זקוקה לדעתכן (ארוך)

הילהל

New member
זקוקה לדעתכן (ארוך)

כל הזמן אני מקבלת ביקורת מבית על היותי רכה בצורה מוגזמת. לראשונה נתקלתי בביקורת הפוכה, מבחוץ. היום אני נפגשת עם ה"מבקרת" - אני בטוחה שהיא תעלה שוב את הנושא. אשמח לדעתכן, לפני שאני עונה לה. להלן המקרה: לפני חג השבועות הוזמנו לפעילות קבוצתית ב"מרכז לגיל הרך". את הפעילות מעבירה המדריכה שיונתן רגיל לבקר אחת לשבועיים, להדרכה פרטנית רק היא ואנחנו. ההתנהגות שלו היתה מ-ז-ע-ז-ע-ת! התחיל מזה שלא רצה לקחת חלק בפעילות היצירה. אבל כשגילה שאין לו יצירה משלו - חטף מילדים אחרים את שלהם. השתולל, צרח, היכה. וכאשר הילדים קישטו את שולחן האוכל החגיגי - לקח את הקישוטים, דרך עליהם וכד'. לקחתי אותו החוצה. הרגעתי. שטפתי לו פנים. דיברנו. ואמרתי שאנחנו חוזרים ונישאר לארוחה, אבל בתנאי שהוא לא מפריע לילדים האחרים. מיד כשנכנסנו הכל חזר על עצמו. כולל דחיפת ילדים מהכיסאות, כי המקום היחיד שנשאר סביב השולחן לא מצא חן בעיניו. הודעתי לו שאני מבינה שהוא לא מצליח להרגע, לכן נלך הביתה עכשיו. הוא פרץ בבכי נוראי. המדריכה וכל האמהות ניסו לשכנע אותי להישאר. ו"הנה ש' מפנה לו את הכיסא". אני חשבתי שהוא לא צריך לקבל פרס על הביריונות שלו. לכן סירבתי להצעות, ולנוכח המבטים המתפלצים של הנשים היקרות לקחתי את הזאטוט הבוכה הביתה. בבית הוא נרגע. הלך לבילוי הרגיל של יום שני אצל הורי. בערב דיברנו והוא אמר שהוא יודע שהוא הפריע לילדים האחרים, ושהוא התנהג ככה כי "י' (המדריכה) היא רק שלי! לא שלהם!". הבנתי שכנראה הפעילות הקבוצתית שם לא מתאימה לו. שכנראה שאחרי שכל היום הוא נאבק על תשומת לב המטפלות במעון, אחה"צ מתאים לוהיחס האישי. הבנתי גם שלא הכנתי אותו מספיק לעובדה שהפעילות תהיה עם עוד ילדים. הכל טוב ויפה ונכון. ועדיין - חשוב לי שידע שביריונים הם טיפוסים לא אהודים. ולא שביריונים זוכים בפרסים. המדריכה התקשרה אלי ומאוד ביקרה את התנהגותי. שהייתה קשה, קשוחה,כעוסה. שפגעתי בהנאה של יונתן. ומה לגבי 5 ילדים אחרים שיונתן פגע בהנאה שלהם? לא ברור. האם אתן חושבות שטעיתי בתגובה? ואיך לענות על הביקורת (אם בכלל)? האמת - די מכעיס אותי שמתערבים לי. יש לי מעט מאוד איסורים או גבולות לגבי יונתן. היא לא באמת יודעת עד כמה הילד חי בבית שמאפשר לו את רוב ההתנהגויות. ביריונות זה רמזור אדום מבחינתי. אחד ממעטים. מותר לי, לא?

tonti

New member
את הרגשת שהוא נפגע?

כי אני לא חושבת. נראה לי שהייתי נוהגת בדיוק כמוך. הוא לא נהנה, הילדים האחרים לא נהנו בחברתו, אז בשביל מה? כנראה שלא התאים לו באותו יום. יונתן אמנם יותר קטן ממתן אבל אני לא רואה את מתן גם בעוד כמה חודשים מסתדר ככה בהפעלה קבוצתית כזאת. אני יכולה להבין איך היית נראית שם קשוחה ביותר לשאר האמהות והמדריכה. אנשים מאוד רוצים שהכל "יסתדר", שיהיה חלק. למדריכה אולי קשה לקבל את זה שיונתן לא הסתדר בהפעלה שלה ואפשר להבין את זה, לא? ויש לי שאלה קצת אדיוטית
, מה ההבדל בין מה שהיה שם לבין מה שעושים בגן? >לא יודעת מה זה גן. מתה מפחד מזה<

