ועכשיו לחידה היומית:

מיצו

New member
ועכשיו לחידה היומית:

לא קשור לאופנועים, אבל בגלל שראיתי שיש כאן כמה וכמה "מומחים", אנסה אתכם בזה. להלן תמונה של חרטומם של 2 מטוסים. מי הם, מה שמם, מה ההבדל ביניהם, מה מוצאם, מי היצרן, מה מטרתם המבצעית, ומה היה סופם (רמז, אחד האריך חיים כ- 30 שנה אחרי השני).

התמונה לא עובדת

ואם במטוסים עסקינן יש לי עוד חידה מה היה היתרון של מטוסי הספיט-פייר הבריטיים על המטוסים האחרים במלחה"ע השניה ככה שניתנה להם העליונות האוירית. רמז: אין קשר לחימוש, למשקל או למבנה האוירודינאמי

1100F

New member
מטוס הספיטפייר תוכנן מבחינה

אוירודינמית על גבול היציבות, דבר שאיפשר לו לבצע תימרונים מאד חזקים שמוסים אחרים לא יכלו לבצע. דבר זה גרם לו עליונות בקרבות אויר

1100F

New member
גילי_עם_הדיוורז´ן

אין לך תגובה על התשובה שלי?

דווקא...

עד כמה שאני זוכר, הספיטפייר הוא צאצא של מטוס בשם זה שהשתתף במרוצי שניידר (?) לפני מלחמת העולם, והיה בין המובילים. הספיטפייר הצטיין ביעילות אוירודינמית יוצאת דופן, אבל חוסר יציבות בסיסית לא היה (ככל הידוע לי) אחת מתכונותיו. להפך - מבנה של כנף תחתית וצורת ה-V של הכנפיים (איך לעזאזל קראו לזה?) יוצרת דווקא אלמנט של יציבות... שלמה שנזכר בימיו מקלוב התעופה.

מיצו

New member
אתה צודק

באמת הספיטפייר הוא פיתוח של מטוס מירוץ ימי. לזווית הכנפיים המוטה כלפי מעלה קוראים "דיהדרל" והוא אכן משפרת את ביצועי הטיסה במהירויות נמוכות. אבל במהירויות גבוהות היציבות הזאת הופכת את המטוס לבלוק איטונג שעף קדימה, ולכן במטוסי קרב מהירים הכנפיים דווקא מוטות כלפי מטה. ראה זנבו של הפאנטום ושל ה- F-16, את הכנפיים של ה- F-15 ו- F-22, ואת השיא: קצות כנפיו של ה- XB-70 שהוטו כלפי מטה ב- 65 מעלות כדי להגביר את יכולת התמרון שלו (שגם ככה היתה מקבילה לזו של וימקס עם מנוע סילון בתחת) במהירויות שעלו על מאך 2.5.

האם נכון ש...

למיטב זיכרוני, המערבולות בשפת הזרימה של הפנטום פועלות באופן כלשהוא עם הגה הגובה המוטה מטה (אנהדרל?) להגברת יכולת השליטה (וגם ב-F16). תוצאה די מיידית של סידור כזה היא יציבות כיוונית ראויה לציון לשלילה - כלאמר, מטוס לא יציב באופן בסיסי. לפתרון הבעיה נוצרה מערכת טוס-על-חוט הנוטלת את היגוי המטוס מידי הטייס לטובת מערכת ממוחשבת. ובאותו נושא: כמדומני שהוזכר שהתברר שמטוסם של האחים רייט היה בלתי יציב באופן קיצוני, עד כדי פליאה שאכן האחים הצליחו לנהוג בו בטיסתם הראשונה. האמנם?

לא מדוייק - והרי התשובה

אתה אומר שהוא קיבל עליונות אוירית בגלל מבנה שאיפשר לו תמרונים חזקים אבל זה לא רק למבנה המטוס אלא למנוע... התשובה: קרבורטור מה הקשר? עד אז הקרבורטורים במטוסים היו כמו של מכוניות וכאשר המטוס היה הפוך בתימרון לא היה מגיע דלק לבוכנות לכן לא היה באפשרותו לישהות במצב זה לאורך זמן, עובדה מגבילה ביותר לכל הדעות... אבל המהנדסים הבריטיים שמו בספיט-פייר קרבורטורים עגולים מיוחדים שעושים את עבודתם בכל זוית ובכל מצב ולכן הספיט פייר היה בעל עליונות אוירית.

