ורק מטוב ליבי...

השאלה שאני הייתי שואלת היא זו:

עכשיו שטעמת בשביל לספק את יצר הסקרנות וההרפתקנות [ואני מאד מתחברת לכך] האם תאכל מנה כזו שוב, או תסתפק בשוק חזיר בר על הגריל?
כלומר, חד פעמי או אהבה מתמדת...

prizman

New member
תשאלי להפך,

כשתהיה עוד פעם שוק חזיר בר על הגריל אנסה?
אולי. תלוי בתפריט.
הרתיעה מפריט בגלל שמו או מוצאו לא מתאימה לי. כמו רתיעה מאנשים מסיבות דומות למרות שאין מקום להקבלה לכאורה.

בכל מקרה שאנסה שוב זה בטוח. אלה היו מצומקים משהו ואני משייך את זה לעובדה שרק עכשיו התחילה עונת שתילת האורז.
או שבכלל זורעים אותו? או שגם וגם תלוי במקום? שווה בדיקה.
זריעה נשמע לי יותר אינטואטיבית. שתילה זה ממה שאמרו לי אבל אני מאמין שזה ההבדל בין השפות.

אז כשהאורז יגדל יותר וכשהעכברים ישמינו יותר בטוח שאנסה שוב, מה גם שאמרו לי היום שניתן גם לאדות אותם עטופים בעלי
בננה, נוסח מזרח תאילנדי, לזה בטח יהיה טעם שונה לחלוטין.

אבל לאחר הפעם הראשונה שבה כבר מזה זמן רציתי לטעום את זה, עכשיו זה יהיה בנחת, כשאתקל בזה. בדיוק כמו עם שיפוד
חזיר בר או זרוע תמנון שמסתמנת כאטרקציה בישראל כרגע. שווה טעימה, לא מירדף.

שותלים אורז. מניחה שזורעים קודם במנבטה

ואז מעבירים שתילים לשתילה בשדות.
מפתיע אותי שלא טעמת אף פעם חזיר בר. בצעירותי היה לי חבר שאביו היה צייד. כמויות החזירים והדורבנים שבלסנו אז, הספיקה כמעט לכל החיים. הבשר של שניהם מצוין. בעיקר הדורבנים. מנות מחזירי בר מאד נפוצות באירופה בתקופת הצייד.
בתיאבון!

מסקרן מה אכלתם

במסעדה שכבר קשה למשתכנזים
יצא לי לאכול בתאילנד במקומות לא של תיירים (מסעדות דוכנים של מקומיים אי שם באיזורי מגורים שלהם גם בבנקוק וגם בדרכים לאיים)
אבל ההבדל היחיד שאני מצאתי זה חריפות לבעלי סיבולת גבוהה
וטינופת ( שאין לי בעיה , הטיגון הורג את החיידקים לא?

אני סקרנית לשמוע מה פספסתי במקומות יותר אותנטיים
לא הייתי במקומות נידחים ממש

prizman

New member
לא כתבתי שקשה, כתבתי לא טעים

ובכוונה התנסחתי כך.

טינופת לא הייתה שם, לפחות לא בעיניים שלי שמורגלות לדברים הרבה יותר גרועים, לאחרים אפשר לומר
בעדינות יתכן שזה לא היה נראה ממש נקי...

היינו שלושה. הזמנו מנת מורנינג גלורי עם חזיר, מנת עוף עם ירקות שונים, תבשיל בקר עם ירקות ומרק
נודלס עם חזיר. שלושתם היו חסרי טעם חוץ מחריפות.

הילדה שביננו שגדלה רק על אוכל תאילנדי אבל מבישול ביתי פרשה ראשונה והלכה ל 7/11 הקרוב לקנות
לחמניה בנקניקיה.
שני המבוגרים שנותרו הזמינו לבסוף מנת נגיסי עוף תעשייתים רק כדי לשכך את הרעב זמנית.

נסעת לאיים ברכב שכור שאכלת בדרך אליהם?
זו דרך מעניינת שאני מתכוון לעשות אבל טרם עשיתי, לוקח לפחות שבוע לעבור אותה אם רוצים לראות
משהו בדרך. מעטים עושים את זה.

אני פירשתי קשה..

