התלבטות - התמחות

אבקולס

New member
התלבטות - התמחות

שלום לכולם!

קצת ארוך, מקווה שתוכלו לייעץ מניסיונכם ומידיעתכם..

אני עכשיו מתחיל שנה ד באחת האוניברסיטאות. התקבלתי להתמחות במשרד גדול בתל אביב המתמחה בקניין רוחני (למחלקת הייטק) למועד 9/15. במקביל, לפני חמישה חודשים התחלתי לעבוד כסטודנט במשרד קטן בירושלים של שני שותפים. יש להם מחלקת הוצל"פ מכובדת עם לקוחות גדולים, וכן הם עוסקים במקרקעין, לקוחות פרטיים בעניינים כלליים, ובעוד כמה תחומים יחסית נפוצים. ככלל, נראה שהם גם מרוויחים יפה מאד, בוודאי יחסית לשעות העבודה (הם יוצאים מהמשרד כל יום ב18:00), וגם מרשים לעצמם לדחות אחוז נכבד מהתיקים שמגיעים אליהם. האווירה מאד נחמדה, ומסתבר שהשותפים ממש התרשמו ממני. הם מאד רוצים שאשאר להתמחות אצלם, וגם התחייבו להעסיק אותי כעורך דין אחרי ההתמחות. ואני נכנסתי להתלבטות...

אנסה לתמצת את היתרונות בכל החלטה:

1. ממשרד גדול אצא עם שם שמאד יכול לעזור בהמשך. השכר יהיה יותר גבוה (אמנם לא בטוח שיותר לשעה...). תחומי העיסוק העיקריים הם קניין רוחני וסחר בינלאומי, שנחשבים לתחום רווחיים ועם מעמד גבוה בקהילה המשפטית - להבנתי. יש גם תחושה שבמקום כזה נתקלים באתגרים שמאד תורמים להתפתחות המקצועית, בגלל הרמה של המשרד והלקוחות.

2. במשרד הקטן, האווירה משפחתית ואני מאד מסתדר שם, במיוחד עם השותפים, שמקדישים גם הרבה זמן אלי ללמד אותי. אני מקבל עבודה משפטית כמעט בלבד, כולל ניהול של תיקים, תכנון וייזום הליכים, כתיבת כתבי תביעה, הגנה, בקשות, סיכומים וכו' (עובר בקרה אח"כ כמובן..). שעות העבודה נורמליות, הביטחון התעסוקתי שם לאור הנסיבות נראה די מבטיח. אמנם התחומים די בנאליים, וגם זה חיסרון על פניו... וכמובן אוכל להתחיל התמחות כבר ב3/15.
מהיכרותכם עם השוק, מה אתם חושבים על מצב כזה? אשמח לתובנות שלכם...

lol65

New member
קודם כל

זה שהם מוכנים לקלוט אותך אח"כ לעבודה, יש לך את זה בכתב? יש לי נטייה לא לסמוך על הבטחות.
&nbsp
שנית, מה יותר מעניין אותך? קניין רוחני? מקרקעין?
&nbsp
שלישית, האם המשרד הקטן הוא משרד מוכר? בהחלט יש משרדים קטנים שמאוד בולטים בתחומם.
&nbsp
רביעית, האם אתה מעוניין להשאר בירושלים בעתיד?
&nbsp
על פניו, נראה שהמשרד הקטן יתן לך הרבה יותר פרקטיקה (בעיקר אם אתה מעוניין בליטיגציה).
&nbsp
ההתלבטות שלך לחלוטין מובנת. מצד אחד, יש לך משרד גדול בת"א (ואני מניחה שגם בעל שם), שיכול לפתוח אותך לתחומים חדשים ולפתוח דלתות בעתיד. מצד שני, יש לך משרד שנראה שמבטיח לך ביטחון תעסוקתי, ואין לזלזל בכך.
&nbsp
יש משהו מאוד מפתה בלהשאר במקום המוכר והבטוח, ולפעמים זה אפילו עדיף. גם האווירה במקום העבודה מאוד חשובה, לדעתי. ולפעמים עדיף לנסות עוד דברים ולא לסגור את עצמך כבר בשלב הזה במקום אחד.
&nbsp
האמת שאין לי מושג מה הייתי עושה במקומך. נתתי לך עוד כמה נקודות, ויש מצב שבילבלתי אותך אפילו יותר

