חברה תעזרו לי

גוזל

New member
חברה תעזרו לי

לפני כמה שנים למדתי בישיבה - משהו ברען , היתה לי אמונה חזקה בבורא עולם , וכל מה שכתוב בגמרא קודש קודשים עד שיגע נקודה ממנה התחילו שאלות קשות על הגמרא דהיינו על הטכסט ראיתי דברים שלא מסתרים עם המציאות התחלתי לשאול שאלות חיפשתי רבנים אולי יותר חכמים עברתי לחפש במיגזרים אחרים שאלתי רבנים ליטאים וחסדייים הלכתי אצל רבנים של הישיבות הסרוגות חשבתי אולי הם יעזרו לי למצוא את התשובות גורנישט מיט גורנישט----נהיה לי שחור בעיניםפתאום אני מוצא את עצמי מול מצב לא נעים חיצונית אני דוס במאה אחוז אבל מבפנים ?????פורק עול אפשר לומר משכילרחמנא ליצלן הדבר שכל הזמן לימדו אותי לשנוא אני נורא אוהב את המוזיקה החסידית מרדכי בן דוד אברהם פריד ואפילו קרליבך ניגוני מירון עושים לי ברען בנשמה אבל בפנים אני חי עם הרגשה זיפתית כל הגמרא , וכל הראשונים , כל מה למדתי אין בו ממש, הפסקתי להתפלל , התפילין - אי שם בארון-- כל הלכות השבת שהשקעתי בהם הרבה שעות לימוד , פתאום לא רלוונטי כמה שעות שהשקעתי בלימוד סיפרי חסידות הכל ירד לטימיון חיצונית אני ניראה כמו בני ברקי קצת מודרני רגיל , אבל בפנים אני ממש לא בענינים בשבת אני הולך לבית כנסת ועושה הצגה כאילו הכל כרגיל חברה אני בדיכי מהמצב הזה אוי א-ברוך

תשמע איש יקר

יש לי משהו פשוט מאוד להגיד לך: תברח משם! אהבתי את הברען הזה שלך, כאילו יש לך ברענער בתחת. משהו ברען חבל"ז. אפשר לקרוא גם לצינגלה - ברען. היי אחי יש לך משהו ברען? אוי אַ בראָך

גוזל

New member
דער משומד וי דו געלערנט??

בחסידות שאתה ברחת ממנה לא בדיוק שמים דגש על לימוד יותר הולכים על אמונה טהורה ושאר דברים כמה למדנים ורבנים -פוסקי הלכות יצאו מהחסידות שלך??? דרך אגב האם עזבת לפני הפילוג או אחרי???

בן הרב

New member
אם אתה מדבר על לימוד

אפשי לומר שאתה לומד בקלויזבורג סתאאם זרקתי ניחוש כלשעברניק

איכפת לי עם יוצאים משם פוסקים?

חחחח מעניין את הדובי שלי. עזבתי הרבה לפני הפילוג - בשנת 1994 (אני לא בטוח).

גוזל

New member
אם אני מבין נכון

המשפחה שלך עברה לבן הבכור היותר מתון איך אוכלים ההורים שלך את הפרשה שלך ???? א-שטיקעל ביזיון!!!!!

גוזל

New member
סליחה מתנצל תבקש שימחקו

את הענין הזה לא היתה לי כונה עכשיו תמחל לי אל תחכה ליום כיפור ביום כיפור אני מצפה ממך לשניצל טוב לפני כל נידרי ואחרי כל נידרי תארגן לי מילק שיק

בן הרב

New member
תן לנו להבין

אתה בדיכי בגדלל שאין לך את הברען או כי אתה חי בשקר

גוזל

New member
אני חי בשקר

כל מה שהאמנתי בו הפסיק להיות אמיתי פיתאום כל הארון ספרים שיש לי -- לא שווה אפילו שקל אחד צריך לחשוב על אלטרנטיבה אחרת האם מישהו מכיר את הספור לאן?של פאירברג??? אני מרגיש כמו אותו בחור שיושב בבית כנסת ומכבה את הנר ביום כיפור גם אני שואל לאן אבל אין לי תשובה

גוזל

New member
סיפור ידוע של המשכיל-פאירברערג

ההשכלה של אירופה היתה בתחילת הדרך והיא נתנה פיתרון המשכילים שלאז דיברו על ארץ ישראל יעני ציונות אנחנו היום קצת יותר חכמים רואים את התוצאות של מה שניבנה כאן באמת לא מרנין את הלב

גוזל

New member
על תקופת ההשכלה שמעת???

