השעון ביפו

כמה שמות ניתנו לכיכר אך...

בשנת 1959, החליטה ועדת השמות של העירייה, לקרוא לכיכר השעון "כיכר דב גרונר" - לוחם האצ"ל שהוצא להורג ע"י הבריטים. כדי לשמור על "שלום בית", הוחלט לעכב את מתן השם עד לקריאת שמות הרחובות "יצחק שדה" ו"דוד רמז" - מהמחנה השני. הנהלת העירייה התחלפה, ובהחלטה חשאית בשנת 1963, הוחלט לקרוא לכיכר בשם: "כיכר ההגנה", במלאת 15 שנה לשחרור יפו. אנשי האצ"ל הזועמים, איימו שהם יציפו את הכיכר בשלטים "כיכר הסזון". בשנת 1980, הוחלט על שם מקובל יותר: "כיכר הסוכנות היהודית". עכשיו לך ואמור: "נפגשים בכיכר הסוכנות היהודית", ספק אם מישהו ידע היכן זה. אבל אמור "כיכר השעון" ואין אחד שלא יגיע. מן הראוי לציין, שכל המידע שהבאתי, הוא מפרי עטו של הגיאולוג והגאוגרף יהודה לבנוני, שכתב מחקר מקיף בנושא מגדלי השעון בארץ. הוא הסתמך במחקריו על עדויות כתובות, מפי הסטוריונים, גלויות דואר מצולמות וצילומי ארכיון.

../images/Emo99.gif אהבתי את התמונות והסיפור

שיצרתם. תודה רבה למאיר שטורח לתעד את ההיסטוריה הנעלמת לנו במהירות מפחידה, וכמובן גם לpinzo ומיכה שדאגו להוסיף קטעים. משהו לא הבנתי - האם כיכר השעון נקראה פעם "שכונת הממשלה" (מה לעשות, מאיר, יש בינינו שהערבית לא מתגלגלת להם על הלשון...), מתי?

