ומה אתם הייתם עונים?

ומה אתם הייתם עונים?

היום גייל שאלה אותי: "איפה אני הייתי כשאת היית בבטן של סבתא?"
אחרי מחשבה עניתי שאני לא יודעת. אני באמת לא יודעת. מה עוד אפשר לענות?

גייל היתה ביצית וזרעון

ששכנו כ"א בגוף המקור שלהם כי אמא ואבא היו צעירים מדי בכדי להפגש ולחבר אותם. זה ההסבר שעומר קבל פעם על אותה שאלה. לילדים ש"חרשו" את "ילד בא מאהבה" זה הסבר די מובן, לאחרים פשוט להוסיף כמה משפטי הבהרה לאיך באים ילדים לעולם...

אפרת_ח

New member
זה רק חצי-נכון

כי אמנם הביצית-שהפכה-לגייל כבר היתה קיימת (כל הביציות שיהיו לאישה נוצרות עוד בהיותה עוברית), אבל לעומת זאת הזרעון-שהפך-לגייל עדיין לא היה קיים (זרעונים נוצרים לכל היותר מס´ חודשים לפני ההפריה). אז מרוב חיפוש אחרי דיוק רפואי, יצא שהטעיתם את הילדים
מה רע בתשובה "את עדיין לא היית, זה קרה לפני שנולדת"? ילדים יכולים להבין מתישהו שהעולם היה קיים גם לפניהם.

דסי אשר

New member
כרמית, כרגיל -מסכימה

לכל מילה, כולל הידע המדעי. כזכור לך, אני אחות מוסמכת, ובאופן ספציפי- עסקתי הרבה בתחום הגניקולוגיה. תשובתך, ובמקביל לה התשובה האחרת, מייצגת תפיסות עולם חינוכיות שונות לגבי ההסבר לילד השואל שאלות. יסלחו לי הגולשים/ות, התשובה שנתנה על הביצית והזרעון מזכירה את התשובה שנתנה לגבי השאלה מהי בתולה(והדיון הארוך שהתקיים בעקבות התשובות שנתנו). בתפישה החינוכית שלי, מרוב רצון להסביר לילדים ולענות להם, קורית תופעה שהילד קולט מלל רב, לפעמים תופס מילה או שתיים, אבל בעצם לא הבין את התשובה, וזו גם לא התשובה שביקש (כמו שאמרו אחרות). תשובתך כרמית היא גם תשובתי, אילו ילד היה שואל אותי שאלה כזו, והיא נכונה לחלוטין, ופשוטה מאד. ממנה ניתן להסביר את המושג "לא היית"- דרך בעלי חיים שהילד מכיר, דרך תהליך צמיחת פרחי הבר, שכאן הסיפור קצת שונה(אבל אפשר לספר מה עושים הפרפרים והחרקים בתהליך ההפריה של צמחים, וללכת לעולם מוכר וקרוב ליבו של הילד). לא חייבים הכל בשיחה אחת, אפשר כל פעם להוסיף כאשר הילד ירצה. דסי

limori

New member
דסי אני לא מסכימה איתך

ובהתחשב במה שכתבתאני בטוחה במאה אחז שלא ראית את ילד בא מאהבה. השואה שלך בן זרעון לקרום מוטעת.

דסי - בייחוד לך כמחנכת ילדים - ../images/Emo91.gif

אני מציעה שתראי ובהקדם את "ילד בא מאהבה" ותאספי לך את כל הספרים לפעוטות בנדון. הבן שלי ידע בגיל 3 בדיוק מה קורה ואיך - והוא ממש לא יחיד בעניין הזה. אני נגד - באופן מוחלט - סיפורי "אגדות" מיופיפים. וכנראה שלא רק אני, כי כל החומר שילדים חשופים לו בנושא איך באים ילדים לעולם תומך בגישתי וזמין לכל דורש בכל חנות ספרים וקלטות. כרמת-גנית - כנסי ל"פורת" ותמצאי את כל המגוון

