והדיון ממשיך

BobMarly

New member
האזנה פעילה

תודה רבה על התגובה ועל הקישור, כשאני מאזין למוסיקה אני מאוד פעיל אני מנסה לשמוע ניואנסים, הרמוניות, מנסה לזהות, להשוות. אם מדובר במשהו שאני מאוד נהנה ממנו , אז אני באמת במצב של להשאר על הבלטה כמו שתארת את עצמך בשמחת בית השואבה. לכן אני נאלץ לשמוע כל דבר הרבה מאוד פעמים. אני חושב שכלייזמר טוב, מאוד מתרגש מהניגון שלו נראה לי שאם הוא עסוק באספקטים הטכניים ראשו ורובו אז העסק לא יצא טוב כמו כשהמבצע מתרגש מהעסק. זה נכון שבחתונות ובשמחות בית השואבה באמת זה נראה כמו אוטומאט, אבל תסתכל על ברני מרנבך כשהיה מנגן בקרלין, הוא היה מאוד נרגש ונלהב. באשר לגיורא פיידמן, אני חושב שהוא בסך הכל אמר את האמת שלו, הוא רואה את התמונות שאתה רואה ממרחק יותר גדול ממך, ולכן בשבילו זה כלי הבעה בשבילך זה חוויות חזקות (אין פלא שעכשיו אתם לא חברים). אני חושב שאם היו שואלים אותי במי לבחור עבור חתונה: בגיורא פיידמן או באיש הרוח (ולרגע נעזוב את המחיר), הייתי בוחר באיש הרוח, כיוון שבחתונה אתה רוצה אותנטיות וחום ולא קונצרט שמתאר תמונות יהודיות.

מרני ברנבך בקרלין?

אני הכרתי את מרני רק בשנים האחרונות ולא בשמחת בית השואבה בקרלין. תפיסת הכליזמר שלו צרה ומוגבלת לנעשה בחצרות ברוקלין בתיבלון נעמי שמר. מן הכלאה מוזרה שכזאת. נדמה לי שכאשר שמעתי את להקות הכליזמר במתמידים ובקרלין, מרני ניגן עם תזמורת המשטרה
וגם אני כמובן, ומיותר להגיד את זה, הייתי בוחר באיש הרוח ולא בפיידמן. אבל נדמה לי שהאיש שלנו מבקש הרבה יותר כסף מפיידמן. אולי זה הנסיעות מצפת שמייקרות את העסק...

BobMarly

New member
ברני

הוא אכן ניגן בתזמורת המשטרה וגם בקרלין אולי סטולין, אני שמעתי אותו שם לפני כ 10-12 שנה. אני קצת חולק עליך בעניין הניגון של ברני אם כי אני מסכים שהוא מצטרף לז'אנר של ניסיונות לנגן נעמי שמר ב כלייזמר

מי נמצא בקטגוריה הזאת

ראש וראשון הוא כמובן מוסה ברלין, לאחריו אפשר כמובן להציב את מרני ברנבך. מי עוד אתה מציע להכניס לתוך ה"שמרזמר" הזה.

BobMarly

New member
שמרזמר

יש לי כמה מחשבות לכתוב בנושא זה אבל צריך פנאי להתארגן עם זה. בגדול אני חושב שכל החבורה שמובילה תקשורתית (פיידמן,ישראל זוהר,ברלין,ברני) מנסה לעשות את מה שאתה קורה שמרזמר האם זה נכון או כדאי למוסיקת הכלייזמרים, אני אכתוב בהזדמנות את מחשבותי.

ora11

New member
לילה טוב ../images/Emo51.gifעל המאמר היפה

אצלי ניגון הכלייזמר מחזיר אותי לבית אבא בירושלים. עוד בילדותי אהבתי את המוזיקה שיוצאת ונכנסת לנשמה. בילדותי בירושלים הלכתי לאולם שמחות שהיה ליד ביתי והאזנתי בחוץ לכלייזמר בחתונה של החרדים. אני פשוט אוהבת את הנגינה לא כל כך מתמצאת בשמות הנגנים חוץ מאשר את גיורא פיידמן שיש לי דיסקים שלו וכמובן של האיש שלנו המקסים. ליד המחשב כשאני יושבת ודי הרבה מאזינה למוזיקה שהאיש והחברים שולחים. לא יודעת איך להעביר את התחושות שלי בהאזנה לכלייזמר פשוט מתענגת וההרגשה עילאית של התרוממות הרוח והנפש. נעם תודה לך וכמובן לאיש שלנו ולכל מי שתורם לי להרגשה הטובה. היו ברוכים חברים

BobMarly

New member
יש הבדלים?

