זה ייראה מוזר...

זה ייראה מוזר...

אבל אני רוצה להראות לכם תפילה של יום שבת (מזמור). שימו לב למילים המודגשות. (כל בית מושר שלוש פעמים). שלום עליכם מלאכי השרת, מלאכי עליון ממלך מלכי המלכים, הקדוש ברוך הוא. בואכם לשלום מלאכי השלום, מלאכי עליון ממלך מלכי המלכים, הקדוש ברוך הוא. ברכוני לשלום מלאכי השלום, מלאכי עליון ממלך מלכי המלכים, הקדוש ברוך הוא. צאתכם לשלום מלאכי השלום, מלאכי עליון ממלך מלכי המלכים, הקדוש ברוך הוא. הנוסחה הזו ממש מוכרת, הלא כן?

DaniZisserman

New member
זה לא *ממש* מוזר...

בהתחשב בעובדה שה-WICCA היא דת די מלאכותית ומודרנית. ממציאיה, כגון GARDNER, BONEWITS, SANDERS ואחרים שאבו ממקורות רבים, כולל מקורות יהודיים בכלל וקבליים בפרט. לא מעט ממציאי ו-"מייסדי" ה-WICCA היו יהודים בעצמם, או לפחות היתה להם גישה רחבה למקורות יהודיים ונוצריים.

התכוונתי

לכך שזה מוזר שאני אביא נוסח מתוך התפילה... רק רציתי להדגים פה (ללא קשר לאמונות פגניות) שגם התפילות בעצם בנויות בנוסחות מאגיות, ולא רק בדתות המודרניות יותר. שלך אילן

DaniZisserman

New member
יש קשר בדוק בין מאגיה לתפילות...

ניתן לסווג (בגסות רבה) את התפילות לשני סוגים. סוג אחד הוא תפילת ההלל, או תפילת ההודיה, שבו המאמין מפגין את דבקותו באל ואת עובדת קבלתו של הפשעת האל על חייו. תפילות אלה יכולות להיות נוסחאתיות ומכניות מאוד, או להגיע לכדי צרגילים מדיטטיביים, אבל בכל מקרה הן נשארות במסגרת הדת, ולעיתים נדירות במסגרת המיסטיקה (במובן המקורי של המלה, התחברות על המוחלט, ולא במובן של קריאה בקפה וכו´). לעומת זאת, הסוג השני, שהוא למעשה הסוג השגור בפי מרבית האוכלוסיה (גם כזו שאינה דתית בנפשה או במעשיה) הוא תפילות הבקשה למיניהן. אלו יכולות להיות תפילות מחילה, תפילות הכאה על חטא (תוך בקשה לכפרה), או פשוט "תפילות" שבהן המתפלל מבקש באופן ישיר מ-"אלוהים" לעשות כך וכך בשבילו. פעמים רבות, היחס ל-"תפילות" האלה הוא מאוד מכניסטי: "אני מכניס מטבע למכונה (מתפלל), והמכונה הגדולה (אלוהים) יוציא לי פחית קולה (בריאות/פרנסה/זיווג וכו´)". לפעמים, כיד "לשפר" או להאיץ את התהליך, המתפלל ישתמש במטבעות "מיוחדים", כמו קמעות או קברי "צדיקים", בתקווה שמכונת הקולה תאהב אותם יותר מהמטבעות הרגילות. בכל מקרה, מקדמא דנן הדת ה-"עממית" דמתה הרבה יותר למאגיה (פרימיטיבית) מאשר למיסטיה. בדתות מזרחיות עתיקות, למשל, כמו בדתות ההינדיות העתיקות (VEDA) הגישה לאלים היתה מכניסטית במובהק, והיה ברור לחלוטין שבעזרת הטקסים הנכונים והמילים הנכונות ניתן לגרום לאלים לעשות את רצון המתפלל. הקשר בין דת למאגיה תמיד היה הדוק וכנראה שתמיד יהיה, אם כי ברמות הגבוהות יותר של האמונה הדתית, הקשר הזה נוטה להחלש. דני

תודה רבה על ההודעה...

מה שניסיתי להעביר בתור דוגמא העברת בצורה מצויינת. שלך אילן

וגם אהבתי את הדוגמא על פחית הקולה

וכבר מופיע במאמרים

למעלה