השואה שלי.
פולין, 16-24.3.04 ורשה. עיר קודרת. המקום המוזר ביותר שהייתי בו. נראה כאילו חיים בכל הכרך הענק הזה חמישה אנשים שמסתובבים במעגלים. המכוניות נראות ריקות ומונעות ע"י קפיץ. הרחובות שוממים. האנשים שכן יוצאים החוצה הולכים עם הראש באדמה. דבר נורא קרה כאן, והעיר עוד לא השתקמה. עיר מכוערת, דוחה ומעוררת בחילה. בית קברות עצום. אין שומדבר. קשה להתחבר, קשה להבין. אין כל קשר בין סיפורי הזוועה לבין שבר החומה שרואים. לא קר, לא חם. רוח. ורשה, עיר נוראית. טרבלינקה. קשה לי. יער מסביב, עצים גבוהים. ואין כלום. בכנסיה, שומעים הקלטה עם הסבר. זה התחיל במוזיקה מפחידה והייתי בטוח שהשתגעתי. והולכים. רק רצף של אדני רכבת, ו17000 אבנים. כל אבן, קהילה. יש גדולות כמו אדם שיושב, יש קטנות כמו חצץ. כל אבן, קהילה. כל קהילה, אנשים. וכאן כלום. סיפורים, זוועות, ודשא. ציפורים. טקס. חבר מקריא יזכור ונשבר. גוש עומד לי בגרון. באמצע הטקס אני תופס את עצמי- דרכתי על אבן קטנה. דרסתי קהילה. כאן אני תופס את הכמות. כל כך הרבה. ואני בוכה וכועס על עצמי שיש לי רק נר אחד. איפה מדליקים? לך תבחר. ולמה, למה אבן גדולה שווה יותר מאבן קטנטנה. הדברים מתחילים לחלחל, ומחשיך. מיידאנק. אוכלים ארוחת צהרים ארוזה במגרש החנייה. ולידנו נוער פולני לומד נהיגה. טסט במיידאנק. פולנים. נכנסים, לא דרך האנדטרה הגדולה. למה?. אנחנו בפנים, וזה מתחיל. מרגיש כאילו הרגליים שלי לא סוחבות. אני עומד לפול, ואין מה שיחזיק. מסביב דגלי ישראל, ושערי ברזל פרוצים לרווחה. אפשר לברוח. צריפים עם מוצגים מוזיאונים. ואני רק הולך ומרגיש איך הנשימה מתערערת. אני עומד להתמוטט. תא גזים. קטן. לא כמו שדימיינתי. כתמים כחולים על הקירות. מחנק. אנשים בוכים, ואני דווקא מתגבר על החולשה. מצלם. מצלם כמו מטורף ורק מתעסק במצלמה. העיקר לא לחשוב על הצרחות והציפורניים ששרטו את הקירות. החוצה. למה פתאום הכל נראה כל כך פשוט? צריף נעליים. צחנה של משהו שקפא עם השנים. הכל מלא אבק, והידיים לא נעצרות וממששות נעל עקב אדומה. אבזם. אישה שהייתה ואיננה. שדה צריפים. וכאן נגמר מיידאנק בשבילי. עכשיו אנחנו במקום אחר, לא קשור, לא ברור. מין טריפ של משהו שעתיד להשכח. לא זוכר כלום משם. קרמטוריום, משרפות, אמבטיה של מפקד ליד האש. שיהיה חם. ארובה גבוהה. וכיפת בטון מלאה בשאריות של העם שלי. טקס. אנשים בוכים ואני מחזיק אותם. גם לי יש דמעות. ואני חוזר ומלמל לעצמי ולכל מי שרק יכול לשמוע- השואה זה כאן. השואה זה כאן. פלשוב. גשם. רוח. אנדרטה גבוהה וגבעות שנבנו על הריסות מחנה עבודה. מזג אוויר נוראי. טקס והולכים, וכאילו לא היה. בורות ההריגה. שמש. יער. חומה נמוכה