זמן והתחלות

תיקתקית

New member
זמן והתחלות

טוב, אני מניחה שכדי להתחיל לשאול שאלה בפיזיקה אני צריכה לברר את הפילוסופיה שמאחור, קודם.. יש את התפישה שאם דבר מסויים קורה, בהכרח דבר אחר הוביל אליו - אפשר להפריך את זה בקביעה אחרת ? והאם נובע מכאן בהכרח שלכל דבר יש, בנקודה מסויימת, התחלה ? ואת כל זה אני שואלת כדי לדעת, האם "התחלה" של משהו קשורה בהכרח לנקודה ולהגדרה של המושג "זמן", או שאפשר לקבוע שיש רצף עניינים והתרחשויות בזירה נטולת זמן ? ואולי אני עושה המון המון שגיאות בהנחות שלי - ייתכן בהחלט
תודה על העזרה.

Mapisto

New member
הממ

לזמן יש התחלה במפץ הגדול או משהו כזה, קראתי מאמר מאוד מעניין באייל הקורא, חפשי אותו. אגב, הפיזיקה לא עוסקה במה היה בציר השלישי של הזמן, ואולי יש האומרים שהעולם הוא דמרמינסטי ויש פיזיקאים שאומרים שיום יבוא והגלקסיות יתקרבו ושוב נחזור להיות נקודה סינגולרית, אז אולי זמן הוא פשוט מחזורי ללא התחלה וסיום. יש עוד הרבה תזות, אבל קצרה היריעה מלהכיל.

