התלבטות

דנה11107

New member
התלבטות

התחלנו עם הקטנה כיתה א בשעה טובה. הגדול ב-ה' וייצא, כמו בשנים הקודמות, ליום השליפה. בעיקרון, אני נגד לימוד קריאה או כל דבר אחר לפני כיתה א' (יש כאן ודאי הורים שיחלקו על דעתי) וגם הגדול נכנס לכיתה א' כ"דף חלק". כל זה לא הפריע לו תוך כמה חודשים להדביק את הפער מול אלה שכבר קראו מגיל שלוש. מיותר לציין שבהמשך הוא אותר כמחונן ודווקא אלה שהיינו בטוחים שהם מחוננים מחמת ידיעותיהם הרבות נשארו ילדים חכמים ומקסימים אבל בהחלט לא מחוננים.

ועכשיןו לעניין: הובא ללידיעתי שמספר אמהות (שתיים) בכיתה "הכינו את הקרקע מראש" ונמצאות מזה כחצי שנה (עוד לפני תחילת הלימודים) בקשר עם הנהלת בית הספר והמורים בנוגע לתוכניות המצוינות בבית הספר. עד היום תוכניות המצוינות ניתנו לילדי כיתות ד-ו והשנה הורחבו לכיתות א-ג. יש לציין שבכל תוכנית כזו יש מקום למספר מצומצם של ילדים מכל כיתה (בערך שניים). כבר ביום השני ללימודים נתנה המורה לילדים אלה "לעזור" לכל הכיתה ו"מיצבה" אותם כילדים המובילים מבחינה לימודית. אינני יודעת אם ביתי תוגדר בהמשך כמחוננת או לא, עוד חזון למועד: היא ילדה סקרנית ובעלת זיכרון פנומנלי אבל כרגע היא מאד אוהבת משחקי דמיון ונהנית מהחידוש שבלימודים. גם לגבי בני הגדול לא היה לי מושג, מה גם ששניהם ילדים מאד ביישנים ולא מתבלטים.

ומה רציתי לעלות בפורום?: מרגיז אותי שנראה שבעקבות עבודת שטח מוקדמת של הורים מול בית הספר "ייתפסו" שני ילדים את מקומם של ילדים אחרים, וודאי מוכשרים לא פחות, בתוכניות ההעשרה והמצוינות וגם מרגיז אותי שכבר ביום הראשון תויגו הילדים הללו כ"מתקדמים" מול כל ילדי הכיתה (כיתה של 35 תלמידים, גם המורה הכי מנוסה בעולם לא תזהה את המתקדמים על היום הראשון...) - מה דעתכם? פשוט לעזוב את זה ולזרום (ייקחו כמה חודשים עד שיגלו מי הוא מה, בעיקר שיש ילדים, כמו בתי, שלא למדו לפני כיתה א') או לעשות מעשה?
תודה,
דנה

איזה מעשה את רוצה לעשות?

אני לא רואה שום דבר פסול במעשים של ההורים - הם פועלים למען האינטרסים של הילדים שלהם, ולא עושים שום דבר לא בסדר. אם המורים מושפעים מכך שלא בצדק - זו אשמת המורים ולא ההורים. את יכולה לנקוט בצעדים דומים להורים, או לעזוב את זה. מאז ומתמיד היו הורים כאלה, שיותר מעורבים בנעשה בית הספר ויותר דוחפים את האינטרסים של הילדים שלהם, והורים שפחות. אני מהסוג שפחות, אבל לא מפריעים לי אלה שיותר. את גם לא יודעת מה יקרה בהמשך.

גם אני, אגב, ניסיתי לעכב את הקריאה של הבכורה, וגם היא למדה לקרוא תוך זמן קצר בקינדרגרטן כך שזה היה חסר טעם (היא מתעקשת שהיא למדה לבד, בלי קשר לקינדרגרטן בכלל, מהשמות של הצבעים שהיו צבועים באותו צבע, אבל אני לא יודעת אם זה נכון או לא).

דנה11107

New member
לפנות להנהלה אולי?