הילהל

New member
ההבדל בין הגן לפעילות

הבדל שפועל לטובת הפעילות: כל ילד מלווה בהורה. לכל ילד יש את מלוא העזרה והיחס מההורה שאיתו. הבדל שפועל לרעת הפעילות: בגן הילדים מכירים ומצפים לכך שהם יחלקו מטפלת עם שאר הילדים. כאן מדובר במדריכה שרוב הזמן מעבירה פעולות פרטניות, ולעתים רחוקות יש עבודה בקבוצה. כנראה שעבור יונתן היתה אכזבה לגלות שאין לו ממנה יחס אישי באותו יום.

maya100

New member
ממש לא רואה בעייתיות בהתנהגותך

ואת יודעת מה? זה לא עניינה של אף אמא מתחסדת או אפילו של המדריכה עם כל הכבוד. ניסית, הסברת, הוצאת החוצה - הרמת את כל תמרורי האזהרה ולבסוף עשית את מה שלא היתה ברירה אלא לעשות - לקחת אותו הביתה. לפעמים, אני רוצה שיהיה לי את הכוח לעשות את הפעולה הכל כך קשה לי הזאת אבל מתבקשת לפעמים. מודה שאני חושבת הרבה על עצמי בסיטואציה (חבל לי ללכת הביתה כי זו פגישה עם חברות נגיד) אבל מבינה שלפעמים זה הדבר הנכון, עבור שניכם ולא פחות מכך, עבור שאר הילדים בסיטואציה, שנאלצים להיות שקי האגרוף של הילד המתוסכל. הילה, האינסטינקטים שלך עובדים מצויין. אל תיתני לאף אחד לערער לך אותם!

לאה_מ

New member
הילה יקרה ../images/Emo39.gif

אני זוכרת את הסיפור על יונתן והפעילות הקבוצתית, וכמה נצבט הלב להבין שהיה לו כל כך כל כך קשה להיות בקבוצה ולא אחד-על-אחד עם המדריכה, שהוא הרגיש שהיא "שלו". אני קוראת את התיאור שלך, וחושבת שההתנהגות שלך בהחלט נשמעת סבירה, אבל אולי המדריכה מסתכלת מהצד ורואה משהו שאת לא רואה. מה שהפריע לי היתה המילה "כעוסה" - כי יונתן נמצא בסיטואציה בעייתית, שהצריכה הכלה ולא כעס. נסי לחשוב רגע איך את הרגשת. האם הרגשת כועסת? מאוכזבת? או שהרגשת שאת מנסה לעזור לו, וכשזה לא מצליח מוצאת את הפתרון שנראה לך הטוב ביותר? אני אומרת שוב - בקריאה של התיאור שלך, ההתנהגות שלך נשמעת לי מאד סבירה. אני מנסה לחשוב האם הביקורת של המדריכה באה משום שהיא קראה בתוך ההתנהגות שלך דברים נוספים, שלא עולים מן התאור הכתוב שלך. אם חשבת על זה וזה לא כך, את מוזמנת, כמובן, להתעלם מכל מה שאמרתי פה. אני מאד מעריכה את החשיבה שלך כהורה, ואין לי שום כוונה לפגוע בך - מקווה שההודעה הזו לא פוגעת בשום צורה.

לאה_מ

New member
אה, ושכחתי לכתוב -

אני לא חושבת שההתנהגות של יונתן היתה בגדר "בריונות". אני כן חושבת שהוא הפגין מצוקה מאד בולטת, ושמאד מאד יתכן, שהפתרון של לקחת אותו משם היה הפתרון הנכון ברגע שנחה דעתך שאין לך דרך להפיג את המצוקה שלו שם.