ל נ צ ח

New member
הזמן זה ה' אין ולא היה לו התחלה

את שמעולמים לא התחיל לעולמים גם לא יסתיים. http://www.hydepark.co.il/hydepark/topic.asp?topic_id=273222 - כל התחלה היא מסופה של התחלה שהייתה לפניה. הכל לעולמים מתגלגל במחזוריות הנצחית כך שמי שמחפש איך איבר או דבר התחיל באמת, ימשיך כך כל חייו לחפש ולחפש ולחפש... -כשידע להבין שכל התחלה היא בעצם המשך, אז יפסיק לחפש ההתחלה שמעולמים לא התחילה כי המשך דבר היא כל התחלה כן חוכמה תבונה ובינה רכש כי ידע לקחת בחשבון את כל התמונה כולה ולא להתמקד רק בחלקים מחלקיה. * ~ * ~ * ל נ צ ח * ~ * ~ * נשלח ב 31/12/2002 21:20 מאת: מבחן ------- ומה עם התחלה שאין לפניה כמו התחלת העולם? אגב כדאי שתבאר כל משפט * תשובה מאת: לנצח ----------- מה שלא התחיל גם לא ייגמר התחלת עולם זה המשך התהליך הבא לאחר העולם שחרב לפניו. לידיעתך תוכנית האל מתחשבת להבטחת חיים לנשמה מהאינסוף לאינסוף והיא בנויה בתכנון אלוהי של מחזוריות-נצחית של בראשית-ואחרית וחוזר-חלילה. זו התוכנית קבועה ובלתי-משתנה בכל מרכיביה והיא נצחית לעולמים. אפשר לומר תוכנית דטרמיניסטית אלוהית ניסית של היש הוא האלוהים החוכמה ההבסולותית המתקיימת מאז ומתמיד ולעולמים למען נשמתו הנצחית של האדם למענה הנשמה שבו שתחייה ותתייסר כשהאדם גופו מת והיא בעולם המוות ומשם לאחר הנוראות בעת "אחישנה" תגאל לחיים בעולם-החיים והכל מתקיים במעגלי-המחזוריות-הניצחית ולעולמים באדם. ~ * ~ ראשי רוחניות פילוסופיה הודעה מאת: . לנצח תאריך:30/07/2001 שעה: 20:53 האמת עדי, שמעניין אותי לחוות באיזה שלב כבר לא תפסלי יותר את מעגליות-החיים (וזה וודאי למרות שזה רק עניין של זמן) וכשאני אומר באיזה שלב, אני מתכוון שאו בשלב של יודעי זאת האמת הראשונים או בשלב של יודעי זאת האמת האחרונים לדעת אותה, ואני מהמר עדי-נבון היקרה שזה לא יהיה בשלב האחרונים. נ.ב <סמייל קורץ> בידידות מחברך לפורום: * _____ * ל נ צ ח * _____ * - * * - פילוסופיה רוחניות ראשי הודעה מאת: עדי נבון תאריך:24/11/2001 שעה:08:10 שבת שלום לך איש יקר לפני ארבעה חודשים כתבת לי שמעניין אותך לחוות באיזה שלב כבר לא אפסול את מעגליות-החיים. ובכן. אני שמחה להודיע לך רישמית שאני כבר לא פוסלת אותה. אני מאמינה במעגליות החיים. אני לא מבינה את ההשלכות של הידיעה הזו על המציאות, ואני לא תופסת כיצד מתבטאת אותה מעגליות, אבל אני בפירוש כבר לא פוסלת. תודה שהתעניינת. זה חסך לי הרבה זמן. אוהבת, עדי. ~ * ~ יֵשׁ דָּבָר שֶׁיֹּאמַר רְאֵה זֶה חָדָשׁ הוּא כְּבָר הָיָה לְעֹלָמִים אֲשֶׁר הָיָה מִלְּפָנֵנוּ http://community.walla.co.il/ts.cgi?tsscript=f/m/object&id=7132171 מאת: . לנצח תאריך: 30/08/2002 שעה: 12:21 ספר קהלת פרק א (ט) מַה שֶּׁהָיָה הוּא שֶׁיִּהְיֶה וּמַה שֶּׁנַּעֲשָׂה הוּא שֶׁיֵּעָשֶׂה וְאֵין כָּל חָדָשׁ תַּחַת הַשָּׁמֶשׁ: (י) יֵשׁ דָּבָר שֶׁיֹּאמַר רְאֵה זֶה חָדָשׁ הוּא כְּבָר הָיָה לְעֹלָמִים אֲשֶׁר הָיָה מִלְּפָנֵנוּ: (יא) אֵין זִכְרוֹן לָרִאשֹׁנִים וְגַם לָאַחֲרֹנִים שֶׁיִּהְיוּ לֹא יִהְיֶה לָהֶם זִכָּרוֹן עִם שֶׁיִּהְיוּ לָאַחֲרֹנָה: ~ * ~ * ~ * ~ * ל נ צ ח * ~ * ~ * זמן עבר=מציאות שהייתה,הווה=שישנה,עתיד=שתהיה. 15/3/2001 17:55 לנצח [email protected] ----------------------- הזמן המוחשי הוא מצב במציאות המחזורית הנצחית החוויתית-ההוויתית לאדם באלוהות (תמיד כולנו באלוהים במצב הווה) ז"א , העבר והעתיד באדם הם מצבים אפשר לומר "מעורפלים" במציאותו היומיומית אותם ה' יהווה ז"א יגרום לעבר להתהוות שוב להווה באדם וכך מה שעבר יהיה הווה לעתיד, שיהיה כמו היה ההווה כשהיה בזמנו, ושהפך לעבר (ההווה שהיה) שחלף ונותר בהווה הממשי כחלום ויהיה ויתגשם בעתו להווה בהווה ששוב יהיה ובעתו ובעתיד, וכל זה נכון במחזוריות האינסופית ששוב ושוב ובעתה כל מה שהיה הוא גם זה מה שיהיה, ז"א מה שחלף כעין יתגשם מחדש למציאות של הווה, וכך היא, זאת המציאות שחווינו ו או חווים ברגע-זה, תחזור בנקודת הזמן שנקצב לה על ידי האלוהים (וכל זה במעגלי המחזוריות הנצחית) להיות כשהייתה הווה, ז"א תהיה שוב בהווה שיהיה. וכך זה פועל מאז-מקדם מתמיד, ז"א החוויה הממשית שהייתה תחזור להיות להווה כשהייתה מאז ומתמיד. כך זה יהיה וכך זה היה ולתמיד מה היה שוב יהיה כשהיה "כל מצב" ומצב ביש כאשר הם כולם המניעים לסיבוביו המחזוריים של גלגל המחזוריות-הנצחית, גלגל-ענק שבו נקודת בראשית והאחרית הם נקודות ההתחלה וסיום בכל מחזוריות שלו הגלגל (מכאן שורש האימרה ""גילגול"")המסתובב-לו באין- פסק ובאין-יעף החוזר-חלילה בסיבוביו המושלמים המשוכפלים. דטרמיניסטים-הם ואינסופיים . וכך הדבר שכל מה שהיה יתגשם בעתו ויהיה נכון ובזמנו. כך תמיד יהיה את שהיה ולעד יהיה לעולם עולמי-עולמים. וכל-זה, ז"א כל ""הסדר"" שבכאוס (כך בעיני אלוהים ומובן בעיני המבינים לראות שיש סדר גם בכאוס) ובאנטי-כאוס, נמצא בהשגחתו המתמדת הבלעדית השלמה הקדושה של הבינה ההבסולותית השלמה האלוהים. על זאת קדושת הזמנים (קדושה היא כי אבדנו חלילה-וחס היה ולו הסטייה המזערית-ביותר במנגנון) שמו המפורש והקדוש של ה' המהווה המשטר והסדר בזמנים הכולל כמובןבחוקות-שמיים שבמרחבי הזמן שמאלוהים. וכך לעד יעבדו יהיו כשהיו הם ויהיו תמיד ולתמיד וזה מתוכניתו אלוהים לעבוד אותו לתוכניתו הקדושה השלמה אותם ציווה ודרך זאת תוכניתו הקדושה את דרכם ציווה אותם כך כשעושים הם כולם בנצח ולנצח. וכל-זאת העשייה הקדושה הם החיים שברא ולמען כל-הנשמה אותם ברא ובכדי מהתופת להושיעה לנשום החיים באדם. הודות החסד והרחמים הגדולים שלו אלוהים ברא עבורה החומר וממנו את האדם. וזאת בכדי להושיע אותה כל-הנשמה מארץ לא-לה (מתופת נוראות הגיהינום) וכמגן-לה יצר עבורה גוף-אדם באדם הפיח נשמת-חיים היא הנשמה(נשמתו האדם), שתחייה ותנשום האוויר והחיים באדם. איתה הנשמה ובשום-אופן לא בלעדיה יחייה האדם. וכך יכול האדם בו שוכנת נשמה(נשמתו) לחיות החיים החיים הכה-מוכרים לאדם, לכל-נברא בעולם-החיים שעבורה הנשמה אלוהים ברוב-חסדו אותם ברא. - מאז ומתמיד ולתמיד עולמי-עולמים זאת העשייה-הקדושה יעשה אלוהים. דרך השגחתו * בכל * * ושליטתו על הכל.* " יהוה " הוא שם השם הקדוש הנורא של אלוהים בורא שמים וארץ << המהווה הזמנים. >> *ספר ישעיה פרק מה* (ח) הרעיפו שמים ממעל ושחקים יזלו צדק תפתח ארץ ויפרו ישע וצדקה תצמיח יחד אני יהוה בראתיו: . . . * . . . * ~ * ~ * ל נ צ ח * ~ * ~ * 23/12/2000 15:20 יוסי_אב [email protected] ----------------------- לנצח היקר הוא אחד הכותבים המבריקים ביותר כאן, למי שמבינו,

