וכדאי גם לראות איך הגוו והיציבה שלו
מצטרפת להערות היפות שניתנו לך קושי באחיזת עיפרון, היא לרוב תמונה של קושי מוטורי של גוו וגפיים. לכן משם מתחילים- ודווקא פיזיותרפיסטיות התפתחותיות יכולות לתת יותר דגש על נושא הגוף, לפני ובמקביל לעבודה של מרפ"ב. חשוב לראות איך היציבה שלו, הישיבה שלו, אחיזת וזריקת כדור, שימוש בגוף במשימות על הקרקע, מעברים בין תנוחות ישיבה שונות (שיבה צידית למשל, דורשת הרבה יותר עבודת גוו), יכולת יציבה של ברך כף רגל. חשוב לעבוד הרבה יותר על התשתית המוטורית שלו, לפני ואח"כ במקביל למשימות של מוטוריקה עדינה, בדומה לאלו שגילי נתנה בהודעתה. אני מעתיקה הודעה שלי ממקום אחר, על תרגול של יציבה: קודם כל אני ממליצה על כמה עזרים בבית- כדור פיזיו גדול בקוטר של 65 סמ' - היום אפשר להשיג אותם ב55-65 שח בלבד. כדור נוח למסירות והקפצות ומשחק גוגו איכותי- שזה הכדור האובאלי על שני החבלים, עם הידיות בקצה. לשיפור יציבה כדאי לעבוד בכל מיני תנוחות על רצפים של פעילויות- כמו למשל לגלגל כדור גדול בתנוחה של ברך- כף רגל. המטרה היא לעשות רצפים ממושכים וקובעים מראש כמה, ומתקדמים בהדרגה. מחליפים את הרגל העומדת ואת הברך, כדי שלא יכאב ועדיף לעשות על מזרון דק, כמו אלה שהולכים איתם לישון בחוץ. מתמסרים לזוויות שונות- קדימה ובאלכסונים, כדי שיסובב את הגוו ועובדים על קצב ומהירות. אני משחקת עם המשחק הזה, כך שסופרים עד 5 או עשר ואז צריך להגיד שם של.. לפי קטגוריות, או לגילאי 6-7 ואילך- שם שמתחיל באות א', ב' וכ"ו, עד ת' זה 220 מסירות ועם האותיות הסופיות זה בכלל טוב.. ההפסקות של החשיבה על שם או מילה מהוות אתנחתא לגפיים, אך לא לגוו. עם הכדור הגדול אני עושה גם משחק כדורגל, עם רגליים ליציבה ושיווי משקל וגם גלגול עם הרגל בחלקו העליון של הכדור, הדורש יותר שיווי משקל וגם גלגול מהיר עם הידיים לשערים מכל צד, כך שהילד צריך לרוץ מצד לצד ולבלום מהר עם הידיים, כדי שהכדור לא יכנס לשער שמאחוריו..זה עובד הרבה על יציבה עם זריזות ורצף וכמובן תחרותיות. אני עובדת הרבה עם שכיבה על הבטן\אגן על הכדור ומשימות שונות עם הידיים על הרצפה, כמו פאזלים, השחלות על עמודים, איסוף חלקים ועוד- תוך כדי שיווי משקל על הכדור, מבלי שהרגליים תגענה בקרקע. יש לי הרבה תרגילי גוו שקשה קצת לרשום כאן, אך אפשר לתרגל בקלות. ישיבה צידית חשובה, כדי לאפשר עבודת ידיים במרחב ואפשר לתרגל בניית פאזלים, בישיבה צידית כשהחלקים מפוזרים סביבו והוא צריך להושיט ידיים לכל הכיוונים, מבלי להשען עליהן. אפשר להתחיל עם פאזל עץ פשוט. חשוב לתרגל ישיבה צידית לשני הצדדים. גוגו הוא משחק נהדר ליציבה ואפשר לעשות אותו כרגיל, או עם ידיים בגובה כתפיים, יד אחת למעלה ואחת למטה, מעמידה צידית, אחד יושב והאחר עומד- כדי לעבוד כנגד שיפוע ועוד ועוד. גם פה אני מגוונת עם משחקי שליפה ומילים\אותיות, כדי לשלב מוטוריקה עם חשיבה, כי יש ילדים שלא יכולים לחשוב ולתרגל סימולטנית.. מסירות ממושכות אני עושה בכל תנוחות היציבה, כלל עמידת ברכיים, עמידת ברך כף רגל, ישיבה צידית ועוד, עם משחקי כדור שונים.לעבוד עם כדור נוח לתפיסה, כולל הקפצה מול קיר ועוד. העבודה עם כדור ברצף דורשת יציבה טובה וחשוב בעיקר לתרגל בתנוחה של זריקת ידיים לסל, עם שתי כפות ידיים מופנות קדימה. חשוב להקפיד שמסירת הכדור תהיה ממקום שמול החזה ולא מול הבטן, או מאחורי הראש. כעיקרון- העבודה על רצפים ממושכים- ואפשר ורצוי גם בישיבה עם מסירות קדימה ולמעלה או תרגילים דומים. אני משתמשת הרבה בטבעות גומי והליכת עכביש, על כפות הידיים והרגליים על הרצפה והגב והאגן באויר, תוך איסוף טבעות עם כפות הידיים והרגליים וכן במשימות שונות. מקווה שעזרתי, תלמה.