התעייצות......

התעייצות......

חיה בארץ וכל הוצאותיי בשקלים. כרגע אני בשלבי מו"מ עם חברה אירופאית לגבי תפקיד בסניף המקומי שלהם (בישראל). הם הציעו לי לקבל שכר ביורו. מה שאומר שהשכר החודשי שאקבל בשקלים ינוע מידי חודש לפי שער היורו היציג ביום תשלום השכר. פעם למעלה, פעם למטה..... איך אני מקטינה את החשיפה ליורו, שכן כל הוצאותיי בשקלים? חשבתי על מנגנון הצמדה דו שנתי של מדד המחירים לצרכן והיורו, הגבוה מבינהם. מה דעתכם? אולי יש רעיונות יותר יצירתיים? תודה מראש ושנה טובה!

חוץ מלעבור לגור באירופה...

הרעיון הכי יצירתי שאני רואה יהיה לשכנע אותם לעבור לשלם שכר בשקלים. כמובן שמה שהצעת יכול לעבוד אבל אין לך שום אפשרות להימנע מחשיפה ללא עלות נוספת (אני מניח שהשכר הוא בין 1500-2000 יורו). מנגנוני ההצמדה של המדדים יכולים לתקן קצת את העיוות אבל עדיין את תישארי חשופה בצורה משמעותית לשינויי שע"ח. מבחינת מיסוי אפשר לבדוק כמה רעיונות. האם את תהיי עובדת של החברה או שאת צריכה להוציא להם חשבונית? ומי משלם? הסניף בארץ ? או החברה בחו"ל?

תשובות....

ולפני התשובות, תודה על התייחסותך. אני אהיה עובדת החברה (שכירה). אני חושבת שהסניף בארץ משלם, אבל הסניף בארץ הוא חברת בת ב 100% של החברה האירופאית. האם יש פערי מס בין מצב שהחברה בארץ משלמת לבין מצב שחברת האם האירופאית משלמת?

כמה רעיונות

נתחיל מהצמדת היורו לשקל. אם הבנתי נכון את שואלת איך מתמודדים עם שינויים אפשריים בעתיד של שער החליפין יורו/שקל, כלומר איך להתמודד עם מצב בו בעתיד היורו עלול להיחלש לעומת השקל והמשכורות העתידיות שלך תהיינה שוות פחות בשקלים. קיימות מספר דרכים לבצע את זה. האחת היא פשוט לבצע בבנק עסקת FORWARD שקל/יורו לתאריכים של כל המשכורות בשנה הקרובה, בכל תאריך- על הסכום שמיועד להיכנס. באופן זה הסכום שתקבלי ביורו בכל משכורת יהיה צמוד כל הזמן לשער החליפין של היום (יום ביצוע העסקה), לטוב או לרע, ואת אדישה לשינויים העתידיים בשער החליפין הזה. כלומר: אם היורו יחלש לעומת השקל, את תקבלי על כל יורו פחות שקלים, אבל מצד שני העסקה תרוויח בדיוק את ההפרש הזה והתאזנת. ואילו אם היורו יתחזק לעומת השקל, תקבלי על כל יורו יותר שקלים, אבל העסקה תפסיד בדיוק את ההפרש הזה ושוב את מאוזנת... אמנם יש כאן סיכון במקרה שתפסיקי לעבוד שם או שגובה המשכורת ישתנה, אבל אין דרך אחרת להבטיח את השער הזה. לצורך ביצוע עסקה כזו נדרש להעמיד בטחונות בגובה כ 10% מהסכום המוצמד, דרישה שאני בטוח שלא תהיה לך בעיה לעמוד בה. דרך אחרת היא לקנות חוזים על היורו/שקל באמצעות שוק האופציות, רק שנכון להיום השוק הזה לא כל כך פעיל וזה גם דורש מיומנות מסויימת. חשוב להדגיש שבכל השיטות הנ"ל קיימות עמלות שמשתנות מאד מבנק/ברוקר אחד למשנהו וגם מלקוח ללקוח וחשוב לבדוק בכל מקום את העלויות האלה. בסכומים קטנים העלויות עלולות לנגוס באופן משמעותי בהצמדה וחשוב לבדוק אם זה משתלם לך. כמו כן העסקאות האלה מגלמות בתוכן את הפרשי הריביות שקל-יורו בכל תקופה, אני לא איכנס כרגע לענין הזה ואין לו השפעה גדולה על הסכומים מבחינתך. אציין פה גם שאין צורך לשלם מס רווחי הון על הרווחים בעסקת FORWARD (אם נוצרו כאלה) מכיוון שמדובר בהצמדה ולא בפעילות למטרות רווח. לעומת זאת תחוייבי במס הכנסה לפי החוק בישראל בהתאם להכנסותייך. כלומר אם המס יורד כבר באירופה והוא נמוך יותר מזה שקבוע בחוק בישראל (מה שבדרך כלל נכון)- את תחוייבי לשלם את ההפרש לרשויות המס בארץ.