תיקתקית

New member
לנצח, התחלתי לקרוא את דבריך

אבל הם מבוססים על אמונה באלוהים ובתנ"ך, שזה מקובל עלי, אבל עדיין לא הסבר.. להגיד שהכל תלוי בידי כוח אחר - קל. להסביר את זה קשה.

ל נ צ ח

New member
בארץ החכמים שיודעים אותי ממתינים

לאישור ממני. אז תחול <<<<< עת ההוכחות. >>>>> בינתיים תסתפקי מזאת עת-השמועות. * ~ * ~ * ל נ צ ח * ~ * ~ *

תיקתקית

New member
לא ממש ענית ../images/Emo13.gif

אבל
על תשובתך. המפץ הגדול, אני קוראת עליו, מפה התחילו לי כל השאלות.

rty11

New member
זמן וסיבתיות

אנחנו מאבחנים בתוך העולם שלנו קשרים סיבתיים בין תופעות שונות. ההנחה האינטואיטיבית שלנו היא שהקשרים הסיבתיים שאנו בונים הם אכן אובייקטיביים, ושהדברים אכן קורים בגלל הסיבות שאנו רואים להם, אולם, בהנחה זו ניתן להטיל ספק. דיוויד יום טען למשל שיתכן שהסיבתיות היא המצאה שלנו; בגלל שהתרגלנו לראות שהכאה בתוף משמיע קול, הנחנו כי יש קשר סיבתי ביניהם, אבל, יתכן שבאמת זה סתם קרה באופן מקרי באלפי השנים האחרונות. ישנה גישה פילוסופית שונה, שאכן מקבלת את הקשר הסיבתי של הדברים, אך טוענת שהקשר הוא הפוך. למשל,נגיד שאתה הולך אל המקרר כדי להוציא משם תפוח. ניתן להגיד מצד אחד שזה שאתה פותח את המקרר הוא תוצאה של זה שהלכת לשם. אבל, ניתן גם להגיד להיפך, שההליכה שלך לשם היא כי אחר כך פתחת את המקרר. כך ניתן להגיד שהיקום צריך להיות במקום מסויים בעוד שעה, ולכן הוא נע כלפיו עכשיו.

