חברות מורכבת

חברות מורכבת

בני בן 12.5 מאובחן PDD -NOS, עם הרבה מאוד קשיים חברתיים. עד לפני שנה וחצי לא היו לא בכלל חברים, בגלל שהוא לא היה מוכן ולא היה מעוניין בכלל.
לפני שנה וחצי הוא התחבר עם ילד, נקרא לו משה לצורך העניין. משה גדול מבני בשנה, והוא מאובחן כאספרגר.
לילדים יש תחום עניין משותף שמחבר אותם מאוד - מבוכים ודרכונים, וגם משחקים במחשב ובXBox.

הם לומדים במסגרות שונות - בני בכיתת תקשורת בחטיבה ומשה בחינוך פתוח.

בדרך כלל הם נפגשים בבית של משה, וזה אחד הדברים שמפריעים לי בקשר. משה אף פעם לא מעוניין לבוא אלינו וזה תמיד תחת כל מיני סיבות שונות, לרב הסיבה הרשמית זה חוסר נכונות מצד הוריו לעשות את ההסעות, למרות שמדובר בנסיעה של 10 דקות בלבד. בני מאוד מעוניין בשמירה על הקשר ולמעשה זה חבר יחיד שהוא נפגש איתו אחה״צ, ולכן אני לאורך כל השנה שיתפתי פעולה והסעתי אותו תמיד לביתו של משה, ואוספתי אחרי מספר שעות.

בכל הפעמים שהפעלתי קצת לחץ כדי שמשה יבוא אלינו, לא היה שיתוף פעולה. כשניסיתי להסביר לבני שזה לא נראה לי כל כך מתאים שהוא אף פעם לא מגיע אלינו, בני סירב לקבל את זה והמשיך להתעקש ללכת אליו.

היו כמה פעמים שבני נשאר לישון אצל משה. וכאן הבעיה האמיתית - בכל הפעמים שהוא ישן שם הוא חזר הביתה ״מפורק״, נראה במצב נפשי מעורר מעט, היה עצבני, בכה מכל שטות והגיב באופן פשוט להגיוני לכל דבר שקצת מרגיז אותו או לא מצליח לו. בפעם הראשונה שזה קרה היתי בטוחה שהוא פשוט עייף. ואז דרשתי ממנו להקפיד ללכת לישון שם עד שעה 11- 11:30 לכל המאוחר. אבל גם בפעם אחרי זה הוא חזר מחוק, אבל לא נראה שהוא היה עייף. היה שם משהו אחר.

הסברתי לבני שבמצב כזה אני לא מוכנה לאפשר לו לישון שם. הוא התחנן והבטיח שהם ישנים בזמן ושהכל בסדר , ואז הרשתי לו שוב. ושוב המצב חזר על עצמו.

אתמול היתה פעם רביעית שהוא ישן שם, והיום הוא שוב חזר מחוק לגמרי, ופרץ בבכי בכל הזדמנות.

אני חייבת לציין שבני מידי פעם ישן אצל חבר נוסף ושם תמיד הכל בסדר והוא חוזר במצב לגמרי תקין.
הוא ילד מאוד חכם ובעל תפקוד מאוד גבוה.

אני לצערי לא מכירה את המשפחה של משה. בכל הפעמים שהבאתי את בני לשם או אספתי אותו הם לא היו בבית, והיתה רק אחות הגדולה.

פעם אחת ניסיתי להזמין את הוריו של משה לארוחת ערב אלינו הביתה וזה לא יצא לפועל. אומנם אני יש לנו חבר משותף והוא אמר שמדובר באנשים נחמדים אבל מאוד מבולגנים ולא מסודרים, ושהבית שלהם מאוד מבולגן ושאין שם בכלל גבולות בחינוך וגם לא בקרה על תכנים במחשב ובטלויזיה. אצלינו בבית יש גבולות מאוד ברורים, שעות שינה קבועות, יש הגדרות מאוד ברורות במה מותר לשחק או במה מותר לצפות, אין לנו בכלל חשיפה לתכנים אלימים או לא הולמים ושם אני מבי זה לא ממש ככה.