תודה איש אבל....

נראה לי שההצעות שהצעת עולות כסף כגון עמלות והעמדת בטחונות. הן מתאימות יותר לניהול כספי של חברות. ממש לא בא לי לשלם "הוצאות מימון" על שכרי. תהיתי האם ניתן בחוזה ההעסקה למצוא מנגנון פשוט יותר אבל מתוחכם, כמו למשל לתרגם בחודש הראשון את השכר לשקלים ואז להצמידו למדד או לתוספת היוקר. מין מנגנון שלא עולה כסף. שוב תודה.

אפשר לחשוב על הוספת סעיף לחוזה...

שאומר שאם התנודות בשערי המטבע גבוהות מידי באחוזים (נניח 10%) החברה תשלים לך חלק מן ההפסד שנגרם לך בגין השינוי בשע"ח. גם אם תצמידי את השכר למדד או לתוספת יוקר את פותרת רק חלק קטן מן הבעיה, החלק הגדול הוא שינוי שע"ח, ומפניו את לא מוגנת. בכל מקרה אם את לא מצליחה למשוך אותם לשלם לך שכר שיקלי...תתמחירי את התשלום ביורו לפי שער נמוך (כלומר תדרשי יותר יורו) בכדי שאם יהיה ייסוף, את תפגעי כמה שפחות.

רק להבהיר כמה דברים

דבר ראשון ההצעות שהצעתי לא עולות כסף אלא מכניסות כסף. אם לדוגמה היורו יחלש בשנה הקרובה לעומת השקל בסכום של 2,000 ש"ח על כל השנה (תרחיש סולידי ואפשרי במקרה שלך) והעמלות יעלו 500 ש"ח, אז עדין הרווחת 1,500 ש"ח (שימי לב- הרווחת ולא הפסדת). גם אם יקרה הפוך את מרוויחה מהיחלשות השער בעת פדיון המשכורת. נכון שיש כאן עלות של העמלות, אבל סטטיסטית- ברוב התרחישים את מסיימת ברווח ולא בהפסד! אגב להשכלה כללית פעולות כאלה נעשות בדרך כלל דווקא על-ידי אנשים פרטיים ולא חברות, בעיקר אנשים שיש להם התחייבויות דולריות כמו למשל קניית דירה. ניהול כספי של חברות נעשה בדרכים הרבה יותר מתוחכמות. אבל אני בהחלט מסכים איתך שהפתרון האידיאלי הוא מנגנון תרגום דרך החברה עצמה; לא לגמרי ברור לי למה שיסכימו לבצע זאת עבורך, על פניו נראה שבכל פעם שתרוויחי מהמנגנון הזה- הם יפסידו ממנו, כך שקשה לי לראות את האינטרס שיוביל אותם להסכים לכך, אבל בהחלט שווה לנסות ולבקש. בהצלחה!

למעלה