זקוקה לעצה!

זקוקה לעצה!

לכל חברי הפורום שלום ! רציתי לשאול, כיצד אפשר ללמד את בני בן 4 ותשעה חודשים לאחוז בעפרון או בצבע בצורה נכונה , הוא משתמש באחיזה של כל האצבעות ולא מצליח לכתוב או לצייר כמו שצריך , אנחנו יושבים איתו הרבה ומנסים ללמדו אך ללא הועיל . אני אשמח לפתרונות אפשריים...... תודה והמשך שבוע מהנה לכולם!

ל י ל ך פ

New member
מחזיק עיפרון

יש בחנויות לכלי כתיבה מין גוש גומי קטן שמתלבש על העיפרון, עם שקעים לאצבעות. זה נועד לכתיבה נוחה יותר, אבל גם עוזר ללמוד להחזיק נכון.

יפעת SH

New member
היי לילך, אני מחפשת כזה בנרות ממש !

עד עכשיו מצאתי רק מעין גליל שמתלבש על העפרון ללא שקעים לאצבעות. איפה ראית כזה לאחרונה ?

ל י ל ך פ

New member
"מחזיק לעיפרון"...

סתם, אין לי מושג, לא נראה לי שיש לזה שם. אני פשוט מבקשת את ה"דבר הזה שמשחילים על העיפרון"..

daphnar

New member
לא רק בנתניה. זה נקרא אחיזון

ונמכר בכל חנויות הספרים והמחברות. זה בצבע ירוק (בכל אופן מה שאצלנו מוכרים). רק הבעיה היא שזה עולה על עיפרון וטושים, אבל לא על צבעים וטושים עבים יותר.

אני נתתי בזמנו לבן שלי צבעי פסטל

או פנדה רכים, ששברתי בכוונה על-מנת להקטין אותם, ולאלץ בכך את הילד לקפוץ את אצבעותיו ולאמן אותן. על נייר לבן ציירתי בטוש שחור ועבה במיוחד דברים שהילד אהב כמו: פרפרים, דינוזאורים וכד' (אפשר לקנות חוברת צביעה, אך רצוי כזו שהציורים בה פשוטים, וקו ההפרדה עבה וברור). עוד אפשר לתת לילד למלא שטחים בפלסטלינה. פשוט לחתוך לו קוביות צבעוניות של פלסטלינה, ולהנחות אותו שימלא ציורים שלמים כמו: ים, שמים, שמש וכו' ואז להוסיף ביחד דגיגים (שאתם מכינים ביחד איתו) בלחיצה. הדגיגים, אגב יכולים להיות מכל חומר, לא רק פלסטלינה. אפשר לתת לו גרגירי אורז ללחוץ על משטח ה"ים" - גם זה תורם לחיזוק הטונוס באצבעות, ובכך מקדם את יכולת האחיזה שלו. כמובן שכדאי בכל מקרה להתייעץ עם מרפאה בעיסוק. ואגב, עד כמה שידוע לי, בגיל זה זה לא כל כך חריג שהאחיזה בעיפרון איננה בשלה/נכונה. תנו לו להנות מהצלחות קטנות בתחום, העיקר שיצייר הרבה . מאוחר יותר תוכלו להתמקד באחיזה התקנית. בהצלחה

tipex22

New member
מנסה לעזור

כדאי להתייעץ עם מרפאה בעיסוק. לפעמים יש צורך לחזק את חגורת הכתפיים, לבדוק את מובהקות הדומיננטיות ועוד. רק אחרי שיוטפלו הנושאים הללו - או אחרים- (במידה ויש צורך), הילד יוכל לאחוז נכון את העיפרון. בהצלחה

