תגובה.
הובכן, איני מבין מדוע ספישיזם מוגדר כחטא יוהרה של האדם המניח שכל שאר היצורים נחותים ממנו, אך ספישיזם בין יצורים מסויימים ליצורים אחרים (בין בקר לבין חרקים לדוגמה), הינו מקובל. לגבי ההבדל בין "אלימות כלפי אדם" לבין "אלימות כלפי בעל חיים", חשוב שנגדיר את המושג אלימות. האם סאדיסט המתעלל בבעלי חיים ירצה להתעלל בכלב אשר אינו חש בכאב? וודאי שלא, שהרי מטרת ההתעללות היא הפקת הנאה מסבלו יצור. או לחילופין, האם לאדם האוכל סטייק במסעדה ישנה באם הפרה ממנה הכין את הסטייק סבלה אלימות במהלך הכנתו? בהנחה שאין זה פוגם בטעמו או באיכותו של הבשר, לאוכל אותו זה לא ישנה במיוחד. ההבדל בין הזכויות המוסריות להן זוכים בעלי חיים לבין אלו של בני אדם נעוץ ביחס המוסרי לו ניתן לזכות בחזרה. אני, לדוגמא, מתנגד לכיבוש יש"ע, ומוצא אותו בלתי מוסרי, בשל כך שכשם שאנו כובשים עם אחר, כך גם עם אחר יכול לכבוש אותנו או להרע לנו (כפי שקרה במהלך ההיסטוריה). כלומר, יש סיכוי שבעתיד אני אעמוד במקום בו נמצא הפלסטיני, ועם אחר עשוי לבצע בי את אותה בחירה מוסרית שאני כישראלי מבצע כיום. האם לחילופין ייתכן מצב בו אעמוד במקומה של התרנגולת טרם השחיטה? האם אנו ובע"ח יכולים להשתתף ביחס ישיר שכזה כמו בדילמת האסיר? למען הסר ספק, אינני מנסה להציג את הצמחונות כתפיסה שגויה או שלילית בכל צורה שהיא, אלא לקבול אל הקישור הרעיוני שבין זכויות האדם לבין זכויות בע"ח כנגזרות שלהן. עד כאן לגבי ההבדל בין זכויות בע"ח לבין זכויות האדם. לגבי הקשר הרעיוני בין תפיסות עולם שונות, איני רואה מדוע זה מחייב. האם סטיוארט מיל או איין ראנד אשר החזיקו בראיית עולם כלכלית-חברתית ימנית (אפילו קיצונית ביותר, במקרה של ראנד) לא הטיפו לליברליזם ושיוויון? סטיוארט מיל אף היה חלוץ בתחומו בכל הנוגע לזכויות נשים (ואם אינני טועה גם התייחס באהדה רבה לשיוויון ללהט"ב ב"על החירות", אבדוק זאת מחר). אודה באם תוכלי לפרט מדוע את מכירה בקשר רעיוני בין השתייכותך לקהילת הלהט"ב לבין זכויות אדם וצמחונות, שכן אינני מבין כיצד ניתן לבצע קישור שכזה. טיעון ה"סולידריות בין נדכאים" אשר משייך אידיאולוגיות בתחומים שונים למחנה מסויים, הוא מנותק מן המציאות. אני יכול לראות, לדוגמה, סולידריות שבין הפרולטריון למחנה השמאל ולא למחנה הימין, שהרי זו באופן מובנה האידיאולוגיה של מחנה השמאל. לעומת זאת, האם אוכל להגיד את אותו הדבר על הומוסקסואלים? האם מדיניות הימין המוצהרת, מתוקף היותו ימין, היא לא לקבל את שיוויון ההומוסקסואלים? יש שמרנים, ויש גם סתם ימנים שמאמינים שפעילות צבאית עשויה להיות דבר מבורך. הסוג האחרון בהחלט יכול להשתייך לקהילה הגאה, אין זה סותר. אמנם בישראל מפלגות הימין אינן מקבלות בזרועות פתוחות את הקהילה, אך אין זה מעיד על קשר רעיוני (מנהיג הימין הקיצוני בהולנד שנרצח לפני כחצי שנה, היה הומוסקסואל מוצהר. הוא, אגב, נרצח ע"י פעיל איכות הסביבה, אם אני זוכר נכון). לגבי צמחונות-טבעונות בימין, שימי לב שהרב קוק מציג נימוק תיאוקרטי לדברים, ולא נימוק מוסרי-חילוני. אמנם ישנו קישור הגיוני, שאני אף מקבל, לפיו אדם אשר מקיים עצמו ממזון צמחוני-טבעוני בכדי להמנע מגרימת סבל לבע"ח הינו על פי רוב המגלה רגישות כלפי סבלם של בני אדם אחרים. אולם, האם הוא עושה זאת מתוך תפיסת אי-הפגיעה ביצור חי ככלל מוסרי או שמא מתוך גילוי אמוציונליות, אמפתיה כלפי בעלי חיים? הרי שגם צמחונים מקבלים פגיעה בחרקים כלגיטימית, היות והחרקים רחוקים בכל צורה שהיא מן האדם עוד יותר מבקר\תרנגולות\וכו'. בהחלט ייתכן גם אדם בעל תפיסה מעוותת לפיה הוא מגלה אמפתיה יתרה כלפי בעלי חיים, אך איננו נמנע מיידוי אבנים בפלסטינים המקיימים מסיק זיתים.