טייסים יותר טובים? ../images/Emo13.gif

ובאמת אין קשר לחימוש, משקל או מבנה אווירודינמי......

קבל תיקון כן עובדת

אחד ניראה כמו האב טיפוס של הF-117 אבל לגבי השני אני לא זוכר הזכירו את השם שלו בסרט ספייס קאובוייס. מטרתם: אחד לצילומי ריגול והשני מפציץ (נידמה לי שפצצות אטום) לגבי סופם... אין לי מושג...

stilgur

New member
אחד מהם זה ה-blackbird

אם אני לא טועה, היה מטוס ריגול המהיר בעולם, מאך 3 אם אינני טועה בשניה. נפל או בסיום המלחמה הקרה או מטעמי תקציב, אבל קטונתי...

1100F

New member
אחד מהם נראה לי כמו ה-SR71

שהוא מטוס ריגול. אם הייתי בבית עכשיו ולא בעבודה היתי יכול להסתכל בספרים שלי ולמצוא אולי מיהו השני

מיצו

New member
אתם קצת בכיוון, אבל התשובה לא

מלאה ולא מספקת. רמז נוסף? מי שיודע את התשובה זוכה בבואש מתנה ממני. כן, בואש. זה עם השחור לבן ועם הריח המסריח.

1100F

New member
האם אחד מהם הוא ה-M21 שהוא

מטוס מאבותיו של ה-YF12 ושהיה צבוע בשחור לבן כמו בואש?

1100F

New member
קבוצת המחקר ופיתוח של המטוסים:

SR71, F117 נקראת skunk works. skunk = בואש. לכן אני מניח שמדובר בשני המטוסים הללו.

1100F

New member
תיקון, זה SR71 או M21 או A12

שהם למעשה אותו מטוס. את השני אני לא יודע אבל טעיתי, זה לא F117.

MikeE

New member
היום קוראים לחברה...

Lockheed Martin והיא נוסדה כ Skunk Works ע"י קלי ג´ונסון. היא יצרה את מטוסי הריגול המתקדמים ביותר. ה SR-71 עד היום נחשב לאחד המטוסים שהקדימו את זמנם, עד היום הוא מחזיק את שיא המהירות בין ניו יורק ללונדון בפחות (מהזמן שמיצו מגיע לאילת עם האוטובוס) משעתיים. המטוס מורכב ברובו מטיטניום, והוא מותאם לעמוד בטמפרטורות של מאות מעלות (שנוצרות כתוצאה מהחיכוך באויר!). (בנות שימו לב) אחרי טיסה המטוס ארוך בכמה ס"מ כתוצאה מהחום.

מיצו

New member
תשמע, לדעת מה זה M21 זה כבר

התקדמות, לכן אמנם לא תזכה בבואש (כיוון שלא זו התשובה הנכונה) אבל בהחלט תגרום לי לשקול מחדש את הערכת המצב... לא. זה לא M21 (לידיעת אלה שלא חולי תעופה, ה- M21 תוכנן כפלטפורמת ריגול המבוססת על מטוס ה- A12 בעקבות חתימת ארה"ב על הסכמים המונעים ממנה להמשיך ולהטיס מטוסי ריגול מאויישים מעל שטחי בריה"מ. פרט ליכולתו לטוס בגבהים של מעל 75 אלף רגל ובמהירויות של כ- 3.5 מאך או כמעט 4000 קמ"ש, המטוס נשא על גבו מל"ט ריגול מדגם D21 ששוגר בהגיעו לטווח המתאים מהמטרה שלו. המל"ט היה טס בנתיב מתוכנן מראש ולאחר מכן חוזר לשטח "ידידותי", היה מצניח את מתקני המעקב ומשמיד את עצמו בעודו באוויר. 2 אבי טיפוס נבנו: 6940 - 60 ו- 6941 - 60. בשנת 1966 התרסק המטוס השני בזמן התנגשות עם המל"ט לאחר השיגור, והפרוייקט כולו בוטל. לאחר מכן שימש מפציץ B-52H לשיגור המל"ט, והטיסות נמשכו עד לשנת 1970).

למעלה