&nbsp
נראה לי שיש לך עוד קצת זמן לישון על זה.
&nbsp

יש מצב שתוכל לרקוד על שתי החתונות

אני חושבת שקצת מסוכן לשים את כל הביצים שלך בסל אחד בשלב הזה של הקריירה. משרד גדול בת"א יכול לתת לך יתרון אח"כ, גם שנים אח"כ, כשיראו בקו"ח איפה התמחית.
משרד ירושלמי קטן של 2 עו"ד - לא יתן לך את זה.
אתה גם תוכל לפקוח עיניים ולראות דברים שונים, ומלמעלה, במשרד גדול. במשרד קטן אין את הגיוון הזה. הגיוון חשוב.
&nbsp
נראה שהשיקול המרכזי בעד המשרד כרגע הוא העובדה שנעים לך שם ושהם הבטיחו להשאיר אותך אח"כ. שזה נחמד, אבל
א. יכול להיות שזה ישתנה (יכול להיות שיהיה לך פחות נעים, או שהם בסוף לא יהיו במקום כלכלי להשאיר אותך אחרי ההתמחות)
ב. זה יכניס אותך ללחץ מסוג אחר - כל הזמן רק תחשוש שמא לא יהיו מספיק מרוצים ממך, ומכיוון שויתרת על אופציות אחרות (בכך שלא הלכת על ההתמחות השנייה) אתה תהיה בעצם תלוי בהם וברצונם הטוב, עם פחות אפשרות לעמוד על רגליך בעצמך ומתוך כך עם יותר כפיפות וכניעות להם
ג. יכול להיות שתמצא משהו בחוץ שיותר יעניין אותך והכי חשוב -
ד. יכול להיות שאם תסביר להם את השיקולים (של רוחב הראייה, של הגיוון, של הרצון להתפתח. לא החשש מפני סכסוך, את זה אולי לא כדאי שתחלוק) הם יסכימו איתך וירצו לקבל אותך גם אחרי ההתמחות במשרד השני (גם אם הם לא יסכימו להתחייב על כך מראש), וזה אפילו ישתלם להם - הם יקבלו עו"ד עם נסיון רחב ועשיר יותר, שיוכל לתרום להם למשרד דברים שהם עצמם לא מביאים.
&nbsp
יכול להיות שזה לא ילך. יכול להיות שיהיה לך רע במשרד התלאביבי, ושבסוף המשרד הירושלמי לא ירצה אותך ולא תמצא עוד מקום שיהיה לך נעים בו כמו שהיה לך שם. אבל כמו שאמרתי - לא בטוח שישאר כל כך נעים ונחמד במשרד הירושלמי. וזה נראה לי סיכון ששווה לקחת.
&nbsp
אם כי בתור ירושלמית שלמדה בעברית ואוהבת את ירושלים - אני תמיד בעד שעו"ד איכותיים ונחמדים יישארו איתנו

B L I M P

New member
איפה אתה רואה את עצמך בעתיד?

אם יש לך שאיפה מקצועית כלשהו מאשר להרוויח משכורת - לך למשרד הגדול. מהמשרד הקטן תוכל לעבור רק למשרדים קטנים אחרים. זה שיש להם הרבה תיקים ונראה שהם מרוויחים יפה בכלל לא אומר שהם ישלמו לך מעבר למינימום. גם לא בהמשך. כי כשיש ככ מעט שותפים אז כל שקל זה מהכיס הפרטי וזה כואב. לא שבמשרד הגדול המשכורת היא טובה ביחס לשעות - אבל לפחות הניסיון והשם שתצבור ילוו אותך בהמשך. עוד שאלה היא כמובן במה בא לך לעשות. קניין רוחני זה מאוד מאוד שונה ממקרקעין.

p i t e r פן

New member
התמחות במשרד קטן סותמת את הגולל על התפתחות מקצועית?

אני שואל ברצינות, כי עוד לא התחלתי ללמוד, וזה באמת מעניין אותי. האם עבודה במשרדים קטנים היא פרנסה ותו לא?