היום הרגשתי שהמצב פשוט לא תקין ושאני לא יכולה יותר לאפשר לחברות הזאת להתקיים.
מצד שני כפי שכתבתי, מדובר בחבר כמעט יחיד, למרות שלדעתי הקשר הזה מונע מבני לפתח קשרים אחרים.

אני אובדת עצות, ממש מתקשה להבין מה קורה שם בבית שמשפיע על בני בצורה כל כך קיצונית. ואני ממש לא יודעת מה לעשות ואיך לאכול את המצב.

schlomitsmile

Member
מנהל
הוא חוזר "מפורק" רק כשהוא ישן שם? אם כן, הייתי מדברת איתו, מנסה להבין מה עשו,
מנסה לפענח מה משפיע עליו כ"כ קשה.
בכל מקרה, אולי לא נכון לו, לפחות בשלב זה,
להשאר לישון שם.
לא בהכרח קורה שם משהו נורא, אבל משהו שמשפיע רע על בנך.

יתכן שמשה מרגיש בטוח רק בביתו, ולא רוצה לצאת ממנו.
זה בעיניי לא משהו שיש לזקוף לחובתו או נגד החברות ביניהם.

אז אצלנו זה בדיוק הפוך

הבית שלי נורא מבולגן אבל יש גבולות ויודעים במה מותר לשחק ומה לאכול וכל היתר.
רק שאני לא ממש מסודרת ויש ערמות בכל מקום ובכל פינה.
לנו זה לא מפריע ולמדנו לחיות בין הערמות. אם נורא מפריע אז אנחנו עושים יום אחד סדר
ומסלקים חלק מהערמות (זה גם סימן שיש דברים שאפשר להעיף מהבית סופית)

וגם אצלנו החבר של רותם לא ישן כאן מעולם למרות שהיא נשארה לישון אצלו בינתיים רק פעם אחת ויחידה.

גם אצלנו הוריו לא משתפים פעולה מבחינת זה שיבוא אלינו אבל כן משתפים פעולה בשמחה וששמון עם כל
פעילות שהילד רוצה לעשות עם רותם. והכוונה מסיעים ובאים לקחת במיוחד מהבית שלנו ומחזירים במיוחד
בשעה שרותם מבקשת (יותר נכון אני מבקשת שהיא תהיה בשעה מסוימת בבית).

ומצד שני חברות בנות - דווקא כן נשארות לישון כאן (גם פה יש לנו 2 חברות טובות טובות מבית הספר ותמיד כשהן באות לכאן ביום שישי זה מלווה בלינה וארוחת בוקר וצהריים - אצלנו כמובן).

איך לנהוג - לדעתי תנסי שוב ושוב לתפוס את הוריו בשעה טובה
להגיע לשם דווקא כשהילד צריך ורוצה לישון שם. להשאר במקום עד שאת רואה את ההורים
כדי להבין מה קורה שם.
במקביל נסי להבין מהבן שלך מה קורה שם לפני ואחרי שעות השינה.

ואם מה שתראי עדיין לא ישמח אותך - הרי שיש מקום לניתוק קשר (אם כי חבל אם זה הילד היחיד שהוא התחבר איתו והם מאושרים ביחד).
צריך גם להבין למה הילד שלך חוזר מחוק.
עד שלא תבררי את הפרטים האלה לא תדעי איך להמשיך הלאה.

בהצלחה.

ד.א. אצלי היא חזרה פעם ראשונה מחוקה לחלוטין - אבל זה בגלל שהכל היה לה חדש והיא נורא רצתה להספיק הכל ולראות הכל ולגעת בהכל.
ואפשרו לה והיא היתה כל כך עמוסת גירויים שחזרה מחוקה.

randy1982

New member
היתי מתעקשת לפגוש את הוריו ואפילו מתנה את

המשך הקשר בפגישה איתם.
אולי זה זוג שרוטים שאחרי המפגש תאסרי על הילד להתקרב לשם.
ואם הם בסדר דברי איתם על מה קורה כשבנך ישן שם, מה הם עושים וכו'.
בסופו של דבר אפשר להיות חברים בלי לישון שם.

