זהירות: דעה לא פופולרית לפניך |זהירות
אז ככה: אני כרגע בונה אופניים על בסיס גלגלי 29". השלדה אצלי בבית, החלקים כבר במכס.
קודם כל, לא ציינת תקציב, ולכן קשה לכוון. הבחירות שאתאר כאן הן לאופניים בתקציב של 10000 ש'.
שלדה:
בתקציב הנ"ל, החומר שיש לו יתרון מוחץ על כל האחרים הוא - אלומיניום! (הזהרתי שזו הולכת להיות דעה חריגה)
אני קניתי שלדת Niner EMD חדשה מהיבואן ב- 2000 ש'. מחיר ה"מחירון" שלה באתר היצרן - 550$. עכשיו בוא נראה מה יש לצורך השוואה, אצל אותו יצרן:
שלדת אלומיניום טובה יותר (לא יודע במה טובה יותר - בוא נניח שהיא באמת טובה יותר): Niner Air, שעולה 850$
שלדת קרבון (יש שתיים, זו הזולה יותר): Niner Air 9 Carbon, עולה 1400$
שלדת פלדה: Niner SIR , עולה 850$
אין להם שלדת טיטניום, וזה ממילא כל כך יקר, שאין מה לדון בחומר כל עוד התקציב הוא כפי שציינתי.
לשלדות הקרבון יתרון משקל משמעותי, וגם יכולת להיות עמידות לפיתולים ולספוג זעזועים. כל זה מגיע במחיר יקר - אי אפשר לבנות אופניים ב- 10k ש' אם השלדה לבד עולה 1400$. Next.
שלדת ה- SIR היא כמו כל שלדת פלדה אחרת: לא משנה כמה יהללו וישבחו, היא עדיין תתעוות הרבה יותר מכל שלדת אלומיניום, ותשקול משמעותית יותר מכל שלדת אלומיניום. אם נניח ששלדת אלומיניום טובה במידה L שוקלת 1500-1600 גרם, שלדת פלדה, כנראה, תשקול כחצי ק"ג יותר. חצי ק"ג באופניים ברמה גבוהה כזו הוא Penalty די גבוה, ומשהו צריך להצדיק אותו.
עד היום לא הבנתי מה מצדיק אותו (ורכבתי על שלדות פלדה). על העיוותים דיברנו, אי אפשר להגיע לקשיחות הצידית של שילדות האלומיניום בגלל סיבות טכניות, ששוות דיון נפרד. בלימת זעזועים
כל השלדות היום, מכל החומרים, מתוכננות לספק בלימת זעזועים כזו או אחרת. גם אם נניח שהפלדה סופגת יותר, אפשר להשיג את אותו הדבר
בלי להוסיף חצי ק"ג לאופניים. למשל, להוריד 2PSI בצמיג. או לשים מלכתחילה צמיג אחר. או לשים מוט אוכף
מתוחכם כזה.
ועל כל החסרונות האלה צריך לשלם מחיר מקביל או גבוה יותר משלדת אלומיניום מקבילה.
כמובן שזה גם עניין של טעם, לכל רוכב העדפות אחרות. לדעתי, רוכב שאינו קטן וקל, יקבל איכות רכיבה עדיפה משמעותית על שלדת אלומיניום.
חלקים:
שוב, מאחר ולא צויין תקציב, אני מכוון כאן לאזור ה- 10000 ש'. חשבתי לבנות אופניים על בסיס שימנו XT, ואז גיליתי, דרך המון קריאה של חוות דעת בפורומים ש:
גרופסט שלם של XT (כולל בלמים, ללא גלגלים או נאבות) עולה 700$. לעומת זאת, גרופסט SLX עולה 470$. אם תכלול מיסים, זה כמעט 1000 ש' הבדל.
בתמורה ל- 1000 ש' אתה מוריד 136 גרם (זה ההבדל בין שתי הקבוצות, מישהו שקל חלק חלק), ומקבל ביצועים (ואולי אפילו אורך חיים) כמעט זהים או זהים.
גלגלים:
גם זה תלוי בתקציב, ובבחירה טיובלס או פנימית. לצורך טיובלס, לחלק גדול מהגלגלים הבנויים הקלים בשוק חישוקים צרים מדי (למשל שימנו XT, עם חישוק 19 ממ)
עוד נקודה חשובה לגבי גלגלים ממותגים: כמעט כולם מגזימים בייעוד הגלגל, לפי חוות הדעת בפורומים. כלומר, מי שמוכר לך גלגלי XC קלילים ב- 500$ לסט, מוכר לך גלגלים שמתאימים לרכיבת כביש או שבילים עדינה. קח מאותו היצרן את גלגלי ה- AM, ואז כנראה תקבל גלגלים שמתאימים ל- XC.
כשעולים במחיר, ההצהרות קצת יותר קרובות למציאות. גלגלי Spinergy Xyclone או Mavic CrossMax הם גם קלים וגם חזקים, אבל מחירם גבוה יותר.
אני בחרתי ב- Hope Tech Enduro כגלגלים ל- XC. הם חדשים ועוד אין עליהם חוות דעת, ואלי הם עוד לא הגיעו.
אז ככה: אני כרגע בונה אופניים על בסיס גלגלי 29". השלדה אצלי בבית, החלקים כבר במכס.
קודם כל, לא ציינת תקציב, ולכן קשה לכוון. הבחירות שאתאר כאן הן לאופניים בתקציב של 10000 ש'.