קודם כל אני מאוד שמח שהפורום מגיב למה שכתבתי בראשית השירשור, ממש כיף ומרתק לשוחח כאן עם כולם. רציתי לשאול אותך: האם המחשבות / הרגשות שלך בזמן שאת שומעת את האיש ואת פיידמן האם הן זהות? או שיש הבדל בהרגשה / מחשבה? זה מעניין כי אני רואה הבדל גדול מאוד בין המסרים המוסיקליים של גיורא פיידמן והמסרים של האיש. ויכול להיות שאת דווקא מוצאת דברים מאוד משותפים.

במשפט אחד או שניים:)

אולי נגדיר את העניין ככה. גם במוזיקת הכליזמרים,אולי בעיקר ישנם שני חלקים.הגישה לעניין.אפשר לקחת את זה כשואו ביזנס.במילה יותר עדינה נקרא לזה "אומנות".זה כולל וירטואוזיות בנגינה.הבעת פנים.מעריצים.פירסום."מסע הופעות".שמות לניגונים כגון."העגלון רוקד והסוס צוהל" וכולי...10000 דולר להופעה.יחצנות ועוד על זו הדרך.ניתן גם להתייחס לעניין בצורה פשוטה כנגן רחוב שמנגן להנאתו ולהנאת הצלחת ששם משליכים את העשרים אגורות וממשיכים הלאה. שני החלקים הללו שהזכרנו משמעותיים מאוד מבחינת התוצאה של הביצוע.זו עובדה.כי בכל מקרה הנגינה באה מבפנים.גיורא פידמן משתייך לחלק הראשון.מוסא ברלין אי שם באמצע.האיש הישיש ללא כל ספק לצד השני
ההשראה בנגינה באה גם בצורה הזאת.מה אתה רואה לנגד עינך כשאתה יושב באולפן ומקליט..השאלה היא גם באלו תנאים אתה מקליט.ר' גיורא וחבורתו רואים..אמפיתאטרון עמוס באפקטים מרהיבים כשמזכירות הפקה חצי ערומות מתרוצצות והמירס לא מפסיק לטרטר. האיש רואה בעיני רוחו קבוצה של חסידים מיוזעים בטיש או צפתיים ישישים נטולי שיניים שמשתרכים באיטיות בדרך לר' יוחנן הסנדלר ב1 בלילה וכן הלאה. ההבדלים מורגשים.מורגשים מאוד אפילו. הכליזמר הארצישראלי משתייך ללא ספק לצד המיוזע ונטול השיניים.אחת הסיבות(היו עוד הרבה סיבות.כתבנו הודעה בעניין) לכישלון החרוץ של הפסטיבל השנה הוא חוסר הבנה של פרנסי העיר.כשרואים את הכליזמר כרעיון "מעונב" "יוקרתי" "אומנותי" מכאן כבר מטשטשים ההבדלים ולהקות רוק כבר תופסות טרמפ והן כבר יחד איתנו לשלושה ימים. אין שום סיבה גם אם כבר הגענו לאן שהגענו לשייך את "משיח משיח" ואת ניגוני קרליבך לז'אנר הכליזמרי... "ניגוני מירון" למשל משתייכים לתרבות כמו שמוזיקה אירנית זה חלק מפולקלור. פולקלור נוצר בתנאים מסוימים.הוא מורכב מכמה חלקים.אוכל.לבוש.הבעת פנים.סגנון חיים.שפה (האידיש הצפתית).כל המגוון הזה ועוד, יוצר את הז'אנר. כשהפולקלור חסר במשו ממה שהזכרנו.זה משפיע מידית על המוזיקה.כמה שאני אנסה לחקות את רובי חן
בחפלה הטוניסאית שלו בבית כנסת בושייף(קלטת מומלצת
)אני לא אצליח להגיע לעשירית מהרעיון.מדוע
ההסבר נמצא בשורות הקודמות. כשאני מנגן ושר אצל חסידי חב"ד ברסלב קרלין ירושלמערס ועוד אני מנסה ללמוד אותם קודם.אני אגש לשטיבל שלהם.אעקוב אחרי צורת הריקוד,המחאת הכף ,ההבעה.שפת ביטוי הגוף ועוד רק אז אני אוכל לנסות ולהכנס לפולקלור ולרעיון. נ.ב.טעויות הכתיב בהודעותי האחרונות,נובעות מעיפות החומר של האיש הישיש|מזיע|הפרנסה היא לא דבר קל...
כולכם ברוכים

אוי וי....

"במשפט אחד או שניים" כתבתי...אפשר לצרף "או עשרה" כדברי הגשש החיור

דרך אגב ../images/Emo13.gif

פיידמן עיוור כמעט לחלוטין כך שאת הנערות החצי-ערומות הוא לא זוכה לראות וכנ"ל הפירוטכניקה בקיסריה. אין לי כוח להגיב כרגע "לעומק".

ora11

New member
האם יש דיסקים או קלטות של

מוסא ברלין? סליחה על הבורות .

asaf2000

New member
בטח שיש

יש לי דיסק כפול על המחשב אך מכיוון שזה מהופעה חיה האיכות על הפנים אבל יש לו דיסקים נוספים מומלץ לנסות בחנויות המוזיקה החסידית.

