ועוד שאלה

vered73

New member
גריה היא (נסיון להסביר מקווה שאצליח

(בערך) פעולה שנועדה לשמש סיפוק לאחד מהחושים. למשל, גירוד עמוק של העור כנסיון לחוש את הגוף, ליקוק חפצים כחלק מהגירוי של הפה והתחושות בו, או להחזיק עצמים קרוב לעיניים ולהרחיקם, כדי לענות על צורך פיזיולוגי של העיניים. לרוב זה בא בהקשר של חוסר ויסות כלשהו בגוף. משהו שלא נמצא באיזון. למשל, אם התחושה העורית מאד כהה, אז הילד יכול לצבוט את עצמו או לשפשף משהו על היד כדי לחוש טוב יותר, לדקור את עצמו עם מזלג או עפרון, לרצות להחזיק משהו בכף היד כל הזמן שיעשה לו עיסוי. זה כמו שאצל תינוק החניכיים מדגדגות כשצומחות שיניים והוא לוקח חפצים לפה כדי לפתור את הבעיה. כך ילד עשוי לחפש פתרונות יצירתיים כדי לפתור קושי פיזיולוגי של גירוי לא מסופק כהלכה. ניסיתי להסביר (אמנם לא מקצוענית אבל חיה עם זה מקרוב כמה שנים
)

../images/Emo45.gifגריה מגיעה לרוב מחיפוש חושי\חסך

ולגרייה יש מאפיינים רבים ושונים גרייה ויזואלית- סביבונים, גלגלי מכוניות, טיפוס על חפצים, העמדת חפצים בשורה, הסתכלות מקרוב על חפצים, מבט צידי ועוד. גרייה טקטילית- ללטף חפצים רכים, להסתובב עם חפצים שונים (נותן גם תמיכה רגשית לרוב ומין חפצי מעבר) לחפש מרקמים. גרייה של תחושה עמוקה- להכנס או להידחף לפינות לחוצות, כמו בין ההורה לספה, מתחת או מאחורי ספה או בתוך חפצים, לחפש מגע עמוק דרך חיבוקים, לחיצות (הבן שלי נדחף ביני לבין הכסא של המחשב) ויש גם מקרים של חיפוש מגע אלים עם ילדים. גרייה וסטיבולרית- להסתובב סביב עצמו או סביב חפצים, להתנדנד, להתגלגל, להסתובב בקרוסלה הרבה ומהר. לקפוץ על הספה או על טרמפולינה (אם קופץ על הספה ומפיל עצמו עליה- זו גרייה לחיפוש מגע עמוק ולא דווקא וסטיבולרי) גרייה של הפה- ללעוס כל מיני חפצים ומרקמים, או שרוולים, שרוכים וכ"ו. להכניס הכל לפה, אצבעות לפה וכ"ו. טיפול בגרייה יכול לבוא מכיוונים שונים- סנסומוטורי ומענה חושי תחושתי: מענה וסטיבולרי, דיאטה סנסורית, הברשות של וילברגר ועוד. תזונתי ותיסוף תזונתי- הוצאה של מזונות שגורמים לגרייה- בעיקר סולניים ולרוב גם גלוטן\קזאין, בלי מזון מתועש, ויטמין A לראייה היקפית או צידית , אבץ ומינראלים לגרייה של הפה, ויטמיני B1+B6+B12 לחיפוש חושי ורגשות טקטילית. ויטמין E ואנטיאוקסידנטים לרגישות שמיעתית ועוד. טיפול התנהגותי- הכחדת התנהגויות ו\או מתן מענה מתאים אחר. לחלק מהילדים זה עוזר. לעיתים יש אפשרות להפוך את החיפוש החושי או הגרייה למשחק מהנה, או להרחיב אותה לפעילות פונקציונלית (ע"ע גרינשפן או RDI). בכל מקרה כדאי לזהות גרייה ולתת לה מענה, כי לילד יש נטייה ללכת לאיבוד בתוכה (טקסיות וריטואלים למיניהם) וזה תופס מקום של פעילות מובנית. אצלנו פאזל החליף גרייה ויזואלית של פתיחה וסגירה למשל.

vered73

New member
תלמה, להרביץ לאמא בלילה זה גריה?

פשוט היה לי דיון על כך עם המנחה של ר' היום. אני חושבת שזה כעס ממוקד על חוסר תשומת לב ('צטערת, ב4:15 לא בא לי לשחק, גם אם משאירים אותי ערה שעתיים אני לא משחקת). עלתה תאוריה שזה חלק מגריה. אשמח לתגובות מכולם.

להרביץ לאמא בא מאי שקט וקושי לא?

היי ורד, זה יכול להיות ממקום רגשי, אך גם מצורך לגרייה או בדיקת גבולות ופרובוקציה. לא הייתי שמה במקום ראשון את הגרייה, אלא אם זה היה מופיע בגכל מיני שעות שונות, ללא קשר עם עייפות, למרות שעייפות, גם משנה וויסות חושי וגרייה יכולה להיות בולטת יותר במצבים של אי שקט ועייפות. אם מסג' עמוק וויברציה מרגיעים את הצורך הזה - וגם נותנים תשומת
ומקום של הכלה רגשית אז הוא כבר הרוויח פעמיים..

yonitbrk

New member
אצלנו זאת תגובה לכעס

כשטל לא מקבל את מה שרוצה, ובאותו הרגע, הוא יכול להתפרץ בצרחות, ובמקביל להכות. תחילה ניסה להכות את עצמו, אך כנראה קלט שזה לא נעים לו, אז הוא מסוגל לתקוף את מי שהכי קרוב אליו.

נצל"ש - ספר מומלץ על APD

Auditory Processing Disorder באמזון: When the Brain Can't Hear מדעי, מדוייק, שיטתי וברור. כולל תיאור של סוגי APD, כיצד מאבחנים נכון, וסוגי טיפול שונים - אלה שעובדים, לאיזה סוג בעיה הם עובדים, ואלה שכנראה לא. דילגתי על כמה פרקים שלא היו רלוונטיים לנו, ולפעמים המחברת מגזימה עם הכסת"ח - אבל בסך הכול אהבתי את זה שהיא לא חושבת ש-APD זה חזות הכול, לא מבטיחה שטיפול יביא מזור לכל בעיה תחת השמש, וכותבת בסיגנון קריא מאוד. אני ממליצה על הספר לכל הורה שחושד שלילד יש בעיה בעיבוד שמיעתי, ושוקל טיפול ספציפי - נראה לי שזו עיסקה כדאית להשקיע פחות מ-20$ בהבנת הבעיה, לפני שמוציאים כסף וזמן על טיפולים.

למעלה