תוחמת מלבן. מי יודע כמה עצמות יש שם. המדריכות מכריחות אותנו לשיר שירים ליד האנדרטה. אף אחד לא יודע את המילים. כמה מביך. אושוויץ 1. בוקר נעים. אושוויץ. סמל, אולי הגדול ביותר. סמל שהפך לדיסנילנד. מכל המקומות, רק באושוויץ מצאתי כרטיס זכרון למצלמה. וביציאה, ארבע חנויות לפיתוח תמונות. הכל מאחורי זכוכית. "העבודה משחררת". כמה קטן ולא כמו בתמונות. נכנסים פנימה, והכל כל כך מוזר. סתמי. זה אושוויץ? בטוחים?.ביתנים גדולים ואדומים, ובכל אחד כמה מוצגים. צמות, נעליים. פחיות ציקלון B, מברשות שיער. פרוטזות, מזוודות. ואחרינו משתרכת קבוצה פולנית. צחקוקים, גיכוחים. צוחקים על המגפיים שלי. יימח שמכם. כן, זה זה. בצריף היהודי היה לא קל. הרבה נרות, מעט אור, ושיר יהודי מתנגן ברקע. שולף תמונה של קרובים, כמה שנים לפני השואה. מראה אותה. שידעו, שיזכרו. אלה לא היו רק מספר, אלה היו פרצופים. שמות. משפחה. והקרמטוריום. הנה זה. זה מה שחיפשתי. זה מה שראיתי בעיני רוחי והייתי צריך להתעמת אתו. חדר בטון, נוקשה וכבד. קירות קפואים. ובמצא- מין פסל קטן. הנחנו דגלון עליו. אנחנו כאן. משרפות. אלונקות. שמש. בירקנאו. נכנסים, לא דרך הכניסה הראשית. הי נעולה. שדה צריפים, צריף לינה. דרגשים מאובקים. אני מנסה, לבדוק תחושה. נשכב, והלב פועם כמו מטורף. כאילו שוכבים שם עוד מלבדי. פסי הרכבת המפורסמים. מצלם, ויוצאת תמונה עם מעין מערבולת לבנה בצד. מצלם שוב- וכלום. מפחיד. צריך השירותים. כל כך מגעיל. מרושע. הולכים לאורך הפסים. דגלים וגאווה בלב. בועטים בחצץ- הפעם נשאיר חותם. לא נלך כצאן לטבח. חוצים את הרמפה המפורסמת. שוברים ימינה, עוברים הריסות. של צריפים, של קרמטוריומים תת קרקעיים. כאן נרצחו הרוב. קשה להאמין. אנדרטה גדולה. לסאונה. לכאן הגיעו מי שנגזרו עליהם "חיים". ושוב- דיסני. רצפת זכוכית, כי הכל מפורר. עוברים, ואין כלום. רק דודים ענקיים. ובסוף- תערוכת תמונות מרגשת. מוצאים תמונות של משפחה שהצטלמה עם איש מחופש לדוב. צוחקים, בתוך הזוועה הזאת. בירקנאו. טקס מרגש. וזה הסוף. יוצאים החוצה, בגאווה של ידעתי מעולם. אנחנו חופשיים. יכולים לרוץ ולאף אחד לא יהיה איכפת. לקפוץ מעל הגדר ורק נשרט מהתיל. חיוך. חוזרים הביתה. נראה כאילו המסע היה חשוב, אבל רק התחיל. דברים מחלחלים לאט לאט. חלומות שואה בלילה. באחד, אני מבקר שוב באושוויץ עם אמא ואחות. חושך, ואור נרות ממלא את המקום. מארש נאצי מתנגן. פחד מטורף. בשני, אני מתחבא מאחורי עץ במדבר. האם הנאצים יראו אותי ככה? ואחר כך מגיע לבית של נאצי. מתנהג כמו ארי. עונה בנימוס ומקבל גרביים חדשות. הדברים מחלחלים, וזה הולך להיום יום השואה הקשה בחיי. זאת השואה שלי.