BobMarly

New member
נפתלי ברנדווין

ואיפה אתה שם אותו בסקלה הזו? אני חושב שנסחת את הדברים בצורה חדה ומעניינת. אני מסכים איתך שאין טעם לחכות את רובי חן בחפלה אבל יחד עם זאת אם יש שם מנגינות מעניינות, אולי יש טעם לנגן אותם בסגנון כליזמרי, הרי זה מה שעושה כליזמר כשהוא מנגן את מוסטפה או איזה דבקה או איזה מחול טורקי / בולגרי וכו' הוא נותן אינטרפרטציה כליזמרית למנגינה ערבית / טורקית ובקיצור משהו מבחוץ. שים לב שלמוסא לא קוראים מוישה אלא מוסא כי הוא כאילו מביא איתו משהו לכליזמר, השפעה שאנחנו כן מאמצים כי היא שייכת לשפה. איפה אנחנו נרתעים/מתנגדים? איפה שזה לא מסתדר לנו בגלל שאנחנו יודעים משהו מראש (נעמי שמר) או בגלל שבאמת אנחנו חושבים שנותנים לנו שירי ארץ ישראל בקלרינט. התיאור שלך על הלימוד וההכנה קודם להופעה הוא מרתק. אם בא לך לספר על ההכנות להופעה זה יהיה מעניין ומרתק. לילה טוב לכל החברים בפרום

