א. אתה מניח שיש כוח כזה, אבל התפשטות לא דורשת כוח.איזה כוח גורם להתשפטות היקום?
מורכב, אבל תודה.א. אתה מניח שיש כוח כזה, אבל התפשטות לא דורשת כוח.
ב. למרות שהתפשטות תהיה גם ללא כוח בכיוון, ייתכן שהקבוע הקוסמולוגי מייצג כוח.
כוח שנקרא בנתיים "אנרגיה אפלה" כי עוד לא הצליחו לעמוד על טיבו.איזה כוח גורם להתפשטות היקום?
בגדול זה שיווי משקל של כוח הכבידה. ככל שכוח הכבידה חלש יותר, כך היקום יותר יתפשט אבל פחות יווצרו כוכבים, היקום יהיה מת. מאידך אם כוח הכבידה יתחזק, אז היקום יצטופף עד שיגיע לסינגולריות- יכול להיות שהתהליך הזה קרה בעבר לא מעט פעמים...איזה כוח גורם להתפשטות היקום?
להפך. מאוד פשוט: פצצה מתפוצצת. הרסיסים עפים לצדדים, ומתרחקים ממרכז הפיצוץ. האנרגיה של הפיצוץ הראשוני היא שנתנה להם את האנרגיה/התנע. אבל לא נדרש שום כח כדי שימשיכו לנוע ולהתרחק זה מזה. כלומר "להתפשט". פשוט אינרציה.מורכב, אבל תודה.
אז באופן תאורטי אם אני אפעיל עליו כוח אני אוכל לעצור אותו?להפך. מאוד פשוט: פצצה מתפוצצת. הרסיסים עפים לצדדים, ומתרחקים ממרכז הפיצוץ. האנרגיה של הפיצוץ הראשוני היא שנתנה להם את האנרגיה/התנע. אבל לא נדרש שום כח כדי שימשיכו לנוע ולהתרחק זה מזה. כלומר "להתפשט". פשוט אינרציה.
זה בגדול. העיקר. כשנכנסים לעומק הפיזיקה, התמונה מורכבת יותר. יש תופעות/חוקים נוספים שמשתתפים במשחק שלא היו ידועים לאיינשטיין, ולכן הוא נאלץ להוסיף "קבוע קוסמולוגי" -מספר שתקוע באמצע משוואה שמתארת את היקום. היום התמונה יותר ברורה, אבל עדין לא ב-100%.
באופן היפותטי - אכן.אז באופן תאורטי אם אני אפעיל עליו כוח אני אוכל לעצור אותו?
אבל רגע... נניח שדוגמת הפצצה היא דוגמא מייצגת. אז תגיד, שעל פני כדור הארץ קיים אלמנט של חיכוך וכוח משיכה, ועל כן, הרסיסים לא ימשיכו ויתרחקו עד אין סוף. נכון. תהיה התרחקות ממוקד הפיצוץ, אבל היא תיעצר, וכל הרסיסים ייפלו בסופו של דבר על פני השטח.להפך. מאוד פשוט: פצצה מתפוצצת. הרסיסים עפים לצדדים, ומתרחקים ממרכז הפיצוץ. האנרגיה של הפיצוץ הראשוני היא שנתנה להם את האנרגיה/התנע. אבל לא נדרש שום כח כדי שימשיכו לנוע ולהתרחק זה מזה. כלומר "להתפשט". פשוט אינרציה.
זה בגדול. העיקר. כשנכנסים לעומק הפיזיקה, התמונה מורכבת יותר. יש תופעות/חוקים נוספים שמשתתפים במשחק שלא היו ידועים לאיינשטיין, ולכן הוא נאלץ להוסיף "קבוע קוסמולוגי" -מספר שתקוע באמצע משוואה שמתארת את היקום. היום התמונה יותר ברורה, אבל עדין לא ב-100%.
אני בונה על ה-big crunch///אבל רגע... נניח שדוגמת הפצצה היא דוגמא מייצגת. אז תגיד, שעל פני כדור הארץ קיים אלמנט של חיכוך וכוח משיכה, ועל כן, הרסיסים לא ימשיכו ויתרחקו עד אין סוף. נכון. תהיה התרחקות ממוקד הפיצוץ, אבל היא תיעצר, וכל הרסיסים ייפלו בסופו של דבר על פני השטח.
אז כעת נשאלת השאלה, האם תהליך ההתפשטות יגיע ברגע מסוים להאטה (ונחיתה כלשהי), או שאולי יתגלה שבכלל מדובר בתופעה מחזורית, וכל מה שהתרחק, יחזור ויתקרב?
כמובן שמבחינת התפשטות היקום אין חיכוך. אבל כן יש כח משיכה. ואם, באנלוגיה שלך, יש פיצוץ על כדור הארץ, הרסיס יתרחק מכדור הארץ, עד שכח המשיכה יתגבר עליו והוא יפול בחזרה, או, אם ללרסיס תהיה מהירות מספיקה ("מהירות מילוט"), הוא אמנם יאט, אבל ימשיך להתרחק לנצח.אבל רגע... נניח שדוגמת הפצצה היא דוגמא מייצגת. אז תגיד, שעל פני כדור הארץ קיים אלמנט של חיכוך וכוח משיכה, ועל כן, הרסיסים לא ימשיכו ויתרחקו עד אין סוף. נכון. תהיה התרחקות ממוקד הפיצוץ, אבל היא תיעצר, וכל הרסיסים ייפלו בסופו של דבר על פני השטח.
אז כעת נשאלת השאלה, האם תהליך ההתפשטות יגיע ברגע מסוים להאטה (ונחיתה כלשהי), או שאולי יתגלה שבכלל מדובר בתופעה מחזורית, וכל מה שהתרחק, יחזור ויתקרב?
להפך. מאוד פשוט: פצצה מתפוצצת. הרסיסים עפים לצדדים, ומתרחקים ממרכז הפיצוץ. האנרגיה של הפיצוץ הראשוני היא שנתנה להם את האנרגיה/התנע. אבל לא נדרש שום כח כדי שימשיכו לנוע ולהתרחק זה מזה. כלומר "להתפשט". פשוט אינרציה.
Copyright©1996-2021,Tapuz Media Ltd. Forum software by XenForo® © 2010-2020 XenForo Ltd.