הילהל

New member
אין ספק שהיה שם גם כעס

בתוך הסיטואציה היה מאוד קשה להתמודד. המקום היה קטן וסגור, הצרחות הטריפו אותי. היו שם עוד ילדים שהגיבו לצרחות שלו בצרחות משלהם. ההתנהגות של המדריכה ושאר האמהות העמידה אותי במקום מאוד לא נעים. יותר משכעסתי עליו, כעסתי על המצב. אבל קשה לי להאמין שהוא הבין שהבעס לא מופנה כלפיו. והיתה קצת אכזבה, כי ציפיתי לבלות איתו ובמקום זה סבלנו כולנו. וזו היתה אחת הסיבות שהיה לי חשוב ללכת. הרגשתי שאני פשוט לא מתפקדת נכון בסיטואציה. ברגע שיצאנו לאוויר הצח, והיינו רק שנינו בלי "קבוצת לחץ" הדברים השתפרו. יכולתי בעצמי להרגע ולתת לו את מה שהוא צריך. שהיה, בין היתר, קצת שקט (כשהוא משתולל בלי לפגוע באחרים, אני יכולה לאפשר לו את ההתנהגות הזו עד למיצוי). ויכולת לדבר איתו בלי התערבויות ו"הערות מהקהל". מה שברור הוא שהמדריכה ראתה אותי בדקות של לחץ וכעס, ולא ראתה או שמעה את כל המכלול שהיה אח"כ. לגבי "ביריונות". אין ספק שהוא פעל ממצוקה. אבל אני מאמינה שאם תוצאת ההתנהגות שלו היתה ויתור טוטאלי, פינוי ילדים ממקומם למענו וכד' - היה בזה מוטיב שמלמד "תרביץ-תזכה". בעיני זה חינוך שגוי, שבסופו עלול להתגלות ביריון.

לאה_מ

New member
אז יתכן שהמדריכה הגיבה לכעס הזה.

אם דעתה חשובה לך, את יכולה להסביר לה, בדיוק כפי שעשית בהודעה הזו, את מה שהרגשת והשיקולים שפעלת לפיהם. אני לא חושבת שיש סיבה להעביר ביקורת על ההתנהגות שלך בסיטואציה הזו.

אלדורית

New member
עוד דעה

גם לי נראה שנהגת בסדר גמור, וברור שקשה מאוד/בלתי אפשרי לא להרגיש גם רוגז בתוך הסיטואציה. אבל זה לא משנה את העובדה שנהגת באמת כל כך נכון, ממש "לפי הספר". אני גם מסכימה איתך שכן מדובר בהתנהגות בריונית. ברור שיונתן היה במצוקה, אבל מצד שני כל התנהגות בריונית מקורה במצוקה. חלק מהחינוך הוא ללמד את הילדים לתעל את המצוקות שלהם בכיוונים אחרים, לא אגרסיביים. וזה בדיוק מה שעשית: כשראית שהוא לא מסוגל לעצור את התסכול שלו, חתכת. אבל לגבי ההתייחסות למדריכה דעתי שונה מעט. אני חושבת שמאוד יפה שהיא התקשרה. נכון שהיא לא ראתה את התמונה המלאה, ונכון שזה מעצבן שאנשים מתערבים בחינוך שאת מעניקה לילד שלך, אבל לאור האדישות הכללית הפושטת סביבנו, ההתערבות הזאת היא גילום מרענן של אכפתיות. נראה שיונתן באמת חשוב לה והיא רוצה בטובתו. זה לא אומר שהיא צודקת, אבל אולי יש מקום להתייחס להתערבות בסלחנות, להסביר לה את עמדתך (ולספר על מה שלא ראתה), ולשתף אותה, כמו גם להודות לה על האכפתיות. אל תתייחסי אל הביקורת כאל משהו שנועד לערער את מעמדך, אלא באופן ענייני כאל ביטוי של אכפתיות כלפי יונתן. (טוב, כל זה תלוי כמובן גם באופן שהיא אמרה את הדברים וביחסים הכלליים ביניכן).

הילהל

New member
תודה על נקודת הראיה

היא מלווה אותנו קרוב לשנתיים. היא מאוד אכפתית ויונתן משוגע עליה. במהלך הזמן הזה היא אמרה לי לא אחת שאני סלחנית מידי, רכה מידי, מוותרת מידי. בעיקר לעומת אבא שלו. לי אישית זה נראה טוב שיש הורים שונים שגפ קצת מאזנים זה את זה. ואז פתאום באה לה מין ביקורת הפוכה לחלוטין, בטון מאוד לא נעים. וזה קצת ערער אותי. אין לי כל כוונה להתייחס אליה בצורה לא נעימה. אבל כן חשוב לי להבהיר את עמדתי לגבי מה שקרה, וגם את העובדה שיש לי קו חינוכי מסוים שאני הולכת איתו, ומאוד חשוב לי לא לערער אותו (כמו שקרה באותו מפגש).