למה ששני ילדים מסוימים שתוייגו מראש ייכנסו לתוכנית העשרה בה מספר המקומות מוגבל מאד ולא תינתן הזדמנות שווה לכל הילדים? לא היה מפריע לך אם היית יודעת שההחלטה נפלה עוד לפני תחילת שנת הלימודים ללא קשר להשגים או לאיבחון של המורים עצמם? לא כל אחד בנוי לדחוף בצורה כל כך אגרסיבית (ולא לכולנו יש זמן) ואני דווקא כן ממהורים שדוחפים אבל לעשות זאת עוד לפני תחילת כיתה א' נראה לי מוגזם...

רוני810

New member
גם לי זה צורם. מתי בחנו אותם? מי בחן?

האם בחנו את כל הילדים שעכשיו בכיתה, או רק חלק?
כנראה לא לחינם המבחנים ליום השליפה נעשים בכיתה ב', ולא בתחילת כיתה א'. לפני כיתה א' אכן מה שההורים לימדו מאוד משפיע על הידע של הילד. וזה לא הוגן בכלל.
אני יכולה להבין את תחושת אי הצדק שלך. מסכימה איתך שמה שנעשה פה בעייתי. מעין מחטף.
גם המיתוג של שני הילדים כמצטיינים על היום הראשון הוא בעייתי.

בכל מקרה נראה לי שהייתי מדברת עם האחראי/ת (המנהלת ומי שאחראי על התכנית) לגבי העניין. אבל אני לא אסרטיבית אז לא יודעת אם בפועל הייתי עוברת את שלב הקיטורים. אני מקווה שכן...

השאלה העיקרית לדעתי היא: האם אותם 2 ילדים ישארו בתכנית ההעשרה עד כיתה ג' כולל, או שצפויים מבחנים לקראת שנה הבאה שיקבעו מי ישתתף בתוכנית בשנה הבאה?
אם המבחנים של גן חובה קובעים עכשיו השתתפות בתכנית לכמה שנים - זה לא הוגן ולא הגיוני, והייתי מנסה לשנות את זה.

בכל מקרה גם אם תדברי עם מי שצריך, אל תשכחי בתוך תוכך שזו לא בעיה "אמיתית" - מעצבן ולא הוגן, אבל לא קושי אמיתי לילדים שלא נבחרו לתכנית.
במקרה הכי גרוע לא הילדים "שמגיע להם" ישתתפו בתכנית מצוינות. לא נעים, אבל לא נורא. ובהמשך זה כן יתאזן לכיוון מי שמגיע לו. לזכור פרופורציות... החיים מלאים דברים מעצבנים, ואנחנו צריכות לבחור על מה להתעצבן ובמה להילחם, אחרת רק נתעצבן ונילחם כל הזמן.
בהצלחה ושנה טובה

דנה11107

New member
צודקת לגבי הפרופורציות, זה סתם מעצבן

צודקת לגבי הפרופורציות, זה סתם מעצבן אבל לא בטוח שהייתי רוצה שהקטנה, עוד לא בת 6, תשאר בבי"ס שעות נוספות לכל מיני שיעורי מצויינות. דרך אגב, אף אחד לא נבחן על כלום בגן חובה, זו פשוט דחיפה של הורים עם השפעה (במקרה מדובר כאן במשפחה מאד אמידה עם הורים בעמדות מפתח במשק...) סביר להניח שהשנה שני הילדים הללו ילכו למצויונות ובשנה הבאה ממילא יש את מבחני האיתור...אותי יותר מעצבן שמול כל הילדים בכיתה שני הילדים האלה כבר תויגו בתור "הכי טובים" מבלי שיצטרכו להוכיח עצמם ויש כאן (לדעתי) קצת עניין של נבואה שמגשימה את עצמה, אם מראש מתייחסים אליך כאל הכי טוב ונותנים לך את הכלים נקודת ההתחלה שלך טובה יותר משל ילדים אחרים

בכל אופן, להוציא קצת "קיטור" זה טוב

שנה טובה ומוצלחת

על סמך מה קובעים מי ייכנס לתכנית ההעשרה?

אם אין איזשהם כללים, צריך להתלונן על כך באופן כללי, בלי קשר למה שההורים האלה עשו או לא. אני מניחה שיש משהו שלפיו מכריעים מי ייכנס ומי לא, לא?

tomi32

New member
אין פסול במעשי ההורים?

