אני לא מסכים עמך
מבחינה תרבותית, שוויץ היא הדוגמא המעולה - 300 שנים של שקט, שלום ודמוקרטיה, וכל מה שהיא הביאה לעולם היו שוקולדים ושעון שוויצרי. מיכלאנג´לו לא נזקק לליברליות כשצייבר בקפלה הסיסטנית, דוסטוייבסקי לא נזקק לה כשחבר את "החטא ועונשו" שלו, באך לא נזקק לה כשהלחין את ה"מאתיוס פאסיון", שייקספיר לא נזקק לה כשכתב את מחזותיו. אפילו המדינות הטוטאליטריות והתיאוקרטיות הניבו השגים תרבותיים מרשימים - בולגקוב, אייזנשטן ובאבל תחת השלטון הסובייטי, היידגר, שטראוס ואפילו נאבוקוב (כשחבר את יצירתו "הזמנה לגרדום") תחת השלטון הנאצי, והקולנוע האיראני בימינו ידוע בשבחיו; עמים שידעו מלחמות, קיסרים וצארים הניבו פעמים רבות יצירות שנחשות מופתיות עד ימינו, ולדוגמא גם העם היהודי - שלמרות שבל מרדיפות כה רבות, הוציא מתוכו סידרה ארוכה של אנשי רוח, החל מפילוסופים דתיים כמו הרמב"ם עד למשוררים חילונים כמו ביאליק. גם מדינת ישראל, על אף המצב הבטחוני והכלכלי בו היא שרויה, הביאה לעולם אומנים ששמם הולך לפניהם בעולם (המנצח ברנבוים, עמוס עוז, ש"י עגנון כמובן). מבחינה פרקטית, האושר לא טבוע בדמוקרטיה. גרמניה של ואיימר ורוסיה של ימינו, שכל אחת מהן מתגעגעת לימיה העתיקים, הן אולי הדוגמאות הבולטות, אולם לא חסרות דוגאמות אחרות; למשל, סביר להניח שאם היית שואל את מחוקקי הדמוקרטיה היוונית - שמנו עשרה אחוזים מהאוכלוסיה, והיו ידועים ביחסם לנשים, זרים ועבדים - הם היו מאושרים, וכמוהם גם הקלגסים הרומים. רוב הגברים, אם לא כולם, היו מאושרים לדעת שנשותיהם תפקידן הוא לשרתם - הן במיטבח והן במיטה - ורוב הלבנים האמריקאים של המאה ה-19 היו מרוצים מאד מהעבדות. אף אחד מהם לא ותר על כוחו מטעמים פרקטים; מעבר לכמה הפגנות סופרג´יסטיות אלימות, שדוכאו בהתאם, לא היה איום נשי שיכפה על הגבר להעניק לאישה את השחרור; אייב לינקולן לא בטל את העבדות כיוון שחשש מהשחורים; בגין לא הסיר את המשטר הצבאי מעל ערביי ישראל כיוון שחשש מתגובתם, שהייתה נעדרת מהנוף הגיאו-פוליטי. מבחינה מעשית, חולי נפש למשל, לא יוכלו להזיק לך לעולם. בעוד ששכנך יודע להפעיל נשק, ולכן מהווה איום (ומכן שמור לי ואשמור לך), הרי שהילד האוטיסט או הילדה בעלת המחלה הנפשית, לא מהווים איום כלל, ואין סיבה שלא לפגוע בהם. תאמר: אבל יתכן וגם אני אלקה יום אחד באיזו תסמונת; ובכן, אזי לפי התפיסה שלך, אתה מכיר בהיותך א-פרודקטיבי, לא מועיל ולא חזק, ולכן מגיע לך אם יעשה לך כך וכך (כשם שתגיד שמגיע לך לשבת בכלא אם תרצח); זאת על פי העובדה שהערך המוסרי שאתה מקנה לאנשים ולחרה לא טבוע בהיותם אנשים, אלא בפוטנציאל הסכנה שהם מהווים - ככל שאדם מסוכן יותר, יש לכונן עמו ברית מוסרית.