יסמין@

New member
קודם כל בהקשר למדריכה

לדעתי היא ממש חוצפנית! את מתארת איך בזמן האירוע היא ניסתה לשכנע אותך להישאר, כלומר היא התערבה בחינוך שלך ***ליד הילד!!!!!***** וזאת חוצפה ממדרגה עליונה! נוסף לכך, היא מרשה לעצמה להעיר הערות ביקורתיות על דרך ההתנהלות של כאם. זה ממש לא העסק שלה! אני במקומך הייתי מעמידה אותה על מקומה! הרבה פעמים אנשים מעמידים פנים של אכפתיות ולמעשה מרשים לעצמם לפלוש עם המגפיים הגסות שלהם לכל מקום. ואני מצטרפת למה שכתבו לפניי בקשר להתנהגותך עם בנך וחושבת שנהגת כראוי. לדעתי, אפשר היה לקחת אותו הביתה גם מוקדם מכפי שעשית - את תיארת שהוא הרגיש מצוקה וביטא מצוקה והתנהג בדרך מסוימת במשך זמן לא קצר. ואפשר היה לקצר לו ולאחרים את הסבל. מכל מקום, נהגת בדרך הנכונה לדעתי של התוצאה ההגיונית והטבעית: אתה לא יודע איך להתנהג במסיבה, אז הולכים הביתה.

לורליי43

New member
אני מסכימה איתך לגבי המשפט שכתבת

"הרגשתי שאני פשוט לא מתפקדת נכון בסיטואציה. ברגע שיצאנו לאוויר הצח, והיינו רק שנינו בלי "קבוצת לחץ" הדברים השתפרו." זה כל כך נכון, הסיטואציה של חוסר היכולת לתפקד נכון בגלל הסביבה. את יכולה "לקחת" מכאן את המסקנה לגבי התגובה אליו ולמצוקה שלו בעתיד במצבים דומים. אני עם הבן שלי, יודעת שאם אני רוצה שהוא ישתלב בפעילות מסוימת, אני צריכה להגיע קודם- כדי שיהיה לו זמן הסתגלות. לגבי המדריכה- ההתיחסות שלה כלפייך מכעיסה - אבל זה במיוחד בגלל המצב של הלחץ שבו היית נתונה. הרי בעצם, מבחינתה היה מיקוד על העזרה לילד ולא על הבקורת כלפייך. היא ניסתה ללכת לקראת הילד שזו בסך הכל תגובה יפה מצידה.

ענתש

New member
אני חושבת שנהגת נכון.

ואני חושבת שהן לא רואות את כל התמונה. העקביות היא דבר מאד מאד חשוב ואני יודעת מהפישפשה הפרטית שלי שאם אני נותנת אצבע היא לוקחת את כל היד - כל פעם שאני נשברת עולה לי ביוקר אחרי זה. אני יכולה להעיד על עצמי שאני מאד רכה ויש הרבה "משמעת" שקשה לי להטיל אבל אם יש משהו שלמדתי מהפורום הזה זה שיש הבדל תהומי בין להיות אמפתית ומבינה ובין להיות אצה חסרת חוט שידרה, שנגה מבינה היטב מתי "נוצחתי" ומתי התגמשתי - וזה לא יוצר אותו אפקט. למה אני אומרת את כל זה ? כי נשמע לי שסך הכל היית בסדר - דיברת איתו, הבהרת לו את ההשלכות, נתת לו בחירה בין שני מצבים שהוא מבין ויודע מה יהיו התוצאה שלהם. היית חייבת להבהיר לו גם שהאופציה ה"גרועה יותר" היא אמיתית - אם תפריע נלך הביתה. אחרת בפעם הבאה הוא ידע שאת סתם מאיימת, שבסוף תשברי ו"תנוצחי" והוא פשוט לא יקבל את זה כגבול אלא סתם כאיום ריק מתוכן.

אפרתש

New member
נשמע שדווקא היית סבלנית וניסית

לאפשר לו להירגע ולהשתתף בפעילות. אני מסכימה איתך שבעייתי שילד אחר יפנה לו את הכסא, אבל זה נורא תלוי בילד שלך ובסיטואציה. האם הוא יבין מזה שכדאי לו מעכשו תמיד להשתולל? ואולי מדובר במצב מאד קשה עבורו ולכן אפשר להחליט ללכת לקראתו, גם במעשה שבדרך כלל לא מקובל עליך? לא יודעת. את אמא שלו, מכירה אותו הכי טוב, ויודעת מה מתאים. כמו שכבר נאמר - הוא לא נהנה. את לא נהנית. הוא פגם בהנאה של ילדים אחרים - לא היתה סיבה שיישאר שם. לגבי זה שעשית את זה בכעס ולא בנעימות - את בן אדם. את לא מלאך. יונתן מכיר אותך, חי איתך, וצריך להכיר גם את הדברים האלה. שיידע שיש דברים שגורמים לך מאד לכעוס. את יכולה אחרכך לדבר איתו, להסביר לו למה כעסת מאד. לשאול למה הוא מאד כעס, לנסות להחליט בפעם הבאה שיקרו דבירם דומים. לא נראה לי לענין שהמדריכה התקשרה לנזוף בך.

