ויפאסאנה

ויפאסאנה

כמו שכבר ציינתי חזרה לאחרונה מהודו לאחר תקופה אינטנסיבית של ישיבה ושירות בקורסי ויפאסאנה במסורת של ס.נ. גואינקה ולאור העובדה שקיימים זרמים שונים המקיימים קורסי ויפאסאנה החלטתי להבהיר לפחות בצורה בסיסית את היחודיות של הקורסים הנערכים בארץ בבית ספר שדה חצבה ולצורך כך אתחיל מהכללים, כל המדיטציות בישיבה, יש שתיקה עד היום העשירי של הקורס, יש איסור של קריאה, כתיבה ושמיעת מוזיקה, קבלת תרומות למימון הקורסים רק מתלמידים ותיקים כלומר רק לאחר סיום רצף של עשרה ימים יש את הזכות לתרום כפי הרצון והיכולת כדי לאפשר לאנשים נוספים לעבור את הקורס. הימים הראשונים בקורס לאחר קבלת עקרונות המוסר שהם תנאי לקיום הקורס מוקדשים לשיפור השליטה במיינד על בסיס ההתרכזות בנשימה הטבעית ושאר הימים מוקדשים למודעות לתחושות העדינות הקיימות בגוף ברמה התת מודעת והעדר תגובה. הרציונל, המיינד שלנו כל הזמן גם כשאנו עסוקים באלף ואחד דברים מחובר באופן תמידי לתחושות בגוף ומגיב על כך כל הזמן בהשתוקקות או בסלידה, תגובות אלו לאורך הזמן יוצרות דפוסים מושרשים של סבל. המודעות לתחושות ע"י החלק המודע של המיינד והפסקת דפוסי התגובה יוצרים היפוך בתהליך של העמקת הדפוסים שלנו. ההיפוך מאפשר לנו להפסיק ליצור דפוסים חדשים של אומללות ואף יוצר דינמיקה של הצפת דפוסי הסבל הקודמים, המשך אי התגובה יגרום לכך שדפוסים אלו ילכו ויחלשו עד ששורשיהם יעקרו ואנו נשתחרר מהם. זו הדרך שבה קורס מדיטציה של עשרה ימים, או רצף קורסים כאלה למאושרים שביננו שיכולים להרשות לעצמם, יוצר שינוי אישיותי בר קיימא. המנגנונים האוטומטיים העמוקים ביותר הולכים ונחלשים ואנו זוכים להרבה יותר שלווה, מודעות ובעלות על המיינד שלנו ומכאן באופן טבעי באה בעלות על היצירה של המיינד שלנו ומאחר שהכל בחיים זה יצירה של המיינד שלנו, כל המציאות שלנו משתנה בהדרגה כמובן, תהליך שלם של הארה עשוי לקחת גם כמה גלגולים, כאשר העומק של השליליות והדפוסים שלנו נחלש והם הולכים ומתפוגגים. גל אדם לפי המסורת הוא סה"כ התסביכים שלו מהעבר ולכן כל אדם יצור את המציאות ודפוסי השליליות היחודיים לו ותהליך השינוי שלו יהיה כרוך בחוויות היחודיות שלו. שחרור של דפוס כעס שנכנס עם תחושת בעירה ילווה ברמה הפיזית בתחושת בעירה למרות שלא יהיה נושא לכעס. המחלה והשחרור ילוו באותו סוג של תחושות פיזיות, הסבל שנובע מישיבה במדיטציה של שעות רבות הוא כלי שמאפשר לנו להציף ולשחרר דפוסי סבל רבים ככל האפשר, כי חוסר התגובה שלנו לתחושות הסבל והאומללות שעולות בנו כתוצאה מהכאב הפיזי מאפשרות להציף ולשחרר חלק ממאגרי ההתניות השליליות שלנו. השיטה היא חכמה, יעילה, קשה לביצוע (לך תישאר אדיש כשכואבת לך הברך) ומאפשרת שינוי של אישיות כמו שאף שיטה אחרת אינה מאפשרת ותאמינו לי ניסיתי את הכל, סה"כ מודעות וצמיחה זה התחביב שלי מעבר לך שזה תחום העבודה. אני יכולה לדווח על עצמי ששחררתי כל כך הרבה דפוסים של שליליות שאין לי מושג אפילו מהיכן להתחיל, אבל את החלקים שדאגו להכשיל אותי כל פעם מחדש כשהיתה לי הזדמנות ליציבות כלשהי השארתי בהודו. את כל הכעסים שלי השארתי בהודו (לא היו כל כך הרבה יחסית) חלקים נכבדים מהאגו המפותח שלי השארתי בהודו, את הפסימיות המפורסמת שלי והחשיבה שלי שמסבכת מצבים ורואה את הקשיים כל הזמן השארתי בהודו, את השחצנות שלי השארתי בהודו ועדו כמה דברים. אני לא יודעת אם כל אחד יכול להעיז ולעבור תהליך כזה כפי שהעברתי את עצמי ואני בהחלט ברת מזל שהיתה לי האפשרות הזו, אבל האומץ לראות את החלקים הכהים של העצמי ולשמוע את מה שרק העצמי שלנו יכול להגיד לנו דווקא כשאנו לא שואלים כלום, אבל אין ספק שהמכות לאגו שוות את זה. מכות לאגו שהרי כולנו בטוחים בסתר ליבנו שאנחנו בסדר, אנחנו פועלים רק באור ואהבה, המציאות קצת עקומה, אבל כשיושבים ומאפשרים לדברים לעלות כולל בתהליכים אינטנסיביים של חלימה שמתרחשים במהלך הקורס, אנו רואים הרבה כיעור, כעס, שנאה, שליליות, גאווה, צדקנות וכל הכרוך בזה, אף אחד לא יוצא צדיק, אבל ההסתכלות בתחושות שעולות מבלי להגיב, מאפשרת למטענים להתנקות ולהשתחרר. זו מתנה מדהימה שאדם יכול לתת לעצמו לדעתי למרות הקושי, כאשר הקושי הפיזי הוא הקל מבין הקשיים האחרים שהרי הרבה יותר קל להכיל כאב בברך או בגב מאשר כאב לב, כאב אגו, או כאב בנשמה ולהבדיל כל סוגי הכאב עשויים להיות קלים יותר מאשר הכרה אחת שאנחנו לא המלאכים הטהורים שרצינו לחשוב שאנחנו. התפכחות אחת יכולה לכאוב יותר מכל הקורס. לא יודעת מה איתכם, אני חזרתי הרבה יותר צנועה, שלווה ומפוכחת ומה שברור לעולם לא אעדיף יותר את סיפורי האגו על האמת.

