הקואן הראשון

lightflake

New member
הקואן הראשון

סיפור גן העדן הוא לדעתי אחד התיאורים הקדומים ביותר של המצב האנושי
שם התיאור הוא של גירוש מגן העדן בגלל האכילה מעץ הדעת טוב ורע (רמז ראשון) ושם ניתן לדעתי הקואן ("שאלת זן" שנזיר הזן חוקר על מנת לראות את האמת) הראשון בהיסטוריה האנושית. מה הדבר שעוצר מבעדנו לחזור ברגע זה לגן העדן האבוד? מה הדבר שמפריד אותנו מ"דרך עץ החיים" (נדמה לי שהדאואיסטים יסכימו שזה יכול להיות כינוי מקביל למה שהם מכנים טאו/דאו)

בראשית ג' כד "וַיְגָרֶשׁ, אֶת-הָאָדָם; וַיַּשְׁכֵּן מִקֶּדֶם לְגַן-עֵדֶן אֶת-הַכְּרֻבִים, וְאֵת לַהַט הַחֶרֶב הַמִּתְהַפֶּכֶת, לִשְׁמֹר, אֶת-דֶּרֶךְ עֵץ הַחַיִּים."

אז מה זה אומר לדעתכם "להט החרב המתהפכת" ?

lightflake

New member

ינוקא1

New member
היי

כרובים - אלו מלאכים.
יש פרשנות שזוהי מילה בארמית "כרביא" - שהמשמעות שלה היא "כמו ילד".

אנו נתקלים בכרובים שוב במעשה המשכן , ושם יש ציווי לעשות שני כרובים מזהב המחוברים אל הכפורת במקשה אחת (הכפורת זה הכיסוי של ארון העדות בו היו מונחים לוחות הברית).
ופניהם לפי המסורת היו פנים של ילד וילדה.

"להט החרב המתהפכת" -
לפי הרבה פרשנויות היא מתהפכת מטוב לרע , מרע לטוב , כשר ופסול , טמא וטהור.
דהיינו , היא מסמלת את הכיסוי של העולם הזה בו ישנם כל השינויים הללו.

לכן כדי לעבור אותם בשלום יש צורך להיות תמימים כמו ילדים , ולהיות מסוגלים להיות "מחוברים" בתוך כל השינויים.

lightflake

New member
הכרובים ולהט החרב המתהפכת

ניסיתי למצוא בגוגל הסבר שיניח את דעתי אך לא מצאתי שום דבר כזה
הסיפור הזה נחשב (לא ע"י דתיים כמובן אך על ידי אנשי מחקר התנך) לסיפור קדום שכנראה הסתובב סביב התרבות העברית עוד לפני שרשמית ירדה התורה מהשמיים למשה בסיני... בכל אופן, אם אני מנסה להבין את זה במשמעות של מה שמונע מאיתנו לראות את האמת אני חושב שיכול להיות שכרובים היו כינוי לשני חצאי המוח כפי שהם נראים מבחינה חיצונית ולכן אולי כך נקראו בעבר אותם איזורים דמויי כרובים שהם מין משכן של המחשבות והדמיונות
להט יכול לרמוז על להט הלב של האדם, משיכה ודחייה של מה שמצוי באותם "כרובים" וכך יכול להיות שהכוונה היא בעצם לשני תפקודי המיינד העיקריים, ה"מוח" ו"הלב" והקשר ביניהם
הלהט הזה הוא כשל "חרב מתהפכת" כיוון שברגע שבחרת, או תשוקה או דחייה למשהו (ברגע שאתה חושב שאתה יודע מה טוב ומה רע) אתה מידית מתנתק מהאמת כיוון שיש צורך ב"אני" נפרד שמנסה או להחזיק משהו בחוויה או לדחות משהו בחוויה.

אנחנו רואים בחיינו שכל תשוקה מובילה בסופו של דבר לסבל וכל דחייה מובילה גם היא לסבל, לכן זוהי חרב מתהפכת כיוו שכל בחירה פוגעת בעצמך.

הלימוד הוא לדעתי שאם אדם מודע לתוכן המוצג ב"כרובים" שבראשו (עולם המחשבות) ומודע לתנועת הלהט שמניע אותו (עולם הרגשות) או לכיוון מסויים (תשוקה) או לברוח מכיוון מסויים (דחייה)
רק אז הוא יכול לשוב ל"דרך עץ החיים"...

קראתי פעם בספר על זן על מורה אחד שתמיד היה אומר לתלמידיו: "רק היה ללא טוב ורע"
והדהימה אותי ההקבלה לסיפור גן העדן

ינוקא1

New member
לפירוש שלך

על הכרובים כשני חלקי המוח אני מאוד "מתחבר".

במסורות קבליות שונות רואים את המשכן כמקביל לגוף האדם , ושם אכן היו הכרובים בקודש הקודשים שמקביל לראש.

