (warlock, כנראה). אני מעדיף את הליצ'ים שלי מזוויעים ומסתוריים, על פני זקנים נרגנים. אבל זאת מילה מוצלחת ששווה להשתמש בה בשביל משהו, אולי שם של מקום או מקצוע יוקרה. בתרגום העברי, כמו באנגלית, הסתבר שהרבה שמות של מקצועות יוקרה נמשכים לכיוון של שמות ומונחים מירכתי המילון. אפשר יהיה להכניס את האשמן פנימה בלי בעיה. מה מקבל אשמן בדרגה שלישית?

למעלה