היי עליסה(מוזר לי לפנות אלייך כך
הסיפור על אבא שלך יפה,אבל הוא לא מפתיע. אדם שנולד לאמונה מסויימת מקיים את האמונה מתוך הרגל,מתוך פחד לעיתים. אמונה המתקיימת מתוך הרגל,מתוך פחד,היא משהו שאינו שונה כהוא זה מבחינת אדם דתי מאי אמונה בכלל.יחד עם זאת,העניין הזה מודחק לאורך חיים שלמים במקרים רבים מפאת כוחם האינרטי של החיים שלא מאפשר לאדם להתבונן בכך בתשומת לב מלאה.אנשים דתיים אינם שונים בעניין זה של "השינה" כהוא זה מאנשים חילוניים. לא יודע אם את מכירה את החלום של רבי נחמן מברסלב שהציג יפה את פחד של אדם דתי גדול,זהו החלום "על המצוקה הלא מובנת". בחלומו של רבי נחמן הוא יושב בביתו.הוא מתפלא לראות שאין איש היושב עימו.הוא יוצא לחדר השני וגם שם אין נפש חיה.ואז הוא יוצא לבית הגדול ולבית המדרש וגם שם,הפלא ופלא,אין הוא מוצא איש. ואז הוא יוצא שוב החוצה ורואה לא מעט אנשים מתלחשים זה עם זה והיטב ניכר בהם ובדבריהם שהם מכוונים איזושהי טינה גלויה כלפי רבי נחמן.אחד צוחק ממנו ואחר מתחצף אליו ואחר מקלס אותו ורבי נחמן לא מבין על מה ולמה.ואם היה סבור אדם שאולי ימצא נחמה כלשהי בקרב אנשיו הוא,הנה מתברר לו שגם אנשיו פונים נגדו ומתלחשים עליו אף הם.הדבר היה מזעזע בוודאי,שהרי ידוע היטב הדבר "או חברותא או מיתותא",אפילו בשביל אדם כרבי נחמן.הוא קורא לאחד מאנשיו על מנת לפתור את התעלומה ושואל אותו"מדוע אתם מתנהגים עימי כך,מה זה הדבר הזה?" והאיש עונה לו:"איך עשיתם כדבר הזה?כיצד חטאתם חטא גדול שכזה?" ורבי נחמן לא הבין מה רוצים ממנו.לאחר מכן ביקש את האיש ההוא מאנשיו שיילך ויקבץ יחדיו כמה אנשים שעדיין אין להם דבר כנגדו והאיש ההוא הלך ולא חזר יותר. כל כך היה רב הייאוש שרבי נחמן עזב הכל ועבר למדינה אחרת,אולם גם משהגיע לשם ראה והנה עומדים האנשים גם שם ומתלחשים עליו אף הם ונראה היה שאיזושהי שמועה עקשנית ולא מוצדקת עברה ממקום למקום.וכי מה יכול היה לעשות.החליט להתיישב באיזשהו יער ונקבצו אליו כמה אנשים דורשי טובתו ועל מנת לספק צרכיהם שלחו מפעם לפעם לעיר מישהו מהם שהיה קונה מצרכים וכדומה וכאשר חזר שאל אותו רבי נחמן"השקט הרעש"? וההוא השיב: "לא,כי עדיין הרעש חזק מאוד". בעודם יושבים ביער בא זקן אחד לרבי נחמן ואמר לו:"האתה תעשה כזאת?ואיך אין אתה מתבייש בפני זקנך רבי נחמן ובפני זקנך הבעש"ט ז"ל.ואיך אין אתה מתבייש מתורת משה ומהאבות הקדושים אברהם יצחק ויעקב וכו'ומה אתה סבור שתישב כאן?האם תוכל לשבת כאן תמיד והרי מעותיך ייכלו ואתה איש חלש ומה תעשה?וכי אתה סבור ששוב תוכל להפליג למדינה אחרת?נראה לך?