Tal_Ya_Tal

New member
היי יפית
תודה על השיתוף

כייף להזכר
למרות שהריטריטים שאני עברתי היו בארץ ומעט שונים
*שתיקה שווה זהב *אכילה מודעת *חוויה מדברית L&L TALYA

הריטריטים בחצבה הם בדיוק כמו בהודו

סדר היום בקורסים של העמותה לויפאסאנה הוא נוקשה יותר, המדיטציה הקצרה ביותר היא בת שעה אין אפשרות לשבת על כסאות אלא באישור מיוחד של המורה בדרך כלל רק אם יש בעיות גב רציניות לעיתים אפשר לקבל משענת, לעיתים יש רצף של שעתיים המטרה היא להביא לחידוד היכולת שלנו לחוש את תחושות הגוף העדינות ואת הויבראציות שלנו מכיוון שבודהה מצא שאנו לעולם לא נמצאים בתגובה לאובייקט חיצוני אלא תמיד לתחושה הפנימית שמתעוררת בנו בעקבות המגע עם האובייקט החיצוני כאשר באופן מאד מעניין הם מתחייסים למיינד כאל איבר נוסף, כלומר מחשבות או רגשות זוכים לאותו יחס כמו צליל או מראה משהו שמגיע אלינו כתוצאה ממגע עם "העולם החיצון" ושעליו אנו מגיבים בהשתוקקות או בסלידה. הטענה של המורים בזרם זה של הויפאסאנה היא שכל מי שעובד על מודעות לגוף מבלי להבין את החשיבות של התחושות הפיזיות העדינות יותר מפספס חלק מהמטרה כי הניקוי העמוק של הדפוסים והתתניות לא מתרחש. יש יתרון מסוים להיות מודעים להווה, כי אנחנו מונעים מהמיינד לשוטט אבל זה אמור להיות תנאי לעבודה המנטלית ולא העבודה עצמה לכן המדיטציה כמו שנלמדת בזרמים אחרים אינה מגיעה לאותם עומקים של מודעות וטיהור של המיינד.

