תשובות להערותיך
1. מעולם לא אמרתי "לא נילחם כי יהיו אבידות". או שצריך להכריע על יציאה לפעולה צבאית או מהלך מדיני רק לפי מספר האבידות. אם אתה הבנת זאת מדברי, אנא הבהר לי מהיכן. אני אכן מסכים עם דבריך שיש שיקולים ארוכי טווח, שיקולים מדיניים, אידאולוגיים וכו´ שמכריעים במידה רבה לא פחות מאשר שאלחת הקורבנות. 2. מה שכן אמרתי הוא, שאחת השאלות (אחת השאלות, ולא השאלה היחידה) כשבאים לקבל הכרעה כזו היא כמה אבידות, ולאיזו מטרה? מלחמת ששת הימים נועדה להסיר איום קיומי ממש על ישראל, ולפיכך הפתיחה בה היתה מוצדקת, ללא התחשבות כמעט במספר הקורבנות הצפוי. באותו אופן היתה מוצדקת מכה מקדימה ביום כיפור. מנגד, תסכים איתי שלא היית מוכן לשלוח בימים אלה אוגדת שריון לאיראן כדי להסיר את האיום הגרעיני הפוטנציאלי, כי האיום עדיין לא ממשי, וכי זה היה עולה כנראה במאות רבות של הרוגים. את השיקול הזה בוחנים גם ברמה הטקטית, מה שנקרא :דבקות במשימה לאור המטרה". כלומר: אם דבקת במשימה וכל חבריך למחלקה נהרגו, לא עמדת במשימה...כעת אראה לך כיצד אני מיישם זאת גם בסוגיות שהעלית. 3. פינוי ההתנחלויות אולי יחסוך חיים בטווח הקצר (גם בנוגע לזה אני מסופק), אך יביא לדעתי לחורבן המדינה בטווח הארוך ולכן הוא פסול. 4. פתיחת מנהרת הכותל לא היתה צריכה להביא לאבידות. הכישלון לא היה בעצם פתיחת המנהרה, אלא בחוסר ההבנה שפתיחתה תביא לעימות מזויין ובתפיסה הכושלת של אוסלו שהביאה להאמין שהפלשתינאים לא ישתמשו בנשקם נגדנו. כלומר: היתה חובה לפתוח את המינהרה בגלל השיקולים שהעלית; אך בד בבד נדרש לתגבר את הכוחות ולהורות ללוחמים (רק דוגמא) שלא נוסעים עם ראש בחוץ בנגמ"ש (מקרה קבר יוסף). 5. בעניין מלחמת של"ג- היתה הערכה מוטעית לחלוטין של מספר הקורבנות. לעניות דעתי, כשבוחנים את מה מטרות המלחמה ומה שהושג (ודוק: מטרת המלחמה כפי שהוצגה ע"י הממשלה לא היתה שבירת הצבא הסורי!!! זה אמנם הושג, אך זו לא היתה המטרה ולכן לא יכול להילקח בחשבון! המטרה היתה הרחקת המחבלים!) המספר הרב של הקורבנות יוצר תמונה של כישלון. יתכן שעצירה בקו ה40 ק"מ, עם מס´ אבידות נמוך בהרבה, היתה יוצרת תמונה שונה, והיום הייתי משבח את המבצע. 6. בשורה התחתונה, השאלה היא כזו: אילו היית שר בממשלה ערב המבצע, והיו מפרטים בפניך את ההערכות בדבר הההישגים של המבצע (כפי שקרו בפועל, כלומר: נניח שהם היו יודעים מראש מה יקרה), אל מול מס´ האבידות בפועל (650), ואת העובדה שצה"ל יגיע עד ביירות, האם היית מצביע בעד? באשר אלי, אני חושש מאוד שלא.