B L I M P

New member
יש תחומים שבהם המשרדים הגדולים שולטים

בעיקר ככל שזה נוגע לייצוג של כוחות חזקים במשק (חברות גדולות, אנשי עסקים, בנקים וכו). ויש מקומות שבהם למשרדים הקטנים יש "מונופול" וזה בעיקר עסקים קטנים וייצוג משקי בית (אזרחי ופלילי). אם תתחיל במשרד הקטן הסכוי להתקדם למשרד גדול הוא, וול, לא גדול. אם מה שמעניין אותך לעסוק בו דווקא בתחום של עסקים קטנים ומשקי בית (למשל סנגור פלילי, למשל נדל"ן של דירות מגורים, למשל צוואות, למשל נזיקין [למרות שפה יש גם משרדים בינוניים וגדולים שעוסקים בתחום]) אז בהחלט משרד קטן יכול להתאים. וכשותף יש כסף גם במשרדים הקטנים. ופה השאלה הקריטית - מזה בעיניך קריירה? אני באופן אישי לא מסוגלת לדמיין לעצמי את מה שאני רואה כקריירה במשרדים קטנים. אבל אנשים שונים תופסים דברים אחרת, אז אני לא יודעת להגיד לך..

B L I M P

New member
מסלול שבסופו

אתה בר סמכא בתחומך, בעל שם, עשיר ובמעמד בכיר.

אבקולס

New member
אני רוצה לחדד את היתרונות לכאורה של הירושלמי

בגלל שאני רואה שלגבי התל אביבי לא צריך עידוד ;)

יש שתי יתרונות מאד משמעותיים שאשמח לשמוע את דעתכם עליהם:

1. ממה שאני מבין לפחות, איכות העבודה שאני מקבל בקטן מאד גבוהה ולא מקובלת ככלל אצל מתמחים, שלא לדבר על טרום מתמחים. הם פשוט נותנים לי תיק, ונותנים לי לטפל בו, כולל עמידה מול הלקוח, תכנון השלב הבא, איסוף חומר, ניסוח כתבי טענה (תביעות, הגנות, סיכומים, תצהירים וכו'), ועוד. בנוסף, השותפים יושבים איתי לא מעט להסביר לי דברים וללמד אותי טכניקות, נושאים חדשים וכו'. אני מעריך שבמשרד גדול זה קשה למצוא דבר כזה - שם אתה מבצע דברים פחות משמעותיים וגם זוכה לפחות יחס מהשותפים, אם בכלל. אולי מהקטן אני אצא עם ידע וניסיון הרבה יותר טובים?

2. האווירה - הבנתי שזה דבר מאד חשוב ומאד לא מצוי במשרדים הגדולים. באופן פרטני האווירה במשרד הזה ממש מעולה ומגובשת (יש גם כמה פקידות ויש הרבה שיתוף פעולה ואווירה טובה). זהו לא שיקול משמעותי?

ועוד שאלה לגבי התחום - ואללה, אין לי מושג במה אני רוצה לעסוק. אני סטודנט, וכידוע הפרקטיקה היא עולם שונה לגמרי. ליטיגציה מאד מושכת אותי בגלל שאני עוסק בזה כעת ונהנה מזה. אולי מקניין רוחני אהנה יותר. אולי לא. איך אפשר בכלל לדעת את התשובה לשאלה הזאת מראש?

B L I M P

New member
נראה שאתה רוצה ללכת על הירושלמי

ומחפש שנתמוך בך.
&nbsp
אז כן במשרדים קטנים יתנו לך יותר אחריות - אבל בהמשך במשרדים גדולים עדיין לא ירצו לשכור אותך, כי הם מסתכלים על יוקרה. כן, האווירה כנראה תהיה נעימה יותר - אבל זה פינוק שנהנים ממנו אחרי שצוברים ניסיון מקצועי חזק שיתן לך המשך טוב לעתיד.אבל ככה אני רואה את הדברים - זה גם לגיטימי להחליט שבא לך משרד קטן ואין לך מה לחפש במשרדים גדולים וזה לא החיים שבא לך עליהם.

אבקולס

New member
ממש לא. אני מתלבט...

ולכן אשמח לשמוע את התייחסותכם לנקודות שהעליתי, מניסיונכם.

p i t e r פן

New member
זה קצת עצוב, לא?

שצריך לבחור ביוקרה על-פני למקום בו ילמדו אותך לעבוד ובו תקבל משימות מאתגרות יותר. אני מבין שככה העולם עובד, אבל נראה לי שבמקרה הזה השיטה מעט עקומה.

B L I M P

New member
השיטה

מאוד עקומה. ואני בהחלט חושבת שניסיון בפירמה קטנה עושה אותך עורך דין צעיר יותר טוב (כמכלול) מאשר ניסיון בפירמה גדולה (זה מתהפך אגב כשנהיים שותפים), אבל זה המצב נכון להיום..

deep insight

New member
הייתי בהתלבטות דומה

אמנם עם שיקולים קצת אחרים לטובת כל אחד מהמשרדים, אבל הרעיון דומה. הלכתי בסוף למשרד הגדול, וזה גם מה שאני מציעה לך לעשות.