במה הם שונים מאלו שמכינים את הילדים שלהם לבחינות המחוננים? אלו ואלו פועלים למען האינטרס של הילדים שלהם, אלו ואלו דואגים לכך שהילדים שלהם יתקבלו על חשבון ילדים אחרים שלא קיבלו הזדמנות שווה.
דווקא המקרה הנוכחי חמור יותר בעיני, כי הלחץ על בית הספר לא לגיטימי ובניגוד לבחינות המחוננים, שם ההכנה נותנת לכל היותר יתרון מסויים, אבל לא מבטיחה קבלה, במקרה הנוכחי עושה רושם שגם איינשטיין (זה מתורת היחסות לא מהסיפור על התלמיד שנכשל) לא היה מתקבל לתוכנית.

אני מתקשה להאמין, פשוט,

שזו הדרך שבה קובעים מי ייכנס לתכנית. אני יוצאת מנקודת הנחה שהורים יכולים "לייצג" את הילד שלהם, אבל ההנהלה והמורים יכולים לעשות עם זה מה שהם רוצים - ואין להורים מה לעשות נגד זה. וזה בניגוד למצב של רמייה (כמו הכנה). אם אכן הדרך שבה קובעים מי ייכנס לתכנית המצוינות היא מה שאמרו ההורים שלהם, ואין כללים כלשהם (בניגוד למקרה שבו זה פשוט הרושם של האם פה) - אז זה פסול בלי קשר למה שההורים עשו, וצריך להתלונן באופן כללי על כך שאין כללים כלשהם.

tomi32

New member
איזה כללים יכולים להיות בתחילת כיתה א'?

ולמה שהכללים יכללו "ייצוג" של הילדים על ידי הוריהם? מי שההורה שלו מייצג יותר טוב מתאים יותר לתוכנית מצויינות?
וזה בהנחה (הלא מציאותית) שהמנהל והמורים לא מושפעים מהורים "מייצגים" רמי מעלה והשפעה שלוחצים להכניס את הילדים שלהם לתוכנית. בפועל יש לאנשים כאלו השפעה והפנייה במהלך גן חובה, עוד לפני שמכירים את הילדים בבית הספר רק מעצימה את ההשפעה הזו.
באופן כללי, אני חושב שתוכנית כזו לא צריכה להתחיל בתחילת כיתה א' והבחירה בילדים צריכה להיות לפי היכולות שלהם ולא יכולות הייצוג והלחץ של הוריהם.

לטענתי סביר שהם לא כוללים את הייצוג הזה.

ההורים מנסים להשפיע, וההנהלה קובעת איך שבא לה. וחשבתי שאתה בעד מיון גם לפני כיתה א', לא? לא הלכתם לחוגים של אריקה לנדאו? או שהלכתם אבל אתה חושב שהמיון שלהם סתם? אצלנו, בלי שאמרנו כלום, כמובן - הגננות בחנו את הילדה כשהיא נכנסה לגן (בגיל שנה וחצי) כדי לראות מה היא יודעת, והחליטו שהיא גאון, וכך הן קראו לה במהלך השנה. אז הנה אפלייה כמו שתוארה לעיל, שמבוססת על הרושם של הגננות. אם הייתי אומרת לגננות משהו מראש, לאמא היה נוצר הרושם שזה כי אמרתי. אבל לא אמרתי כלום, ובכל זאת נוצר מצב שכזה - ועוד כשהילדה בת שנה וחצי (!) ויתר הילדים שם עד מגיל שנה וחצי עד 4 וחצי.

אם לבית הספר מותר למיין ילדים לתכנית מצוינות כראות עיניו, אין סיבה שהמיון לא יהיה בתחילת כיתה א', על סמך מבחן כזה או אחר. אם המיון לא נעשה על סמך כלום - זה פסול ועל זה צריך להתלונן.
שוב, לדעתי לא נשמע סביר שמכניסים ילדים לתכנית מצוינות בכיתה א' על סמך כלום.

tomi32

New member
לא מכיר מקום בו עושים מבחן מיוןבתחילת כיתה א'

זה די מנוגד למערכת כפי שאני מכיר אותה (אבל אני לא מכיר את כל בתי הספר בארץ, כמובן).
מההיכרות שלי, יש תוכניות בבית הספר שהקבלה אליהן מותנית ברושם של המורים (רושם שיכול להיות תלוי גם בתוצאות מבחנים קודמים) ולא מבחן קבלה לתוכנית.
אני מניח שאם היו כללים ברורים, ההורים האלו לא היו מנסים כבר בגן חובה להשפיע והעובדה שהם פנו מראה שכנראה המערכת בנויה כך שלפניה יש השפעה.