ashlaya

New member
הייתי עושה את אותו הדבר

תראי זה עניין של גישה ואני בטוחה שהייתי מתנהגת אותו הדבר אני מבינה גם את הביקורת שלהם כי ההשקפה שלהם היא מצד שונה לחלוטין זה כמו שחברה שלי אומרת לבן שלה אם לא תתנהג יפה נלך ואני אומרת לה שהיא לא צריכה לאיים אבל כשה קורה אצלי זה בדיוק אותו הדבר

צימעס

New member
אני רוצה לחדד נקודה אחת

מכירה את המצב של "אתה מכה עם מקל? אני חוטפת לך את המקל מהיד!"? זה דומה למה שעשית - "אתה מפריע בפעילות? אני לוקחת ממך את הפעילות!". אם אני מצליחה, אני עושה אחרת: אחרי שביקשתי להפסיק מה-שזה-שמפריע-לי, אני שואלת "אתה רוצה ששים את הצעצוע גבוה?", או "אתה רוצה שאבא יקח אותך מפה על הידיים לסלון?" - אותם דברים שייתכן שהייתי עושה בלי לשאול, מתוך כעס. להפתעתי, התשובה שלהם בד"כ חיובית! מה דעתך?

הילהל

New member
לא מצליחה ליישם את הדוגמא

אני מנסה לקחת את הדוגמא שלך וליישם על המקרה שלי - ולא כ"כ מצליח לי. האם התכוונת שאשאל אותו אם הוא רוצה שנלך? כי הוא לא רצה. וגם - כשהוא מכה עם מקל מאוד קל לנטרל את הבעיה, כאן הייתי בסיטואציה שלא היה ברור לי עד הסוף מה מקור הבעיה. המקור התגלה רק אח"כ, שאפשר היה לנהל איתו שיחה רגועה. דרך אגב, גם כשהוא מכה עם מקל (מצב שקרה ביוק ביום שישי בלילה, בקמפינג) אני קודם כלאומרת לו להפסיק ומסבירה למה. אם הוא לא מפסיק אני אומרת לו שבמידה ולא יפסיק להכות אני ארח ממנו את המקל, מכיוון שהוא מסוכן ומכאיב איתו. ואם זה עדיין ממשיך - כן, אני אקח ממנו את המקל (לא חושבת ש"לחטוף" מתאר נכון) תוך כדי שאני מסבירה שמכיוון שהוא לא מצליחה להמנע מלהכות איתו, הוא נלקח ממנו. ואני לא רואה בכך שום דבר רע.

אלדורית

New member
אבל צימעס, כשיש נפגעים בשטח

לא תמיד יש זמן להציע הצעות. לפעמים אין ברירה וצריך לנטרל את המקל פיזית ומיידית כי הוא יגרום נזק למישהו אחר. אפשר וכדאי לדעתי להסביר אח"כ שלא היתה ברירה, ולהביע צער על לקיחת המקל.

צימעס

New member
נכון.

אם נקח את הדוגמה של הילה - (לא מותחת ביקורת, רק מנסה לחשוב, ו"להחליט" מה עושים בפעם הבאה שנתקלים במקרה דומה) אולי אפשר קודם לצאת החוצה (כי שנינו זקוקים לפסק זמן מהצפיפות, הרעש, וההערות והמבטים של כל האמהות), ואז לדבר יחד בשקט על ללכת הביתה.

הילהל

New member
ביקורת היא לא מילה מגונה

וכשיודעים איך לתת אותה (ואת יודעת) היא גם מועילה וטובה. כאן ספציפית אני אכן יצאתי איתו לכמה דקות, הרגעתי, שטפתי במים את הפנים מלאות הדמע והנזלת, דיברתי והסברתי. ואז נתתי לזה עוד צ'אנס - שנכשל. אולי חבל שאחרי הצ'אנס השני מיהרתי לברוח ולא עשיתי עוד פעולות הרגעה לפני העזיבה. נלקח בחשבון לפעם הבאה!

למעלה