תיקתקית

New member
מכירה את הטענה הזאת של יום

באמת חומר למחשבה. על מה מבוססת הגישה השניה שהצגת ? ואיך ניתן להסביר אותה? אפשר להניח שפעולה אחת לא בהכרח תוביל לאותה תוצאה? אז יכול להיות שהיו הרבה תוצאות ורק ה(?) חזקה ביותר, למשל, משכה את הפעולה אליה? זה כמו Y אחד שיש לו הרבה X, מבחינה מתימטית. (מאוד שמחה שהצלחתי לשלב פה מתימטיקה
) נכון שההנחה האינטואטיבית שלי מאבחנת סיבתיות, ובהחלט יכול להיות שאם לא הייתי מוצאת אותה - אולי לא הייתה סיבתיות. אבל כדי להמשיך אני חייבת להסתמך על הנחה כלשהי, אז אני חושבת שבעקבות אלפי שנים של תצפיות, אני יכולה להתחיל מההנחה הזאת, שיש סיבתיות. מה אתה אומר?

הנחת האינדוקציה

היה דיון על כך לא מזמן, את מוזמנת לחפש לפני כמה דפים. בכל אופן בגלל שהזמן הוא חלק מה"במה" (מרחב-זמן) של היקום אז הוא החל במפץ הגדול. להגיד מה היה לפני המפץ הגדול הוא אבסורד, כי הזמן נוצר אז. בקשר להנחת האינדוקציה, זה שהשמש זורחת כל יום - אומרת שנוכל בודאות לדעת שהיא תזרח מחר? הרי בעוד כמה אלפי שנים סביר שתתפוצץ. כלומר ההנחות האינדוקטיביות שלנו יכולות להיות שגויות בפוטנציה עקב חוסר ידע.

תיקתקית

New member
קוראת עכשיו את הוקינג

ומודה שקשה לי להבין את העניין שהזמן הוא מימד משלו, חוץ מהעובדה שאפשר לתאר עצם במרחק כלשהו מהשמש, גם בקורדינטות "רגילות" וגם בכמה זמן לוקח לאור להגיע אליו.. (בתור מימד חדש). אבל עדיין זה קצת מורכב לי. מנין ההנחה שהזמן נוצר במפץ הגדול?

כל המימדים והחומר נוצרו אז

לפי תיאוריית המיתרים ברגע שיש התנגשות של ממברנות במימד ה11, מוקצה במימד ה11 יקום של 10 מימדים. אולי דוגמא מספרית תעזור לך בקוארדינטה 3 במימד ה11 נוצר יקום כלומר - (a,a1,a2...a10). כשהקוארדינטות משתנות בהתאם למיקום ביקום מלבד הקוארדינטה ה11 שנשארת קבועה. (אחח אלגברה ליניארית) אני לא בטוח ב100% שזה נכון מה שכתבתי, זה בהתאם להבנה המאוד שטחית שלי בתחום.

Grimsom

New member
מימדיון

תוכל להסביר את מה שכתבת? לצערי, הידע שלי מועט (אני מודה, אני הדיוט מוחלט בתחום) מכדי להבין איך התיאור שלך עונה על השאלה של תיקתוקית. אם הבנתי את השאלה שלה נכון, היא שואלת מה משמעותו של "מימד הזמן", ומדוע ההנחה שהזמן החל להתקיים במפץ הגדול. מימד הזמן, למיטב הבנתי, הוא פשוט ציר נוסף (רביעי במספר, על פי הסימון המקובל) במערכת הקואורדינטות עליה ניתן למקם אירוע פיזיקאלי. מכיוון שטרם המפץ הגדול היה כל היקום בנקודת גיאומטרית אחת, חסרת מימדים, הרי שאין משמעות לדבר על מערכת קואורדינטות בנקודה זו - ולכן אין גם טעם לדבר על ציר זמן. האם אני מבין את העניין נכון?