די ברור לי כי הכרובים הללו במשכן מקבילים לכרובים המתוארים בגן העדן , ולכן אני מאוד מתחבר להבנה הזו.

לגבי להט החרב המתהפכת -
הפירוש שלך הוא אכן דאואיסטי , כי בתורה עצמה רואים בבירור שהיא סוברת שיש "טוב" ויש "רע".

ניתן לפרש "טוב" כדבר "תומך חיים" ורע כדבר נגד החיים.
(כמו שיש בתורה פסוק "הנני נותן לפניך את החיים ואת הטוב ואת המוות ואת הרע , ובחרת בחיים").

אני חושב שלהט החרב המתהפכת היא בעיקר מטעה אותנו מהבחירות הנכונות.
היא מראה לנו על אמת שקר , ועל שקר אמת , וכך מונעת מאיתנו מלהתקרב לגן העדן.

הדרך לעבור אותה היא רק "להיות מחוברים" , ישרים ואמיתיים עם עצמינו , ואז נדע ללכת בדרך עץ החיים ולא משנה כמה יטעו אותנו.

שבוע טוב !

המשמעות היא שאין לך סיכוי לחזור

הביטויים המליציים כמו "כרובים" ו"להט החרב המתהפכת" הם כה דרמטיים ומסתוריים על מנת לקשט את המסר העיקרי שמופיע קודם לכן- "ויגרש את האדם".
"דרך עץ החיים" היא כינוי פוזיטיבי להיעדר תנועה של המחשבה. זו ה"דרך" שכל החיות מלבד האדם נמצאות בה באופן טבעי. אלא שזו לא "דרך" שאפשר לאדם ללכת בה כי כל ניסיון ללכת בה הוא תנועה של המחשבה ולכן עקר.

lightflake

New member
אם לא היה סיכוי לחזור

למה מלכתחילה לספר את הסיפור ?
גורשתם ולא תוכלו לחזור - עכשיו תסבלו בשקט
או שהכל קונספירציה ?
בכל הדתות וכל המורים ?

שאלה מצויינת

הסיבה שמספרים לך שרצון אלוהי (כרובים ולהט החרב וכ"ו) מונע ממך לחזור לגן העדן האבוד היא שרוצים להראות לך שאתה מצוי במצב נתון ובלתי הפיך של הוויה- הינך האדם החושב, ועליך להשתמש בקופסא שבין אזניך.
במילים אחרות- מדובר על הפרכת מיתוס ההארה ועל אישורו של ה"מיינד".
זה ההיפך מבודהיזם. שום "טכניקת מדיטציה", שום הליכה אחורה, שום ריאקציה לקידמה ולטכנולוגיה ולמדע.

lightflake

New member
זה פשוט לא נכון

אם יש משהו אחד שמשותף לכל הדתות כל הדרכים הרוחניות וכל המורים הרוחניים זה שכולם אומרים שישנה אפשרות לגאולה מהמצב הזה

יהדות אינה "כל הדתות" ואינה "דרך רוחנית" בכלל

היא מערכת של מצוות שמכוננות יחס סימלי של האדם כלפי האל הטרנסצנדנטי.
היחס הזה לא מקדם אותו לשום "גן עדן", "הארה", "נירוונה" או מה שזה לא יהיה. נאמר על התורה "לא בשמיים היא".
הניסיון הניו אייג'י לטעון שכל הדתות אומרות אותו דבר מזכיר לי את הניסיון של הכנסיה הקתולית להכפיף בכוח את היהדות תחתיה.
אני לא מקבל את ההנחה הזו- לא כל הדתות אומרות "אותו דבר". אולי אתה מבין אותן באותו אופן.
אמר פעם ליבוביץ שהוא לא מבין מדוע צריך גאולה אם קיימות מצוות.

lightflake

New member
לא אמרתי שכולם אומרים אותו דבר

אמרתי שאם יש דבר משותף בין כולם זה התיאור הבסיסי שהמצב הנוכחי של האדם הוא מצב בעייתי ושיש אפשרות לפתרון (גאולה), חלק יגידו שמשיח אמור להגיע וחלק ידברו על מסע פנימי אבל כל דרך רוחנית וכל דת וכל מורה, לא היה להם קיום ללא התיאור הבסיסי הזה של - בעיה ופתרון.
גם המורים שאומרים שאין בעיה ואין פתרון, אם לא הייתה בעיה הם לא היו צריכים לומר את זה...