האמת מקריאה בפוסט שלך נותרתי עם הרגשה שמשהו מאוד מאוד מסריח שם.

dina199

New member
יש חבר משותף שאומר שהם מאוד נחמדים

רק שמאוד מבולגנים. לדעתי אם הבלאגן זו השריטה שלהם, אפשר לחיות עם זה

randy1982

New member
עם כל הכבוד לחבר המשותף, זה לא מספיק.

צריך לפגוש אותם ועדיף גם אצלם בבית כדי להבין איזה מין טיפוסים אלה.
אם מדובר רק בבלגן פיזי, ניחא.
אך עם זה בלגן בגבולות במובן של סמכות, יחסי הורה - ילד וכו זה בעיניי בעייתי.
חינוך "פתוח" + בלגן+ ילד מחוק אחרי לילה איתם+ סירובו של משה לישון אצל הילד = כל אלה עושים לי הרגשה מאוד לא נעימה.
שוב, זו רק הרגשה ויכול להיות שהכל בסדר למעשה, אך בשביל זה צריך לבדוק.

אני אישית לא היתי שולחת את הילד לישון אצל זוג שאני לא מכירה בכלל...

randy1982

New member
אני מדגישה שכל זה רק לגבי הסוגיה

האם לשלוח אותו לישון שם.
שישארו חברים טובים בלי לינה משותפת.

dina199

New member
גם אני מסכימה לא לשלוח לישון שם.

אבל לא לפרק חברות בגלל זה .
לא חייבים לישון אחד אצל השני.

השאילה מה קורה שם

כי אולי כשהוא לא ישן שם הוא עדיין מושפע מה״משהו הזה״ שהוא שלילי מאוד מבחינתו, אבל בגלל שמדובר במעט שעות, אז ההשפעה היכ פחות קיצונית והוא לא מתפרק.

dina199

New member
עד כמה שאני מבינה הדבר השלילי שמפריע

לך זה חוסר גבולות שנהוג שם.
אם לדעתך זה משפיע לרעה, את אכן יכולה להפסיק את החברות.
דעתי האישית שלא"סים כל כך קשה למצוא חברים , שחבל לעשות דבר כזה (שוב , זו דעתי שלא מחייבת אותך
).

dina199

New member
עדיין יש הבדל בין ניתוק מוחלט להגבלה.

אני מבינה שבמקרה של ילד נ"ט לא היית מהססת לנתק באופן מוחלט.
אבל לגבי הגבלה (ז"א לא לאשר שינה שם) נראה לי שאפשר לא להסס גם לגבי א"ס

שרון123

New member
אני לא חושבת שכדאי לקטוע את החברות

אבל אם את לא מצליחה לקבל אינפורמציה מהבן מה קורה שם, בהחלט הייתי מרימה טלפון להורים שם, מספרת שהבן חזר במצב רוח מוזר ולא אופייני ובלי להאשים מנסה להבין מה הם עשו ואם הם ראו שם סימנים של מצוקה אצלו. יכול להיות ששיחה כזאת תיתן לך הרבה מידע וגם תאפשר לך להבין מי הם.
בכל מקרה לא הייתי שולחת אותו לישון שם למשך תקופה ארוכה, לפחות עד שאכיר טוב יותר את הוריו. גם הייתי מתעקשת שהמפגש הבא יהיה אצלכם בבית ועוקבת מקרוב אחר האינטראקציה ביניהם.

dina199

New member
חבל לוותר על חברות. רק אל תרשי לו

יותר לישון שם.
יכול להיות שמה מפרק אותו זה בדיוק ההבדל בין הבית שלכם שיש לו גבולות מאוד מאוד ברורים לבין הבית ההוא שאין שם גבולות בכלל.
אבל לגבי גבולות או חוסר גבולות זו החלטה של הורים (גם שלכם וגם של משה) . לכן לא נראה לי שהיחס השונה שלכם לגבולות אמור לפגוע בחברות בין שני ילדים בספקטרום.

