הר ברוקבק - הסיפור והסרט

הר ברוקבק - הסיפור והסרט

קצת קשה לכתוב על הסרט הזה, כי נדמה שכבר טחנו אותו עד דק בכל מקום. אבל מה שלא ראיתי שמישהו עשה עד עכשיו זה לנסות להשוות לסיפור. הסיפור נמצא בקובץ "סיפורי ויומינג" של אני פרו. לטובת אלו שלא קראו עד עכשיו תקציר של הסרט, אז בקיצור נמרץ הסיפור הוא על שני בוקרים מויומינג, שבמהלך קיץ בו הם רועים יחד כבשים בהר ברוקבק הם מגלים את אהבתם, המשך חייהם, ואיך אותו קיץ שינה אותם. אני לא מצליחה לזכור כרגע עיבוד של סיפור קצר לסרט באורך מלא. בניגוד לעיבודים של ספר, שבהם התסריט חותך ומקצץ בקטעי עלילה, כאן הפעולה היא בעיקר הפוכה. כלומר נוספו קטעי עלילה, בעיקר עלילות משנה. גם בסיפור הראשי ישנם כמה שינויים. אני חושבת שההבדל המשמעותי ביותר הוא שבסרט ישנה איזושהי אידיאליזציה של שני הבחורים. הם איכשהו הופכים לגירסה מודרנית של "טריסטן ואיזולד". בספר הם דמויות הרבה יותר מחוספסות, רגילות, דמויות שבאמת יש סיכוי לפגוש באיזו חווה נידחת בויומינג. אבל יכול להיות שדווקא האידיאליזציה בסרט דווקא נותנת את הכוח לסיפור, את היסוד המיתולוגי שלו. כך שאני לא בטוחה איזו גירסה עדיפה. אני רק אומרת שכדאי להכיר את שתיהן, כי זאת באמת דוגמה לסרט ולספר שמשלימים זה את זה. מה שכן משתקף בסרט בצורה נאמנה פחות או יותר, היא הקירבה לטבע והקשר לאדמה. הסיפור בעיקר, הזכיר לי במובנים מסוימים את הסגנון של ד.ה. לורנס. גם לורנס האמין בקירבה לטבע, באנשים הפשוטים שמחוברים לטבע. כמו אצל לורנס, גם אן פרו משתמשת המון בדימויים של אש. כמו אצל לורנס, גם כאן אנשים מסוימים שהאש נוגעת בהם, מקבלים איזשהו כח, שקשור גם לצד הפיזי, המיני. גם אצל לורנס יש הומוסקסואליות, ב"נשים מאוהבות" מופיע אחד הקטעים השערורייתיים והארוטיים ביותר בזמנו של שני גברים ערומים מול האש. אן פרו מאמצת את הדימויים האלו. גם היא מאמינה, לפחות לפי הסיפור הזה, שדווקא האנשים הפשוטים, המחוספסים, מגלים איזושהי אמת שלא ידועה לאלו שלא נגעה בהם האש. בסרט, הטבע והאסטטיקה באים לפעמים קצת על חשבון הסיפור. אחת הדוגמאות הבולטות היא אירוע מסוים שקרה בילדותו של ג'ק טוויסט, אחד מהבוקרים, ארוע שקשה מאוד לצלם בצורה אסטטית, אבל נדמה לי שיש לו חשיבות לסיפור. לגבי סיפורי המשנה שמפותחים בסרט, הכוונה היא בעיקר לחיים של שני הבוקרים עם הנשים שלהם. וכאן יש ממש אי סימטריה. לגבי אניס, הדמויות והסיפורים כולם עגולים. אשתו והמאבק הפנימי שלה, הבת שלה שכנראה מבינה משהו ולא ברור עד כמה, והחברה השנייה שכנראה לא מבינה אבל כן מצליחה לעורר חמלה. הסיפורים, למשל היחס של אניס לבנות, בעיקר לבת הבוגרת, הופכים גם את אניס עצמו לדמות תלת ממדית. כל אלו רק מצוינים בספר, אבל מפותחים בהרבה בסרט. לעומת זה הדמויות והסיפורים של ג'ק כולם סטראוטיפיים. האשה המחומצנת הטקסנית המטומטמת (בסיפור דווקא מצוין שהיא כשרונית בעסקים), האבא הטקסני האנטיפט והחשוך, הבן הנודניק והמעצבן, השכנה הטקסנית המטומטמת והקשקשנית. כל הדמויות כאילו נלקחו מחוברת קומיקס. כמו שאמרתי, זה באמת אחד המקרים שאני ממליצה גם על הסיפור וגם על הסרט, הם פשוט משלימים זה את זה, ושניהם השאירו לי חומר למחשבה. אני, אגב, ראיתי קודם את הסרט כי רציתי להיות קצת במתח בסרט, והסיפור אחר כך השלים כמה פערים שלא היו לחלוטין סגורים מהסרט.