משיח

על פי ליבוביץ- "משיח יבוא" פירושו שהוא תמיד יבוא- תמיד בעתיד. כלומר- אידאה בעתיד הניצחי. לא משהו בר השגה. כל המשיחים שהיו- משיחי שקר.
אין אפשרות להביא את המשיח.
לגבי בעיה ופיתרון- יש להבחין בין פיתרון שנולד מבעיה לבין בעיה שנולדת מהפיתרון. הרעיון של הארה, גן עדן וכ"ו הוא פיתרון, תשובה. אבל הבעיה עצמה נולדת מהפיתרון הזה, מהדעה הקדומה הזו. יש פה תהליך של הפיכת סיבה ותולדה. זהו זיוף רוחני.
אם כל המורים הרוחניים מדברים על בעיה ופיתרון שהוא הארה אז כל המורים הרוחניים זייפו את התהליך הזה. כולם טועים ומטעים. כולם מרמים את עצמם ואת האחרים.
אפשר לדון על היהדות הרבה מאד, אך דבר אחד ברור- מעולם לא נכתבה מצוות"חזור לגן עדן". אין מדרגות רוחניות מלבד מדרגות ה"גדלות בתורה". לא שום גאולה אישית אלא גדלות.

neophile

New member
לחזור לגן עדן זאת לא מצווה

אלה דווקא מרידה , ליצור את גן העדן כאן על פני האדמה אפילו אחרי שאכלנו מעץ הדעת - על אף זאת .

בעיקרון גם על פי הקבלה הנפילה של האדם התרחשה הרבה הרבה אחרי שבירת הכלים והולדת הקליפות , כלומר האלוהים של גן העדן כמו גם הנחש הם כבר לא הבורא הטהור שזה דיי תואם את המיתוס הגנוסטי של הדמיורגוס .

neophile

New member
הנחש שמייצג את הקליפות

מגלה את הטוב ואת הרע לאדם וחווה שנמצאים במעין תמימות לגבי מצבם שהוא רק לכאורה מושלם אבל אם מצבם היה מושלם באמת אז לא היה אלוהים ונחש כהפכים , כלומר גן העדן מייצג איזה שהיא תמימות ילדותית .

בקבלה יש רעיון של "לבוש" שבעצם הבורא מתכסה בכל מני שכבות , באכילה מעץ הדעת האדם מגלה את הלבוש הזה וגם מרגיש צורך להתכסות - כלומר דווקא הנחש מקרב אותו יותר לבורא המקורי .

כן, זו מרידה, תגובת נגד ותו לא

ומכיוון שזו תנועת נגד ותו לא- אין לה בסיס ערכי פוזיטיבי, אין לה תוכן משל עצמה. היא ריקה ועקרה.
זאת ועוד- התנועה הזו, שמתבטאת בדתות המזרח, בטכניקות מדיטציה, בהיפים, בניו אייג' וכ"ו מייצרת מקסמי שוא מרתקים ממש. הרי "כל העולם במה"- והתנועה הזו היא הצגה רומנטית של שלב הילדות הפרה היסטורי של האנושות.
העניין הוא שהאנשים שנעים בתנועה הזו הם לא באמת האנושות בשלב הילדות אלא הם אנשים מודרניים שמתחפשים.
התחפשות וחיפוש מילים מאותו שורש בעברית ולא בכדי.
על אף מקסמי השוא היפים של התנועות האלו (שאין לי ספק שחושפים לרגע קט עמקויות אדירות)- בסופו של דבר החיזיון נמוג והטעם הרע נשאר. לפיכך אני מעדיף את המציאות כפי שהיא, מורכבת ככל שתהיה.
כל "מצבי התודעה הגבוהים" האלו שמושגים לרגע על ידי "שיטות מדיטציה" הם בדיוק מה שמקלקל את האפשרות לתודעה עמוקה של ממש. הטכניקות האלו מקלפות את כל הצבע וההוד של העמקות ומוסרות אותם לידי קולוסיאום החוויות, לידי זירת בידור פנימית של מחפש חוויות כלשהו בהותירן את התוכן הגלום בהן במצב מובלע ובלתי מפורש, זרוק וזנוח.
כל פעם שאיזה מחפש רוחני מגיע, באמצעות טכניקה כלשהי ל"שקט הפנימי" המיוחל ויש לו חזיונות- או אז הוא שואב את הצבע מהאישיות שלו והופך לאפור ומחורר, ממש כמו שכל רוחניק-היפי-ניואייג'י הופך להיות, ברבות הימים, פתאטי, וזקנותו מביישת את בחרותו.
מוטב כבר לומר "הבל הבלים הכל הבל" מאשר להיסחף ברפש ה"דרכים הרוחניות" לעבר שומקום. מה שהניואייג'ים האלו צריכים דחוף זו מנה גדושה של ציניות וניתוץ פסלוני אליל.

ינוקא1

New member
יפה מצידך להטיף לאנשים אחרים

בוגרים וחושבים "מה הם צריכים דחוף" , לקבוע שכל מי שמצא שקט פנימי הוא "אפור ומחורר" , ולפסול דרכים שאינן שלך.

אפילו עם כל האגו שלי אני לא מגיע לרמות כאלו.

למעלה