התנצלות קלה ומשוב
אני ממשיך ומעלה כאן את התרשמותי מהמשחק כולל התמקדות בדרכים לשיפורו. אני עושה זאת כאן ולא דרך מסרים, כי המשוב נוגע לשאר השחקנים שהשתתפו בניסוי. ויתכן שירצו להגיב. קודם כל התנצלות: אתמול הייתי תשוש ועייף, ותיפקודי ירד לשמינית (בערך) מהרגיל. לכל מי שתהה האם אני דיסלקט (בגלל זמן הקריאה הארוך), ולכל מי שתהה מדוע אני יושב בשקט יחסי. 1- הדבר העיקרי מבחינתי הוא ההתייחסות לרול-פליי במשחק. במשחק הניסוי היה רצון מכל השחקנים להעשיר את העולם, ולתרום. איננו יכולים להיות בטוחים שכך יקרה גם במשחק האמיתי. יש לדרבן בדרכים שונות את רול-פליי אצל השחקנים. אפשר להכניס "טקסים" למיניהם בישיבת המועצה (לחיצת ידיים רשמית, דפיקות פטיש על-ידי המנחה, השתחוות הדדית וכו'). ניתן גם להשתמש במחוות תרבותיות. מדובר כאן בשמונה גזעים, חלקם "לא מתורבתים", אנו צפויים לראות כאן מגוון משעשע מאוד של מחוות תרבותיות: האורק עשוי לחטט באפו ובאוזניו (אין-פליי כמובן), הגובלין עשוי לשבש את השפה (כמו יודה) ואף לדבר על עצמו בגוף שלישי. צריך לחשוב על דרך כלשהיא לדרבן משחק, הן במחוות והן בשפה. 2- שיטה. יש לחשוב על אמצעים שישמשו כלפי מיקוח בין השחקנים. אין מדובר כאן באמצעים פיזיים, למרות שבהחלט ניתן לעשות זאת. דיברנו על משאבים- יש לפתח את הנושא. צריך לזכור, מצד שני, שהשיטה צריכה להיות מורכבת באופן כזה שלא תקשה על המשחק ועל הבנתו. 3- מציאות. ישנה תרומה עצומה בהמצאת מציאות קיימת, אך המנחה צריך לשלוט בה. דוגמא: בשלב הראשון הכרזתי כי המסמך שמאשר את קיום המנהרה ברשות הגמדים קיים אצלם אך לא הובא לוועדה. הדבר היה לטיעון מרכזי אצל הגובלין. באותה מידה הייתי יכול לטעון הפוך. הננסים הפכו כל בעייה למעשית על ידי פיתוחים טכנולוגיים, וגם הדרוז החלו לעלות על המסילה באמצעות קסם. יש לחשוב בקפידה רבה על השלכות המצאת המציאות על ידי השחקנים. שימוש ב"משאבים" יכול בהחלט להועיל. 4- המשכיות התרחישים. היתה תחלופה מהירה מאוד של תרחישים וללא הרבה יחס בין הקודם לזה שאחריו. הדבר היה יכול להביא להאדרה בשימוש בדיפלומטיה. בסוף השלב הראשון, נתקיימה ביני לבין הדרו שיחה שהיתה יכולה להוביל לתוצאות אחרות במשחק, אך לא יכלה להתבטא: הוא הציע לעזור לי בקסמיו ובתמורה ביקש לדעת את הסיבה העיקרית לדרישתנו את מנהרת המחלוקת. לאחר שגיליתי לו חצי-אמת הוא הלך וסיפר זאת לגובלין. הבעיה היתה שהמשחק הזה לא התבטא במשחק ובתוצאותיו. למעשה, התרחיש לא הסתיים בשלב הראשון. אני הייתי בטוח שהחלטה על מינוי ועדה נוספת, אכן תוביל למשחק בה. אילתור בשלב הזה היה מאוד עוזר. הדיון על המחיר שהגובלינים היו עשויים לשלם לי היה יכול להיות גבוה במידה כזו, שיהפוך אותי ל"מנצח" בסיבוב הזה. זה לבנתיים... אני עוד אמשיך ואכתוב דברים נוספים. במידה ואתם יכולים, הגיבו על דבריי, כדי שנוכל להניב תוצאות לקחיות מהמשחק.