מאפו ברדיצבסקי י.ל. פרץ היו הרבה סופרים שפרקו עול , אבל לא מצאו מקום להתבולל אצל הגויים , הם היו תקופת ההשכלה , שבישיבות תמיד מזכירים לשימצה, אחד מהם היה הסופר פאירבערג והוא כתב כמה סיפורים אחד הסיפורים היה לאן כדאי לך לקרוא

שמע ישראל השם אלוקינו השם וואחד

טרפֿענע ביכלעל, ספֿרים-חיצונים, טמא טמא יקרא, שעמען מעגסטו זיך… מכיר. מכיר את מה שקרה בתקופת ההשכלה, הרי אני התאכזבתי מהם והלכתי להשתמד, כבניו של מנדלסון אבי ההשכלה. קראתי מספיק מהחומר הזה. את פירברג לא קראתי, אבל את חיים גרדה (גדל בוולוזין עד שפרק כל עול והפך לאחד מגדולי הסופרים ביידיש. בספריו הוא מתאר את האווירה בישיבה ואת ההתלבטויות שלו עד לכפירה בבורא עולם רחמנא ליצלן) קראתי קצת. עדיין לא אמרתי לי מה עשה הבחור עם הנר ביום כיפור…

גוזל

New member
ביום כיפור כיבה את הנר

ממש בכל נידרי ואביו זרק אותו מנבית כנסת

מוטלה1

New member
בכל נדרי זה לא נורא

כי עדיין לא נכנס החג. חיים גרדה היה איזשהו קשר לחזו"א, לא? (אם הוא למד בוואלזין, זה לא כל כך מסתדר עם לוח הזמנים.) סבא שלי אוהב לספר, שפעם חים גרדה דיבר עם החזו"א, והחזו"א אמר לו, זה שאתה לא יודע, כי לא למדת. אבל שייגעץ, למה לא למדת? (תרגם את המשפט ליידיש, וביחד עם הניגון זה נשמע טוב)

אולי למד בטלז´

אני לא זוכר באיזה ישיבה מכובדת הוא למד אבל באחת מן השתים. גם בספרים שלו הוא מרבה לספר על החזון איש.

Le Fay

New member
עכשיו שאתה יודע מה עשה בנר בכיפור

הרשה נא לי להעיר, כי בניגוד למנדלסון ומאפו שהשליכו את כל יהבם על ההשכלה והקידמה, סופרי ראשית המאה העשרים כגון ברדיצ´בסקי ושטיינברג וגנסין הקדימו אותך בצעד או שניים, כי הם כבר "יצאו לאור", וכבר הבינו שגם בזה אין גאולה ומזור לנפש ה"תלוש" הדווה, באשר הוא נושא איתו בכל אשר יילך גם את העולם הישן. (משו ללא ספק קרה לי)

המצב היום שונה ממה שהיה בתקופה של

פיירברג ושאר סופרי דור התלושים (ועוד לפניהם ליליינבלום, שאני ממליץ מאד על ספרו "חטאת נעורים"). היום בתוך עמך אתה יושב, יש כאן רוב חילוני ואף אחד לא מונע ממך לקום ולעשות מעשה ולהשתלב מכל הבחינות ברוב הנורמלי. אגב, אינני חושב שכל מה שעשית עד כה הוא חסר ערך, גם אם העולם שחיית בתוכו הוא יותר מיתוס מריאליה, אתה לא בא לעולם החדש עם עגלה ריקה, למרות שיהיה לך בוודאי הרבה מה ללמוד. דרך צלחה!

למעלה