ויכוח קטן

ויכוח קטן

שאלה - האם אומרים את הפתגם המפורסם כך - חכם לא נכנס לצרות שפיקח יוצא מהם או כך - פיקח לא נכנס לצרות ש-חכם יוצא מהם תודה מתושלח הצעי

יאקים

New member
אני מכיר כל מיני ורסיות של פתגם זה.

כדרכם של פתגמים עממיים, קשה מאוד להתחקות אחרי "ממציאיהם" או אלה שטבעו אותם לראשונה. מכל מקום, איני יכול לסייע. אולי אחרים יצליחו

GnomeBubble

New member
ורסיות?! אם בארזים נפלה שלהבת?! ../images/Emo88.gif

יאקים, באמת, איך נתת לאינגלוז כזה לתפוס אותך?

יאקים

New member
א. אל מי תדַמֵּני ואֶשווה?

הלארז דימיתני?! ומדוע הציניות קפצה עליך לפתע פתאום? אנגלוז, נכון, אך עם סיומת עברית, ומה דעתך, בהקשר זה, על אוניברסיטה שהתאזרחה לה כבר? לא טענתי מעולם שאני מתנזר לגמרי מאינגלוזים, אם כי איני מפריז בכך. עידנים שלא זכיתי לדיאלוגים עמך, והם זכורים לי לטובה...

GnomeBubble

New member
מה לי להלין על אינגלוזים?

אני קטונתי מלדעת, אבל שמעתי פעם ממך שהם דבר רע ונורא.
אל תיקח את זה קשה, כמאמרה של מרגול שמנפיקה לנו מרגליות: "רק עשיתי לך קצת טיזינג." נדמה לי שטיזינג זה משהו בעברית של התימנים, קשה לי להאמין שזה אינגלוז.

יאקים

New member
אפרופו טיזינג, אני נזכר במילה הערבית

טיז (עכוז, ישבן, תחת...). וזה מוליך אותי לאמרה שאני מקווה שאתה מכיר אותה, ואם לא, אתרגם לך אותה לבקשתך שַעְרהָ מן טיז אל-ח'נזיר - בַּרַכֶּה.

GnomeBubble

New member
לא, דווקא לא

אם כי זה נשמע לא מנומס במיוחד, אז עדיף שתשתמש בציווי החדש (ז"א: "שתמש בציווי החדש!").

יאקים

New member
לא עקבתי ולא קישרתי תגובתך לדריי

הקודמים. שמא תוכל לפרש ולהסביר למה מתייחסים דבריך?

יאקים

New member
אלטע ציץ....חחחחחחחחח

מדוע אתה שולח אותי למחוזות אחרים במקום להקל עליי וסייע באיתור העניין?

כמו רבים אחרים ש.....

כמו רבים אחרים ש..... נידמה להם שהם מבינים - אחת הסיבות להיווצרות הפיתגם הזה היא הצורך להדגיש את ההבדל בין החכם לבין הפיקח - ע"י הבנתו של הפיתגם ניתן לרדת לעומקו של ההבדל בין החכם לבין הפיקח. קשה לתאר את הפיתגם הזה כפיתגם עממי. החכם בזכות חוכמתו ינסה לפתור בעייה מסויימת ללא תלות ו/או קשר ל-גורם הזמן. ה-פיקח בזכות כישוריו לא יתעקב על פתרון הבעיה אלא ימשיך הלאה, ימשיך קדימה והבעיה תיפתר מאוחר יותר. מישור הזמן הוא החשוב בפתגם הנוכחי. הפיקח ניחן ב-"חוש" לצפות את הנולד. צורתו הנכונה של הפתגם היא "פיקח לא נכנס לצרות ש-חכם היה יוצא מהם" מתושלח הצעיר

יאקים

New member
ערב טוב, מתושלח

איני סבור שגורם הזמן הוא שמבחין בים פיקח לחכם. עם זאת, יש לי תחושה שכישורי הפיקח אינם למדניים ככישוריו של החכם המשכיל, אלא שהוא ניחן באינטאיציה ובראיית הנולד.

sailor

New member
חזלינו יחסו ראית הנולד דוקא לחכם

הפקח ניחן בתגובה מהירה שמאפשרת לא להחלץ ממצב שחכם הרואה את הנולד לא נכנס אליהם מראש.

יאקים

New member
נכון שחז"ל טבעו את האמרה:

איזהו חכם? הרואה את הנולד, אבל הם טבעו גם איזהו עשיר? השמח בחלקו? האומנם כך נוהגים עשירינו? והאם הכובש את יצרו נקרא בימינו בהכרח גיבור? מה שהגבתי, הגבתי על סמך האינטואיציה שלי, ובהחלט אתה יכול לחלוק עליה, ואין לי קושאן בטאבו על הידע המושלם....

sailor

New member
האמרה לא מצביעה על ראית הנולד של הפקח

אלא על תושיה שמאפשרת לו להמלט ברגע האחרון מתוצאות השטות שעשה.

אדון נכבד

ככל הניראה גם לך יש קשר לקהילת ה-יאקס - גם לי יש קשר לקהילת ה-פוצים (יאקה פוץ - נפל לבוץ !) - הישלמת את דברי - ניסחת אותם בצורה יותר קולעת - מסכים איתך. מתושלח הצעיר

יאקים

New member
תגובתך המאוחרת השכיחה ממני את השאלה

שעוררת, לכן נאלצתי לעבור על כל השרשור כדי להיזכר... ומכל מקום, איני סבור שאני יקה פוץ ואף לא יקה בכלל, אך הואיל ולקחת גם על עצמך את ההשתייכות לקהילה זו, אני רואה בתגובתך מילתא דבדיחותא...שנאמר: החיוך יפה לבריאות. ואגב, היכן מוזכרת במקרא מילה שמזכירה את הייקה? אקל עליך באחד הפרקים האחרונים בבראשית כתוב משהו מעין זה:.....ולו יקהת עמים...חחחחחחחח

למעלה