ברור גם שהדיון מסתמך על כך שהשאלה מתבססת על עובדות נכונות. אין טעם לדון בהנחה שמה שנאמר על ידי השואלת לא נכון כי אז יש אינספור אפשרויות וכל אחד יגיע למסקנות לפי התרחיש העובדתי שנראה לו.
ולשאלתך, לא שלחתי את בני למבחנים כלשהם לפני כיתה א', על אף שההצעה ללכת לקורסים של אריקה לנדאו הגיעה אלינו כבר בגן חובה, ובכל מקרה, אין קשר בעיני בין מבחני מיון לחוגים פרטיים למבחנים כאלו במערכת הציבורית.

אז מה אתה מציע בדיוק?

לאסור על הורים לשוחח עם המורים וההנהלה של בית הספר שלהם, כי לא כולם רוצים לעשות את זה? אם הדרך של המערכת לקבוע מי ייכנס היא איזה הורה דיבר עם המורה (היא לא אמרה כלום על כך שההורים האלה מיוחסים או לא), והיא מודעת לכך - אז למה היא לא דיברה עם המורה? נראה (מהתאור שלה) שהיא לא מדברת עם המורה, כי היא חושבת שגם כך הילדים ההם יתקבלו, ושלה לא - ולא כי ההורים שלהם עשירים / מיוחסים / בעלי השפעה, אלא בגלל היכולות הנוכחיות של הילדים.
הרושם שלי מהדברים שלה הוא שהילדים המדוברים א-כ-ן יותר מתקדמים מהילדים שלה בנושאים כמו קריאה וכתיבה (בגלל הגישה של האם - שדומה לגישה שלי, כאמור), כלומר גם אם היו מבחני מיון, והם היו מבוססים על מיומנויות שכאלה, הילדים ההם היו עוברים ושלה לא.

tomi32

New member
אני מציע

שהורים לילדים בגן לא ילחצו לקבל את ילדיהם לתוכנית מצוינות בכיתה א. שיתנו לילדים להתקבל בכוחות עצמם.

טוב, אני מחכה לתשובה לגבי האם הילדים האלה

אכן נמצאים בתכנית המצוינות או לא. הורים שמדברים עם המורים וההנהלה מראש כדי לוודא שהילד שלהם לא ישתעמם בכיתה א', וכו' - בלי קשר לקיומה של תכנית מצוינות כזו או אחרת - זו תופעה מוכרת, כי הורים באמת מודאגים מהכניסה של ילד לבית הספר כשכבר יש לו הרבה מהידע שרוצים להקנות לו. שיתוף פעולה בין ההורים לבית הספר ומתן מידע רב ככל הניתן על ידי ההורים הוא אינטרס של כל הצדדים. מה שהמורים וההנהלה עושים עם המידע הזה זה עניין אחר - אבל לספק מידע (אפילו כזה שמתובל בהפרזה הורית, ואני בטוחה שהמורים וההנהלה מודעים לתופעה) זה רק טוב.

אגב, אני רוצה רק להדגיש שוב

שאני ל-א מהסוג הזה של ההורים, ועל אף שהגננת המליצה לי לבקש מבית הספר אבחון מחוננים ברגע שצצים קשיים כלשהם (והם צצו על החודש הראשון) ל-א עשיתי זאת.
אני לא יודעת אם זו הייתה טעות או לא, אבל נדמה לי שכבר תיארתי פה שמצבה של הבת שלי בבית הספר (אחרי 3 שנות לימודים בבית הספר - קינדרגרטן עד ב') הוא בכי רע. בית הספר יודע שהיא חכמה, ויודע שהיא יודעת את כל מה שמלמדים (כי בבחינות הבודדות שכן עשו לה היא הצטיינה), אבל עדיין רוצה כל הזמן לעשות דברים כמו להשאיר אותה כיתה, כי היא לא עושה מה שצריך, והם חוששים ש"מתישהו" זה יגרום לה לבעיות ולפיגור בחומר.
אז אני בטח לא אאשים מי שרוצה מלכתחילה למנוע מצבים שכאלה.