גם לכם היה חריף מדי. גם לנו.
היה באמת קשה להרגיש טעמים אחרים בכזו חריפות.
לא טיילנו בצורה רגילה כי אחותי ובעלה גרו שם 3 שנים, נסענו ברכב שכור ואיתו עלינו למעבורת. אכלנו בדרך.
בביקור אחר אני זוכרת שהשארנו רכב ונסענו אח"כ רק בסירה.
הזכרונות בורחים לי כי לא אני אירגנתי...
ועברו כבר 4 שנים חודש ויומיים מאז הביקור האחרון... אבל מי סופר.
כשהיינו למשל באיזה ריזורט ביקשנו מאחד העובדים שיקפיץ אותנו (רכב של המלון ותשלום קטן בצד אולי)
למקום שהעובדים מביאים ממנו אוכל ( השעה היתה מאוחרת, אולי 10 בערב), היה חריף אך אחד המרקים הכי טעימים שיצא לי לאכול בתאילנד.
אני ממש כועסת על עצמי שלא צילמתי אוכל בעבר.
זה דבר חדש (תיעוד אוכל) מאז חזרנו לארץ.
הזכרונות בורחים ואין תמונה.
ממש כואב הלב. לפעמים היינו במקומות ממש פחות/לא מתויירים כי אני תמיד מחפשת אוכל מקומי ולא תיעדתי.
מקומות שכבר בטח לאט לאט מאבדים מהאותנטיות שלהם.
אני ממליצה לך לתעד. ה-כ-ל.
הדבר הכי יומיומי- תירס מתייבש על גג, דג תלוי על חבלים, פלפלים מיובשים או נשים מבשלות בחצר.

prizman

New member
אוקיי, אעזור לך לסדר את הזיכרונות.

האי שנסעתם אליו לפי תאור הדרך הוא כנראה קו צ'אנג, קרוב יחסית לבנגקוק, כ 5 שעות נסיעה.
לא האיים שמקובל לדבר עליהם בשיח המטיילים הישראלי כ"האיים" בו הכוונה לפוקט, פיפי וסמוי.

יש לי בעיה בקשר לתעוד יומיומי וכתבתי על זה לא מזמן, אחרי יותר מ 6 שנים כאן הכל כבר נראה
לי שיגרתי כך שביומיום אני לא יוצא עם מצלמה מהבית, במיוחד שלמקרה חרום סלולרי עם מצלמה
מתקדמת והשניים הטובים בשוק מהבחינה הזו הם הגלקסי 3/4 וה HTC המתקדמים שאפילו טובים
יותר בתחום יספיקו.
כשאני יוצא מ"אזור הנוחות" שהוא מרכז העיר מבחינתי אני כן לוקח מצלמה וכמובן לוקח אותה כשאני
הולך ליום צילום מוצהר וזה יכול להיות גם במרכז העיר. במקרה הספציפי נסעתי לכפר של חברתי
שאני מגיע אליו פעם בשנה בערך אז לקחתי מצלמה, מנגד כשאצא עוד מעט למסעדה שאני מכיר עם
חבר לא אקח כי זו מסעדה שאני מכיר, אירית, ולא חושב שעוד תמונה של סטייק תתרום משהו לפורום.
במידה והוא כן יהיה מיוחד אז אוציא את הסלולרי, מבטיח שיהיה בסדר.

אל תצטערי מדי שלא צילמת, ישנם הרבה מאכלים שפשוט לא מצטלמים טוב ככל שיהיו טעימים. בבית
הרבה יותר קל להשתלט על זה כי סידור המרכיבים תלוי בך, במסעדה טובה מקפידים גם על אופן
ההגשה שיראה טוב, במסעדת פועלים תאילנדית פשוט זורקים הכל לצלחת ודי קשה לבנות מזה פריים
שבאמת יעביר את התחושות. למזלי חברתי כבר למדה להיות אסיסטנטית מצויינת לדבר מעבר לכך
שיש לה ראיה צילומית מצויינת משל עצמה.

זו על רגל אחת תפיסתי לגבי צילום לפורומים בכלל ולגבי צילום בתאילנד אישית כשמדובר בי

עוד משהו קטן, אין דבר כזה חריף "לנו". לי חריף מדי המון פעמים, לתאילנדיות שבזוגיות שלי שהן
חברתי והבת שלה שאותה אני פוגש לעיתים די רחוקות חריפות לא רק שלא מפריעה אלא חיונית.
במקרה הנ"ל חוץ מחריפות לא היה מתחת שום טעם שיגרום להן להרגיש שטעים, הן מסוגלות לזהות
את הגוונים שמתחת לחריפות.
יש סיבות לכך שהאוכל התאילנדי העממי הוא לא באמת מוצלח, הראשונה שבהן היא כסף. אם תרצי
אוכל לפרט.

לדעתי יש בעיה גם מעל החריפות.

יש מנות שהטעם שלהן פשוט נורא...
לי זכורה לדראון עולם מנה שהסינים שלי בישלו בימי ראשון חגיגיים.
זה היה מרק שמבוסס על קציצות ובשר בטן של חזיר בר יחד עם קציצות וראשים של הדגים הכי שומניים שניתן היה להשיג.
כשהם היו מבשלים את זה השכנים היו עוזבים את הבתים ואני הייתי ישן אצל חבר.

prizman

New member
זה גם מה שאני אומר.

יש גוונים מתחת לחריפות. כשהחריפות עד גבול מסויים גם אני יכול להרגיש אותם, מעבר לאותו
גבול אני מאבד את יכולת האבחנה, תאילנדים עדיין מסוגלים, לא רק הם, כל מי שסף הסיבולת
שלו לחריפות גבוה משלי.
את הריח בזמן הבישול מריחים בכל מקרה ומנות אותנטיות הן לא תמיד דבר טוב.