אל אדימה ואל ג'דידה

הטורקים בנו שכונת ממשלה בתוך השטח הגדול. המקום היה כמעט בלתי עביר (אני כשוטר מקוף בשנים 1969-1970 זכיתי כבר להצליח לעבור אבל המקום היה די חורבתי, מלא חורבות, ואנשים גרו בכוכים בתנאים מזעזעים ממש, ולא לשכוח שה-"יש כבוד" זו היתה תת תרבות של ה-"רבטיס" [מכאן "רבטיקו"] כפי שהובאה מסלוניקי, אז הסיפור של "קזבלן" לא היה רומנטי כלל וכלל- פשע זנות סמים רצח גניבות מאביונים, שיכרות הכל הלך), ואז התפקיד היה קשה מאוד מאוד והיה צורך ברגישות רבה בכל תנועה ומילה ומעשה, הרבה יותר מאשר המפונקים הכתומים, אנשים שבאו מהשואה וראית את העיניים הכבויות שראו שכאן הם גרים באותם תנאי עוני ופשע כמו ביוון, זה היה נורא ואיום. היום כששוטטתי עם העיתונאים במה שהיה השטח הגדול והיא רוצה לכתוב על מסעדות וסיפורים ושאלה אילו מסעדות היו אז, זה היה נשמע לי הזוי לגמרי. לא היו מסעדות בשטח הגדול. אז מה עשו אנשים שרצו אוכל מבושל פעם בחודש או בשבועיים או "העשירים" פעם בשבוע? היו נשים או גברים שתפסו ברחוב פינת כוך בגודל מטר על מטר, ושם הציבו סיר שבישלו בלילה, בחוץ היה ארגז גדול וכמה ארגזים קטנים וזה היה על תקן שולחן וכסאות, אנשים אכלו עד תם הסיר ואז המוכר הלך הביתה. כשהייתי שוטר מקום שם, אפילו אני עוד ראיתי את התופעות הללו, ומי שנקרא "חסן" והיום קורא לעצמו "עלי קרואן" היה מסתובב עם עגלת תינוקות ומוכר "בורקי" מין מאפה בצג עם גבינה. ולכן הממשל הטורקי החליט לנטוש את בניני הממשלה הישנים בשכונת השטח הגדול המפורסם לשימצה, ובנו את שכונת הממשלה מחוץ לחומות העיר, כאשר מסביב לככר (שלא היה בה עדיין מגדל שעון אלא תחנת דיליז'נסים לירושלים, ובסוף שדרות אברהים פשה/קינג ג'ורג'/ירושלים היתה ליד הטרנספורמטור תחנת דיליג'נסים לעכו ושכם. וכך, שכונת הממשלה הישנה (סאחנת-א-דאוולה-אל-אדימה = שכונת הממשלה הקודמת) התפנתה לטובת סאחנת-א-דאוולה-אל-ג'דידה = שכונת הממשלה החדשה, כאשר בכיוון השעון (תרתי משמע) = 1. בנין הממשל ה-"סראייה", המפוארת מאוד 2. לידו ביתו של המושל, 3. בנין השייך למערכת הנוצרית "סוק-א-דיר" (שוק המנזר) שעד היום נושא את סמל אלפא-אומגה ומאוחר יותר היה מקום משכנה הראשון של הגימנסיה העברית, 4. ג'מע-אל-כבירה הוא המסגד הגדול ששמו הרשמי "ג'מע-אל-מחמודיה" על שמו של מחמוד-אגא מפקד יפו המכונה "אבו-נבוט". המסגד כלל גם אכסניה קטנה לנכבדים, וכן עמודי אבן שנגנבו מקיסריה ונחצו לחצי כדי לחסוך כשהכניסה הראשית לכיוון הים צופה על "ג'מע-אל-באחר" (מסגד הים) ועל "חארת-אל-יאהוד" שכונת-היהודים הקטנה שהיתה משכן זמני למי שעלה מהאוניות, עד שבנו את בתי המלון של סרור ואחרים ברחוב עולי ציון, אבל בגלל הסראיה (בית הממשל) נבנה פתח גדול יותר לכיוון הסראיה. 5. "שורטה" - משטרה "מחכמה" - בית המשפט "קישלה" - בית המעצר (ב-1962 מקום כליאתו של אייכמן בזמן המשפט) שלושתם במתחם אחד המוכר מאוחר יותר כ-"נפת-יפו" והיום הוא נעול בלוחות פלדה מרותכים, עד........ מאוחר יותר השתכנו בבניינים הנטושים של שכונת הממשלה הישנה מועדוני לילה כמו כליף ואחרים, ושם כבר היה סיפור של הפרוטקשן שרק בזכות התשלומים לעבריינים יכלו בליינים למינייהם להגיע למועדוני הלילה בלי להינזק, ולחשוב שיפו עיר רומנטית וכו וכו ואמנם, אני כל הזמן מתעד כי כל הזמן נעלמים דברים בארץ, וביום שבת אני הולך לצלם את רחוב בוסטרוס בית בית כי אני רואה שהורסים, לאט אבל ביסודיות.

כעת תשלים את המידע

איפה יש חנות בולים שניתן לרכוש אותו? בנחלת בנימין אולי? למרות שהציור של הבול הוא עירבוב של נופים, הוא יפה מאוד.

דובושכ

New member
רכישת הבול

מאיר , עולם קטן. "הבול" נמצא ממש קרוב למגדל השעון עצמו ב- "השרות הבולאי", שנמצא בשד' ירושלים 12 בבית הדואר. נכנסים מהכניסה הצדדית (לא הראשית של סניף הדואר). ניתן לרכוש אצלהם את הבול הזה יחידי, ואם רוצים גם עוד 4 בולי מגדלי שעונים שיצאו באותה סדרה: ירושלים, צפת, עכו, וחיפה. כל בול בדיוק במחיר הרשום עליו ללא עמלה או תוספת. כמו כן יש להם הרבה בולים נוספים שיצאו בשנה שנתיים האחרונות בארץ. וגם עלוני הסבר מענינים על כל סדרת בולים. הנה קישור לעלון ההסבר על השעונים. (נחש מי כתב לרשות הדואר את דברי ההסבר). אני גם מצרף רשימת סוחרי בולים (בעיקר באלנבי ובדיזנגוף סנטר) שניתן כמובן להשיג את הבול אצלם וגם "מעטפת יום ראשון", אבל זה יותר יקר (לא בהרבה). בהצלחה.