שלדה:
בתקציב הנ"ל, החומר שיש לו יתרון מוחץ על כל האחרים הוא - אלומיניום! (הזהרתי שזו הולכת להיות דעה חריגה)
אני קניתי שלדת Niner EMD חדשה מהיבואן ב- 2000 ש'. מחיר ה"מחירון" שלה באתר היצרן - 550$. עכשיו בוא נראה מה יש לצורך השוואה, אצל אותו יצרן:
שלדת אלומיניום טובה יותר (לא יודע במה טובה יותר - בוא נניח שהיא באמת טובה יותר): Niner Air, שעולה 850$
שלדת קרבון (יש שתיים, זו הזולה יותר): Niner Air 9 Carbon, עולה 1400$
שלדת פלדה: Niner SIR , עולה 850$
אין להם שלדת טיטניום, וזה ממילא כל כך יקר, שאין מה לדון בחומר כל עוד התקציב הוא כפי שציינתי.
לשלדות הקרבון יתרון משקל משמעותי, וגם יכולת תהיות עמידות לפיתולים ולספוג זעזועים. כל זה מגיע במחיר יקר - אי אפשר לבנות אופניים ב- 10k ש' אם השלדה לבד עולה 1400$. Next.
שלדת ה- SIR היא כמו כל שלדת פלדה אחרת: לא משנה כמה יהללו וישבחו, היא עדיין תתעוות הרבה יותר מכל שלדת אלומיניום, ותשקול משמעותית יותר מכל שלדת אלומיניום. אם נניח ששלדת אלומיניום טובה במידה L שוקלת 1600 גרם, שלדת פלדה, כנראה, תשקול כחצי ק"ג יותר. חצי ק"ג באופניים ברמה גבוהה כזו הוא מחיר די גבוה, ומשהו צריך להצדיק אותו.
עד היום לא הבנתי מה מצדיק אותו (ורכבתי על שלדות פלדה). על העיוותים דיברנו, אי אפשר להגיע לקשיחות הצידית של שילדות האלומיניום בגלל סיבות טכניות, ששוות דיון נפרד. בלימת זעזועים
כל השלדות היום, מכל החומרים, מתוכננות לספק בלימת זעזועים כזו או אחרת. גם אם נניח שהפלדה סופגת יותר, אפשר להשיג את אותו הדבר
בלי להוסיף חצי ק"ג לאופניים. למשל, להוריד 2PSI בצמיג. או לשים מלכתחילה צמיג אחר. או לשים מוט אוכף
מתוחכם כזה.
ועל כל החסרונות האלה צריך לשלם מחיר מקביל או גבוה יותר משלדת אלומיניום מקבילה.
ההצדקה האובייקטיבית היחידה, לדעתי, לשלדת פלדה, היא שניתן לבנות אותה באמצעים של סדנא קטנה. בעוד שאלומיניום מצריך תשתית כבדה, אתה יכול במחיר סביר להשיג שלדת פלדה Custom Made, במיוחד בשבילך. זה שווה משהו, למי שמעוניין במוצר ייחודי.
חלקים:
שוב, מאחר ולא צויין תקציב, אני מכוון כאן לאזור ה- 10000 ש'. חשבתי לבנות אופניים על בסיס שימנו XT, ואז גיליתי, דרך המון קריאה של חוות דעת בפורומים ש:
גרופסט שלם של XT (כולל בלמים, ללא גלגלים או נאבות) עולה 700$. לעומת זאת, גרופסט SLX עולה 470$. אם תכלול מיסים, זה כמעט 1000 ש' הבדל. (2X10 בשניהם)
בתמורה ל- 1000 ש' פחות אתה מסיף 136 גרם (זה ההבדל בין שתי הקבוצות, מישהו שקל חלק חלק), ומקבל ביצועים (ואולי אפילו אורך חיים) כמעט זהים או זהים.
גלגלים:
גם זה תלוי בתקציב, ובבחירה טיובלס או פנימית. לצורך טיובלס, לחלק גדול מהגלגלים הבנויים הקלים בשוק חישוקים צרים מדי (למשל שימנו XT, עם חישוק 19 ממ)
עוד נקודה חשובה לגבי גלגלים ממותגים: כמעט כולם מגזימים בייעוד הגלגל, לפי חוות הדעת בפורומים. כלומר, מי שמוכר לך סט גלגלי XC קלילים ב- 500$ לסט, מוכר לך גלגלים שמתאימים לרכיבת כביש או שבילים עדינה. קח מאותו היצרן את גלגלי ה- AM, ואז כנראה תקבל גלגלים שמתאימים ל- XC.
כשעולים במחיר, ההצהרות קצת יותר קרובות למציאות. גלגלי Spinergy Xyclone או Mavic CrossMax הם גם קלים וגם חזקים, אבל מחירם גבוה יותר.
אני בחרתי ב- Hope Tech Enduro כגלגלים ל- XC. הם חדשים ועוד אין עליהם חוות דעת, ואלי הם עוד לא הגיעו.
חלקי שליטה:
שוב, תלוי חזק בתקציב. בתקציב שלי נכנסו חלקי אלומיניום טובים, ולא חלקי קרבון יקרים.
מזלג:
אין לי מה להמליץ. הבחירה שלי בנושא הזה
מאוד לא שגרתית, ועוד לא חייתי איתה כדי להגיד אם היא בחירה נכונה.