אם לא ידעו מי אתה שם,למה שיכלכלוך ואם ידעו מי אתה,הרי שגם שם ידונו אותך לכף חובה" השיב לו רבי נחמן:"מאחר שכך הדבר ואני מגורש,הרי עולם הבא יהיה לי" השיב לו הזקן:"עולם הבא אתה סבור שיהיה לך,אפילו בגיהנום לא יהיה לך מקום להיטמן שם,כי עשית חילול השם כזה. ורבי נחמן השיב לו:"סבור הייתי שתנחמוני והנה אתם עושים לי ייסורים שכאלה!" והסיפור נמשך,רבי נחמן מצווה שיביאו אליו ספר ללימוד תורה מאחר וישב שם ימים רבים ופחד כי הלימוד ישכח ,אבל לא הצליח בכוחות עצמו להשיג כל ספר מהעיר הקרובה ואף דבר גרם לו ייסורים רבים. יום אחד חזר שוב הזקן מהשיחה הקודמת ונשא תחת זרועו ספר ורבי נחמן ביקש:"תנו לי הספר" והוא נתן לו הספר,אולם להפתעתו של רבי נחמן לא הצליח בכלל להבין את פשר הכתוב בספר והיה נראה לו הספר ההוא כלשון סתרים וכספר החתום בפניו והיו לו ייסורים גדולים מאוד גם מהדבר הזה.בעיקר ירא מכך שהאנשים הללו שהיו עימו ואשר נתנו בו את מבטחם ישימו לב לדבר הזה,שרבי נחמן לא מבין למעשה שום דבר בספר הזה שהיה עימם ואו אז אף הם,דורשי טובתו המעטים בכל העולם הגדול ומלא הייסורים הזה,יעזבו אותו גם. ואז קרא אותו שוב הזקן ואמר לו:"איך עשית כזאת?איך אין לך בושה?אפילו בגיהנום לא יהיה לך מקום להיטמן שם" ורבי נחמן אמר לו:"אם היה אומר לי כזאת אדם מבני העולם העליון הייתי מאמין לו" והאיש הזקן אמר:"אני מבני העולם העליון" ואכן הראה לו הוכחה שהוא משם.ואז נזכר רבי נחמן במעשה הידעו של הבעש"ט שאמר:"אפילו אין לי חיי העולם הבא,עדיין אני אוהב את הקדוש ברוך הוא"!וגם זיכרון זה גרם לרבי נחמן יסורים גדולים וכל מה שנותר לו זה להשליך את ראשו לאחור במרירות גדולה מאוד. אולם אז ורק אז חל המהפך.כיוון שהשליך את ראשו כך,במרירות שכזאת,חזרו ונקבצו אליו כל אותם הנזכרים שאמר לו הזקן כי מתביישים הם בו(האבות וכדומה) ואמרו לו עד כמה הם הולכים להתפאר בו כאדם.ומחלו לו על הכל והביאו לו שוב את כל האנשים שנפרדו ממנו בתחילה ואפילו את בניו(שאף הם עזבוהו בתחילה)וניחמו אותו על כל מה שקרה לו...... ורבי נחמן מסיים ואומר:"ומה שהשלכתי את ראשי,אם היה אדם שעבר שמונה מאות פעמים על התורה כולה משליך את ראשו במרירות כזו,בוודאי היו מוחלים לו". זה החלום.עמוק ויפה.לא כל האנשים הגדולים מספרים לנו על החלומות שלהם בלילה.בהחלט יש כאן משהו ללמוד ממנו על חשבון פנימי,חשבון חיצוני ועמידה בניסיון.ויש לזה שם,סבל מרצון. אז את רואה,החלום של רבי נחמן פותח לנו צוהר גדול מאוד להבין הרבה מאוד דברים,גם על יהודים דתיים,אולם לא פחות מזה על כל בני האדם,כי זה ממש לא משנה אם אדם הוא יהודי דתי או לא יהודי דתי. תיאור החלום נעשה בעזרת הספר של פנחס שדה תיקון הלב בשינויים קלים בלבד.