דובושכ

New member
מאיר , יש לי בקשה

ביפו, ברח' יפת מאחורי הבית מס. 23 (כך נדמה לי), יש בית קברות פרוטסטנטי קטן. שם נקבר ב1866 ידידו ומלוהו של משה מונטיפיורי הרופא ד"ר הודג'קין. הוא הגיע עם מונטיפיורי בביקורו ה-6 לישראל אך מיד ברדתם מהאניה בנמל יפו חלה הודג'קין ותוך שבוע נפטר. מונטיפיורי הקים לו מצבה דמוית "אובליסק". הרופא הזה התפרסם כאדם שאיבחן לראשונה את סימני המחלה הקרויה עד היום על שמו: "מחלת הודג'קין"- לא עלינו מאיר האם תוכל לצלם ולעלות כאן את תמונת הקבר , המצבה והכיתוב עליה. תודה. חידה: בבית קברות זה קבור איש נוסף שהיתה לו השפעה על המהלכים הצבאיים והאירועים ההיסטורים בארץ בשנות ה40' של המאה ה-19. מי הוא?

pinzo01

New member
אין לי את התמונה אך ...

אם יורשה לי כתוב על מצבתו של הוד'גקין כך: "לזכר ידידות בת 40 שנה ולזכרם של נסיעות רבות שנעשו יחדיו באסיה ,באירופה , ובאפריקה ..... לידו קבור גנרל אנגלי בשם תומס מיצל שנקבר בשנת 1841 והוא קשור לפרשייה מעניינת "לבקשתה של תורכיה נשלחו חיילים לדכא את המרד של איברהים פחה שפלש לארץ ושלט בה כ-10 שנים (ד"א שילטון שהיטיב עם האוכלוסיה היהודית בארץ) הגנרל האנגלי עמד בראש המשלחת הבריטית ולאחר שהצליח לגרש את איברהים עלי מעכו המשיך לרדפו לכיוון מצרים וראו מה הורג גנרלים שבעי קרבות כשהיה ליד מג'דל התקרר וחלה הובא ליפו ושם מת

בית קברות של הקהילה הפאוטסטנטית

ישנה קבוצת יהדות משיחית שמאמינה כי ישו הוא המשיח - שמחה – שומר על המקום, והם נפגשים בבית הזה. בימי שישי עורכים קבלת שבת. בקיץ במרפסת הגדולה ובחורף בתוך הבית. הקבר המרשים ביותר בצורת אובליסק מאבן גרניט ורודה שהובאה ממצרים נבנה בשמו של מונטיפיורי, לזיכרו של הוצ'קינס, שהיה הרופא שלו וטייל איתו באפריקה המצבה משנת 1866 ועליה כתוב כאן נחה גופתו של תומס הוצ'קינס MD (רופא) מכיכר רדפורד בלונדון אדם שהצטיין באותה המידה בהשגים רפואיים ומדעיים. ניחן בהקרבה עצמית ופילנטרופיה. ומת ביפו, 4 באפריל 1886, בשנת 68 לחיו באמונה ובתקווה לבשורה בלטינית: "הנפש האנושית היא פגיעה ורגישה" נכתב על ידי אלמנתו ואחיו כדי להנציח את האובדן הבלתי ניתן לתיקון לידו נמצאת מצבה של גנרל רוסי משנת 1841 , אביר של המסדר הספרדי, שהיה מפקד אוניה של הצי הבריטי קיים בבית הקברות אובליסק נוסף שעל כל דופן שלו כתובת לזכר מישהו אחר Wolker Arnold זו שהקימה את בית הספר האנגלי /סקוטי

אין בעיה

אני בשבת הולך להשקיע לצלם 500-600 תמונות של כל האיזור כמה שאספיק, ואכנס לבית הקברות יש שם קברים רבים מעניינים, למשל מנהלת בית הספר הנוצרי ומשפחה שלמה בקבר אחד וכל צד של המצבה על שם אחר וחות כמובן מדר" הודג'קין. בית הקברות נמצא מאחורי היהודים המשיחיים, אני רק מקווה שחסן יהיה או שישאיר את המפתח של בית הקברות לאשתו לאשתו.