כמה סיבות -
1. זה שכרגע ליטיגציה מעניינת אותך - מעולה. אבל יכול להיות שתמצא שקניין רוחני מעניין אותך יותר, או תחום אחר בכלל מושך אותך, ושנת התמחות זאת ההזדמנות הכי טובה לחקור תחום כדי לנסות להבין אם הוא מושך אותך. אם כבר יש לך ניסיון וחוות דעת כלשהי על ליטיגציה מטרום ההתמחות - לך להתמחות בתחום אחר, כדי להתנסות בכמה שיותר תחומים.

2. מסכימה עם מה שאמרו מעליי לגבי התקדמות בעתיד - אין מה לעשות, כשיש לך שם של משרד גדול בקו"ח, זה נותן לך כמה נקודות יתרון על מועמדים אחרים. לאו דווקא בגלל שהמשרדים הקטנים הם לא טובים, אלא פשוט בגלל שהם פחות מוכרים - אז מעסיקים לא יודעים איך להתייחס לאנשים שיצאו משם. הם לא יודעים אם זה משרד איכותי או לא, אז אין להם שום דרך להסיק איזשהי מסקנה עלייך כמתמחה שיצא משם. לעומת זאת, כמעט כל מעסיק שתגיע אליו מכיר עו"ד כזה או אחר במשרדים הגדולים, יודע פחות או יותר מה מתמחים עוברים שם ויכול להסיק עלייך את המסקנות בהתאם.

3. ולגבי המשרד הקטן - אם הם כ"כ מרוצים ממך, ורוצים להשאיר אותך לעבוד אצלם גם כעו"ד אחרי ההתמחות - אני בטוחה שהם ישמחו לקבל אותך בחזרה גם אם תצא להתמחות במשרד אחר (בטח ובטח אם זה משרד גדול ואיכותי).

בקיצור, לדעתי - לך למשרד הגדול. אווירה טובה ועבודה משפטית נטו אתה יכול לקבל גם שם (מניסיון שלי ושל הרבה אחרים). יהיה לך יותר קל להתקדם משם לכל מקום שתרצה, ואם תחליט בסוף שאתה רוצה לחזור למשרד הקטן בירושלים - אני בטוחה שהאופציה הזאת תשאר פתוחה בפנייך.

והכי חשוב שתהנה :)

Ariel aka Rel

New member
בסופו של דבר זה הימור

לא בכל משרד גדול אופי העבודה והיחס למתמחים הוא זהה, ולפעמים יש הבדל תהומי. יש משרדים גדולים שיתנו לך עבודה אדמיניסטרטיבית בעיקר ויש אחרים שהעבודה היא משפטית נטו - אז שווה לך לברר עם מתמחים שעובדים במחלקה הספציפית שבה אתה הולך להתמחות. (לפעמים באותו משרד מתמחים במחלקות שונות עושים עבודה שונה לגמרי, ולכן חשוב לברר לגבי המחלקה הספציפית).
&nbsp
זה גם תלוי במה שתה חושב לעשות אחרי ההתמחות, אם אתה מתכנן להיות עצמאי בעתיד, עדיף לך להמשיך במשרד הקטן. בדר"כ התחומים והלקוחות שמשרדים גדולים עובדים איתם לא רלוונטיים למשרדים קטנים.
&nbsp
&nbsp

אבקולס

New member
תודה על התשובה. איך באמת מבררים על משרד

מעבר למידע באינטרנט ובמשובים של קודקס? בהנחה שאין לי קשרים מיוחדים בתחום או מישהו שאני מכיר אישית במשרד שקיבל אותי...

Ariel aka Rel

New member
אין פתרון קסם

אם לא מכירים פשוט לא מכירים..
אפשר כבר בראיון הקבלה או כשמודיעים לך שאתה מתקבל לבקש לדבר עם מתמחה במשרד (אצלנו לא פעם הגיעו מתמחים פוטנציאליים לשבת בחדר מתמחים כמה דק' אחרי הראיון ושאלו אותי שאלות)
אפשר להיכנס לפייסבוק של המשרד, לפעמים יש עמוד פייסבוק נפרד למתמחים אפילו.. ולנסות לברר מי המתמחים ולשלוח הודעה.
בעיקר עניין של יצירתיות...

למעלה