לפחות לך יש חברים.

בוודאי שאשמח לפירוט

ויש עוד מתעניינים...
כשתחזור
קו צ'אנג מצלצל מוכר, לדעתי נסענו יותר שעות.
לדעתי הייתי גם ב(קו)פיפי ועוד איזה אי. עכשיו אני נזכרת שטסנו, אולי ישירות לאיים מפונה/מומביי ונפגשנו שם עם אחותי?
אני ממש מרגיזה את עצמי
כשבעלי ינחת אני אתשאל אותו.
ההתרגשות מהמפגש המשפחתי אכלה לי את שאר הזכרונות.

prizman

New member
ברשותך את נושא הטיול שלכם לתאילנד

נעביר למסרים, אשמח לענות לכל שאלה.

בקשר לאוכל תאילנדי בכפרים, במיוחד במסעדות, הגורם המשפיע הוא מחיר חומרי הגלם.
שכר המינימום עומד כיום על כ 300$, הרבה יותר מהמדינות השכנות אבל נמוך לעומת יוקר המחיה
שעלה בצורה פראית בשנים האחרונות. בכפרים רוב התושבים הם חקלאים עצמאים אז גם למינימום
הזה הם לא מגיעים. זה מכתיב כמובן את מחיר חומרי הגלם במסעדות שאמור להיות מותאם ליכולת
התשלום של הלקוחות דהיינו חומרי גלם באיכות נמוכה. פטריות כמו בתמונה שהעליתי בהתחלה לא
תמצאי במסעדות האלה, הן יקרות מדי.

דבר נוסף הוא הכמות. במנה בשרית תמצאי בערך 30 גרם בשר. שוב, הסיבה היא המחיר. בשר
הוא חומר גלם יקר. אורז על הטיותיו, סטיקי, איטריות וכו' הוא מצרך זול והוא יהיה המימד המשביע.
כשמדובר באורז ממש הוא תמיד יהיה לבן ומוגש בנפרד.

עוד משתנה הוא שיטת חיתוך הבשר. בסופרמרקטים הבשר מחולק לפי קטגוריות. כתף, שריר וכד'.
בכפרים נראה שלאחר שחיטת החזיר, המילה הנכונה בעברית היא נחירת חזיר אגב, נראה כאילו
קצב מטורף התנפל עליו עם קופיץ בעניים עצומות והכה ככל שעלה בידו. אי אפשר להבחין בסופו
של דבר מהיכן הגיע כל חלק.

עוד משהו, העדפות טעם. כאן חלקים סחוסיים כמו אצבעות תרנגולות או חלקים כמו מעי חזיר ודם
ברווז נחשבים לחלקים אהובים. רוב המערביים לא ממש מחבבים את זה.

נקודה נוספת היא שימוש בצירים. במקומות המתקדמים טיפה יותר ובטח שבמקומות המתויירים
מרק נודלס יהיה מבוסס על מי בישול של עוף, ברווז או כל חיה אחרת בצרוף ירקות. במקומות הקטנים
האלו השימוש בבשר כנותן טעם יהיה בדיוק אותם 30 גרם לסועד. לא תמצאי מקום שאסף עצמות
וחלקים אחרים למתן תוספת טעם למרק ואח"כ זרק אותם כי העצמות מקוצצות באכזריות שהזכרתי
קודם יחד עם הבשר ומוגשות יחד איתו ועם כל הסחוס. התוצאה היא מרק תפל למדי למרות תועפות
הצ'ילי, רוטב הדגים וה MSG.

כל זה נכון למרבית תאילנד, הדרום הרחוק לא כולל את האיים הדרומיים ברובם, מושפעים מהמטבח
המלזי, סגנון הבישול שם שונה ואותו לא חקרתי לעומק.

לסיום, דוגמא קטנטונת. בכמה מקומות בצפון ומזרח תאילנד גדל בין השאר זן אורז בשם HOM MALI.
פירוש השם הוא "ריח יסמין" והוא אכן ניחוחי ומופלא, מזכיר את אורז "טילדה" המוכר בישראל. כבר
נחפז לציין שהאורז הנמכר תחת השם "יסמין" בישראל זה ממש לא זה.
על הזן הזה, אחד מתוך עשרות שגדלים בתאילנד החקלאים מקבלים מחיר גבוה בהרבה מאשר על
שאר הזנים ולכן הוא נמכר ל"יצוא" לחנויות לבעלי יכולת או ליצוא אמיתי, במסעדות המקומיות כמו גם
בסופר בישראל יוגש רק האורז מהסוגים הפשוטים יותר.

אין בכל האמור לעיל לטעון שלא ניתן למצוא פנינים גם באוכל התאילנדי הכפרי. בבתים הוא בהחלט קיים,
לפחות אצל בעלי היכולת מעל למינימום, וגם במסעדות ודוכנים ניתן לפעמים למצוא מנות מענגות ביותר.
אבל זה רחוק מלהיות הדבר הנפוץ.

למעלה