ריקנות, רגש, ריסוקים ושאר מונחי מרגול - ניחא.
אין לי בעיה שאתה אוהב יותר את איך שהיא נשמעת עכשיו - להפך, בכיף. אבל אין מה לעשות - היא היתה פעם *הרבה* יותר טובה. למאריה אין קול היום. גורנישט. נאדה. בקושי משהו נשאר שם. העסק סדוק ושבור לחלוטין והיא נשמעת זוועה...אפילו עריכת סטודיו לא מסוגלת לטשטש את זה מספיק...כואב לשמוע אותה, בעיקר חי. האבדן הקולי (הטרגי) הזה, שרק מחמיר ככל שהזמן עובר - קרה באופן מאוד עקבי וממש אפשר לשמוע מתי התהליך התחיל. כשהיא עשתה את הניתוח אף בתקופת דיידרים - כבר שמעו שיש לה בעיות נשימה - דבר שמעולם לא היה לה (להפך! היתה לה הפקה קולית מצוינת בשביל זמרת פופ, עם תמיכה כמו שצריך) דוגמה טובה למה שקרה היא ההופעה של One Sweet Day מהגראמיז של 96 (שאם תשימו לב, האף שלה שם ממש חודשים ספורים אחרי הניתוח ונפוח עדיין) - היא נושמת *רק* מהפה שם. או שהנפיחות הפריעה לה לדרכי הנשימה, או שהניתוח נכשל מבחינה רפואית (מעבר אוויר לא תקין) - אין לי מושג. אבל כבר אז אפשר לשים לב שמשהו התחרבש שם. בהופעה בטוקיו מאותו טור של דיידרים, למרות שהמיתרים שלה עדיין היו במצב סביר - הגוון קול שלה נשמע שונה לפתע - כי האף החדש שינה לה את מבנה הרזוננסים (כל מערות האף, שהצליל מהדהד בהן כששרים. מהוות חלק מאוד חשוב בהפקה קולית נכונה של זמר. תנסו לשיר כשהאף סתום ותבינו את הכוונה) זה לא אמור לקרות בד"כ, להפך. אבל היו מקרים מעולם. היא התחילה להישמע מאנפפת יותר ובגלל שהאף היה חסום היה לה קשה להשתמש בתהודת הראש (מה שמסתמך בדיוק על הסינוסים והכרחי להפקה בריאה של הקול) כנראה שהמיתרים שלה סבלו מהלחץ העודף (כי כל המבנה השתנה ולא היה כמו פעם, כפי שהיא היתה רגילה - והיא היתה צריכה לפצות על זה באקסטרה לחץ על הגרון שלה כדי להמשיך לשיר את אותם שירים קשים) - וזה הוביל ליבלות של ממש. ה"אווריריות" והשבירות הלא פוסקות שיש לה בקול הן לפי דעתי (והמורה שלי לפ"ק הסכים) מניתוח של הסרת יבלות מהמיתרים, המיתרים כבר לא יכולים להיסגר כמו שצריך בגלל הצילוק של הניתוח - אז האוויר "בורח" ביניהם. עם הזמן זה רק נהיה יותר ויותר גרוע. (אני גם זוכר שהראו איזה קטע של רופא אא"ג שבודק את מאריה ואומר לה כמה שהמיתרים שלה במצב חרא - זה היה בשנים האחרונות, מישהו זוכר במה מדובר?) שורה תחתונה - זה הכל עניין של טכניקה. אסור בשירה להקשיב לשכל ולפעול לפי מה שנשמע לאזניים שלך טוב (וזה כנראה מה שמאריה עשתה כשהיא ראתה שהעסק נהיה קשה יותר מסיבה זו או אחרת) - כי זה רק גורר הרגלים רעים ודופק לטווח הארוך. החדשות הטובות הן שמאריה יכולה לרפא לפחות חלקית את המיתרים שלה, נשאר לנו רק לקוות שהיא תיקח את עצמה בידיים.