דובושכ

New member
למאיר ולשמוליק שוב תודה

אני רואה שאתם מכירים את המקום היטב. לאלה שלא לגמרי מכירים בדקתי, הכניסה בשביל, (כביש צר), שבין הבתים 19 ו - 21 ברחוב יפת. אישתו של הודג'קין, קוקרית ,כמו בעלה, (ידועים כצנועים) דאגה לאבן פשוטה כמצבה ליד המצבה שהכין מונטיפיורי. על האבן כתוב: A man distinguished alike for scientific attainments, medical skill" andself-sacrificing philanthropy. He died in the faith and hope of the Gospel שאול לדני כתב מאמר יפה על הנושא בעתון "ארץ" (ERETZ) המהדורה האנגלית בנובמבר 2003 (מס. 90). כן, האנגלי, גנרל תומס מיטשל הוא איש החידה. כל הכבוד לפתרון. מעניין שאז ב1841 האנגלים ראו בתורכים את בני בריתם.

pinzo01

New member
לדובשכ ולכולם

מה היה תוארו של תומס מיטשל ? ומה משמעותו של התואר ?

דובושכ

New member
עוד על תומס מיטשל

שמוליק, אולי התשובה מאוחרת, כי שאלתך היא מ 11.8 אבל הנה קצת פרטים על מיטשל מתוך ספרו של פנחס בן שחר - "בתי תל אביב מספרים"( בן-שחר נעזר בזאב וילנאי): "בריגדיר - ג'נרל אדוארד תומס מיצ'ל,(1787- 24.1.1841), קצין בכיר בתותחנים המלכותיים. בשנת 1840 נשלח בראש משלחת צבאית בריטית למזרח לעזרת תורכיה, במלחמתה נגד איברהים פחה המצרי,שפלש לארץ ב-1831 והשתלט עליה. אחרי שגורש איברהים מעכו ונסוג למצרים, יצא מיצ'ל בעקבותיו עם יחידתו להבטיח את נסיגתם. בהיותו בסביבות העיירה מיג'דל ירד גשם והוא שכב לישון בבגדיו הרטובים. התקרר וחלה, הובא ליפו ובה מת ונקבר בתחום המצודה הקדומה, כפי שמסומן במפה של יפו משנת 1842." התארים שלו companionof the order of the bath commanderof isabella the catholic knight of st.ferdinand and of charles III of spain "מיסדר המרחץ(bath)" נשמע לי יותר טוב ממיסדר אחר של האנגלים שנקרא : " מיסדר הבירית".

pinzo01

New member
הציטוט יפה ../images/Emo9.gif אך מה המשמעות

של התואר ? מיסדר המרחץ (בלנים ) זה ממש שם גנאי ??? איזו חשיבות יש לו ? והיתה לו חשיבות רבה

דובושכ

New member
קבלת תואר אביר

לפני כ-900 שנים (1128) כשרצו להעניק באנגליה תואר אביר,היה המיועד צריך להטהר בטקס מיוחד נפשית וגם חייב להתרחץ (באמבט), "אם צריך או לא צריך". והיה מאוד צריך !! כי אפילו בבית המלוכה נהגו, במקרה הטוב, להתרחץ פעם בחודש. מכאן נשאר המנהג השם והתואר " מיסדר המרחץ", למי שזכה לקבל את האות, שהונהג למעשה לראשונה ב-1725 , אך נסמך על נוהג עתיק יותר , כאמור, של הענקת אות אבירות. אולי יש במנהג והטקס משהו שמזכיר את ה"טבילה" (בפטיזם) של הנוצרים. אין בשם ובמנהג שום עלבון . להפך, זה כבוד מאוד גדול! טריוויה: 2 נשיאים של ארה"ב - ריגן ובוש (האב) זכו בתואר כבוד של "מיסדר המרחץ"!

למעלה