דסי אשר

New member
נכון, לא קראתי, אבל גם

אם אקרא, יש תפיסות עולם שונות. ראי התפיסות של אפרת, ראי התפיסות של ציפי(שאינן קשורת לעובדה שהיא דתית, פשוט יש לה פתרון קל, אבל אם לא היה לה הפתרון הזה, היא בוודאי הייתה מוצאת פתרון , וגם אמיר). כתבתי כבר פעם, שילד מגיע הביתה משיעור "מישוש חיות" (שאני ממש "מתה" על הפרויקט הטרנדי הזה), ומספרים לו על הצורה המיוחדת של הביצה, ואומרים לו שהיא אובלית, והוא לומד את המילה, כמו שלומד הרבה דברים, אבל בעצם לא מבין את המשמעות ההנדסית המיוחדת של צורה אובלית לעומת עיגול. כנ"ל ילד שחוזר משיעור חינוך מוסיקלי לטף, והמנחה מדברת איתו על סטקטו ולגטו, והא בא הביתה ומספר לאמו שלמד על סטקטו ולגטו, מבלי שהיה צריך ללמוד מושג זה, אלא רק לחוות אותו. עכשיו אני מבינה מדוע, כנראה היה זה אמיר, שכתב שנושא החינוך המיני טעון מאד. אני יודעת, כאדם, וכבעלת מקצוע, שנושא החינוך המיני טעון, אבל חשבתי שמכיוון אחר- מהכיוון של הקושי להסביר. עכשיו אני מבינה, שיש מה שנקרא"הפוך על הפוך" - יש הסברים מדויקים, ואז לכאורה הנושא לא טעון. דסי.

דסי אשר

New member
ואני חושבת שראיתי

קלטת ווידאו, ואפילו אולי קניתי אותה לבוגר שלי, כאשר היה בן ארבע, סביב בואה של אחותו המאומצת (גם הוא מאומץ), ונדמה לי ששם הקלטת כשם הספר-ילד בא מאהבה. הילדים מסתכלים בקלטת. נהנים מאד, היא טובה, אבל לומר מה הם בדיוק מבינים- לא לגמרי ברור. הם יודעים משהו עמום על תהליך בואם של ילדים לעולם, אפילו אם יצטטו במדויק את כל הקלטת. הקלטת באה לעזור להורים, שמתקשים, וזה טבעי, לעמוד מול הילדים ולתת להם הסבר פשוט על הנושא. המצב הטעון הוא כמובן של ההורים. יש ידע מילולי, ויש ידע רגשי(זו המצאה פרטית רגעית שלי..). חברה, שכחתם לרגע שיש דעות שונות בכל דבר? להזכיר לכם שוב דברים הרבה יותר מדוייקים מאשר כיצד להסביר לילד מה זו בתולה ומה הייתי אני לפני שאת נולדת?. כיצד פועל המוח? אנשי גישת M.R.I אומרים: על פי כמות זרימת הדם לחלקיו השונים ניתן להבין את פעולת המוח. בני היקר, השייך לקבוצה המקבילה, הטוענת שהמוח עובד באמצעות פונקציות מתמטיות מאד מסובכות, צוחק כמו עמיתיו, על העמיתים מקבוצת חוקרי M.R.I. אבל כאן זה מדע מדויק, ויש השלכות מאד מעשיות בתחומי בריאות וחולי, להבנת האיבר החשוב ביותר בגוף האדם, כמעט ביחיד שפעולתו עדיין לא מובנת, למרות מחקרים של עשרות שנים(הפרופ´ של בני חוקר את אותו איבר כבר 20 שנה). דסי

ילד בא מאהבה זו קלטת של סמדר שיר

מהשנים האחרונות, כך שמן הסתם לא זה מה שקרא / ראה בנך. כך או כך - אני רוצה להצביע על חוסר הרלוונטיות של הגישות השונות היות והילדים הם "קובעים את הקצב" בקשר לכמה וכמה אמיתי יהיה המידע שיקבלו. ראי תשובתי כאן לאפרת. ולאמיר עניתי בזמנו שאת המפגש עם המידע יחווה הילד כך או כך. אנחנו, כהורים, יכולים לחשוף אותו למידע בעצמינו ולמנוע נזק ממידע מסולף. אם הילד לא ילמד ממני למשל מה זה בתולה (נדמה לי שלא השתתפתי בדיון ההוא, אבל לא זוכרת) - הוא ילמד בגן מילדים שכן סיפרו להם. וכמו בעיקרון השמועות - המידע שיקבל יהיה שונה מהמקור. לא חבל ?

דסי אשר

New member
בני לא ראה/קרא ספרים

או קלטות ווידאו(לא היו- הוא בן 29 החודש). הנקודה היא עקרונית, ומעולם לא השתמשתי בספרים לדברים של החיים. זו תפיסת עולם, שאני רואה אותה היום נפוצה מאד- להסביר הרבה לילד, להבין שהוא המוביל. אנני מתכוות לשנות את גישתך, אני פשוט שייכת לאותם הורים שחושבים אחרת, ולא חושבים שילד בן 3 יבוא מהגן עם הסבר על בתולה לא נכון, או הסבר לא נכון על תהליך ההפריה. ילדים בגילים האלה מספרים או אומרים אחד לשני סיפור בנושא כזה שאורכו מילה או שתיים. אבל, כל אחד בדרכו. דסי

אופס, דסי, מוקש רציני...