נאוה ר

New member
שלום

אמנם כבר ענו לך תשובות של אמהות אבל במידה ואת רוצה תשובה קצועית: כדאי לגשת לאבחון ריפוי בעיסוק כדי לדעת האם יש סיבה לאחיזה, ומשם יבואו הפתרונות הטיפוליים. לא מומלץ לנסות ללמד על ידי חזרה על ההוראה (אלא במקרים חריגים מבחינת גיל ואבחנות), זה רק משניא את הציור /צביעה / כתיבה. לא מומלץ אחיזון בגיל הזה אלא אם כן המרפאה בעיסוק אמרה זאת במפורש. עדיף לטפל בגורם לאחיזה ולהחליט שהיא באמת בעייתית ומקשה על הבן שלך. ועוד דבר קטן - לאחיזון שמדברים קוראים אחיזון אורטופדי. יש אחיזון קטן ואחיזון רחב. יש מספוג, פלסטיק רך ופלסטיק קשח. ושוב גם כאן כדאי להתאים את האחיזון על פי הילד. בהצלחה נאוה רמון

אחיזת פינצטה

לאמא של יו, אני מצטרפת לדעה שכדאי להתיעץ עם מרפאה בעיסוק לגבי הבעיה אם יש בכלל כזו ולאופן הטיפול בה. אפשר להדביק על העיפרון מדבקה לצורך זיהוי האזור בו הוא צריך לאחוז והנה גם עוד כמה טיפים לשיפור האחיזה והגמישות באזור כף היד. טיפ דצמבר 2005: אחיזת פינצטה: כיצד נוכל לאמן את שרירי האצבעות של הילד, כך שישתמש באחיזה יעילה וחזקה דיה בין אצבע לאגודל. • החזקת חפצים קטנים (חרוזים/ צדפים/ אבנים קטנות) בתוך כף היד, והעברתם אחד אחר השני מתוך כף היד אל בין האצבע והאגודל (ואז לתוך מיכל, כמו בקבוק), תוך כדי המשך האחיזה בחפצים האחרים מבלי שיפלו. • הוצאת חפצים קטנים מתוך כלי שפיתחו מאפשר רק הכנסת שתי אצבעות- אגודל ואצבע. • מציאת חפצים קטנים בתוך קופסא עם חול והוצאתם לקופסא אחרת. • הוצאת מטבעות מתוך כלי עם מים. • סידור שעועית (או חפצים קטנים אחרים) על קו מפותל. • גילגול נייר קרפ לכדי כדור קטן בעזרת אגודל ואצבע. • השחלת מטבעות לקופה. • השחלת מקלות ארטיק לכלי עם פתח צר (תוך כדי דחיפה). • השחלת חרוזים (בגדלים שונים) על שרוך או חוט ניילון. • השחלת שרוכים בתוך חורים של נעל (כשהיא לא על הרגל). • השחלת מחט גסה עם חוט צמר בתוך צורה עם חורים (ניתן לחורר במחורר). • צביעה או שרבוט עם צבעי "בוקס" – כשהקמיצה והזרת מקופלות פנימה. • ציור על לוח עם גיר שבור לחצי (קטן). • מריחת פלסטלינה על דף באצבע בלבד, אפשר בתוך צורה כמו בצביעה. • גלגול פיסה של בצק (בצורת נחש) בין אצבע לאגודל, הלוך ושוב. • תירגול חזרתי של מעיכת חומר ("מר גמיש", פלסטלינה/ כדור מים/ בלון עם מעט מים בתוכו) בתנועה חוזרת של הפגשת אצבע לאגודל. • הצמדת אטבי כביסה לחבל או לדופן קופסא. • הכנסת פטריות ללוח (גדלים שונים של פטריות). • תקיעת נעצים קטנים עם "ראש" בפקק שעם/ לוח שעם. • מתיחת גומיות בין מסמרים התקועים על לוח עץ. • זריקת חצים ללוח קליעה למטרה. • כיפתור כפתורים (קטנים או גדולים). • רכיסת רוכסן (כשהוא לא על הגוף). בנוסף, הנה אתר לרכישת מוצרים בנושא ריפוי בעיסוק. אולי זה יעזור: http://www.emashal.com/Site/pages/shop.asp?part=catalog בהצלחה, גילי