האמת שגם לא ברור לי מהסיפור שלה

אם הילדים האלה אכן נכנסו לתכנית המצוינות או לא, ואם לא - מתי ואיך קובעים מי ייכנס.

דנה11107

New member
לתמיד חייבת להגיב אבל לא תמיד לעניין

הניתוח שלך של הדברים מאד מקומם וזו לא פעם ראשונה שיש לך תגובות כאלה בפורום. אני רואה טעם לפגם בזה שאת מפקפקת במה שאנשים כותבים כאן ועושה אינטרפרטציה משלך לכל דבר - כתבתי דברים די ברורים והם שידוע לי בוודאות שההורים פנו לבית הספר עוד במהלך גן חובה בעניין תוכנית מצויינות בכיתה א', כתבתי גם שידוע לי בוודאות שאצלנו לא עושים כל מבחנים בכיתה א' (אלא אם כן מישהו הלך לאיבחון פרטי ופנה לבי"ס על סמך זה אבל כאן אפילו זה לא המקרה), כתבתי שאני יודעת בוודאות מי ההורים ומה מעמדם וכתבתי שאני יודעת בוודאות שכבר ביום הראשון ללימודים נתנו לילדים אלה ל"עזור" לשאר הילדים בכיתה במטלות לימודיות מבלי שיכולותיהם של כל הילדים ייבחנו. לומר שלא פניתי בעצמי לבית הספר במהלך גן חובה משום שאני ממילא יודעת שבתי לא תתקבל זה פשוט עיוות של המציאות, אני חושבת ומקווה שאני צודקת שרוב ההורים לא פונים לבית הספר עוד לפני כיתה א' על מנת להכניס את הילדים שלהם לתוכנית. ו...כן, אם הקריטריון הוא ידע מוקדם בקריאה אז ביתי לא יכולה להיכנס כרגע לתוכנית אבל רישמית מי שמחליט על כניסה לתוכנית היא המורה ע"פ התרשמות ואם היא "התרשמה" משני ילדים על היום הראשון ולגמרי במקרה אלה הילדים שהוריהם פנו למנהלת במהלך גן חובה...ברור שזה לא תקין.

מקווה שזה יותר ברור ואם לא, שיהיה בכל זאת חג שמח

אז מה אם הם פנו?

זה לא אומר שיקבלו אותם לתכנית המצוינות. זה שנתנו להם לעזור - זה מין פתרון שמאוד מקובל כשהורים מדברים עם המורים על כך שהילדים שלהם יודעים כבר לא מעט וזקוקים לאתגר, וכו' - וכנראה היו נותנים את זה גם לכם, אם היית פונה ומתארת מצב דומה. לגבי תכנית המצוינות - לא הבנתי עדיין אם התחילה התכנית, ואם אכן קיבלו אותם או לא. אם לא - דברי גם את - מה זה משנה שהם דיברו קודם? זה לא שיבואו ויגידו לך - מצטערים, הם דיברו ראשונים, נכון?
אם כן קיבלו אותם, גשי להנהלה ושאלי, כמו שהומלץ, על סמך מה קיבלו אותם.
אם קובעים לפי הרושם של המורה, מאוד סביר שהמורה תתרשם ממי שיודע לקרוא יותר ממי שלא יודע לקרוא, כך שממילא הבת שלך לא הייתה מתקבלת, לא? על סמך מה לדעתך כ-ן היו מקבלים את הבת שלך על פני אותם שני ילדים (שהבנתי מדברייך שהם אכן מתקדמים, את רק מתמרמרת על כך שההורים האלה הביאו את העניין לידיעת המורים).

אשמח אם תבהירי את הדברים שלא היו ברורים לי, שניסיתי להדגישם כעת.

tomi32

New member
למה שתדבר גם היא?

הרי הסכמנו שאם יש השפעה היא פסולה. לפי אותו היגיון גם לגיטימי להתכונן למבחן מחוננים כי גם אחרים יכולים להתכונן.

למעלה