אמיר96

New member
בשביל להבין איך בכלל

יכולים כל כך הרבה מימדים לתרום להבנה של המציאות הפיזיקלית, נראה לי שצריך להיות עמוק בתחום המחקר הפיזקלי עצמו. בכל מקרה מדובר בתאוריה שכרגע אין שום אפשרות לבצע ניסוי שיבחן אותה. מושג הזמן בפיזיקה הוא אכן מתן קואורדינטה נוספת לציון אירוע, אבל מה שמעניין זה ההשלכות של התפיסה הזאת, כאשר אתה תייחס לזמן באמת כאל קואורדינטה נוספת. יוצא מכך (זו פרשנות שלי, לא קראתי את זה ממש בצורה הזאת באף מקום) ש"עכשיו" זה אומר לא רק בזמן הנוכחי אלא גם במיקום הנוכחי. זאת אומרת שאין משמעות על לדבר על "עכשיו" במקום אחר. למשל על "עכשיו" בגלקסיית אנדרומידה.

Grimsom

New member
זמן וסיבתיות

אם אני לא טועה, איינשטיין התייחס בדיוק לזה במאמר השלישי שלו, על אלקטרודינמיקה של גופים בתנועה (אם הבנתי נכון את החלקים שהצלחתי לקרוא), כשהוא דן במה זה בדיוק סימולטניות, מה המשמעות של להגיד שדברים קורים באותו זמן במקומות שונים. הפתרון שלו קשור להנחה שישנו סף עליון של מהירות (מהירות האור בריק). אני לא מרגיש שאני מבין מספיק בשביל להגיד על זה משהו. אני אשמח אם מישהו יוכל לספק הסבר מפורט ובהיר של המאמר (קישור מצורף). מכל מקום, למיטב הבנתי, הבעיה של הזמן מתעוררת מכך שלא קיימת מערכת קואורדינטות מוחלטת (כי אם היתה מערכת כזו, אז היה זמן קבוע בכל היקום), ולא מעצם התייחסות לזמן כקואורדינטה נוספת. ניתן בכל זאת לקשור בין זמן של מערכות קואורדינטות שונות באמצעות קשר סיבתי שקיים בין אירועים שמתרחשים בהם. אם אירוע במערכת אחת משפיע על מערכת אחרת, אפשר לומר משהו על קשר הזמן ביניהם (לכן אני סובר שהמושגים של הזמן והסיבתיות קשורים זה בזה באופן אמיץ).

תגובה

תראה אפילו אצל הפיזיקאים אין ראייה משותפת של מה זה זמן אז הדיוטות כמונו יכולים רק לבצע ספקולציות. בכל אופן הנה מאמר מאוד מומלץ של ד"ר אבשלום אליצור על זמן, הוא מתייחס לתמונת העולם הקפוא כפי שהתייחסת אליו, אך הוא עדיין לא מפריך את מערכת הקוארדינטות מכיוון שהוא רק מעיד שישנו קשר בין המרחב לזמן. כלומר הקוארדינטה הרביעית משתנה בקשר כלשהו לשלוש הקוארדינטות השלישיות (משפט פיתגורס ב4 מימדים למשל). בקשר למאמר הדבר הכי מעניין בו זה ניסוי הEPR ההפוך שעשה לי הרבה כאב ראש בחשיבה עליו, ועל השממעויות הפילוסופיות הנגזרות ממנו.

Grimsom

New member
אכן... הזמן הוא בעיה קשה...

אולי זה ישמע קיצוני, אבל נראה לי שניסוי ה- RPE (ניסוי ה- EPR ההפוך) מצביע על מגבלות התפישה של היש כחומר. מכל מקום, אני סבור שכאנשים חושבים (אחרי הכל, זה המין הביולוגי שלנו), אנחנו יכולים לבקר תיאוריות פיזיקאליות ולתהות על הקשר שלהן לתחומי ידע אחרים ולהתנסות. באשר למערכות הקואורדינטות - אני עדיין לא חושב שבמערכת קואורדינטות אוניברסאלית (במידה והיתה אחת כזו) יש בעיה לומר על אירוע שהתרחש באנדרומדה שהוא התרחש עכשיו - כיוון שהאירוע ניתן למיקום על ציר הזמן ביחס אלינו, גם ב"עולם קפוא". הבעיה, כך נראה לי, תיווצר כאשר יהיה צורך (כפי שלמיטב הבנתי אכן קורה, בשל הקשר בין המימדים לתנועה היחסית) לתאם בין מערכות קואורדינטות שונות. כאן, כפי שאמרתי, נצטרך להכניס את הקשר הסיבתי בין שתי המערכות.

למעלה