תודה על תגובות וקצת הבהרות

גם לי באופן אישי לא מפריע אם השריטה שלהם זה בלאגן בבית. אבל יכול להיות שזה יותר מזה, כי כמו שאמרתי אין בכלל בקרה על תכנים. כשמשה חגג בר מצווה הלכנו בני ואני לקנות לו מתנה משחק לאקס בוקס ושאלתי את בני מה מותר ל לשחק ובני אמר ״הכל!״ שאלתי מה ז״א הכל? כולל משחקי זומבים ורוצחים שכירים ואלימות קשה וכו׳ ? ( לא חסרים משחקים כאלה באקס בוקס) ובני ענה כן, ממש הכל. גם קרה שהוא חזר משם ואמר, שיש איזה משחק מאוד כיפי שהוא שיחק אצל משה אבל אני בחיים לא ארשה לו לקנות כזה הביתה. ביקשתי מבני להקפיד לא לשחק במשחקים שהיו יודע שלא היתי מרשה לו, אבל עד כמה באמת נית לסמוך עליו?

הבנתי שהורים מעט מאוד נמצאים בבית, יש להם איזשהו עסק אז הם הרבה נמצאים בעבודה ומי שנמצא בבית זאת בעיקר אחות גדולה. היתה תקופה של איזה 3 שבועות שהם טסו לחו״ל והאחות נשארה אחרית כל הזמן, והבנתי שהיא לא היתה בבית כל כך והרבה פעמים משה נשאר בבית לבד.

מספר פעמים אמרתי לבני שאני דורשת להכיר את ההורים ושעד שלא אפגוש אותם אני לא רוצה שימשיכו להיפגש, ואז הוא אמר לי ״ אנז אני מעדיף לנתק איתו את הקשר״. כאילו שבחושים שלו הוא מרגיש שמה שאני אראה לא ימצא חן בעיניי. כאילו הוא כל הזמן מנסה לגונן על משה ועל הוריו.

היום ניסיתי לשוחח איתו ולהבין מה בדיוק מתרחש כשהם ישנים שם. והוא אמר, שהוא ממש לא יודע מה משפיע עליו כל כך. הוא מאוד נזהר בלשתף אותי, ואני מסיקה מזה שגנראה שכן יש עיסוק בדברים שאני אוסרת עליהם.

ניסיתי להתקשר להורים כמה פעמים ולא הצלחתי לתפוס אותם, השארתי הודעות ולא חזרו אלי.

היה מקרה אחד מאוד מוזר - משה עשה מסיבת פיג׳מות ונשארו אצלו 5 חברים לישון. יום למחרת אספתי את בני הביתה והוא חזר ללא תיק. בתיק היו סמארטפון, בגדי החלפה, משחק מתנה שקנינו למשה. שאלתי אותו איפה התיק? והוא אמר שלא מצליח למצוא אותו. התקשרנו להורים של משה וביקשנו מהם לחפש את התיק בבית. נתקלנו בעדישות מדהימה, פשוט חוסר נכונות לעזור. ביקשנו מהם להתקשר לילדים שישנו אצלם לבדוק אם אחד הילדים לקח בטעות את התיק של בני. במקום זה קיבלנו רק שמות של הילדים, בלי מספרי טלפון אפילו, והינו צריכים לאתר אותם דרך בתי ספר בהם הם לומדים. יום אחרי זה התקשרי אליהם שוב לראות אם מצאו את התיק. מסתבר שבם בכלל שכחו מזה. התיק נמצא אחרי שבוע (!!!!) - העוזרת מצא אותו.

אני בהחלט מבינה שיש אפשרות שמשה מרגיש הגי בטוח בביתו ולא מעוניין לעזוב אותו. אבל נראה שהוריו בגלל לא מוכנים לעשות שום מאמץ ושום שיתוף פעולה, אני בכלל לא מדברת על זה שיבואו לקחת את בני אליהם. למעשה כל הקשר נעשה ביוזמת בני, הוא זה שמתקשר וקובע וכו׳.