Tal_Ya_Tal

New member
לחיות בהווה
הוא סוד הנצח
אני

בהחלט מסכימה. אין זה סותר את נושא המודעות לתחושות הגוף ולשימוש או אי שימוש בכסא. מהיכרותך איתי- אני שואלת אותך. נראה לך שאני מסוגלת לשבת על הרצפה? בקושי. ואם הייתי עושה זאת, לא הייתי יכולה להיות במדיטציה זמן רב, אלא במדיטציה על הכאב. וזה לגמרי מחמיץ את המטרה. המורים בזרם של הויפאסנה, שוכחים שאנשים מערביים לא 'גדלו בישיבה על הרצפה'. ולכן אני סבורה שהמחמירים מפספסים כאן בגדול. כמו גם בעניין שהאדם המערבי נחשף להרבה יותר מתח בימי חייו מאשר אדם שחי בהודו. לכן הרבה אנשים מערביים שעברו רטריטים של ויפאסנה, חשו שהם צריכים ללכת לאחר מכן לטיפול פסיכולוגי. (כולל מורתי
)שאבדה כאן בארץ את מחצית המחזור שלה במלחמת יום כיפור ועזבה אחר כך לארה"ב. בכל מקרה, ויפאסנה יכולה להיות תרגול מעולה. למשל בדרך של טיך נהת האן שמדבר על MINDFULNESS בכל רגע ורגע בחיים. לעשות הכל מתוך תודעה מלאה לרגע ההווה. לא רק בזמן הרטריט.זאת אומרת שאפשר להיות במדיטציה בכל רגע ורגע בחיים. גם בזמן נהיגה, גם תוך כדי הליכה ברחוב, גם תוך כדי שטיפת כלים ועוד ועוד כמובן. אפילו מול המחשב
L&L TALYA

יש כפילות בהבנה של המושג

למדיטציה בכלל ולמדיטציית הויפאסאנה בפרט יש מטרות שונות וזה לא תמיד מה שנדמה לנו מבחוץ שזו צריכה להיות מטרת המדיטציה. מטרה אחת היא באמת המיינדפולנס, כלומר המודעות המלאה לכל רגע. יש טכניקות שזו המטרה הסופית שלהן ויש בזה יתרונות כי זה מחייב אותנו לחיות בהווה ואם אנו חיים בהווה האפשרות שלנו ליצור דרמות, משברים, סרטים או כל דבר אחר שאנשים עושים כדי לברוח מהמציאות או כדי לאמלל את עצמם מתוך התניות של דורות. המטרה השניה וזו המטרה של הויפאסאנה בזרם שאני מדברת עליו וזה הזרם שמלמדים בארץ בחצבה היא לטהר את התודעה מהשורשים של המשקעים. דבר אחד זה לבקש מאיתנו או לומר כמה טוב זה להיות כל רגע ורגע במודעות לעכשיו ודבר שני זה לראות שיש סיבה שמיינד שלנו בורח לכל הכיוונים והסיבה הזו היא ההתניות, המשקעים, הטראומות, הרגשות וכל מה שאנו סוחבים איתנו על הגב. הקורס בחלקו הגדול מיועד לקחת את כל המטען הזה להעלות אותו על פני השטח ולשחרר באמצעות התבוננות בו ללא תגובה. מבחינת המטרה של הויפאסאנה זה היה מבורך שהמורה שלך היתה צריכה ללכת לטיפול פסיכולוגי לאחר הקורס, היא נשארה אדם שונה מאשר זה שהיה לפניו. ההדחקות שוחררו, קבעונות זזו, מה יותר טוב מזה. יש אנשים שבאמת המטען שלהם כבד מאחרים והם נעזרים מעבר לקורס גם בטיפול וזה מבורך כל עוד הם משחררים דברים שישבו עליהם ועיוותו את האנרגיה שלהם. כמטפלת רוחנית את בטח לא אמורה להיבהל מזה. לגבי הכאב הפיזי, בויפאסאנה זה כלי, בכוונה נוצר מצב של כאב פיזי ואימון המיינד לא להתרגש ממנו כדי שהיכולת שלנו להסתכל ולנתח את הכאבים שמפחידים אותנו באמת והם הכאבים הרגשיים, מנטליים וכדי תתפתח. הבעיה של רוב האנשים בהתמודדות עם המשקעים שלהם היא הזדהות. אם התייחסו אלינו כמובן מאליו בילדות, אנחנו נהיה מאד רגישים לנושא כזה, נדרוש מכל הסביבה התחשבות מיוחדת שהרי הם יודעים שאנחנו רגישים ולא נחשוב שהפתרון טמון בעצם בלהגיד או קיי היה, עכשיו נתבונן בתחושות. ניתן להרגשה להשתחזר ולא נגיב כי זה לא האמת שלנו היום, זה שחזור של משהו שהיה ואם לא נגיב זה יעבור, מבלי שנעמיס עוד על עצמנו ועל הסביבה. התגובה של ההשתוקקות לתחושות מסוימות או סלידה מאחרות בעצם היא סוג של מעגל שמחריף את הבעיה המקורית אנחנו יוצרים כדור שלג רגשי או חשיבתי. ההימצאות בכאב, עם היכולת להתחיחס אליו באובייקטיביות, מעגל כאב עז מהברך עד למרכז הירך בעוצמה מסוימת עם שליחות של ברקים לכיוון הקרסול, כאילו אנחנו מנתחים ולא אלו שכואב להם, מאפשרת לנו ליצור את מה שקוראים לו יחס מאוזן לתחושות שלנו, אנחנו לא בתגובה, וכשאנחנו מפסיקים להגיב הכל מתחיל להציף סה"כ ברוך השם יש את מאגר התגובות שלנו מהעבר ואם אנחנו מוסיפים לא להגיב זה הולך ומשתחרר. בקשר אליך אישית, אני מניחה שהיית יכולה לקבל כיסא או משענת גב, אבל זה לא היה פותר לך את הצורך לעבור מדיטציה עם הרבה מאד כאב פיזי, כי כל המטענים שלנו משחחררים דרך תחושות בגוף, בחיי היום יום אנחנו מיד מתחילים להיכנס לסחרחורת של הצפה וכועסים על כל העולם ובעיקר על עצמנו שבגלל שככה וככה היום אנחנו צריכים להרגיש ככה. נוצרים מבנים של שליליות שהולכים ומעמיקים והדרך להפוך את הכיוון היא להרגיש את התחושות הלא נעימות שעולות מבלי להגיב עליהם בעוד שליליות כשלאט לאט הכל מתפוגג זה יכול לקחת גם תקופות חיים שלמות כעומק המטענים והתסביכים שיצרנו, אבל כל שכבה שתרד זה ברכה. בקיצור המטרות של המדיטציה כפי שאת מתארת אותן לא עונות על המטרה של הויפאסאנה, אם לאנשים נשברות חומות של הדחקה, דימוי עצמי ושקרים עצמיים כתוצאה מריכוך המחסום בין המודע ותת המודע צריך לברך על כך ולא לברוח זה המקום לאומץ שישתלם לנו בעתיד. מי יתן וכל הברואים יהיו מאושרים