ILet

New member
מעניין מאד. לא ידעתי שהסרט מבוסס

על סיפור של אני פרו. עוד לא צפיתי/קראתי. מעניינת גם ההשוואה לד.ה.לורנס. קראתי את נשים Women in Love מזמן, ואני זוכרת את הקטע הזה ליד האש. אגב, היה גם סרט בכיכובם של גלנדה ג'קסון, ג'ני לינדן, אלן בייטס וכריסטופר ריד.

האמת היא

שלא קראתי את "נשים מאוהבות". פשוט ידעתי על הסצנה הספציפית ההיא. הספר מומלץ? הבנתי שהוא ההמשך של "קשת בענן" שאמור להיות פסגת היצירה של לורנס.

ILet

New member
לא מכירה את קשת בענן.

את נשים מאוהבות קראתי מזמן (ב- 1975). הקריאה לא קולחת. לורנס חודר לנבכי הנפשות הפועלות. אני אהבתי את הספר.

אגב, איילת נזכרתי

ואני מקווה שאני זוכרת נכון, שבזמנו כשסיפרתי על "חיים בלתי גמורים" (שגם מתרחש בויומינג) אמרת שיש לך חברים שגרים בויומינג ואומרים שזה מקום מאוד משעמם עם נופים משעממים. ואז אמרתי שאת הסרט "חיים בלתי גמורים" צילמו בקנדה. אז מתברר שגם את "הר ברוקבק" צילמו בקנדה. כנראה שיש איזו קנונייה של במאי סרטים להראות את ויומינג פוטוגנית יותר ממה שהיא באמת.

ILet

New member
לא חברים. אנשים שפגשנו בטיול.

מדבריהם השתמע שהם די מתעבים את ויומינג בעלת הנופים האפורים המשעממים. אגב, פגשתי פעם מישהו המתגורר בססקצ'וואן, ובלשון המעטה, גם הוא לא מתלהב מנופי מולדתו.

siv30

New member
תודה על ההשוואה המעניינת

האמת היא שראיתי מספר פירסומים על הסרט (בין היתר ישנו פרסום על כך שבעקבות זכייה באיזה פרס, הסרט חיזק את מעמדו כמועמד רציני לזכות באוסקר) ולא זכרתי שבכלל הסרט מבוסס על ספר. יש בכוונתי לקרוא את "סיפורי ויומינג" ואז באמת אצפה בסרט. תודה.

הסיפור הזה עשה לי חשק

לקרוא את שאר הסיפורים, ולכן גם אני אקרא את "סיפורי ויומינג".

prizman

New member
אני קראתי והמלצתי

כאן. כרגע מסיים ספר נוסף של אני פרו "פשעי אקורדיון" המומלץ אף יותר. סקירה בקרוב.

roni64

New member
../images/Emo45.gif פשעי אקורדיאון

לטעמי הוא הטוב בספריה.

אוף, ודווקא את הספר הזה

ראיתי ולא קניתי בחנות המוזלים בדיזינגוף סנטר. ושמעתי לאחרונה שהיא נסגרה.

prizman

New member
מול יקירתי

הספר היה ברשימת משהו כמו עשרה ספרים שקניתי בזמנו, רובם כהימור, באותה חנות. אם אני עושה כרגע את הסיכום לפני שקראתי את כולם הרי שחלקו של ההימור היה החמצה דהיינו, לא כולם שווים כך שבסיכומו של דבר מחיר הספרים הטובים מתקזז בגרועים ואנו נשארים עם ספר טוב במחיר ממוצע כך שאין לך על מה להצטער.

T i k t a k i t

New member
שמעתי שהיא בשיפוץ

ושם תפתח החנות הרגילה של צומת ספרים -ואילו חנות העודפים תעבור למבנה של החנות הרגילה.

טאסנים

New member
בררתי ואמרו לי שחנות העודפים כבר לא

תהיה במתקונת הקודמת, אבל לא נורא הספרים האלה עדיין נחשבים למוזלים (עלות של 35 ש"ח האחד).

../images/Emo51.gif על הסקירה.

את הסרט סימנתי לי כבר, כשרק יצא (עוד לפני כל הגלובוסים למיניהם), אבל לא ידעתי שהוא מבוסס על ספר. אנסה להשיג אותו. יש סרטים על בסיס סיפורים. השניים שאני הכי זוכרת הם "אני והחבר'ה", על בסיס "הגופה" ו"חומות של תקווה" המבוסס על "ריטה היוורת' וגאולת שאושנק" - שניהם סיפורים בקובץ "עונות מתחלפות" של סטיבן קינג. הסרטים בהחלט משלימים את הספרים, וכדאי לקרוא ולצפות.

למעלה