נפתלי ברנדווין דייב טראס

סאם מיוזיקר(קצת יותר מאוחר בשנים) ועוד,שייכים לסקלת הכליזמר המזרח ארופאי.רומניה בעיקר שולטת כאן עם ניואנסים שחוזרים על עצמם במז'ור ובמינור.נצרף קובץ MIDI עם דוגמאות
כאן למעשה הולך ומצטמצם לאט לאט הפער בין מזרח למערב.אבל ופה בא אבל גדול, זה אמור להעצר באיזושהיא נקודה.יש ניגונים שניתן לייהד ול"כלזמר" אותם.המחול הטורקי,בולגרי,רומני יש לו את זה.דווקא בגלל שמדובר בארצות פרימיטיביות,שם זה נמצא.במנגינות הערביות כמו מוסטפא ועוד יש איזשהוא היגיון במלודיה שניתן לשייך אותה לכליזמר הארציישראלי.הטיבו לעשות זאת בדורות הקודמים.כאן אנו חוזרים למה שכתבנו קודם.כדי לשייך ניגון ולגייר אותו צריך סביבה מסויימת.כאן אנו חוזרים שוב לסביבה המיוזעת ונטולת השיניים
למה באמת אנחנו מרגישים ש"זה לא מסתדר לנו" עם נעמי שמר קרליבך ושות'? כי הלב לא נותן לנו לרמות אותו. הוא אמיתי. כדי לקבל "מכה שאתה לא מצליח להתאושש ממנה" אתה צריך בפועל לקבל "מכה". נמשיך לצטט אותך. תרשה לי להחמיא לך. אתה כותב ומבטא באופן נפלא את תחושותיך.אתה עושה זאת במדיה וירטואלית שבה צריך אומנות מסוימת כדי להעביר תחושות:) "הדבר השני הוא בהיותי ילד, שמעתי ביצוע של דעם צדיק זעמערל (אני מקווה שהאיות ביידיש נכון) בתקליט 78 עם תזמורת כלייזמרים אמיתית עם סולו קלרינט. והקלרינט נתן לי את אותה מכה של הכינור של "רצה עתירתם" (אולי זה נפתלי ברנדויין)" המכה שקיבלת באה בגלל כמה סיבות.תתפלא.גם בגלל הרעיון של הפטיפון עם ה78 סיבובים קיבלת את המכה.הסאונד הפשוט והפרמיטיבי שמפיק הפטיפון הזה הצורה הזוועתית של הפטיפון...אתה יודע מה...אפילו...אפילו הריח של הבית,הרהיטים,האנשים שהיו באותו זמן ששמעת את הניגון,הם הם שיצרו את...את הסביבה שהצליחה לתת לך את ה"מכה" הזאת. מוזיקת טראנס טובה מגיעה (תסלח לי על התאור) עם בחורות,אלכוהול,סביבת במה חשוכה שמוארת באור משונה,בראמנים,מערכת סאונד משוכללת ומתוחכמת שיודעת לתת את האפקטים הנכונים ועוד ועוד כיד הדמיון הטובה.מוזיקת כליזמרים מגיעה בחבילה אחרת. אם אני אמצא בחפלה של רובי חן שיר או ניגון שיכול לתת את המכה המדוברת.אותה מכה ששיכת לכליזמרים,אני אנסה לגייר את הניגון.אני לא אקח את "משיח משיח" למשל אעמיד רקדנים שאלביש אותם בתחפושת חסידית והאוי אוי אוי יהפוך למוזיקת הכליזמרים האמיתית. אין שום סיבה להעליב ציבור אינטלגנטי שבה בעוונותיו לשמוע דבר אמיתי.אם הוא היה מחפש הצגה טובה,הוא לא היה בא לצפת לפסטיבל "כליזמרים". כדי להכין דיסק טוב של מוזיקת כליזמרים אמיתית.צריך לנסוע לכפרים ברומניה! לחוש את האויר.את האוירה! לפני שהוצאתי את הדיסק בראשון שלי ,נסעתי לבית ג'אן כדי ללמוד משהו על הדבקות שלהם.הם היו רוקדים במירון עם סבי המנוח.תעדתי במוחי לא רק את הניגון.אלא גם את קבלת הפנים.הישיבה המזרחית.הכוסות קפה חריף קטנות.הטסה המוזהבת שעליה היו מונחות הכוסות.צורת הבניה על צלע ההר ועוד.הכול ביחד יוצר את סביבת הניגון שכל כך חשובה לניגון עצמו. נעמי שמר.קרליבך ועוד זוהי סביבה אחרת.לא סביבה רעה חלילה!אחרת. עכשיו אני אגלה לך סוד מקצועי קטן. עד לפני 20 שנה בערך,צפת לא הייתה על המפה.כשהעם ראה כי טוב הוא לפתע גילה את צפת.הוא הכניס לשם את קרליבך בגדול למשל ויצר אוירה חדשה שבה צפת ה"אמיתית" היא צפת של ליל שבת קודש שבה מתהלכים המוני אנשים.סופגים "רוחניות" מתעמקים ב"זוהר" ו...שרים קרליבך! אם מזהים את הפוטנציאל שטמון כאן מבחינה עסקית ניתן ליצור כאן ז'אנר חדש.למה לא לקרוא לו כליזמרים למשל?? מי יוכל להכחיש שזוהי צפת האמיתית?מי יוכל להכחיש שזוהי מוזיקת הכליזמרים האמיתית?? ואם יעמדו כמה צפתיים נרגנים ויצעקו חמס למי זה יעזור? ר' משה ברלין היה מבין המזהים הראשונים.מכאן גם בא המקור לשם "מוסא".זה אותנטי.זה עוזר להשלים את התמונה.אין לי בעיה עם הרעיון
גם הפוטנציאל של מירון על ניגוניה הוא פוטנציאל נכון.לוקחים את ז' באדר למשל יום ההילולא של משה רבינו ע"ה.יוצאי המזרחי מגיעים בהמוניהם.נוצרת אווירה.התוצאה של האווירה היא בליל.בליל ניגונים בהם גם ניגוני מירון.חב"ד.ברסלב.קצת מוזיקה חסידית בת ימינו ועוד ועוד כיד הדמיון הטובה. נוצרת אוירת "פולחן".כשיש "פולחן" כמובן שיש גם מישהו שיתווה את "הדרך". ר' נועם סטאריק האיב להביע את הדברים במאמר הזה. כבר כואבות לי האצבעות
השירשור מרתק ללא ספק.את קובץ המידי נכניס בהזדמנות ב"נ:)

BobMarly

New member
יופי של התיחסות

למדתי הרבה ממה שכתבת - גם על העבודה שלך ככליזמר וגם על המחשבות שלך כאמן. אני אחזור עם מחשבות נוספות בהמשך. אני שבוע בפורום הזה וזה באמת פורום מרתק מרחיב דעת ואופקים. ואצלי ברקע, איך לא , נפתלי ברנדווין הענק... סוף שבוע נהדר שיהיה לך ותהנה מקרליבך בצפת

ora11

New member
ערב טוב חברים יקרים../images/Emo24.gif

|כשאני שומעת את גיורא פיידמן אני נהנית אבל פחות מאשר את הניגונים של האיש שנוגעים בי בלב ובנפש. אולי כי המוזיקה של האיש מדברת אלי יותר יותר חסידי קרוב למקורות ולתפילות אצלנו בבית שמענו הרבה חזנות,שירים ביידיש וגם כלייזמרים. את האיש פגשתי בפסטיבל בצפת בשנה שעברה ושמעתי אותו בהופעה חיה תענוג אין מילים להביע את ההררגשה. ואתם יודעים שהאיש הישיש בדבריו גם שר וגם מנגן. תודה לך ואפשר גם שנה טובה ומבורכת.

למעלה