נימוקיך הדלים אינם ראויים להתייחסות.
אבל אם אתה בכל זאת מתעקש: "מה ידחוף אנשים להצטיינות, יצרתיות, המצאות מהפכניות, בקיצור כל אותם דברים שמאפשרים את הקידמה? או שבעצם אתה גם נגד הקידמה?" בתור סוציאליסט דמוקרטי(לא סוציאל-דמוקרט), אני חושב שאני יכול להרשות לעצמי לומר שאני דוגל באידיאולוגיה הכי מתקדמת שידעה האנושות, אז בטח שאני בעד הקידמה. מה ידחוף אנשים להצטיינות? שמעת באיזה מקום היו תלמידי ישראל הסוציאליסטית במתמטיקה בשנות ה60? מקום ראשון. וזאת הייתה תקופה נטולת קפיטליזם לחלוטין. גם בברית המועצות, שאינה המודל האידיאלי שלי כי לא הייתה מספיק דמוקרטית, הייתה הצטיינות רבה של אנשים בכל התחומים, אז אל תגיד לי שלא תהיה הצטיינות. כבר הוכח מזמן שאפשר לחנך בן אדם לכל דבר. אפשר לחנך אותו אדם להיות פציפיסט או להיות פאשיסט. הכל תלוי במי המחנכים ואיך אתה מחנך את הילד. בחברה סוציאליסטית מחנכים את הילדים לאחווה, סולידריות, להיות חלק מקולקטיב חברתי ולתת מקסימום מאמץ למען המטרה המשותפת. אני לא יודע מי סיפר לך את השטות שבחברה סוציאליסטית מחנכים את האנשים להצטיין פחות מבחברה קפיטליסטית. בחברה סוציאליסטית הדגש הוא על מקסימום מאמץ ועבודה קשה, והכל למען הכלל. כמו שצעירי המדינות הקפיטליסטיות רואים את הכסף כערך עליון שבשבילו שווה לעבוד קשה, כך בדיוק רואים צעירי המדינות הסוציאליסטיות את הנושאים הציבוריים כערך עליון שבשבילו שווה לעבוד קשה. אני לא אומר שאצל הצעירים הסוציאליסטיים אין בכלל מימד אינדיבידואלי. יש ועוד איך, והם גם חושבים הרבה על עצמם. רק שאצלם השאיפה להגשמה אישית מתחברת לשאיפה לתרום לחברה. אצל בני קיבוצים זה בולט מאוד(היום כבר לא כולם). "תלמד מניסיונות קודמיך, שיטות כמו שלך הביאו אפילו לרעב המוני בגלל שלחקלאים לא היה מספיק תמריץ כדי לגדל עודפי מזון. אף אחד לא דוחף את עצמו לעבודה קשה כדי שבסופו של יום הוא יהיה שווה לבטלן שרחוק מלטרוח כמוהו." דמגוגיה זולה. גיבוב חסר משמעות של מילים. אתה לא מכיר את השיטות שלי ולא מכיר את כל הפילוסופיה הפוליטית שלי, אז חסוך ממני את שבט ביקורתך. אף אחד לא אמר שבחברה סוציאליסטית כולם ירוויחו בדיוק אותו שכר. גם שם אנשים יוכלו להתקדם, אבל לא על חשבון אחרים ולא ע"י ניצול של אף אחד. בחברה הזה יהיה חופש מניצול.