Tal_Ya_Tal

New member
גם על נושא הכאב../images/Emo45.gifבהחלט עבדנו

בזרם הזה. במיוחד מהמקום שאותו את מתארת. מהמקום של ההתבוננות על התהליך ממקום של צופה, עד לחלוטין ללא הזדהות. לא תיארתי אותו במאמריי מפני שזה לא היה רלוונטי למאמרים ההם, שפורסמו במקומון סופהשבוע של 'ידיעות' והיו אמורים להכיל ב500 מילים את הרעיון כולו. אם תתבונני ממרחק הזמן(1996-97) תראי שאז לא הייתה בשלות להביא זאת לציבור הרחב. וא-כ-ן על הכאב, כתבתי בנפרד. בכל שאר הדברים אף הם, קיימת הסכמה ביננו, אלא שאני מצאתי דרכים נוספות למדיטציה, שאינן נופלות מן הויפאסנה ביעולתן. L&L TALYA

יש דרכים רבות ויפות לא פחות

גם אני לא פועלת רק במסגרת הויפאסאנה, הרי בואי נזכור שבחיי היום יום אני עוסקת בהילינג, תקשור, איזון תדרים ושפת האור כשהכל טכניקות לאותו דבר. רק כמו שלפעמים את מחליטה לשוחח עם אדם על המפה שלו, ולפעמים מציעה לו גריד, לפעמים מדריכה אותו לדרך מסוימת או כל כלי אחר לעיתים הכלי המתאים לך באופן אישי או לאדם שמגיע להיעזר בך הוא הויפאסאנה. אני מסכימה שצריך בשלות אבל מקום כמו פורום רוחני פונה לאנשים שכבר עושים עבודת מודעות ועבודה אנרגטית ויכולים בהחלט לקחת בחשבון כלי מאד חזק ונוקב להתמודדות והיכרות עצמית שעשוי להתאים להם בנקודה ספציפית על הנתיב. אני מנועה מקורסי ויפאסאנה בארץ כבר יותר משנתיים ורוב התקופה לא הרגשתי את החוסר כי זה לא היה הכלי שהייתי זקוקה לו באותה תקופה כשהתחלתי להרגיש שלצורך השלב הבא אני זקוקה לניקוי העמוק ולמודעות העצמית שהויפאסאנה מאפשרת עזבתי הכל ונסעתי להמתמסר לך במשך תקופה. אין כלי אחד פוסל את השני ולעיתים תדר שונה או כיוון שונה עוזר לשחרר משהו שתקוע שלא הגיב או שהיה קשה לגשת אליו ברמת המודעות או השינוי בכלים אחרים.

Tal_Ya_Tal

New member
חלילה../images/Emo42.gifיפית../images/Emo9.gifלא רק שאיני פוסלת

את הויפאסנה, (וגם לא שום טכניקה אחרת) אלא אפילו ממליצה.
ותתפלאי, הרבה אנשים שנכנסים לפורום 'רוחני' מחפשים מידע. לא כולם כבר אמונים על כל הטכניקות ומכירים את כולן.
כמובן שכפי שהבודהה בעצמו אמר, מומלץ למצוא את שביל הזהב. כל מה שמוקצן מאבד לדעתי מן ההרמוניה השמימית.
L&L TALYA

למעלה