mali s

New member
גילי- כל הכבוד על הפירוט

אכן נדרשת עבודה רבה עד לאחיזה תקינה. לכן חשוב להתחיל הרבה לפני כיתה א'. בסביבות גיל 3-4 בכל הפעילויות שציינת . חשוב להוסיף- קריעה של בריסטול וניירות עבים לפתיתים. אפשר להכניסם לכוס ואח"כ לפזר מגבוה ולאסוף. אחלה עבודה חוויתית ומוטורית. לא לשכוח לגזור והרבה. לקפל נייר בריסטול A4 כחיקוי דגם. את מקפלת בהדרגה למשל את ארבעת פינות הדף והוא מחקה אותך ומקפל ומהדק באותו אופן. או קיפול של נייר לאקורדיון כשאת מדגימה בדף שלך. עבודה עם אטבים- אשלח לך דוגמאות במסר. אגב- את המחזיק עפרונות ניתן למצוא בכל כלבו גן- חנויות לגננות ומורות.

וכדאי גם לראות איך הגוו והיציבה שלו

מצטרפת להערות היפות שניתנו לך קושי באחיזת עיפרון, היא לרוב תמונה של קושי מוטורי של גוו וגפיים. לכן משם מתחילים- ודווקא פיזיותרפיסטיות התפתחותיות יכולות לתת יותר דגש על נושא הגוף, לפני ובמקביל לעבודה של מרפ"ב. חשוב לראות איך היציבה שלו, הישיבה שלו, אחיזת וזריקת כדור, שימוש בגוף במשימות על הקרקע, מעברים בין תנוחות ישיבה שונות (שיבה צידית למשל, דורשת הרבה יותר עבודת גוו), יכולת יציבה של ברך כף רגל. חשוב לעבוד הרבה יותר על התשתית המוטורית שלו, לפני ואח"כ במקביל למשימות של מוטוריקה עדינה, בדומה לאלו שגילי נתנה בהודעתה. אני מעתיקה הודעה שלי ממקום אחר, על תרגול של יציבה: קודם כל אני ממליצה על כמה עזרים בבית- כדור פיזיו גדול בקוטר של 65 סמ' - היום אפשר להשיג אותם ב55-65 שח בלבד. כדור נוח למסירות והקפצות ומשחק גוגו איכותי- שזה הכדור האובאלי על שני החבלים, עם הידיות בקצה. לשיפור יציבה כדאי לעבוד בכל מיני תנוחות על רצפים של פעילויות- כמו למשל לגלגל כדור גדול בתנוחה של ברך- כף רגל. המטרה היא לעשות רצפים ממושכים וקובעים מראש כמה, ומתקדמים בהדרגה. מחליפים את הרגל העומדת ואת הברך, כדי שלא יכאב ועדיף לעשות על מזרון דק, כמו אלה שהולכים איתם לישון בחוץ. מתמסרים לזוויות שונות- קדימה ובאלכסונים, כדי שיסובב את הגוו ועובדים על קצב ומהירות. אני משחקת עם המשחק הזה, כך שסופרים עד 5 או עשר ואז צריך להגיד שם של.. לפי קטגוריות, או לגילאי 6-7 ואילך- שם שמתחיל באות א', ב' וכ"ו, עד ת' זה 220 מסירות ועם האותיות הסופיות זה בכלל טוב.. ההפסקות של החשיבה על שם או מילה מהוות אתנחתא לגפיים, אך לא לגוו. עם הכדור הגדול אני עושה גם משחק כדורגל, עם רגליים ליציבה ושיווי משקל וגם גלגול עם הרגל בחלקו העליון של הכדור, הדורש יותר שיווי משקל וגם גלגול מהיר עם הידיים לשערים מכל צד, כך שהילד צריך לרוץ מצד לצד ולבלום מהר עם הידיים, כדי שהכדור לא יכנס לשער שמאחוריו..זה עובד הרבה על יציבה עם זריזות ורצף וכמובן תחרותיות. אני עובדת הרבה עם שכיבה על הבטן\אגן על הכדור ומשימות שונות עם הידיים על הרצפה, כמו פאזלים, השחלות על עמודים, איסוף חלקים ועוד- תוך כדי שיווי משקל על הכדור, מבלי שהרגליים תגענה בקרקע. יש לי הרבה תרגילי גוו שקשה קצת לרשום כאן, אך אפשר לתרגל בקלות. ישיבה צידית חשובה, כדי לאפשר עבודת ידיים במרחב ואפשר לתרגל בניית פאזלים, בישיבה צידית כשהחלקים מפוזרים סביבו והוא צריך להושיט ידיים לכל הכיוונים, מבלי להשען עליהן. אפשר להתחיל עם פאזל עץ פשוט. חשוב לתרגל ישיבה צידית לשני הצדדים. גוגו הוא משחק נהדר ליציבה ואפשר לעשות אותו כרגיל, או עם ידיים בגובה כתפיים, יד אחת למעלה ואחת למטה, מעמידה צידית, אחד יושב והאחר עומד- כדי לעבוד כנגד שיפוע ועוד ועוד. גם פה אני מגוונת עם משחקי שליפה ומילים\אותיות, כדי לשלב מוטוריקה עם חשיבה, כי יש ילדים שלא יכולים לחשוב ולתרגל סימולטנית.. מסירות ממושכות אני עושה בכל תנוחות היציבה, כלל עמידת ברכיים, עמידת ברך כף רגל, ישיבה צידית ועוד, עם משחקי כדור שונים.לעבוד עם כדור נוח לתפיסה, כולל הקפצה מול קיר ועוד. העבודה עם כדור ברצף דורשת יציבה טובה וחשוב בעיקר לתרגל בתנוחה של זריקת ידיים לסל, עם שתי כפות ידיים מופנות קדימה. חשוב להקפיד שמסירת הכדור תהיה ממקום שמול החזה ולא מול הבטן, או מאחורי הראש. כעיקרון- העבודה על רצפים ממושכים- ואפשר ורצוי גם בישיבה עם מסירות קדימה ולמעלה או תרגילים דומים. אני משתמשת הרבה בטבעות גומי והליכת עכביש, על כפות הידיים והרגליים על הרצפה והגב והאגן באויר, תוך איסוף טבעות עם כפות הידיים והרגליים וכן במשימות שונות. מקווה שעזרתי, תלמה.