מילה או שתיים ? מזמינה אותך אלי הביתה ולהקשיב לעומר וחבריו. ילדים הם אנשים קטנים ומגבלות ההכלה שלהם אינם למגוון הנושאים ורוחב הכיסוי של כל נושא אלא לעומק ההסבר. אני לא מטריחה את עומר בדברים מטאפיזיים אבל את הפיזיים מסבירה לפרטי פרטים באופן הכי פשוט ובסיסי שאפשר
ומנסיון - יש דברים שלא דברנו עליהם בבית והוא חוזר מהגן ומסביר לי...ביותר משתיים-שלש מילים.

דסי אשר

New member
אז אולי אני מיושנת?

לא מרגישה ככה. אבל אני שוב חושבת, שיש כאן שוב לא משהו תוכני אלא תפיסות עולם. דסי

מירי,

New member
ואולי כי אנחנו מסבירים כ"כ הרבה...

אני עונה על השאלות של דודו בפשטות ובכנות! לא מספרת סיפורים לא עובדתיים.. ובכל זאת... כשבן נולד היה דודו בן 2.2 - לא היו שום הכנות נפשיות מיוחדות , לא ממש ראו ששמנתי (פשוט כי הייתי מראש מאוד שמנה) אבל דודו ידע שלאמא יש תינוק בבטן , לא קנינו ספרים בנושא או קלטות בנושא (וגם לא בובה להכנה) , והוא פשוט הבין את הדברים מהחיים , ושאל את השאלות היחידות שהיו לו רלוונטיות ומעניינות... כנ"ל גם כאשר אבא יוצא למילואים... כנ,ל בכל נושא שמעניין אותו - אם יש צורך אני נעזרת בתמונות מספר להמחיש אבל בהחלט נותנת לו לדרוש את המידע ממני! ואז הוא יודע את פירטי הפרטים שדרושים לו! הורים שיסבירו בפרטי פרטים על קיום יחסי מין (לדוגמה) ילדהם ידברו על כך בפרטי פרטים!

הפוך על הפוך

זה בדיוק כמו שאת אומרת דסי, והדוגמה שנתת על סטקטו ולגאטו נפלה לי בול. גייל שומעת הרבה את הדיסק "טיול לארץ התוים" (זה תקליט ישן שלא מזמן הפכו אותו לדיסק, עם שלמה ארצי, האחים והאחיות ועוד, והוא מספר סיפור שסובב סביב מושגים מוזיקליים כמו סטקטו ולגאטו, פורטיסימו, פיאנו, רבעים, שמיניות, חלקי שש-עשרה והדו-רה-מי). לכאורה ה´מילים המסובכות´ היו אמורות להכנס באוזן אחת שלה ולצאת מהשניה - הרי את מי זה בעצם מענין ואיך זה קשור אליה? אבל בעצם באמצעות התקליט היא נפגשה עם המושגים, וברגע ששמעה עם אבא שלה מוזיקה קלאסית פעם ראשונה, היא עצמה יישמה אותם על מה ששמעה. ככה נראה לי שגם עם ההסברים שהצעתם לשאלה שהיא שאלה אותי - היא מכירה את המושגים, השאלה צפה ועלתה אצלה באופן טבעי, ונראה לי שמגיע לה הסבר על פי מה שהיא מבינה ויודעת. ההסברים שנתנו כאן מספר אנשים מאוד נראים לי, אני בטח אבחר אחד מהם כשיגיע הרגע והשאלה תצוץ שוב (אם וכאשר). תודה!!

נעה גל

New member
דיסק מעולה! גם אצלנו מאוד אוהבים

אותו. אבל מה שיפה בו, שהוא משתמש במושגים נכון, דרך השירים, ולכן, דווקא יש הפנמה של המושג עם התוכן שלו.

../images/Emo13.gif טוב, נו, המטען הגנטי כן היה כבר

ולגבי "עוד לא היית" - אני אפגיש אותך פעם עם עומר, תתמודדי את עם אינסוף השאלות שלו שמפסיקות רק כשהוא שמע את כל הפרטים והבין את כל ה"תורה"

אפרת_ח

New member
גם זה לא ממש נכון

כל אדם הוא צירוף ייחודי של 50% מקריים מכל צד, והצרוף הייחודי של אותם 50% בזרעון-שהפך-לגייל עדיין לא היה קיים. אני חושבת שעכשיו, כשיש לעומר אחות קטנה, הוא מסוגל להבין טוב יותר את העניין של "לפני שנולדתי/נוצרתי לא הייתי קיים". זה אמנם מושג קשה, אבל עכשיו יש לו דוגמה - איפה היתה רעות לפני שנה

למעלה