לפעמים יש תחושה שקשר עם משה בולם אותו מפתח קשרים חדשים. כאילו יש לו תחושה שהינה, יש לי חבר וזה מספיק לי. היו כל כך הרבה מקרים במהלך השנה שילדים מהכיתה המשלבת התקשרו וניסו לקבוע איתו והוא פשוט סירב. וכששאלתי אותו למה הוא אמר ״ יש לי חבר וזה מספיק לי״.

אוף. למה זה כל כך קשה?????

dina199

New member
אז יש למשה הורים משונים.

זה עדיין לא פשע

והם מרשים לו הכל ללא גבולות (כשלדעתי זה בדיוק מה שמפריע לבן שלך כשהוא נשאר שם - הפער הענק בין מצב בבית לבין מצב שם) - גם זה לא פשע.
והם עשו לפחות דבר מועיל אחד - משה מאובחן. צריך מספיק אחריות כדי ללכת לאיבחון.
אז אני חוזרת על דעתי - חבל לפרק חברות רק על עניין השינה. אבל זו דעתי בלבד שברור שלא מחייבת אותך

אחת הבעייות שהבן שלי מאוד קיצוני

שחור או לבן, הכל או כלום.

לפני שעה שוחחנו על הנושא, ומאוד בעדינות תשאלתי אותו לגבי אופן שבו הם. מעבירים את הזמן, וחוץ מאנדרלמוסיה כללית וכוללת באיך שהבית מתנהל לא מצאתי דופי במה שקורה שם ( אלא אם כן הוא מסתיר ממני דברים, אבל בדרך כלל אני קולטת אותו כשהוא משקר). מה שכן, הבנתי לפחות סיבה אחת אפשרית להתפרקות שלו - מסתבר שמשה ישן עם טלוויזיה דולקת כל הלילה. ברגע שמכבים את הטלוויזיה - הוא מתעורר. בני לעולם לא נרדם עם טלוויזיה, בכלל אין לו טלוויזיה בחדר, והוא רגיל לישון בחושך מוחלט. גם אין לי מושג מה הטלויזיה משדרת במשך הלילה. יכול להיות שזה פוגע באופן קשה באיכות השינה שלו, עד כדי קריסה מוחלטת יום למחרת?

בכל אופן, הצגתי לו את הבעיה והסברתי לו שאני לא יכולה לאפשר לו בשלב הזה לישון אצל משה, ושהוא כמובן יכול להמשיך ולהיות חבר שלו מעבר לזה. אז הוא אמר לי ״אם ככה, אני מעדיף לנתן איתו את הקשר״ . ביקשתי ממנו לנסות להסביר לי מדוע אם הוא לא ישן שם הוא לא יכול להמשיך לשמור על קשר איתו והוא אמר לי שהוא ממש לא יודע, אבל אם ככה אז עדיף לנתק וזהו, ושהינה הוא מוחק אותו מהזיכרונות של הטלפון כדי שגם א ירצה הוא לא יוכל לדבר איתו. ניסיתי להבין ולהסביר לו שזה לא חייב להיות ככה, אבל הוא היה מאוד נחוש, וגם בשלב מסויים אמר שהקשר הזה רק מסבך אותו......:(.

ביקשתי ממני שלא יקבל שום החלטה ושיחשוב על זה שוב, וניסיתי להסביר לו שהעולם לא בנוי רק לשחור ולבן אלא בעיקר על גווני אפור, ושלרב אנחנו לא יכולים לקבל בחיים את הכל ואנחנו צריכים להתפשר על כמעט הכל או חלק או אפילו טיפטיפה.

עדיין, כדרכו של א״ס הוא היה מאוד נוקשה בהחלטה שלו.

עצוב לי. עצוב לי שעד שיש לו חבר שהוא כל כך מתחבר אליו זה כל כך מסובך ולא בריא במקום מסויים, עצוב לי שאני נאלצת לחתוך לו את צינור חמצן היחיד שיש לו בנושא הזה. כמעט רוצה לוותר ולהגיד לו ״ טוב, בסדר, אני מרשה לך לישון שם״ אבל ברור לי שזה לא נכון ושגוי.

אוף אוף ואוף.

למעלה