vered73

New member
בכל חנות לכלי כתיבה יש כאלו, מבקשים

מקסימום את ה"גומי שמתלבש על העפרון לאחיזה נכונה". זה עולה כעשרה שקלים, מאד מומלץ. אגב, גם עם זה יש קושי לילדים משום שהאחיזה עצמה רחבה מכפי שהיו אוחזים בכלי הכתיבה באופן טבעי. עם ילד אחד עברתי ריפוי בעיסוק שנה והוא עשה בזה שימוש והתלונן כל הזמן. עם הילד השני עשינו אותה עבודה בבית והוא ישר ויתר כי זה מאד כאב לו. קחי בחשבון שגם צריך לשכנע את הילד להשתמש בזה. (נ.ב. יש לנו חברים שהשתמשו בזה בכל כיתה א' כדי ליצור כתב ברור ומסודר).

פתרונות לאחיזת עיפרון

הכי כדאי למצוא טושים או צבעים עבים - זה מקל אל האחיזה. לדאוג שהמרפק וגם מפרק כף היד יהיו מונחים על השולחן, ואם הילד מתקשה אפשר לניח את היד על משטח משופע (אפשר להעזר בקלסר מלא דפים ולהעמיד אותו בשיפוע). צריך לשים לב איך הוא מחזיק עוד דברים, למשל איך אוחז את הכף כשהוא אוכל- עם כל האצבעות, או באחיזה נכונה כשהאצבעות מתחת לידית הכף (וזה נראה כמו אחזית עיפרון) חוץ מזה כדאי לעשות תרגילים לחיזוק והפרדת אצבעות - לנעוץ גולות בתוך פלסטלינה ואח"כ להוציא אותם בשימוש של אגודל והאצבע בלבד. לנעוץ פטריות משחק ע"ג קלקר, שוב, עם שתי אצבעות בלבד.

למעלה